Zobacz pełną wersję : Jaka ogniskowa do stereofotografii przy DX ?
Nie znalazłem takiego wątku, więc zapraszam do dyskusji. Jeśli chodzi o body do stereofotografii pod uwagę biorę w kolejności:
2x D300
2x D80
2x D60
Wymieniam powyższe modele dlatego, że jak wiadomo trzeba te aparaty umieścić względem siebie tak aby baza pomiędzy obiektywami ( pomiędzy osiami obu obiektywów) była możliwe najbardziej zbliżona do rozstawu ludzkich oczu, czyli około 65-70mm.
D300 da nam bazę 93mm (około) więc stanowczo za dużo
D80 i D60 nie sprawdzałem.
Pytanie: jaką ogniskową zastosować przy takim właśnie rozstawie ( 93mm) dla uzyskania dobrego efektu trójwymiaru.
Kwiestia późnejszego sposobu oglądania takich zdjęć to odrębna sprawa ale jeśli ktoś będzie chciał sposób oglądania fotek powiązać jakoś z zagadnieniem ogniskowej to proszę bardzo :)
Zakładam, że rozmawiamy o stałkach z zakresu powiedzmy 24-50mm
Sputnik_Wwa
21-04-2010, 21:05
A nie zastanawiałeś się nad użyciem projektora do rzucania prążków i fotografii prążków, kolorów i poskładanie chmur pikseli w obiekt 3d? Chyba, że masz zamiar fotografować krajobrazy w 3d to co innego :) Na targach w łodzi pokazywali jakiś zestaw do stereofotografii jakiś, ale to wyglądało jak dwa obiektywy zabudowane razem. Nie wnikałem w idee działania czegoś takiego.
To było rozumiem jakieś fabryczne urządzenie ? Dużo sięteraz mówi o nowym stereoskopowym Fujifilm W1 3D. Jednak to małpka, więc nie biorę tego aparatu pod uwagę.
Planuję fotografować sceny ożywione, nie tylko krajobrazy.
Do tych ostatnich można spokojnie zastosować sanki przesuwne i szeroki kąt,
Myślę o fotografowaniu ludzi. Zrobiłem pierwsze próby na D300 z obiektywami N28/2,8 Jest prawie OK, ale dokucza mi zbyt duża baza, no i jestem skazany na kadr pionowy, (chyba że kadrować wycinek poziomy z kadru pionowego co będzie związane ze stratą jakości) , myślę że wysłużenie ogniskowej do 35mm lub 50mm pomoże zdecydowanie, ale może ktoś ma drogę doświadczeń już za sobą. Nie chcę kupować drugiej pięćdziesiątki na darmo :) W najbliższych dniach postaram się zrobić próbę z dwiema 35-tkami, problem w tym, że nie wiem czy nie będą sięróżnić pomiędzy sobą zbyt mocno zniekształceniami ( bo są to dwa różne modele: 35/2,0 i 35/1,8G - tylko takie mam)
Sputnik_Wwa
21-04-2010, 21:28
Może poproś kogoś z forum by się z Tobą spotkał na chwilę i wziął drugą 35tke 1.8 pewnie łatwiej Ci będzie znaleźć kogoś z takową. Tak to było całe ustrojstwo jakieś ale nie wiem czy to samo robiło zdjęcia czy się do czegoś podpinało, w każdym razie zdjęcia w "3d" prezentowało na telewizorze przez zielono czerwone okulary co wiąże się z obcięciem kolorów niestety... Wracając do tematu to możesz podobnie jak ze szkłem, znaleźć kogoś z d60 i d80 i sprawdzić efekty chodź jak dla mnie to w poziomie ciężko Ci będzie o stereofotografię.
Mówisz o okularach do oglądania tzw. anaglifów (red-cyan albo red-green) Metod oglądania jest kilka, a ta jest chyba najtańsza ( okulary od 1zł na Allegro) nie licząc zezowania w krzyżoglądzie za zero złotych :)
Ale najpierw trzeba zrobić poprawne zdjęcie. Im dalsze obiekty fotografuje się , tym większa powinna być baza. Czyli wydaje mi się, że jeśli przy dwóch Nikonach D300 mam zbyt dużą bazę, to wystarczy, że będę fotografować z większej odległości na dłuższej ogniskowej. To w sumie logiczne. Jednak w praktyce już tak różowo może nie być :) ( zbyt mała głębia ostrości przy dłuższych ogniskowych, wysokość na jakiej stoi aparat itp. itd. )
Baza 93mm (przy D300 z obiektywem 28mm) jest za duża .
Sputnik_Wwa
22-04-2010, 09:57
Mówiąc szczerze jak się wczoraj nad tym zastanawiałem to też mi po głowie chodziła większa ogniskowa obiektywu bo to powinno trochę niwelować tą różnicę. Ostatecznie zostaje Ci robienie zdjęć 3d dla niedźwiedzi, u nich rozstaw oczu powinien się zgadzać :)
Bazę możesz zmniejszyć montując jeden aparat do góry nogami. Ale nie będzie ona nigdy mniejsza niż średnica obiektywu, która typowo wynosi ok 80mm.
Mniej to chyba tylko micro 4/3.
A nie lepiej zakupić dedykowany kliszowy aparat tego typu? Zeskanować kliszę i być może uzyskasz efekt zamierzony.
TOP67: Przy dwóch aparatach D60, D80, D300 odwrócenie jednego do góry nogami rzeczywiście zmniejszy nieco bazę przy zdjęciach kadrowanych pionowo. Przy kadrze pionowym nie da nic prócz zwiększenia bazy. Nawet skomplikuje mocowanie dwóch aparatów do siebie.
Mysz: myślałem o tym, materiały, obróbka, jakość itp. Poza tym jaki aparat ? Kolekcjonerskie odpadają.
Sputnik_Wwa: niedźwiedzie odpadają. :)
Przystawki stereo do obiektywu czy tym bardziej obiektyw typu LOREO również. Tu jakość będzie poniżej wszelkich oczekiwań, choć przystawki upraszczają wiele.
Bardziej skłaniałbym się do rozważań na temat ogniskowej czy konkretnego obiektywu z jego zaletami i wadami.
marcin_G
23-04-2010, 16:39
Ludzie! Ale nie ma NIC złego w robieniu Stereofotografii przy większej bazie. Wręcz przeciwnie - im większa baza tym wiekszy zasięg widzenia przestrzennego. Baza nawet 200 mm jest jak najbardziej OK, o ile najbliższe motywy widoczne w obu kadrach są w odległości 10x wieszej, czyli około 2m Znam gościa, który 20 lat temu robił stereofotografię zwykłym kompaktem. Robił to w Wielkim Kanionie w Colorado i bazę miał około 2 metry: robił zdjęcie, trzy kroki w bok i robił drugie! Efekt zwalał z nóg.
Nie kombinuj, tylko rób z dłuższą bazą :)
Co do obiektywów: MUSISZ mieć dwa dokładnie takie same, czyli dwie sztuki tego samego modelu. 35/2 i 35/1,8 mogą mieć inne ogniskowe, inne oddanie kolorów, inny bokeh - to nie bedzie ładnie wyglądać. Oba aparaty w tryb manula, takie same WSZYSKIE ustawienia w menu, ta sama przysłona i czas.
To wszystko się zgadza :) ale być może zapomniałem zaznaczyć, że chciałbym fotografować obiekty położone bliżej - ludzi. Wtedy sprawa się komplikuje.
W latach osiemdziesiątych i ja robiłem stereopary aparatem Lubitel ( x 2szt) dwiemia Smenami i nie pamiętam czym jeszcze (Sputnik był ciężki do dostania) . Jednak to małe aparaty i bazę można było regulawać na szynie w zasadzie dowolnie od około 8cm ( Lubitel) a przy Smenie jeszcze mniej. Jednak wiadomo; w tej klasie aparatów nędzna optyka, kłopotliwe prezentowanie itp. Lubitel dawał kwadratowy kadr (nie używałem 4,5x6) 6x6 cm dawało dobrą jakość na negatywie, nawet stykówki wyglądały nieźle.
Dla nakierowania dyskusji na pierwotny tor: Jaka ogniskowa przy jakiej bazie ?
aparaty D300, D80, D60
Jakim obiektywem i dlaczego.
Zakładam, że rozmawiamy dla ułatwienia fotografowania o stałkach ( niewielka średnica szkła, i stała ogniskowa więc nie trzeba pamiętać o tym by zoom był na dokładnie tę samą wartość w obu szkłach bo zoomu nie ma ). Moje doświadczenia z 28mm/2,8 wyszły całkiem znośnie na D300 z bazą około 95mm, ale wydaje mi się że baza była za duża jak na odległości na jakie podchodziłem do osoby fotografowanej ( najczęściej 1,5-3m)
Przyszło mi go głowy jeszcze rozwiązanie ( dość dyskusyjne ) żeby kadrować nieco szerzej i później przycinać kadr o jakieś 20-30%. Wtedy odległość do pierwszego planu będzie większa i wrażenie przestrzenności z tej odległości lepsze. Zaraz powiecie; a co z głębią ostrości , perspektywą itp.
Dlatego właśnie stworzyłem ten wątek na temat optymalnej ogniskowej. :)
Generalnie rozważam 35mm lub 50mm
Matey3000
23-04-2010, 17:30
50mm ma podobna do ludzkiego oka perspektywe.
No tak, ale mówimy o niepełnej klatce.
marcin_G
23-04-2010, 21:17
myślę że właściwa kolejność jest taka:
- ustalasz bazę; powiedzmy 150 mm
- na podstawie bazy ustalasz odległość od modela. W tym wypadku około 1,5 metra będzie OK
- na podstawie odległości i tego jak ciasno chcesz kadrować, ustalasz maksymalną ogniskową. Każda krótsza będzie też OK.
Pamiętaj, że stereoparę otrzymasz także, jeśli osie obiektywów nie są równoległe, ale jeśli "zezują" zbierznie w stronę głównego motywu.
Hmm, przy bazie 150mm minimalna odległość do pierwszego planu to będzie 4,5m ( baza x 30) . z 4.5 m ogniskowa raczej nie mniej niż 35mm a przy ciaśniejszym kadrowaniu 50mm ( nie wiem czy amerykański się zmieści, ale pewnie tak). Jednak za punkt wyjścia wolałbym rozważać bazę 93mm ( 2 x D300 ) Wtedy minimalna odległość do pierwszego planu powinna wynieść 2,8m. Czyli znów albo obiektyw 35mm albo 50mm zależnie od pomysłu na kadr.
Problem zbieżności przerobiłem dawnymi czasy na Lubitelach fotografując panoramę Torunia przez Wisłę, ale tam baza wyniosła kilka metrów a przy dużych odległościach od pierwszego planu to dopuszczalne. Na matówce zaznaczałem flamastrem 3 punkty w linii poziomej na liniach trójpodziału. Dwa boczne dawały mi możliwość poziomowania aparatu a środkowym celowałem w ten sam punkt po środku kadru. Wybierałem sobie jakiś charakterystyczny i przy okazji istotny element kompozycji. Czyli zbieżność była w kierunku tego punktu.
Jednak przy bliskich planach zbieżność jest błędem . Zjawisko jest opisane tu: http://stereos.com.pl/biul/biul-02.htm#tworz
Jeśli chodzi o krótsze ogniskowe przy tak szerokiej bazie, połączenie 2 obrazów w stereoparę raczej nie wyjdzie przy małej odległości do pierwszego planu. A jeśli zrobimy zbieżność osi obiektywów to przy małej odległości mamy efekt nazwany chyba Keystone Distortion czy jakoś tak. W każdym razie odsyłam do linku powyżej.
N50/1,8 da na pewno ciekawą, pozbawioną zniekształceń perspektywę, ostry obraz - tym bardziej że przy stereo trzeba pracować na raczej przymkniętym obiektywie. Zresztą jeśli focić szersze plany głębia będzie :) Kusi mnie na zakup drugiej pięćdziesiątki na 1,8 ( pewnie do oddania pójdzie 35/2,0 albo 35/1,8G...)
Jeszcze pozostaje problem dopasowania szkieł stałoogniskowych do D80. Czy ktoś z Was podpinał stałki do D80 i miał jakieś problemy z BF albo FF ?
U mnie to się zdarzyło niegdyś z N24 + D80. TO samo szkło na MF było idealne. Niestety AF to przydatna sprawa. Nie wyobrażam sobie wyostrzania manualnego w plenerze dwóch obiektywów jeden po drugim (przy stereo)
Zdaje się że ten sam problem (BF) miałem z 35/2,0 + D80. Musiałbym poszperać po starych fotkach.
Jeśli faktycznie problem D80 + stałki jest częsty to zostaje tylko D300 do stereo z AF. No i D300 daje więcej możliwości ostrzenia w wybrane punkty.
marcin_G
23-04-2010, 23:54
A ja sądzę, że w stereofotografii TRZEBA ostrzyć manualnie. Dlatego, że to samo pole AF może wypaść w dwóch różnych miejscach motywu (dokładnie mówiąc przesuniętych o 93mm ) i to może powodować problemy. Trzybaby upewnić się, że obie sztuki w tym samym punkcie skali ostrości ogniskują na tę samą odległość.
Co do zbieżności / rozbieżności osi optycznych: w fotogrametrii stosuje się zarówno stereopary z osiami równoległymi (najprostsze wzory do obliczenia współrzędnych XYZ,) jak i osie skośne. Polecam książkę Brunona Piaseckiego "Fotogramertia naziemna i lotnicza"
Z ostrzeniem jeśli fotografować osobę stojącą nieruchomo, lub wykonującą zadaną czynność nie ma problemu z ostrzeniem AF. Oczywiście trzeba kolejno w obu aparatach ustawić ten sam punkt ostrzenia z uwzględnieniem przesunięcia (dopiero po wykadrowaniu - tak jest najprecyzyjniej), zwłaszcza przy dużym otworze/małej głębii , ale przy słabym świetle AF będzie przydatny. No i dochodzi nam problem statywu... Jeszcze nie wymyśliłem patentu przy aparatach sklejonych dupami. Po prostu nie ma dostępu do gwintów a próba zamontowania czegoś pomiędzy aparatami tylko zwiększy bazę.
A statyw na pewno będzie pomocny przy ostrzeniu w dwóch aparatach.
Jeśli chodzi o to manualne ostrzenie - muszę przyznać Ci rację w przypadku aparatów z małą liczbą pól ostrzenia jak D60 czy D80 czasem może to być konieczne - zależnie od kompozycji kadru, choćzawsze można sobie jakoś poradzić najpierw łapiąc ostrość na wybrane punkty, dopiero później precyzyjnie kadrując. D80 jeśli chodzi o ilość pól ostrzenia nie wypada tak źle.
W D60 dochodzi problem braku silnika w korpusie więc ostrzenie AF w wielu stałkach odpada, Ale N35/1,8G jak najbardziej będzie działać. Postaram się zrobić próby z tą ogniskową na D300, jednak ponieważ mam 2 różne wersje obiektywów pozostaje statyw , jeden aparat na sankach i martwa natura. Ale sprawdzić się da.
Za tą książką na pewno rozejrzę się ( pewnie to rzadkość ) jednak obstawiam osie równoległe przy obiektach oddalonych o małe odległości :) Zdjęcia krajobrazowe, lotnicze - oczywiście masz rację.
Zachęcam jeszcze inne osoby do dyskusji. Dla przypomnienia : jaką ogniskową przy bazie 93mm.