PDA

Zobacz pełną wersję : Czy ten zestaw jest dobry a co najważniejsze kompatybilny?

Radosso
21-04-2010, 18:28
Witam

Po długich zmaganiach udało mi się złożyć zestaw którego potrzebuję i którego kupię. Proszę powiedzcie mi tylko:
1).czy te szkła na pewno są typowo do pełnej klatki i czy mają silniczki. Czy wszystko będzie chodzić jak talala.
2). Co ogólnie o dopasowaniu jakość obiektywu/jakość puchy i jakości całego zestawu.

Nikon d700
Nikkor 24-70mm f/2.8G ED AF-S
Nikkor AF 16mm f2.8D Fisheye

i jak?

dzięki koledzy

Dex
21-04-2010, 18:32
AF-S - jest silniczek :)

miron1970
21-04-2010, 18:37
Witam, d700 + N 24-70 rewelacja ! N16 2.8 nie miałem, więc nie doradzę :)
Pozdrawiam...

Zuzus
21-04-2010, 20:27
Oba szkla sa pod FX, czyli do d700 jak znalazl ;)

ADAS
21-04-2010, 20:37
Nikkor 24-70mm f/2.8G ED AF-S rewelacja
Nikkor AF 16mm f2.8D Fisheye tez ok tylko tu nie ma silnika, ale za to jest w D700:-P

thor88
21-04-2010, 21:57
ja też bym doradził 14-24 zamiast fisha... a jak szukasz dobrego fisha to bierz Zenitara 16mm, pomijając fakt że to manual to nowego kupisz za 700zł, przy fishu i tak głębię masz tak potężną że AF nie jest potrzebny, a pieniądze odkładaj na 14-24 bo jak lubisz szeroko to się zakochasz w tym szkle.

mOSAd
22-04-2010, 01:00
Ja dodam jedynie, że waga zestawu D700+24-70 jest dość znaczna, ale nie ma konkurencji pod względem jakości oraz uniwersalności.
Z D700 współpracuje większość szkieł wyprodukowanych kiedykolwiek przez Nikona, jeżeli tylko nie mają w swojej nazwie skrótu "DX" - te dają za mały obrazek, chociaż też działają.

Rewelacyjnym i obowiązkowym dodatkiem do tego zestawu będzie szeroki pasek neoprenowy firmy Matin, kupiony na przykład na znanym serwisie aukcyjnym (jakieś 50zł). Odciąży on kark i barki - sprawdzone z wielokilogramowymi zestawami przez tysiące fotografów.

Pomyśl *z czasem* (bo tu się nie spieszy) o gripie MB-D10 do D700, który wraz z odpowiednim zasilaniem - tu już jest kilka wariantów, w tym nawet niezłe, a tańsze zamienniki - zdecydowanie ułatwia pracę reportażową. Daje lepszą szybkostrzelność oraz większe możliwości zarządzania energią (paluszki) i wygodę uchwytu poziomego i pionowego. Z gripem aparat jest wygodniejszy w trzymaniu niż D3 (jak dla mnie). Niestety grip jest drogi, ale zamienniki odradzam w tym przypadku.

Radosso
22-04-2010, 09:55
Ja dodam jedynie, że waga zestawu D700+24-70 jest dość znaczna

Z jaką wagą mam się liczyć?
Manfrotto MN055XPROB ten statyw chyba nie będzie miał problemów?

niezarejestrowany
22-04-2010, 10:09
d700 z bateria - ok 1075 g
24-70 - 900 g

a co do propozycji, które tutaj padły, dotyczące 14-24, to radze przetestowac i fish-a i 14-24 i wtedy sie zastanowic, który fajniejszy. ja niestety tak nie zrobiłem i 14-24 "zbiera kurz" na półce, ponieważ wole fish-a

mirroo
22-04-2010, 10:39
16 mm na fisheye to nie to samo co 14-24 ustawiony na 16 mm. To będą dwa różne zdjęcia.
Myślę, że autor wątku wymyślił sobie ciekawy zestaw.

Radosso
22-04-2010, 10:45
16 mm na fisheye to nie to samo co 14-24 ustawiony na 16 mm. To będą dwa różne zdjęcia.

Dlaczego nie to samo?

stachmuszel
22-04-2010, 10:51
Bo na fisheye będziesz miał charakterystyczne dla tego typu obiektywów zniekształcenia beczkowate, natomiast N14-24 tradycyjnie patrzy na świat:-)
Pozdr.

rychu_cmg
22-04-2010, 10:51
Dlaczego nie to samo?

fisheye robi specyficzny efekt zniekształcenia obrazu. Różnią sięteż kątem widzenia Nikkor AF 16mm f2.8D Fisheye ma 180 stopni a Nikkor 14-24 "tylko" 114.2 - 83 stopni (90.7 - 61.1 stopni na DX) /

mOSAd
22-04-2010, 12:29

Ten statyw to nie problem (a właściwie statyw+głowica). Raczej myślałem o reporterskim bieganiu z zestawem na szyi, lub ramieniu, w rękach, przez kilka godzin. Wtedy należy tę masę mieć na uwadze. Niektóre osoby mogą nie być świadome tego faktu. Ja na przykład wychodzę często z D700 na miasto, z małą torbą na ramię. M.in. wtedy masa ma znaczenie i do tego typu fotografii to niekoniecznie najlepszy wybór (ja świadomie z niego zrezygnowałem). Stąd też, nie wiedząc wiele na temat przyszłych zastosowań, zwróciłem na to uwagę.

siedemczwartych
22-04-2010, 13:48
szybkie prównanie;

1. 14-24 (16mm)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.stefanolszak.pl/FORUM/14-24-16/14-24.jpg)

2. Zenitar 16 mm

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.stefanolszak.pl/FORUM/14-24-16/16.jpg)

mOSAd
22-04-2010, 14:29
Jak będziesz takie porównania pokazywał, to nikt nie kupi 14-24. :D

grudzinsky
22-04-2010, 14:52
Po długich zmaganiach udało mi się złożyć zestaw którego potrzebuję i którego kupię.
1).czy te szkła na pewno są typowo do pełnej klatki i czy mają silniczki. Czy wszystko będzie chodzić jak talala.
2). Co ogólnie o dopasowaniu jakość obiektywu/jakość puchy i jakości całego zestawu.

Nikon d700

Dlaczego nie to samo?

po tych pytaniach jakie zadales zastanawiam sie czy ty aby napewno jestes swiadom zakupu. rownie dobrze mogles napisac:
kupuje taki zestaw d700 + 27-70 i 16mm - jakie to bedzie zdjecia robic?
od dwoch lat siedzisz na forum i nie wiesz co to jest FISHEYE? pomijam juz fakt nieznajomosci szkla 24-70 2.8

jak dla mnie takie posty powinny bys slane prosto w kosmos z informacja dla potomnych ;)

Radosso
22-04-2010, 15:20
po tych pytaniach jakie zadales zastanawiam sie czy ty aby napewno jestes swiadom zakupu. rownie dobrze mogles napisac:
kupuje taki zestaw d700 + 27-70 i 16mm - jakie to bedzie zdjecia robic?
od dwoch lat siedzisz na forum i nie wiesz co to jest FISHEYE? pomijam juz fakt nieznajomosci szkla 24-70 2.8

jak dla mnie takie posty powinny bys slane prosto w kosmos z informacja dla potomnych ;)

Chcesz żebym Cię przeprosił? Mam się jakoś do tego odnieść?

siedemczwartych
22-04-2010, 15:43
Jak będziesz takie porównania pokazywał, to nikt nie kupi 14-24. :D

a i dobrze... niech myślą, że to lipa :)

grudzinsky
22-04-2010, 16:02
Chcesz żebym Cię przeprosił? Mam się jakoś do tego odnieść?

nie przepraszaj mnie tylko siebie.
najlepiej bedzie jak zadasz sobie jedno najwazniejsze pytanie:
"do czego aparat bedzie sluzyl?" - a pozniej odpowiedziec sobie i udac sie do najblizszego sklepu i kupic ten aparat bez zadawania bezsensownych pytan na forum...

mOSAd
22-04-2010, 19:31
Lepiej niech pyta tu, a nie sprzedawcę, szczerze mówiąc. A niektórzy ludzie się nie znają na sprzęcie, biorą Leicę, albo jakiś kompakt i robią rewelacyjne zdjęcia. Tak po prostu.

mirroo
22-04-2010, 21:20
... biorą Leicę, albo jakiś kompakt i robią rewelacyjne zdjęcia. Tak po prostu.
Leica to przecież też jak kompakt.

mOSAd
22-04-2010, 21:53
Leica to przecież też jak kompakt.

Analogowa?! :D

grudzinsky
23-04-2010, 14:19
Lepiej niech pyta tu, a nie sprzedawcę, szczerze mówiąc. A niektórzy ludzie się nie znają na sprzęcie, biorą Leicę, albo jakiś kompakt i robią rewelacyjne zdjęcia. Tak po prostu.

ja wszystko kumam, ale pytania tego typu moze zadawac osoba, ktora dopiero chce rozpoczynac przygode z fotografia, a nie ktos kto jest na forum od trzech lat, ma juz aparat (w stopce jest wpis, no nie koniecznie musi byc ten aparat)
dla mnie jest to poprostu lenistwo wynikajace z przyzwyczajen. nie chce sie posiedziec przed kompem i poczytac, google zabija za kazdym razem jak sie je otworzy...wspomne jeszcze , ze istnieje cos takiego jak "optyczne" gdzie mozna znalezc odpowiedzi na temat 90% obiektywow...tylko po co czytac jak najlatwiej jest zadac bzdurne pytanie na forum...

jak dla mnie watek do wyslania w kosmos!

mirroo
23-04-2010, 19:34
No przecież na forum też trzeba czytać. Może ktoś woli "pogadać" ? Forum to miejsce gdzie się "gada".
Jak ktoś nie chce odpowiadać na bzdurne pytania to niech nie odpowiada.
Coraz więcej na forum "samozwańczych utrzymywaczy porządku".
Każdy wie co to google, co to "optyczne". Ale jak się ma alternatywną drogę otrzymania odpowiedzi na swoje pytania to z nich się korzysta. Tak działa internet. Jest jeszcze coś takiego jak opinia użytkownika. Żadne testy nie zastąpią takich opinii.

Waldy
23-04-2010, 19:48
Zenitarem najlepiej się robi zdjęcia pod światło, choćby seryjnie błyskające fleszyki kompaktów. Efekty ahtystyczne.

grudzinsky
23-04-2010, 20:04
Witam

Po długich zmaganiach udało mi się złożyć zestaw którego potrzebuję i którego kupię. Proszę powiedzcie mi tylko:

Nikon d700

i jak?

dzięki koledzy

Jest jeszcze coś takiego jak opinia użytkownika. Żadne testy nie zastąpią takich opinii.

cytat z "optycznych"
"Wraz z pojawieniem się pełnoklatkowego formatu FX, który zawitał do nas wraz z lustrzanką D3, a niedawno poszerzony został o tańszy model oznaczony symbolem D700, pojawiła się potrzeba zaoferowania fotografom klasycznego obiektywu 24-70 mm o świetle f/2.8. To instrument bardzo uniwersalny, który daje nam jednocześnie szeroki kąt (na pełnej klatce aż 84 stopnie), zakres nadający się do reporterki w tłumie i tzw. street photo oraz ogniskowe pozwalające na uzyskanie luźnych portretów, wciąż przy całkiem przyjemnej głębi ostrości otrzymywanej przy świetle f/2.8. Nic więc dziwnego, że wraz z pojawieniem się pełnej klatki, Nikon zaoferował swoim użytkownikom "szkło" o takich parametrach."

chyba wyraznie jest tam napisane, ze jest to szklo przeznaczone...do pelnej klatki. ale po co czytac skoro na forum znajdzie sie 50 uczynnych i napisza dokladnie to samo co w tescie ;) w takich przypadkach zastanawiam sie nad sensem istnienia takich portali jak np optyczne.pl. po co sie mecza ci ludzie i testuja sprzet? skoro to i tak nie przemawia do ludzi?
to nie jest nic innego jak tylko LENISTWO!

mOSAd
23-04-2010, 20:29
Według mnie zapytanie na forum marki, czy wybrany, złożony *z trudem* zestaw się sprawdzi, jest jak najbardziej słuszne. Pisanie nie na temat w wątku natomiast uważam za kompletną bzdurę. Jeżeli nie mam nic do powiedzenia to milczę. A co to są optyczne.pl? Czy ja muszę wiedzieć o ich istnieniu? "Ja nie się nie znam na testach, nie czytam, nie interesują mnie wykresy, ja chcę się dowiedzieć od ludzi, czy taki sprzęt zadziała". Czy Optyczne odpowiedzą na pytanie, jaki *inny* obiektyw kupić jeżeli to jednak zły wybór? Ten serwis jest dla osób lubiących czytać o szkłach, czytać testy. Jest grupa osób, które to mają głęboko w poważaniu i robią po prostu zdjęcia tym, co dostaną do ręki. W cytacie mowa o jakimś D3, autor pyta o D700, bo może słyszał, że dobry. To inne aparaty tak? Pełna klatka? Pełna czego? Małp? A czy pełnoklatkowy obiektyw 50/1.4 AiS będzie mi współpracował z D700? A z D3? A może jest jakaś różnica? A może nie ma? Odpowiedzi na niektóre pytania nie są takie proste dla każdego, jakby się nam wydawało.
Trochę wyrozumiałości.

Od wypominania lenistwa są rodzice. Nie chcesz, nie odpisuj. Po co tracić czas?

mirroo
24-04-2010, 10:41
... w takich przypadkach zastanawiam sie ... po co sie mecza ci ludzie ...

A jak ja bym się chętnie tak pomęczył. Taka praca jak testowanie sprzętu to marzenie. Nawet jakby nikt moich testów nie czytał.
A swoją drogą, to przeglądanie googli to też lenistwo :) Wszystko w jednym miejscu, prawie jak na forum.

grudzinsky
24-04-2010, 11:09
Według mnie zapytanie na forum marki, czy wybrany, złożony *z trudem* zestaw się sprawdzi, jest jak najbardziej słuszne.

sprawdzi gdzie? w czym? autor watku zadal jasne pytanie:
czy obiektyw 24-70 2.8 AF-S to dobre szklo i czy ma silnik?
no prosze Was. albo ktos ma problemy z rozumieniem czytanego tekstu, albo jest kompletnym ...
bedac na forum od ponad trzech lat nie wierze, ze autor watku nie natknal sie na informacje o D700 i o szkle 24-70. moge sie oczywiscie mylic, bo autor mogl spedzic cale trzy lata tylko w dziale cafe i miec gleboko wszystko w...

costi
24-04-2010, 16:38
W cytacie mowa o jakimś D3, autor pyta o D700, bo może słyszał, że dobry. To inne aparaty tak? Pełna klatka? Pełna czego? Małp? A czy pełnoklatkowy obiektyw 50/1.4 AiS będzie mi współpracował z D700? A z D3? A może jest jakaś różnica? A może nie ma? Odpowiedzi na niektóre pytania nie są takie proste dla każdego, jakby się nam wydawało.
Trochę wyrozumiałości.

Od wypominania lenistwa są rodzice. Nie chcesz, nie odpisuj. Po co tracić czas?

Rzecz w tym, ze odpowiedzi na 90% tych pytan sa chocby w specyfikacji technicznej, dostepnej od reki na stronie producenta czy do znalezienia w google bez zadnego wysilku.
I odpowiedzi na te pytania sa proste, a w dodatku jednoznaczne, bo specyfikacji technicznej nie da sie interpretowac na rozne sposoby...