PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcie na baner reklamowy

MARJAN
21-04-2010, 12:43
Jaki jest dobry sposób wyostrzania i powiększania zdjęcia z netu 96dpi na baner wielkości 1,5m na 2m ?

Paweł Kania
21-04-2010, 12:44
Nie ma ? To nie CSI.

96dpi, a rodzielczość tego zdjęcia ?

MARJAN
21-04-2010, 13:29
rozdzielczość to 1600 x 980 pikseli, zapomniałem dodać:)

mOSAd
21-04-2010, 13:30
Przesada, jeżeli na zdjęciu jest biało czerwona flaga tylko, to nie ma problemu na przykład! ;)
Jeżeli baner będzie oglądany z odległości 100 metrów, to też raczej netowe zdjęcie się nada. ;)
Czyli jak widać, wszystko zależy od źródła i przeznaczenia. Ale to tylko tak dla uściślenia, bo ten temat jest mi obcy.
Wiem, że kiedyś jakiś miły człowiek wydrukował plakat z moim zdjęciem, właśnie z jakości sieciowej (bez mojej wiedzy swoją drogą). Ale to był mały plakat, a nie 2m na 1m.
Ale kilka osób na forum robi duże powiększenia, wiec pewnie zaraz coś podpowiedzą, co można zrobić i jak ocenić przyszły wynik.

PS> Z mojego pobieżnego wątku o matrycy 12MPix 1600 x 980 to troszeczkę mniej, niż jakość z matrycy, ale nie aż tak dużo. Myślę, że jeśli nie skompresowane za mocno, to się nada do czegoś.

MARJAN
21-04-2010, 13:42
Zdjęcie ma dosyć dużo szczegółów, będzie oglądane z odległości kilku metrów.

andrstac
21-04-2010, 14:00
Ta rozdzielczość da ci w przybliżeniu 20dpi na tej wielkości wydruku. Po za tym przy tej proporcji będziesz miał wydruk 2m x 1.225m

MARJAN
21-04-2010, 14:08
Proporcje ostatecznie będę modyfikował jeszcze. Po przeskalowaniu obrazu sam widzę że tyle wychodzi. Pytanie jest bardziej w stronę techniki lub odpowiedniego programu do wyostrzania, aby te piksele na banerze nie były zbyt widoczne, bo na ostrość fotograficzną to raczej nie ma co liczyć.

stig
21-04-2010, 14:19
Pytanie jest bardziej w stronę techniki lub odpowiedniego programu do wyostrzania, aby te piksele na banerze nie były zbyt widoczneWyostrzanie przeciez zwiekszy Ci widocznosc "pikseli". :)
Przy 20 DPI, jeden piksel bedzie mial na wydruku ~1,25 mm. Biorac pod uwage odleglosc z jakiej bedzie to ogladane, zastanow sie, czy w ogole ma sens jakiekolwiek maltretowanie tego zdjecia. Cudow nie zrobisz, a co najwyzej (przy takiej ilosci pikseli) mozesz popsuc.

MARJAN
21-04-2010, 14:25
No tak, masz racje. Rozpatruje jeszcze opcję; dwóch albo trzech zdjęć o podobnych parametrach.

stig
21-04-2010, 14:32
No tak, masz racje. Rozpatruje jeszcze opcję; dwóch albo trzech zdjęć o podobnych parametrach.Jesli w taki sposob mozesz wykonac projekt, to jak najbardziej -- jest to dobre rozwiazanie.

kucyk
21-04-2010, 22:59
Może z mojej działki (druk wielkoformatowy):
jest filtr do PS, który powiększa obrazek tzw. fraktalowo. Kiedyś tego dużo używałem do druku wielkoformatowego jak na rynku największą rozdzielczość była 8mp :0 Efekty są naprawdę zadziwiające.
Są z KPT filtry dzielące pixel i wyciągające średnia barwową i też dają dobre efekty.
No i jeszcze pytanie: na czym chcesz drukować :)
Jeśli coś co ma fakturę, to "zgubisz" w większości te pixele.
Jak drukujesz na solvencie (taka dup.. drukarka atramentowa na rozpuszczalnikach) to też "zgubisz" część pixeli.
Jeśli UV lub atrament - to widoczne będą idealnie :(
Opcje:
1. druk na canvasie (płótno jak malarskie) /solvent/uv/atrament
2. użycie filtrów potrafiących fraktalowo powiększać
3. zrobienie od nowa projektu :)

marszull
22-04-2010, 14:43
Jest jeszce program photozoom ktorego uzywalem z powodzeniem do dosyc moznego powiekszania
i w druku bardzo dobrze sie te efekty sprawdzaly

bartekk
26-04-2010, 14:09
Witam podepnę się pod temat. Kolega poprosił mnie o zrobienie zdjęcia ślubnego które później chce wykorzystać jako fototapetę o szerokości ok 2 m. czy z jpg uda się coś takiego osiągnąć ? bo o obróbce nie mam zielonego pojęcia i nie wiem czy podołam z rawem

ktosiu
26-04-2010, 16:20
Zrób panoramę a'la Ryan Brenizer.

ryszkut
28-04-2010, 00:48
albą tą taką Paryża na ileś milionów pikselków ;)

zupełnie szczerze panie bartek - jak nie masz pojęcia to się za to nie bierz. jeśli cenisz kolegę to nie skazuj go na słabe zdjęcie