Zobacz pełną wersję : Wybór panela LCD.
gregory_21
21-04-2010, 10:34
Witam,
Szperam już trzeci tydzień i nie mogę wybrać między takimi trzema modelami:
1. HP ZR24w (http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF06a/382087-382087-64283-72270-3884471-4101131.html)
2. HP LP2475w (http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF06a/382087-382087-64283-3884471-3884471-3648442.html)
3. Dell UltraSharp U2410 (http://accessories.euro.dell.com/sna/products/monitory/productdetail.aspx?c=pl&l=pl&s=dhs&cs=pldhs1&sku=294998)
Chodzi generalnie o jakąś wszechstronną (gry, Internet, trochę filmów) panoramę 24" do 2000zł na IPS (S-IPS), która dodatkowo będzie podatna na jakieś kalibracje czy profilowanie.
Pomieszczenie zawsze oświetlone, kolory niekoniecznie muszą być oczojebne, komfort przede wszystkim ;)
Z góry dziękuję za jakieś konstruktywne rady albo przynajmniej zwrócenie uwagi na coś co jest złe w tych modelach.
I jeszcze jedno... jak znacie coś lepszego a spełniającego napisane przeze mnie wymagania to jestem otwarty na propozycje ;)
Maciek R
21-04-2010, 10:45
W tej sprawie to skontaktuj się z użytkownikiem Tom1 - zna się na rzeczy a i pomaga chętnie.
gregory_21
21-04-2010, 12:19
W tej sprawie to skontaktuj się z użytkownikiem Tom1 - zna się na rzeczy a i pomaga chętnie.
Dzięki za radę.
Znam Tom1 i już niejednokrotnie z nim rozmawiałem na temat monitorów ale ma zasadę, że nie bawi się w rozeznanie monitorów z niższej półki ;)
No ale nic... może jeszcze ktoś tutaj zaglądnie ;)
Jeszcze raz dzięki za wpis.
Od ponad pół roku używam U2410. I nie narzekam.
Pozdrawiam
Valdek_Tychy
22-04-2010, 09:27
Z tego co widzę te trzy modele są zbliżone do siebie parametrami więc różnic wielkich między nimi nie ma.Z tego co podajesz ma to być monitor do zastosowań wszelakich więc każdy z nich się nada.Co do kalibracji to monitory w tej strefie cenowej są podatne na kalibrację tak mniej więcej 50/50 czyli nie do końca możesz być pewien 100% efektów ale coś to jednak da.Ja raczej kierowałbym się w tym wypadku wygodą posługiwania i ewentualnym serwisem gwarancyjnym (w razie awarii)
Mam znajomego, który używa HP lp24 coś tam.
Do zdjęć to du.. a nie monitor. Jako oświetlenie sali (pomieszczenia) to tak.
Mocno daje po oczach.
Mówi, że robi wrażenie na klientach wielkością. :p
Nigdy bym tego nie kupił.
bierz Della mam podobny model i jest extra używam do tego co wymieniłeś do zdjęć również w dużej mierze, chociaz gdybym teraz miał kupować to pewnie dozbierałbym do nowego modelu Della ktory ma rozdzielczosc 2560x1440 a cena nie jest wysoka sam sprawdz (http://allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=Dell+U2711)
Wszystkie "walą po oczach". To jest sprzęt projektowany do komfortowej pracy w biurach. Czyli praca w dzień, w silnym oświetleniu, aplikacje typu łord i ołtluk. Co do założenia uniwersalności, to akurat kierowanie się wyświetlaczem IPS jest nieporozumieniem. Takie monitory są tak samo uniwersalne jak siekiera do rąbania drew i obcinania paznokci. Przy okolicach zakładanego budżetu proponuję naprawdę uniwersalne EIZO S2233W i S2243W. Tylko ciut mniejsze.
Wszystkie "walą po oczach". To jest sprzęt projektowany do komfortowej pracy w biurach. Czyli praca w dzień, w silnym oświetleniu, aplikacje typu łord i ołtluk. Co do założenia uniwersalności, to akurat kierowanie się wyświetlaczem IPS jest nieporozumieniem. Takie monitory są tak samo uniwersalne jak siekiera do rąbania drew i obcinania paznokci. Przy okolicach zakładanego budżetu proponuję naprawdę uniwersalne EIZO S2233W i S2243W. Tylko ciut mniejsze.
Zakpulem 2243 zgodnie z poleceniem - oczywiscie polecam - cena o 300 pln wyzsza od budzetu.
gregory_21
22-04-2010, 23:16
Bardzo dziękuję wszystkim za wypowiedzi.
Szczerze mówiąc obawiałem się, że to modele już na etapie konstrukcji nie dla mnie (pokój raczej mały i nie koniecznie oświetlony mocno i biało ;) ) ale liczyłem, ze matryca nieco mi osłodzi dyskomfort.
Jak czytam nijak się to ma do moich założeń i sprawę będę musiał jeszcze raz przemyśleć.
Eizo kusi marką i jakością ale ten tańszy ma ewidentnie słabsze parametry (patrząc czysto na specyfikację) a droższy już trochę kosztuje a stąd już niedaleko do czegoś bardziej "profesjonalnego" i to kolejny dylemat :(
Specyfikacja nie zawiera (poza rozdzielczością i rozmiarem) żadnego istotnego parametru.
Znajomy grafik na co dzień pracujący w drukarni na CTP i w przygotowaniu druku miał dosyć pracy na ekranach FSiemens i namówił szefostwo na Della z s-ips. Wygląda tak samo jak ten w pierwszym poście tylko na końcu miał 'W'.
Sprzęt był wielokrotnie kalibrowamy (dokupionym kalibratorem :) ) i.. stwierdził że porażka, nie dało się go sprzętowo dobrze skorygować. Do pracy z kolorem się nie nadaje i co już było mocno daje po oczach. Monitor trafił na biurko kierowniczki i korzystają z niego dziewczyny od świecenia blach offsetowych. Mówią ale fajny i jak 'żywo' świeci :) .
Mi polecił z della jakiś tańszy ponad 20' ~1,5kz ponoć dający się skalibrować ale nie skorzystałem.
gregory_21
01-05-2010, 23:29
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.
Wątek rozpocząłem z pewną prowokacją, bo sam wypatrzyłem sobie NEC'a MultiSync PA241W ale potrzebowałem drugi monitor dla asystenta/współpracownika.
Swój kupię z dotacji otrzymanej z Urzędu Pracy ale na ten drugi muszę wyłożyć z własnej kieszeni i dlatego pojawiła się opcja budżetowa.
Ale koniec końców zdecydowałem się na Eizo S2243W, bo mimo większego wydatku na początek liczę na lepsze efekty przy końcu jeżeli chodzi o współpracę między mną a współpracownikiem ;)
Jeszcze raz bardzo dziękuję za rady i opinie, które definitywnie wybiły mi z głowy wchodzenie w marki typu HP czy Dell.
maniek750
04-05-2010, 21:30
Ma ktos jakies doswiadczenia z motinorem Dell 3008WFP ? Nadaje sie on do obrobki foto czy lepiej odpuscic sobie ten model i wziac cos mniejszego z NEC'a lub Eizo?
Dell (...) Nadaje sie on do obrobki foto (...)?
Mówione było o tym jakieś 145765 razy. Nie nadaje się.
maniek750
04-05-2010, 23:12
A co jest z nim nie tak? Nie daje sie dobrze skalibrowac czy ogilnie panel jest nie wypal do fotografii?
A co jest z nim nie tak? Nie daje sie dobrze skalibrowac czy ogilnie panel jest nie wypal do fotografii?
DELL ma ofertę skierowaną do korporacji. Użycie w biurach, jasno oświetlonych, z aplikacjami typu Word i poczta.
maniek750
04-05-2010, 23:37
DELL ma ofertę skierowaną do korporacji. Użycie w biurach, jasno oświetlonych, z aplikacjami typu Word i poczta.
I wszystko jasne ;) dzieki bo juz prawie sie skusilem na niego ;) bo znajomy chce sprzedac. A co bys polecal tak do 5-6k.
A ktos cos wie na tematych monitorkow http://www.lacie.com/products/product.htm?pid=11093 ponoc tez pozadna jakosc.
I wszystko jasne ;) dzieki bo juz prawie sie skusilem na niego ;) bo znajomy chce sprzedac. A co bys polecal tak do 5-6k.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
Witam :)
Stoję właśnie przed dylematem wyboru monitora. Waham się pomiędzy następującymi modelami 22'/23':
- Eizo S2232WH (lub nieco droższy S2233WH)
- Eizo EV2333WH
- NEC P221W
Potrzebuję monitor, który zapewni mi komfortową pracę przez 8-12h (jestem programistą). Który z nich będzie przyjażniejszy dla oczów? O jakość obrazu nie pytam, bo myślę, że kazdy z nich jak na moje potrzeby będzie bardzo dobry, choć skłaniam się ku Eizo, ze względu na to, że firma pewniejsza i 5 lat gwarancji. Czy mniejszy rozmiar plamki w modelu 23' nie będzie problemem? Raczej mało kto zwraca na to uwagę, ale akurat czytam na co dzień dużo tekstów z internetu, nie chciałbym, żeby mniejsze czcionki męczyły wzrok. Jasne, że można powiększyć, ale nie chciałbym, żeby to stało się jakimś rytuałem ;) I jeszcze jedno, czy funkcja automatycznego dostosowania jasności do warunków oświetleniowych w Eizo będzie przydatna? Z góry dzięki za poradę :-)
Witam :)
Stoję właśnie przed dylematem wyboru monitora. Waham się pomiędzy następującymi modelami 22'/23':
Jesteś z Krakowa, zatem proponuję udać się na wizję lokalną - ul. św. Krzyża, poprosić p. Marka Śliwę i powołać się na mnie (Marcin Kałuża).
A ktos cos wie na tematych monitorkow http://www.lacie.com/products/product.htm?pid=11093 (http://www.lacie.com/products/product.htm?pid=11093) ponoc tez pozadna jakosc.
Przy tym budżecie obecnie bezkonkurencyjny jest NEC PA241W, a jeszcze lepiej zaczekać na PA271W, który też powinien zmieścić się w tej kwocie. LaCie zawsze rebranduje monitory innych producentów.
gregory_21
14-05-2010, 20:48
Za namową i przy nieocenionej pomocy p. Marcina "Czornyj'a" Kałuży nabyłem monitor NEC PA241A
Jedyne co mogę powiedzieć z opadniętą do kolan szczęką to: ŁOŁ :D
Przesiadka z poprzedniego monitora robi wrażenie.
Jeżeli ktoś się zastanawia nad tym modelem to z ręką na sercu sugeruję przestać się wahać ;)
raptor88
14-05-2010, 20:55
A ja się tak zapytam, czy polecacie jakiś szczególny sklep, w którym bez obaw można zakupić tego 241? Po ostatnim horrorze z S2433W boję się kupować w "ciemno". O, gdzie można igłę wyrwać. :D
gregory_21
14-05-2010, 21:54
A ja się tak zapytam, czy polecacie jakiś szczególny sklep, w którym bez obaw można zakupić tego 241? Po ostatnim horrorze z S2433W boję się kupować w "ciemno". O, gdzie można igłę wyrwać. :D
W Polsce to nie wiem ale jak będziesz w Krakowie to polecam zrobić to co Czornyj pisał zaledwie klika postów wyżej:
Jesteś z Krakowa, zatem proponuję udać się na wizję lokalną - ul. św. Krzyża, poprosić p. Marka Śliwę i powołać się na mnie (Marcin Kałuża).
Jeżeli jesteś zdecydowany na zakup tego modelu to możesz się umówić na kalibrację sprzętową wraz z selekcją monitora w sklepie.
Taka usługa oczywiście nie jest darmowa ale o szczegóły proponuję udać się już do wspomnianego wcześniej Czornyj'a ;)
POLECAM!
fotojacek
14-05-2010, 22:58
A co to był za horror i gdzie kupowałeś? Chciałbym się dowiedzieć ku przestrodze.
Co takiego strasznego było w S2433W?
raptor88
14-05-2010, 23:11
Z Krakowa niestety nie jestem, ale Czornyj już mi informację podesłał. :D
A co do horroru, to po prostu kupowałem wysyłkowo, przez neta. Trafiła mi się chyba ta jedna sztuka na dziesięć z tych kiepskich ( Tom01 pisał że 9/10 jest spoko ). :razz:
Po prostu się wku@@@, że wydając ponad 2x tyle co za mojego domowego LP2475W dostałem taką padakę.
a co bylo zlgo w tym Eizo, co prawda nie jest to SX ale najnowsza zwykla wersja, czyli na pewno nie jest az taki zly ?
mozesz powiedziec w ktorym sklepie go kupiles
Bartek_902
15-05-2010, 08:45
Witam ;)
Panowie a co powiecie na temat taniej alternatywy czyli samsunga f2380?? miał ktoś do czynienia z tym lcd,nadaje się to do czegoś ?? ;)
raptor88
15-05-2010, 13:18
a co bylo zlgo w tym Eizo, co prawda nie jest to SX ale najnowsza zwykla wersja, czyli na pewno nie jest az taki zly ?
mozesz powiedziec w ktorym sklepie go kupiles
Strasznie nierówny, zafarb ( lekki róż 1/4 ekranu, prawy-dolny róg ).
Kupiłem w Cortland, ale w sumie to bez znaczenia, bo fabrycznie zapakowany więc nikt nic nie grzebał.
Szczerze to się zawiodłem, oczywiście wiedziałem że nie jest to SX, ale tak jak pisałem mój domowy HP za 1 600PLN jest równiejszy. :-P
Panowie a co powiecie na temat taniej alternatywy czyli samsunga f2380?? miał ktoś do czynienia z tym lcd,nadaje się to do czegoś ?? ;)
Tu jest test http://www.frazpc.pl/artykuly/265691,Samsung-SyncMaster-F2380---PVA-wkracza-do-walki-z-TN.html
Tu jest test http://www.frazpc.pl/artykuly/265691,Samsung-SyncMaster-F2380---PVA-wkracza-do-walki-z-TN.html
Osobiście nie widziałem tego panelu - przyznam bez bicia, że interesuje mnie raczej "top gear", ale wnioski z lektury tego testu nie nastrajają optymistycznie - nierówny, nieliniowy, nieciekawy.
Już tam byłem ;) Ale dzięki, pewnie pójdę tam jeszcze raz to będę o tym pamietał :)
Jeżeli jesteś zdecydowany na zakup tego modelu to możesz się umówić na kalibrację sprzętową wraz z selekcją monitora w sklepie.
Hmm, czy w/w sklepie zrobią mi jakieś testy kilku modeli i wyselekcjonują mi najbardziej "odpowiedni"? Ile za taką usługę trzeba dopłacić?
gregory_21
16-05-2010, 13:55
Hmm, czy w/w sklepie zrobią mi jakieś testy kilku modeli i wyselekcjonują mi najbardziej "odpowiedni"? Ile za taką usługę trzeba dopłacić?
Przeczytaj jeszcze raz uważnie co napisałem w swoim wcześniejszym poście do Ciebie a wszystko będzie jasne ;)
Sklep nie przeprowadza żadnych testów tylko Czornyj a ile kosztuje taka usługa będziesz wiedział jak do niego zagadasz ;)
Strasznie nierówny, zafarb ( lekki róż 1/4 ekranu, prawy-dolny róg ).
Nierówność rozświetlenia wynika w zasady działania wyświetlacza PVA. Opisał Pan bardzo częsty objaw wynikający z charakterystyki kątowej wyświetlacza. Kąt od oka dominującego do lewego narożnika jest inny niż do prawego narożnika. Stąd zafarby np różowy w jednym i niebieski w drugim kącie. Aby się przekonać o tej własności, wystarczy odwrócić monitor do góry kołami, zafarby zmienią swoją lokalizację. Aby się tegoż pozbyć trzeba odpowiednio sprzęta ustawić. Oczywiście nie wykluczam że trafił się Panu faktycznie felerny, a na to nie ma siły. Eizo marka dobra ale zdarzają się równe i równiejsze.
Tu jest test Samsung-SyncMaster-F2380
Wiecie Panowie jak łatwo odróżnić prawdziwy test od bełkotu? Po tym, że w tym drugim publikuje się wykresy/słupki PRZED i PO kalibracji (programowej), rozwodząc się nad zaletami PO. Och jakież małe teraz te błędy! W rzeczywistości błędy wyświetlania z PRZED są dalej tylko z grubsza mówiąc "przesunięte" w miejsca gdzie nie ma punktów pomiarowych.
Osobiście nie widziałem tego panelu - przyznam bez bicia, że interesuje mnie raczej "top gear", ale wnioski z lektury tego testu nie nastrajają optymistycznie - nierówny, nieliniowy, nieciekawy.
Ja to raz widziałem, nawet ustawiałem. Ot masówka tylko zamiast TN'a wsadzono PVA. Dzięki temu kąt od dołu jest lepszy, więcej zalet nie zauważyłem.
raptor88
16-05-2010, 15:26
@Tom01
Niestety to nie była kwestia kątowa wyświetlacza tylko ferelny panel. Cóż, widać że dla mnie to tylko super selekty się sprawdzą. :mrgreen:
@Tom01
Niestety to nie była kwestia kątowa wyświetlacza tylko ferelny panel. Cóż, widać że dla mnie to tylko super selekty się sprawdzą. :mrgreen:
Jeśli będzie Pan chciał perfekcyjne Eizo i wybierze się Pan na wycieczkę do stolycy, zapraszam do Alstora. Będzie można poprzebierać do woli, porównać z innymi etc. Proszę tylko o uprzedzenie, musimy zorganizować aby odpowiedni technik był na miejscu.