Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] ''Z prochu powstałeś..."

pszetak
21-04-2010, 03:06
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/64800773915600962500.jpg)

stig
21-04-2010, 07:06
Lezy konwersja do BW. :(

Seeker
21-04-2010, 09:47
A szkoda, bo motyw z głową.

Greg77
21-04-2010, 13:20
tak konwersja nie bardzo.....

docentx
21-04-2010, 13:45
Szaro buro. Chyba źle?

pszetak
22-04-2010, 00:05
Dzieki za komenty.

Przemcio:

Dziwna wypowiedz no bo na czym oparta,przecież nie wiesz co znajduje sie poza kadrem więc gdzie pewność ze byłoby ciekawiej?Poza tym to pionowy kadr(jakoś je wole-mają silniejszy przekaz moim zdaniem niż nudne i rozwlekłe poziomy)-prawie najszerzej na co pozwalało mi szkło o ile pamiętam.
No a "szklanka" to to faktycznie nie jest-sporo pracy przedemną.

Stig:

Ja w obróbce orłem nie jestem(co widać)ale i też nie jestem fanem(no chyba ze perfekcyjnej i w znakomitym kadrze) tej konwerscji kontrastowej bardzo.
A wogóle to raz sie już przedstawiłem i to ze w każdym poscie nie piszę jak to błagam o ostrożne kopanie mojego zadu,nie oznaczcza ze zadzieram nosa i odrazu trza mnie utemperować-wolałbym poradę.Nie uważam zeby tu coś leżało w tej focie,może trzeba ją solidnie dopracować(trzeba by zacząć przedewszystkim od zrobienia nefa,a nie jpega-już za póżno zresztą,konar sie posypał w tytułowy proch) i poczytać więcej o całym procesie przygotowywania zdjęcia na web,ale ogólnie uważam ze trafiłem wtedy na wspaniałe niebo okrywające szczyty,kształtne konarzysko ,woda doklimaciła zdjęcie i zamknąłem to wszystko w dobrym,centralnym ujięciu.

Dzięki jeszcze raz za odzew no i apeluję do wyjadaczy o wiekszy doping dla tych co na starcie...wiem wiem to tak z zazdrości te nieprzychylności bo też byście chcieli jeszcze raz czuć ten romantyczny niepokój stojąc na progu "nieznanego" i "nieokiełznanego" ;-)

pozdrówka.

stig
22-04-2010, 08:03
Ja w obróbce orłem nie jestem(co widać)Po co wiec obrabiales, skoro jestes swiadom tej nieudolnosci?

A wogóle to raz sie już przedstawiłem i to ze w każdym poscie nie piszę jak to błagam o ostrożne kopanie mojego zaduWybacz, ale nie jestem w stanie przejrzec wszystkich watkow na tym forum, spamietac wszystkich prosb i nickow. Nawet gdyby mi sie udalo -- to co mam napisac? To samo, tylko innymi slowami, czy moze wbrew wszystkiemu pochwalic?

Nie uważam zeby tu coś leżało w tej focieOczywiscie, ze masz prawo (tym bardziej jako autor) miec takie zdanie, ale spojrz na komentarze. Wszyscy Ci na zlosc robia, ze sa przeciwni temu co Ty sadzisz?

ogólnie uważam ze trafiłem wtedy na wspaniałe niebo okrywające szczyty,kształtne konarzysko ,woda doklimaciła zdjęcie i zamknąłem to wszystko w dobrym,centralnym ujięciuAle spartoliles to obrobka. Tlumaczyc tego w taki sposob -- kiedy tego wszystkiego nie widac na zdjeciu -- nie ma najmniejszego sensu...

O sposobach konwersji do BW napisano na tym forum juz naprawde wiele slow. Pozostaje poszukac, poczytac i przetrenowac, a pozniej uzyc w swoich pracach.

pszetak
22-04-2010, 15:24
Ależ kolego stig jesteście zasadniczy i poważny.Jak to po co obrabiałem,to tak jak zapytać po co jadę nad morze jak nie mam żagłówki-nie jestem orłem w obróbce ale i też nie jetem jakimś ostatnim nielotem(coś tam już potrafię)a obrabiałem dla treningu chociażby i nie jestem przeciw temu co sądzi "cały swiat",wdzięczny jestem za każdy koment tylko jak już kiedyś wspomniałem staram sie wydobywać pozytywy krajoznawcze jakie niesie ze sobą moja praca(choć trochę mam nadzieję) jako przeciwwagę do suchych,czesto jednozdaniowych "rozważań"czystotechnicznych,brakuje mi na tym forum dyskusji,retoryki bo w zamian jest TAK lub NIE.I taki komentarz jak twój,chociażby, mało wnosi w tym wypadku(gdybym był stażem, umiejętnosciami i sprzętem zbliżony do Ciebie to co innego),gdzyż wygląda jak wyładowanie chwilowych emocji lwa na "niewiniątku".
Wogóle to klasę mistrza(pro) określa zawsze stosunek do tych co na dole,czeladzi-im bardziej stonowany,z dystansem do ich bochomazów,a jednocześnie swoich umiejetności tym bliższy mędrca,człowieka dojrzałego,mistrza...(taki mam swiatopoglą ukształtowany w młodości na Gwiezdnych Wojnach,Władcy Pierścieni i Karate Kid :-)
Kończąc,jestem Ci wdzieczny ze poswieciłeś memu wątkowi chwilę , wierząc jednocześnie w to, że Ty ten dystans w sobie masz i moje słowa nie dotkęły Cię w jakikolwiek sposób(bo nie miały-są one tylko projekcją tego jak widze świat).
Dzięki raz jeszcze no i zapraszam do kolejnych odwiedzin przy najbliższej okazji(bardziej się postaram hehe)

Pozdrawiam.
Grzegorz.

Proac150
22-04-2010, 15:41
Niestety, koledzy mają rację co do jakości konwersji, nie jest czarno-biała, a szaro-szara (i nie rzecz w tym żeby zwiększyć kontrast, bo to nic nie da). Piszesz, że trafiłeś na wspaniałe niebo, ja widzę brzydkie, szare, zaszumione, nieciekawe... Tak więc ta konwersja jest na tyle zła, że ciężko się odnieść w oderwaniu od niej do zdjęcia.

stig
22-04-2010, 15:42
Ależ kolego stig jesteście zasadniczy i poważny.Wolalbys, zebym byl niezdecydowany i podsmie****ki sobie urzadzal? :D

Jak to po co obrabiałem,to tak jak zapytać po co jadę nad morze jak nie mam żagłówkiAnalogia nietrafiona. Gdybys pojechal nad morze poplywac swoja zaglowka, a bys jej nie zabral, to bylo podobnie. ;) Nad morze mozna jechac w roznym celu. Chociazby popatrzec... :)

wdzięczny jestem za każdy komentTo badz wdzieczny za to co napisalismy. Znajdz temat opisujacy konwersje do BW i sie tego naucz, zamiast bezowocnie dyskutowac nad faktem dokonanym.

tylko jak już kiedyś wspomniałem staram sie wydobywać pozytywy krajoznawcze jakie niesie ze sobą moja praca(choć trochę mam nadzieję)Czymkolwiek sa "pozytywy krajoznawcze", nie ma to nic wspolnego z wystawieniem tej pracy do oceny na forum.

brakuje mi na tym forum dyskusjiW przypadu tego zdjecia nie ma o czym dyskutowac.

I taki komentarz jak twój,chociażby, mało wnosi w tym wypadkuMalo? Ten komentarz informuje Ciebie o tym, ze jesli nie potrafisz obrabiac zdjec, to ich nie pokazuj w taki sposob obrobionych. Trzeba bylo wystawic zdjecie prosto z puszki, i wtedy moglibysmy pogadac. Teraz nie ma o czym, bo jest spartolone juz na poczatku tego, co pierwsze sie rzuca w oczy.

(gdybym był stażem, umiejętnosciami i sprzętem zbliżony do Ciebie to co innego),gdzyż wygląda jak wyładowanie chwilowych emocji lwa na "niewiniątku".Nie widze to zadnego wyladowania. Wystawiles zdjecie, oczekujac opinii. Napisalem prawde, a konkretnie -- wyrazilem swoja opinie -- ze konwersja do BW lezy (czyli zle ja wykonales). W tym momencie zniszczyles zdjecie. Jakich wywodow na ten temat oczekujesz?

Wogóle to klasę mistrza(pro) określa zawsze stosunek do tych co na dole,czeladzi-im bardziej stonowany,z dystansem do ich bochomazów,a jednocześnie swoich umiejetności tym bliższy mędrcaZamiast wypisywac jakies dyrdymaly, wez sie za nauke i robote. Nie bede pisal, ze jest ladnie, skoro Q tak nie jest! Mamy Cie po glowce glaskac, ze spartoliles robote? Moze zamiast zwracac nam uwage na sposob komentowania, wez sie po prostu w garsc, i wyciagnij lekcje. Nauka nie przychodzi latwo, a im predzej pojmiesz, ze dluga droga przed Toba, i im wiecej potu i lez wylejesz, tym bedzie ona bardziej owocna.