Zobacz pełną wersję : Padł twardy dysk w laptopie, potrzebuję odzyskać dane.
misiek604
21-04-2010, 00:04
Witam potrzebuję pomocy czy ktoś zna kontakt do osoby, serwisu potrzebuje odzyskać dane z komputera (laptop) padł na 100% twardy dysk. Pozdrawiam Michał.
A skąd wiesz, że padł dysk? Ani be, ani me?
misiek604
21-04-2010, 00:17
Bo po wyjęciu nie działa w przenośnej obudowie.
Ostatnio przechodziłem odzyskiwanie danych. Mogę Ci podać namiar do firmy, która to robi w Bydgoszczy, ale osobiście to odradzam odzyskiwanie danych, jeśli nie masz tam jakichś ważnych danych, np. firmowe projekty za grubą kasę.
Raz, że odzyskiwanie danych kosztuje, dwa, że w odzyskanych danych dostajesz surowy obraz dysku. Czyli wszystko razem wymieszane i nazwy plików zmienione na ciąg cyfr.. Układać takie coś, to wg mnie makabra..
"...i rzekł im Pan: czyńcie zapasowe kopie, albowiem w nich los wasz wskazany.
i oni czynili, i to było dobre. Razu lecz pewnego kopii postąpić zapomnieli
i zagrzmiał On i straszliwą klątwę nastręczył. Od czasu tego ni dzieci nie płodzili
ni pola nie zaprawiali ni biesiad sprawiali. Jeno gorycz stanowili."
misiek604
21-04-2010, 07:59
Proszę podaj adres oraz cenę ile to kosztowało i czas wykonania takiej usługi na PM. dla mnie to bardzo dziwne bo dziecko uderzyło lekko w laptop i taki zgryz (PECH) a dysk wymienny który upadł mi kiedyś z 1.5 metra dalej działa. Mam tam 2 pliki które są dla mnie cenne.
Matey3000
21-04-2010, 08:06
Oj to beda kosztowne pliki. Ja kiedys po padzie zasilania w dysku kupilem ten sam model, podmienilem plytke i zgralem dane, ale to chyba byl cud. Teraz juz wiem ze lepiej cenne dla mnie pliki trzymac w 2-3 miejscach na min. 2 kompach.
misiek604
21-04-2010, 08:26
Akurat wszystko inne miałem zarchiwizowane i skompresowane tylko te dwa pliki, a w dysku padła iglica bo słychać jak chce ruszyć być może wystarczy jej pomóc ;-)
Akurat wszystko inne miałem zarchiwizowane i skompresowane tylko te dwa pliki, a w dysku padła iglica bo słychać jak chce ruszyć być może wystarczy jej pomóc ;-)
Głowica, a nie iglica. :)
Spróbuj najpierw zdobyć taki sam dysk i zamienić płytę główną, możliwe, że odpali.
misiek604
21-04-2010, 09:01
Pokombinuję zaraz bo o 1 w nocy to najchętniej go z 3 piętra wyrzucił.
Pokombinuję zaraz bo o 1 w nocy to najchętniej go z 3 piętra wyrzucił.
To dobra metoda, bo nie pozostawia żadnych wątpliwości. :)
Macienty
21-04-2010, 10:07
baaardzo dobra firma trudniąca się odzyskiwaniem danych, którą mogę polecic to DATALAB w Poznaniu, przy Grunwaldzkiej 222 bodajze. Zdarzylo mi sie kilka razy odwiedzac tych panow więc generalnie mogę pomoc :)
misiek604
21-04-2010, 11:53
W Wawie od 800zł sie do tego zabierają a biorą przeważnie 1000zł.
Ja robiłem tutaj:
http://pskomputer.pl/
Cena jest zależna od uszkodzenia dysku i czasu poświęconego na odzyskiwanie danych.
Kontaktować się możesz z tym facetem:
[email protected]
W Wawie od 800zł sie do tego zabierają a biorą przeważnie 1000zł.
Za tyle to niebawem kupisz nowego kompa i jeszcze dołożą hostessę, z pojemną - bo całkiem świeżą - pamięcią do całodobowej obsługi twardziela...
(mowa o dysku, oczywiście!)
A twój wyjmij z lapa i zanieś do jakiegoś znajomego informatyka. Może odpali. Ja tak zrobiłem i gitara!
Władca Pixeli
22-04-2010, 05:00
http://www.krollontrack.pl/
http://www.krollontrack.pl/odzyskiwanie-danych-3,100.html
http://www.krollontrack.pl/
http://www.krollontrack.pl/odzyskiwanie-danych-3,100.html
Czarny humor :D Kolega zaniesie, poprosi o odzyskanie czego się da, dostanie dwa bluraye z odzyskanymi filmami i katalogiem tmp. Następnego dnia dowie się, że nie posiada już samochodu, mieszkania, a w przyszłym tygodniu umówiony jest na pobranie organów wewnętrznych :)
misiek604
22-04-2010, 23:36
Dlatego postanowiłem potraktować dysk młotkiem bez odzyskiwania danych ;-)
a właśnie nowy po 20 min też padł ;-)
dopiero drugi okazał się dobry, tzn. jeszcze działa.
Władca Pixeli
23-04-2010, 01:05
Czarny humor :D Kolega zaniesie, poprosi o odzyskanie czego się da, dostanie dwa bluraye z odzyskanymi filmami i katalogiem tmp. Następnego dnia dowie się, że nie posiada już samochodu, mieszkania, a w przyszłym tygodniu umówiony jest na pobranie organów wewnętrznych :)
To są jakieś opinie przekazywane na internecie.
Znajomy odzyskiwał u nich. Odzyskali 99% danych razem z wszystkimi podkatalogami.
Wcześniej za darmo przesłali listę zbiorów, które są w stanie odzyskać. Dane odzyskiwali albo na swój USB HD który trzeba odesłać, kupić od nich albo przesłać swój.
Z tego co widzę na polskiej stronie to ceny też nie są wysokie.
Oczywiście najtaniej jest robić wcześniej backup ale kto sobie tym głowę zawraca :mrgreen:
misiek604
23-04-2010, 07:22
Ja miałem z tego co widzę 60 giga zdjęć z tego 20 nie zarchiwizowane rozliczenie godzinowe z pracy oraz kopie pdf. kwitów. paliwowych.
marszull
23-04-2010, 10:07
Z tego co wiem to krollontrack odzyskuje (w miare mozliwosci) ok. Tak jak pisal Wladca Pixeli wczesniej wiesz co moga odzyskac. A ceny wcale nie sa takie wysokie, w porownaniu z tym co bylo kilka lat temu. Tylko trzeba sie zastanowic jaka wartosc mialy pliki na tym dysku, czy to sie po prostu oplaca.