PDA

Zobacz pełną wersję : uszkodzony dysk komputera

misiek604
20-04-2010, 23:56
Witam potrzebuję pomocy czy ktoś zna kontakt do osoby, serwisu potrzebuje odzyskać dane z komputera (laptop) padł na 100% twardy dysk. Pozdrawiam Michał.

AdamC
28-04-2010, 17:18
Padł na 100%, co Kolega przez to rozumie?

Jakie są objawy?

Beson
28-04-2010, 18:12
W zasadzie to się podłącze pod ten temat. Pół roku temu tez mi padł dysk w laptopie. Jest jakaś szansa aby podłączyć go pod zwykłego kompa i jakoś ściągnąć dane? Czy go wywalić do kosza? :)

Eu07
28-04-2010, 18:42
Jak dane są naprawdę ważne i/lub wartościowe to firm jest na pęczki... cena odzyskania nie powinna przekroczyć 1000 zł. Można próbować na własną rękę, programów do tego celu też jest sporo, przy czym lepiej kupić jakiś komercyjny niż używać freeware, zasadnicza różnica jakościowa. Próbować warto...

AdamC
28-04-2010, 20:29
W zasadzie to się podłącze pod ten temat. Pół roku temu tez mi padł dysk w laptopie. Jest jakaś szansa aby podłączyć go pod zwykłego kompa i jakoś ściągnąć dane? Czy go wywalić do kosza? :)

Zawsze jest szansa. Próbować trzeba! Bo nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne.

Co do ceny odzyskiwania to ta górna granica 1000zł podana przez Kolegę to jest wyssana z palca.
Cena zależy od pojemności dysku, i rzadko zamyka sie w 1000zł.

Eu07
28-04-2010, 21:05
Nie no, wiadomo, że zależy od ilości odzyskanych danych... kurczę chciałem się wytłumaczyć bo jak pisałem tamtego posta to wiedziałem co miałem na myśli. Ale teraz już nie wiem więc siedzę cicho :) ale racja, że górnej granicy cenowej nie ma.

polo
28-04-2010, 21:24
ilość odzyskanych danych zależy od pojemności dysku i czasu jego użytkowania jakiś czas temu sprawdziłem 32 gb gwizdek co uda się odzyskać i odzyskałem około 300 gb różnych cudów. Nie wszystko było do użytku np. filmy ale zdjęcia , txt,pdf były sprawne. Cena odzyskania zależna też jest od sposobu uszkodzenia dysku czasem zawodzi elektronika którą można zastąpić inna z drugiego dysku i teoretycznie po sprawie, dyski po upadkach i innych zdarzeniach losowych to tez inna bajka.
Dla swoich potrzeb przetestowałem kilka programów do odzyskiwania danych i wybrałem jeden który zakupiłem , Recovery my files v 4. Koszt około 400 zł ale warto było. Odzyskałem dane księgowe z 2 lat, pocztę, pliki robocze, archiwa klientów itd. Tylko jedna wada długo to wszytko trwa.

esio
28-04-2010, 21:38
Potrzebny będzie Ci EasyRecovery Professional pełna wersja.
Wypinasz dysk z laptopa, wpinasz w komputer.
Diagnozujesz programem i program proponuje, co dalej.
Jaka była awaria, co zrobić itp.
Potem robisz, co proponował i masz odzyskane.
Wszystko.
Nawet coś, co dawno dawno wyrzuciłeś.
Wszystkie śmieci, jakie kiedy kol wiek były zapisane na tym dysku.
Jeśli program nie zaproponuje nic, tak się zdarza,
to format dysku i odzyskanie danych po formacie.
100% dzieła.

jackrabbit
28-04-2010, 22:02
Nawet coś, co dawno dawno wyrzuciłeś.
Wszystkie śmieci, jakie kiedy kol wiek były zapisane na tym dysku.
Jeśli program nie zaproponuje nic, tak się zdarza,
to format dysku i odzyskanie danych po formacie.
100% dzieła.

:-o to jakas magia w takim razie

esio
28-04-2010, 22:05
Dlaczego?