Zobacz pełną wersję : Materac
Potrzebuje kupic materac, najprawdopodobniej 100x200(ew.120x200), ale nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę.
Co do twardosci- nie chce, żeby byl bardzo miekki, ale nie może być też bardzo twardy ;)
I tu moje pytania:
-Na co mam zwrócić uwagę?
-Czy może ktoś z Was, drodzy forumowicze, może coś polecić?
Pozdrawiam,
mypod
Jak 120x200 to zrób na wymiar według wymagań.
Marian K
20-04-2010, 21:53
Jak 120x200 to zrób na wymiar według wymagań.
To chyba jest najlepsze rozwiązanie,Można wykonać z materiałów biodegradowalnych w 100% tzn. juty i słomy.
Tak wykonany materac w pełni zasługuje na dopisek eko.:)
rainbowwarrior
20-04-2010, 21:54
Ja mam materac z pianki termoelastycznej i jestem zadowolony. Generalnie polecam położyć się na kilka minut na różnych materacach w sklepie, w pozycji w jakiej najczęściej śpisz i zobaczysz który ci najbardziej pasuje.
Pozwolę sobie odświeżyć. Teraz i ja mam problem -- czas kupić nowy materac. Teraz pytanie do Was. Korzystaliście z materaców firmy M&K Koło foam? Może polecicie jakieś inne sprawdzone marki?
PS.
Od razu zaznaczam (znając zamiłowanie użytkowników do proponowania jednych z najdroższych produktów), że nie mam do wydania na materac 5000 zł. Maks ile mogę dać to 2000 zł za materac 160x200 cm.
Z dołu dzięki za pomoc. ;)
MARS CooL
19-12-2010, 03:04
proponuję to:
http://www.materacejmb.com.pl/content/view/45/35/lang,pl/
model Carat nie wydasz wiecej jak 1200-1400zł
są lepsze ale ten akurat jest w najlepszym stosunku ceny do jakości wg mnie
zresztą firma głownie ma doświadczenie ze statkami gdzie wiadomo jakie warunki panują
ja osobiście dałem sie nabrać na inną polską firmę gdzie promowane zalety materaca, którego kupiłem są teraz moim przekleństwem za dużo większą kasę. Reszta rodziny zdrowa śpi na jmb
rockabilly
19-12-2010, 10:47
Kup w osobnych kieszonkach i koniecznie z pokrowcem na ekspres - łatwym do prania.Polecam kieszonki bo super się wygodnie śpi i sam materac nie odkształca się nawet przy mojej wadze(115kg).Mój jest chyba 6 strefowy ale nie pamietam już.
ja osobiście dałem sie nabrać na inną polską firmę gdzie promowane zalety materaca, którego kupiłem są teraz moim przekleństwem za dużo większą kasę.
Możesz zdradzić jaka to firma, model? Będę wiedział co mam omijać z daleka. :)
Kup w osobnych kieszonkach i koniecznie z pokrowcem na ekspres - łatwym do prania.
Właśnie o takim myślę. Może dodatkowo z warstwą lateksową, ew. pianki termoaktywnej.
Abaddon84
19-12-2010, 11:40
Ja posiadam materac firmy janpol od roku, i jestem z niego bardzo zadowolony. Ma osobne kieszonki stronę letnią i zimową (chociaż ja nie widzę różnicy). Rok temu kosztował coś koło 1200 zł.
Korzystaliście z materaców firmy M&K Koło foam?
Z tej firmy polecam Estrelle lux w wersji alergik. Nie za miękki, nie za twardy. Sprężyny w osobnych koszulkach, warstwa lateksu i inne pierdoły. Obicie alergik ma zamek i pozwala na zdjęcie go (pierze się w pralce). I z 2000 zł zostanie sporo :)
Jak kupisz materac to pamiętaj o przekręcaniu go, na początku co jakieś 2 tygodnie, później co miesiąc.
Ja chyba ze 3 lata temu kupilem jakis materac na Alledrogo zebysmy sie mieli na czym przekimac w czasie pobytow w PL. Kosztowalo toto chyba z 600zl razem z dostawa a na komfort narzekac nie mozemy. Pewnie nawet wyladuje w ramie lozka niebawem :)
a ja jestem zadowolonym uzyszkodnikiem czegos takiego jak TU (http://www.hilding.pl/pl/oferta/materace-pianki/select-thermo/) w wymiarze 140x200 i moge polecic :)
fajnie dopasowuje sie do ciala.
Jednak najlepiej wybierz sie do sklepu gdzie jest duzo materaców i wypróbuj je.
Zarezerwuj na taka wizyte wiecej czasu, bo przeciez bedziesz na nim spedzal calkiem sporo czasu :)
Z tej firmy polecam Estrelle lux w wersji alergik. Nie za miękki, nie za twardy. Sprężyny w osobnych koszulkach, warstwa lateksu i inne pierdoły. Obicie alergik ma zamek i pozwala na zdjęcie go (pierze się w pralce).
Właśnie nad tym modelem się zastanawiałem, ew. Venus MP.
Jednak najlepiej wybierz sie do sklepu gdzie jest duzo materaców i wypróbuj je.
Zarezerwuj na taka wizyte wiecej czasu, bo przeciez bedziesz na nim spedzal calkiem sporo czasu :)
Zdecydowanie. Dzisiaj się wybieram na testy. :)
Pozwolę sobie odświeżyć. Teraz i ja mam problem -- czas kupić nowy materac. Teraz pytanie do Was. Korzystaliście z materaców firmy M&K Koło foam? Może polecicie jakieś inne sprawdzone marki?
Mamy z tej firmy już z 5 lat - super sprawa
Z tej firmy polecam Estrelle lux w wersji alergik. Nie za miękki, nie za twardy. Sprężyny w osobnych koszulkach, warstwa lateksu i inne pierdoły. Obicie alergik ma zamek i pozwala na zdjęcie go (pierze się w pralce). I z 2000 zł zostanie sporo :)
Jak kupisz materac to pamiętaj o przekręcaniu go, na początku co jakieś 2 tygodnie, później co miesiąc.
a potem co pół roku ;)
Mamy z tej firmy już z 5 lat - super sprawa
Już właściwie zdecydowałem się na materac Koła. :)
Również polecam ESTRELLĘ LUX - od 4 lat spisuje się świetnie ma stronę letnią i zimową. Wysypiam się świetnie:)
Estrella lux - dokładnie jak Yaro - 4 lata i materac w super stanie :) tak jak i moje plecy po nocy. Używam w połączeniu z drewnianymi regulowanymi stelażami (2 szt na materac) + metalowe łóżko.
Widzę, że chyba nie mam wyboru. Skoro ten materac jest taki dobry, nie ma co się zastanawiać nad innymi modelami. :)
Pora przyszła że trzeba coś kupić. I teraz pytanie - czy TO (http://allegro.pl/materac-estrella-lux-limited-140x200-promocja-kol-i1767310614.html) jest ta Estrella którą tak zachwalacie ?
Nikt nie potwierdził i nikt nie zaprzeczył :)
Bo albo ta Estrelle Limited albo TO (http://allegro.pl/materac-140x200-london-lateks-memory-najtaniej-i1767461520.html). 15 lat gwarancji kusi... Koło daje tylko 24 miesiące. Ktoś coś podpowie ? Help :)
Ja też właśnie jestem na kupnie materaca i też raczej wybiorę Estrellę Lux. Czytałem że stosunek jakość/cena bardzo duży
Struś pytałem w sklepie o wersję limited (tą którą podałeś w linku) i dowiedziałem się, że ma tylko jedną stronę z lateksem (warstwa ok 3 cm na sprężynach). Druga to zwykła pianka, więc lepiej wybrać wersję nie limited, bo zmieniasz strony bez obawy o pogorszenie komfortu materaca.
Warto wiedzieć, że Estrella, Estrella Lux i wersja limited to różne materace
To wiem ,że z jednej strony pianka a z drugiej latex. Zastanawiam się tylko jak ważne jest odwracanie materaca ?
Cena normalnej Estrelli Lux jest dla nas zbyt wysoka, dlatego zacząłem również rozważać ten drugi materac.
Ja tam nie wiem, bo nie mam doświadczenia, ale spotkałem się z opiniami, że jednak dobrze jest obracać materac.
To wiem ,że z jednej strony pianka a z drugiej latex. Zastanawiam się tylko jak ważne jest odwracanie materaca ?
Cena normalnej Estrelli Lux jest dla nas zbyt wysoka, dlatego zacząłem również rozważać ten drugi materac.
Ja w końcu, jak pisałem wcześniej, nabyłem Estrellę Lux i jestem diabelnie zadowolony -- śmiało mogę polecić. :)
Jeśli chodzi o obracanie, jak Grzybu napisał wyżej -- jest to bardzo istotne, wszyscy zalecają czy nawet uważają za konieczność, taki zabieg.
wiekszosc materacy odwraca sie gora-dol, a piankowe przod-tyl ;)
mam nadzieje, ze mnie rozumiecie...
ja obracam raz na pół roku mniejwięcej, tez uważam że wydłuża to zycie takiego materaca
do tego również jak kupowałem to wybrałem taki który ma jedną warstwę wew. i po obu stronach taką samą zewnętrzną, więc mam dowolną kierunkowość obrotów choć nie to jest najważniejsze w materacu.
Parę lat temu prowadziłem temat materacy w firmie. I miałem kilka szkoleń. Nie jestem przedstawicielem żadnej firmy. Dobór materaca jest sprawą bardzo indywidualną. Jak już wspomniano najlepiej poleżeć z 5-10 minut na kilku wybranych materacach, w pozycjach, w których się śpi. Sprzedawcę można poprosić aby się oddalił - człowiek niechętnie kładzie się przy obcej osobie. Nie ma potrzeby płacić niewiadomo jakiej kasy - aczkolwiek sprzedawca powie że na zdrowiu się nie oszczędza.
Ważne jest aby materac miał min. 5 stref twardości. Kręgosłup podczas snu musi być prosty. Ramię i biodro się zagłębi a szyja, brzuch i nogi będą trochę wyżej. Ważne aby dyski między kręgami w nocy się regenerowały. Prowadzimy siedzący tryb życia. Dyski są ściskane. Jeżeli będą też ściskane w nocy to będą coraz cieńsze i może się zarzyć to co mojemu kumplowi gdy schylił się po szczoteczkę do zębów i tak już został. Wypadł mu dysk.
Czy to będzie materac kieszonkowy, piankowy (termoelastyczna), lateks, zależy od zasobności portfela. W przypadku alergików ważne jest aby całość była z materiałów sztucznych - czyli raczej pianka, pokrowiec i nitki bez bawełny. Tak aby nie zagnieździły się roztocza i grzyby. Dla mocno pocących się są polecane materace z pokrowcem z srebną nitką. Fajnie by materac miał pokrowiec, który można zdjąć i prać w pralce. Materace mogą mieć różne twardości. Trzeba samemu wypróbować. Materac opisany jako twardy będzie dla osoby ważącej 60 kg bardzo twardy, ale dla osoby ważącej 120 kg już twardy nie będzie. Można kupić dwa osobne ale powstaje zagłębienie po środku. Ostatnio pojawiły się materace gdzie 2 bloki o różnych twardościach są połączone/sklejone. Szkoda że nie było takiego rozwiązania gdy sam kupowałem materac. Ważny jest też stelaż. Do ciężkiego materaca musi być odpowiednio wytrzymały. Myślę, że oferta firm jest porównywalna. Natomiast rozsądny materac ze stelażem można kupić za ok 2,5 tys zł. A na koniec, nie dziwcie się, że po zakupie nowego materaca nie będziecie spać od początku komfortowo. Plecy mogą was boleć nawet pół roku. Zależy jak bardzo poprzedni materac lub wersalka was pokrzywiła.
A na koniec, nie dziwcie się, że po zakupie nowego materaca nie będziecie spać od początku komfortowo. Plecy mogą was boleć nawet pół roku. Zależy jak bardzo poprzedni materac lub wersalka was pokrzywiła.
z tym jednym zdaniem zgodzić się nie mogę...
materac niczego nie naprawia, jesli ktoś nabawił sie skolizy czy innego schorzenia, zwyrodnienie czy skrzywienia
dobry materac ma za zadanie odciązyć napięte mięśnie i rozlużnić wszystko dając równe podparcie w każdym miejscu lub inaczej... podpierając w kazdym miejscu z bardzo podobną siłą.
Człowiek który ma mocno skrzywiny kręgosłup będzie uginał go bardziej w innych miejscach a ułożenie kręgosłupa nigdy nie bedzie idealne ale równe podpaccie spowoduje rozlużnienie mieśni i uczucie odprężnia.
To materac układa się pod nas a nie odwrotnie ;)
No coz... Ja od 6 lat spie na zwyklym materacu za chyba 80 funtow. Taki |e sprezynami co zaczynaja w tylek wlazic :) i zyje. I nawet sie wysypiam. Wczesniej przez kilka lat spalem na zwyklej gabce. Taki rozkladany wynalazek mialem. Caly z gabki :) I te| nie bylo tragedii bo mialem to chyba z 10 lat.
Teraz musimy kupic materac do nowego mieszkania i nowego lozka. Najchetniej zmiescilibysmy sie w kwocie do 900 zl bo zostalo nam jeszcze sporo innych wydatkow.
Ja wiem |e Estrella Lux jest lux i w ogole ale to mniej wiecej 300-400 zl wiecej ni| chcielibysmy na materac przeznaczyc.
Stad kusi mnie bardziej ten drugi materac z Allegro. Jest latex, jest pianka, sa chyba rozne pokrowce, sa kieszonki, sa strefy, jest 15 lat gwarancji....
Juz sam nawet nie wiem czym ten sie rozni od drozszej Estrell... Moze te| jest troche tak |e placi sie za logo producenta ?
z tym jednym zdaniem zgodzić się nie mogę...
materac niczego nie naprawia, jesli ktoś nabawił sie skolizy czy innego schorzenia, zwyrodnienie czy skrzywienia
dobry materac ma za zadanie odciązyć napięte mięśnie i rozlużnić wszystko dając równe podparcie w każdym miejscu lub inaczej... podpierając w kazdym miejscu z bardzo podobną siłą.
Człowiek który ma mocno skrzywiny kręgosłup będzie uginał go bardziej w innych miejscach a ułożenie kręgosłupa nigdy nie bedzie idealne ale równe podpaccie spowoduje rozlużnienie mieśni i uczucie odprężnia.
To materac układa się pod nas a nie odwrotnie ;)
Oczywiście w przypadku schorzeń materac może tylko w niewielkim stopniu pomóc. Chodzi mi tylko o to, że ludzie kupując nowy materac, szczególnie za duuuże pieniądze oczekują duuuuużego komfortu spania, a często okazuje się że wstając rano po pierwszej nocy na nowym materacu czują się "połamani". i ten stan może potrwać kilka miesięcy. Na szkoleniach zawsze o tym mówiono. Sam tego doświadczyłem kupując nowy materac. Kilka osób którym doradzałem też tak miało. Gdy śpię w hotelach na delegacjach lub w odwiedzinach u teściowej też wstaję połamany. Natomiast nie zakładam, że wszyscy tak mają.
A ceny.... można kupić materac za 600 zł. Zawsze to lepiej niż wersalka. W końcu ludzie przez kilka tysięcy lat jakoś spali i żyli. Zależy na czym komuś zależy.
Ostatnio miałem w rękach obiektyw Canon 50/1.8. Nikkor 50/1.8 droższy ok 150 zł naprawdę lepiej jest wykonany (obudowa, metalowy bagnet, itp). Ale zdjęcia z obu niewele się różnią.
No dobra, ja pomecze to odwracanie materaca - w jakim celu sie to robi i czy jest to jakis wymog czy urban legend?
Bo jesli wymog wplywajacy korzystnie na materac (nie wiem w jaki sposob) to po co w takim razie produkuje sie materace o roznych pokryciach/wypelnieniach z kazdej strony? Przeciez jesli delikwent sie przyzwyczai do miekkiego lateksu to po odwroceniu materaca bedzie mu ciezko spac na twardszym kokosie...
Mozecie mi to wyjasnic ? Bede wdzieczny bo juz sam nie wiem co myslec i czy utrzymac sie w budzecie czy zrezygnowac z czegos na korzysc Estrelli Lux
Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk
Byłem na szkoleniach kilku firm produkujących materace i zawsze była mowa o odwracaniu góra dół i przód tył, tak co kilka miesięcy. Mimo zaawansowanej technologii jednak następuje wygniatanie. W przypadku pokrowców zima/lato przekładka następuje przy okazji zmiany pory roku. Firmy te jednak nie miały w ofercie materacy mających na różnych stronach różne twardości. W takim przypadku przewracanie może faktycznie sprawić dyskomfort.
Moja wiedza jest sprzed 5 lat. Może coś się zmieniło w używanych materiałach.
Pamiętam, że jedna z firm miała w stalażach i w materach wkładki sprężynujące z jakiś tworzyw używanych w technologii kosmicznej NASA, dzięki którym materac zawsze (gwarancja dożywotnia) miał mieć takie same właściwości, tzn po ugięciu zawsze wróci do tego samego położenia - czyli nie trzebaby było go przewracać. Ale ceny materacy zaczynały się od 6-7 tys. zł plus stelaż 3-4 tys zł. Czyli razem ok 10 tys zł.
ja rozumiem sens takiego odwracania jeśli masz symetryczne warstwy z obydwu stron
w ogóle nie rozumiem sensu kupowania materaca który z jednej strony jest iiny a z drugiej inny...
Jak już dobierzesz idealny materac dla siebie to po co to zmieniać ?
ja mam to samo z dołu i z góry.
w sumie trzeba wspomniećjeszcze o stelażach bo dobry materac to chyba 70% sukcesu trzeba do tego również mieć sensowny stelaż który ma regulację twardości i odpowiedniej giętości szczeble.
niestety bez tego nie można kozystać w pełni z zalet materaca
ja za ramę łóżka dałem chyba niecałe 2 tysie a za materace ze stelażami około 4,5 tysia.
Ale jakby na to spojrzeć to przecież człowiek w łóżku spędza 8 godzin na dobę więc chyba warto w to zainwestować... dobry fotel do kompa kosztuje 800-1000 zł i pewnie nie jeden go ma :)
co tam fotel buty naszych żon kosztują podobnie.... czemu więc oszczędzać na własnym zdrowiu ?
więc Strus moja sugestia jest taka zebyś wybrał najwygodniejszy materac dla siebie
7 strefowy ze zdejmowanym pokrowcem i jesli masz drewniane deski w łóżku to wymieniłbym je na styelaż...
i nie ma co żałować pieniedzy na to... bo to jedna z lepszych inwestycji ;)
w ogóle nie rozumiem sensu kupowania materaca który z jednej strony jest iiny a z drugiej inny...
nie bardzo rozumiem co masz na mysli... piankowe materace maja czesto inna konstrukcje,
ktora nie jest symetryczna i takiego materaca nie obraca sie gora-dol.
Nalezy za to obrocic go np. raz na pol roku przod-tyl.
nie bardzo rozumiem co masz na mysli... piankowe materace maja czesto inna konstrukcje,
ktora nie jest symetryczna i takiego materaca nie obraca sie gora-dol.
Nalezy za to obrocic go np. raz na pol roku przod-tyl.
no dokładnie odpowiadam Strusowi że jeśli materac różni się górą i dołem to się go nie obraca
a moim zdaniem nie ma sensu kupowanie materacy które na górze są miękkie a na dole maja wkładkę kokosową
czyli defacto kupujeś pseudo dwa materace... to kiepski pomysł.
kupując natomiast materac który ma symetryczna budowę i po obu stronach identyczne właściwości można obracać go w każdą strone maksymalnie wydłużając jego żywotność beż uszczerbku na komforcie.
a moim zdaniem nie ma sensu kupowanie materacy które na górze są miękkie a na dole maja wkładkę kokosową
czyli defacto kupujeś pseudo dwa materace... to kiepski pomysł.
sa tez materace ktore maja roznej twardosci pianki, a nie kokos ;)
kupując natomiast materac który ma symetryczna budowę i po obu stronach identyczne właściwości można obracać go w każdą strone maksymalnie wydłużając jego żywotność beż uszczerbku na komforcie.
i tak nie chce mi sie wierzyc, ze materac moze miec takie same wlasciwosci np. po 10 czy 15 latach... ;)
Ja też właśnie jestem na kupnie
Jak można być "na kupnie"...?
sa tez materace ktore maja roznej twardosci pianki, a nie kokos ;)
oczywiście są ale sam powiedz widzisz w tym sens?
dobierasz materac do wagi ustawiasz idealnie stelaż spisz sobie pól roku zadowolony a potem...
obracasz i masz dużo twardszy materac...
takie materace to raczej oszczędność produkcji zamiast wdóch mają jeden a uzytkownik sobie sam wybiera stronę...
po co więc kupować taki materac? chyba że jest to jednostronny materac o przemyslanej bydowie, to już kwestia czy będzie wygodniejszy od innych.
ps.
po 15 latach to by wypadało dom zmienić... nie tylko materac :)
Hhmmm. I zasadniczo nadal nic nie wiem :)
Jesli taki sam z 2 stron to przekroczymy budzet i wezmiemy Estrelle Lux, tylko pokrowiec sobie jeszcze dobierzemy.
Jesli obie strony rozne to pewnie wezmiemy artbi3 London.
400-500zl roznicy jednak jest warte zastanowienia...
Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk
Strusiu - testowales ktorys z nich? Polozyles sie na chwilke?
Moim zdaniem to jest najwazniejszy test!
Ja jak wybieralem z moja druga polowa materac, to czesto bylo tak,
ze dla niej byl ok, dla mnie nie do przyjecia i oczywiscie odwrotnie ;)
W koncu jednak znalezlismy taki, ktory pasowal nam obojgu.
Po tym jak polozylem sie na wieluuuu materacach, na bank bym nie kupil tego "sprzetu" zdalnie, bez wyprobowania.
Częstą opcją w sklepach jest wypożyczenie danego materaca na parę dni za kaucją. Poleżenie w sklepie 15-20minut również niewiele wnosi.
Miałem kiedyś, w zasadzie mam nadal materac kupiony w Ikea, chyba Sułtan. Spanie na nim jest możliwe pod warunkiem nie zbliżania się do środka, inaczej się człowiek zapada ( piszę o dwóch człowiekach oczywiście;) ).
W sklepie takie zjawisko nie występowało, nawet po dłuższym leżeniu, dlatego jak sprawdzac materac, to tylko w domu, ( dodatkowe funkcje/właściwości też wtedy można sprawdzić...:) )
Ktoś kiedyś pisał, że na samochód, w którym spędzamy 5-7% czasu w życiu potrafimy wydać dziesiątki, nawet setki tysięcy zł, a na materac, na którym spędzamy 30-40% czasu żałujemy już kilkunastu stówek...
Częstą opcją w sklepach jest wypożyczenie danego materaca na parę dni za kaucją. Poleżenie w sklepie 15-20minut również niewiele wnosi.
Miałem kiedyś, w zasadzie mam nadal materac kupiony w Ikea, chyba Sułtan. Spanie na nim jest możliwe pod warunkiem nie zbliżania się do środka, inaczej się człowiek zapada ( piszę o dwóch człowiekach oczywiście;) ).
W sklepie takie zjawisko nie występowało, nawet po dłuższym leżeniu, dlatego jak sprawdzac materac, to tylko w domu, ( dodatkowe funkcje/właściwości też wtedy można sprawdzić...:) )
Ktoś kiedyś pisał, że na samochód, w którym spędzamy 5-7% czasu w życiu potrafimy wydać dziesiątki, nawet setki tysięcy zł, a na materac, na którym spędzamy 30-40% czasu żałujemy już kilkunastu stówek...
Ruppel - ale przyznaj ze legniecie sie na materacu, chociaz na chwile, to jednak wiecej,
niz zamowienie materaca przez net bez mozliwosci chociaz krotkiego testu.
Dla mnie zaden materac z ikei nie pasowal...
Ruppel - ale przyznaj ze legniecie sie na materacu, chociaz na chwile, to jednak wiecej,
niz zamowienie materaca przez net bez mozliwosci chociaz krotkiego testu.
Dla mnie zaden materac z ikei nie pasowal...
Pewnie, lepsze to niż nic, jednak i tak można się przejechać na takim teście. Podczas snu człowiek jest bezwładny, wierci się, zmienia pozycje, etc.... Skoro taka opcja by była, to dlaczego nie skorzystać.
Jak kupowałem nie studiowałem nic na temat materaców i to był błąd, dzisiaj już bym w ten sposób nie kupił.
a i jeszcze jedno ja na duże łóżko proponuje dwa stelaże i dwa oddzielne materace
a i jeszcze jedno ja na duże łóżko proponuje dwa stelaże i dwa oddzielne materace
Łączenie materaców bywa niewygodne ;) :)
Łączenie materaców bywa niewygodne ;) :)
no to trzeba się troszkę...przesunąć...;) :)
no to trzeba się troszkę...przesunąć...;) :)
Kolejne kroki oddzielnych materaców to: oddzielne kołdry, oddzielne łóżka, oddzielne sypialnie. A co z przytulaniem? ;) :)
Od pewnego czasu użytkuję materac z Koła - model lateksowy Dual. Dwa oddzielne regulowane stelaże, ale materac jeden. W sumie lateks jest OK, chociaż pierwszy poszedł do reklamacji i wymieniali. Przetestowałem firmę z Koła jak realizuje reklamacje. Zero problemów, czy prób wykręcania się.
Przetestowac raczej nie mam jak. W UK jestem... Niebawem bedziemy w PL i spac na czyms trzeba... Ale moze faktycznie przytargamy do siebie stary materac od rodzicow i na kilkanascie dni bedzie OK, a w tym czasie udamy sie na jakies testy.
Właśnie jestem na zakupie nowego materaca do 2k i prawdopodobnie wybiorę ponownie SULTAN-a HAMNVIK, kilka lat temu po kilku próbach leżakowania skusiłem się na niego jest to twardy materac sprężynowy lateksowy co się naprawdę
sprawdza, obecnie również wybieram tylko w materacach lateksowych które bardzo polecam jednak ceny innych producentów coraz bardziej skłaniają mnie w kierunku taniego i sprawdzonego HAMNVIKA, prawdopodobnie tym razem 2x90 cm zamiast 180x200.
No dobra, byliśmy w PL niedawno i poleżałem sobie (wraz z małżonką oczywiście) na tej zachwalanej tu Estrelli Lux. I całe szczęście. Gdybyśmy kupili ten materac to byłby to jeden z większych błędów. Dla mnie a szczególnie dla żony jest zdecydowanie za miękki.
Także przed kupnem po prostu się poturlamy po różnych bo już wiemy na 100% że w ciemno nie kupimy
Strus wydaje mi się że ktoś cię w błąd wprowadził Estrella Lux to jeden z twardszych materaców na rynku, ja mam ok 110kg i jest bardzo twardo to samo powiedział sprzedawca oraz moi bliscy przy wyborze.
Byłem w Łodzi w sklepie meblowym Agata. Nazwa była inna, fakt, ale pani z tego działu twierdziła że to są materace robione przez Koło tylko dla nich i stąd nazwa jest inna a materac ten sam. Przy czym ta sama pani powiedziała że dla niej ten materac jest za twardy..... To albo my jesteśmy jacyś extremalnie twardzi albo nie wiem o co komon
Tydzień temu zamówiłem, pokrowiec Amicor, wybrałem najtwardszy materac z oferty Koła, to co zwróciło moją uwagę to duża różnica w twardości pomiędzy wersją bio Estrelli, może taki ci pokazała ekspedientka w sklepie.
Widzisz, może to i głupie i naiwne ale idąc do sklepu żeby obadać coś o czym pojęcie mam mgliste, ufam ze jeśli pytam o Estrellę Lux to pokazują mi Estrellę Lux. Szczególnie że widząc moje i małżonki zdecydowane niezadowolenie Pani mogła gafę naprawić. Skoro nie naprawila to najwyraźniej byłą to właśnie Estrella Lux.... Przynajmniej tak mi się wydaje
Może udaj się do sklepu gdzie na metce będzie podany dokładnie ten model, Estrella Lux jest bardzo twardym materacem, porównywałem z wieloma twardymi H3, i wybrałem najtwardszy/waga:) mnie zmusiła.
Przy następnym pobycie w PL zapewne tak zrobimy
Jeżeli wersja lux była by za twarda to zobacz zwykłą estrelle. Różni się tym że zamiast lateksu ma zwykłą piankę (która nie jest taka miękka jak lateks) i dla tego w odczuciu jest trochę twardsza. Najlepszą metodą oceny jest poleżenie na materacu - aż do limitu cierpliwości sprzedawcy najlepiej :)
Jeżeli wersja lux była by za twarda to zobacz zwykłą estrelle. Różni się tym że zamiast lateksu ma zwykłą piankę (która nie jest taka miękka jak lateks) i dla tego w odczuciu jest trochę twardsza. Najlepszą metodą oceny jest poleżenie na materacu - aż do limitu cierpliwości sprzedawcy najlepiej :)
Szukałem niedawno dość twardego materaca i po wyczerpujących "badaniach rynku" wybrałem taki model: http://materace-online.eu/materace-kolo-sklep/materac-amerika-h3-h4-598.html
Po stronie H3 jest już stosunkowo twardy, a po H4 - sprosta każdym wymaganiom w zakresie twardości :)
Po 3-tygodniowej eksploatacji - zdecydowanie polecam, bardzo dobra relacja jakość/cena.
robin102
22-05-2013, 10:25
Może pomożecie szukam materaca kieszeniowego najlepiej nie za drogiego budżet to około 800zl. Szerokość 80-100cm na jednego ludzia o wadze 72,5 kg. Może coś z polskich producentów warto kupić ?
Kurna, a ja nie moglem tego watku znalezc... Cud :)
robin102
22-05-2013, 12:18
No widzisz jaki ze mnie cudotwórca :) to teraz w ramach rewanżu doradź jaki materacyk kupić
łło takie coś. Estrella z Koła to się na tym da wygodnie spać
http://materace-online.eu/materace-kolo-sklep/materac-estrella-lux-7-stref-169.html
Estrella z Koła to się na tym da wygodnie spać
Z materacami jest jak ze sprzętem grającym, musisz sam sprawdzić, czy ci odpowiada :)
No wyjścia nie masz - musisz się udać do sklepu i poturlać. My robimy ponownie przymiarkę do Estrelli bo nam się jednak za miękka wydawała. A kupić coś już trzeba więc idziemy się jeszcze raz zmierzyć z tym materacem
No wyjścia nie masz - musisz się udać do sklepu i poturlać. My robimy ponownie przymiarkę do Estrelli bo nam się jednak za miękka wydawała. A kupić coś już trzeba więc idziemy się jeszcze raz zmierzyć z tym materacem
Najtwardsza Estrella to wersja zwykła (bez LUX) w pokrowcu Lato-Zima, strona letnia jest twardsza, może to jest wyjście?
Generalnie oferta materaców z Koła wydaje się sensowna, ale ....
Jestem użytkownikiem modelu lateksowego: http://www.mkfoam.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=41:dual&Itemid=104 i do tego dwa stelaże http://www.mkfoam.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=91:trioflex&Itemid=106
W moim przypadku to porażka. Nie wiem co źle robię, ale po mojej stronie pod moją osobą utworzył się upierdliwy dołek ;) :) Druga połowa trzyma się OK. Raz już mi wymienili, ale w kolejnym dzieje się to samo. Kolejnej wymiany już mi się nie chciało robić - raczej wymienię niebawem na coś innego i nie lateksowego. W okresie "przeddołkowym" wygodnie się spało. Znajomi też taki mają i twierdzą, że u nich nic takiego się nie dzieje - kolega podobnej kategorii wagowej co ja :)
robin102
22-05-2013, 19:01
Taaaaa tylko, że koledzy nie fotografujący i śpią jak ludzie, a Ty z Nikonem więc zawsze się gdzieś tam podwinie jak nie pod plecy to pod 4 litery i stąd ten wygniatany dołek :)
No i się zdecydowaliśmy. Wybór padł w końcu na materac z Koła Ibiza H3. Leżeliśmy tez na Modulii Multipocket - S500 i były bardzo podobne. Cena przeważyła na korzyść lateksu z koła
Cena przeważyła na korzyść lateksu z koła
No cóż, pozostaje życzyć, aby użytkownicy materaca nie byli "lateksodołotwórczy" tak jak to niestety jest w przypadku mojej osoby ;) :)
Ja polecam ten
http://www.hilding.pl/pl/oferta/materace-pianki/select-thermo/pokaz?karta=techniczne
Jak dla mnie rewelacja. Wart swojej ceny.
robin102
10-09-2013, 09:05
Panie i panowie potrzebuje porady w sprawie budżetowego materaca. 90-100 szerokości 200cm długości. Cena max 500zł, chyba powinien być kieszeniowy. Tak tak wiem trzeba przymierzyć się, poleżeć w sklepie, ale nie mam na to szans. materac nie miękki, nie hard, taki pośredni. Może ktoś używa z Was takiej budżetówki i podzieli się doświadczeniem. Z góry dziękuje.
robin102
10-09-2013, 21:53
Co myślicie warto kupić taki materac ? drożej, ale może warto ?
http://www.hilding.pl/pl/oferta/materace-dwustronne-kieszeniowe/family-mild/
Odgrzeję trochę wątek.
Słyszałem, że producenci materacy stosują czasami materiały - np pianki z chin które straszliwie parują jakąś chemią. Chemia ta ma ponoć dość zgubny wpływ na nasze zdrowie - wzrost zachorowalności na raka płuc i na alergię. Ktoś z Was spotkał się z takimi opiniami? Pewnie ciężko sprawdzić, czy dany producent nie stosuje chińskich materiałów?
Jestem na etapie zakupu i wolał bym się nie martwić, że 1/3 życia oddycham chińskimi oparami....