Zobacz pełną wersję : Prosty program do obrobki NEF
Witam, jaki jest w miare prosty w obsludze program ktorym bede mogl przerobic NEF-y do JPG a po drodze je lekko wyostrzyc, wykadrowac, rozjasnic/sciemnic ??
Pozdrawiam
SILKYPIX jest dość prosty.
http://www.isl.co.jp/SILKYPIX/english/
UFRaw (http://ufraw.sourceforge.net/)
storm36... Jesli zdjecia obrabiasz tylko na takim poziomie (kadr, ostrzenie, jasnosc), to po co w ogole sobie zycie utrudniasz NEFem? Ustaw zapis do JPGa, i przynajmniej zachowasz dobra kolorystyke, generowana przez aparat, a z JPGiem zrobisz juz sobie to czego wymagasz -- w jakimkolwiek sofcie. Babranie sie z NEFem w slabych (tanich) programach firm trzecich, ktore nie potrafia wygenerowac JPGa z NEFa w taki sposob, w jaki robi to aparat (czy Nikon Capture), to naprawde kiepski pomysl. No chyba, ze Ty nie widzisz roznicy...
a nie lepiej do takich zadań ViewNX ? właśnie ma takie opcje : ] a i export do jpg.
stig wiec co radzisz przerobic pliki do JPG i pozniej bawic sie obrobka ? Jakim programem przerobic zdjecia do JPG zeby nie stracily na jakosci ?
stig wiec co radzisz przerobic pliki do JPG i pozniej bawic sie obrobka ? Jakim programem przerobic zdjecia do JPG zeby nie stracily na jakosci ?Skoro juz masz NEFy, to po prostu wyciagnij z nich JPGi za pomoca chociazby RAWExtractora. Mozesz to zrobic poprzez konwersje w darmowym Nikon ViewNX.
Mam Capture NX 2 da rady w nim "hurtowo" przerobic zdjecia do JPG ? bo jest ich 400, mozeci mi jeszcze napisac gdzie dokladnie sie obrabia zdjecia chodzi mi dokladnie o wyostrzenie i rozjasnienie/sciemnienie zdjecia ?
Powinieneś się zapoznać z dokumentacją programu NX2. Nie ma sensu wypisywać ci co i gdzie, nie obraź się ale to o co pytasz to taki totalny elementarz tego oprogramowania i po pobieżnym zapoznaniu się z dokumentacją NX2 sam sobie odpowiesz na wszystkie postawione przez ciebie pytania . NX2 jak każdy program tego typu ma zakładkę Batch w której możesz hurtowo zapuścić konwersję NEF na jpeg .
Sprawa wyglada tak ze nie jestem ekspertem co do fotografi ani obrobki, zdjecie sa z wesela kolegi i nie chcialbym sie bawic czytanie lektur i uczenia sie krok po kroku, chcialbym je tylko delikatnie obrobic w szybki i prosty sposob.
Sprawa wyglada tak ze nie jestem ekspertem co do fotografi ani obrobki, zdjecie sa z wesela kolegi i nie chcialbym sie bawic czytanie lektur i uczenia sie krok po kroku, chcialbym je tylko delikatnie obrobic w szybki i prosty sposob.
w fotografii nie ma nic szybko i prosto...
w fotografii trzeba dużo czytać i uczyć się krok po kroku...
nikt nie zrobi pewnych spraw za ciebie, po prostu tak się nie da, i nie jest to nasza niechęc do niesienia pomocy, tylko rzeczywistość...
skoro miałeś odwagę brać się za ślubne zdjecia to znaczy że w fotografią jesteś obeznany...
ViewNX ci pomoże
w fotografii nie ma nic szybko i prosto...
w fotografii trzeba dużo czytać i uczyć się krok po kroku...
nikt nie zrobi pewnych spraw za ciebie, po prostu tak się nie da, i nie jest to nasza niechęc do niesienia pomocy, tylko rzeczywistość...
skoro miałeś odwagę brać się za ślubne zdjecia to znaczy że w fotografią jesteś obeznany...
ViewNX ci pomoże
Drogi rycerzu, genialne słowa...wyimaginowany spam - gladiator powinien wysłać je na większość "kontaktów" tzw. fotografów ślubnych.