PDA

Zobacz pełną wersję : Plecaki Vanguard Up-Rise 45/46/48

Martine
20-04-2010, 01:31
Nie znalazłam na forum żadnych informacji nt. w/w plecaków Vanguarda.
Może ktoś z Was użytkuje i mógłby się podzielić uwagami na ich temat? Byłabym wdzięczna.
Przymierzam się do zakupu modelu 46 link (http://e-cyfrowe.pl/vanguard-plecak-up-rise-46-p-16376.html).
Nie mogę się jednak dopatrzeć, czy plecak jest wyposażony w paski biodrowe/piersiowe? A także wymiarów kieszeni na notebooka...

Z góry dziękuję za informacje :)

mahometus
20-04-2010, 08:04
Osobiście używam tego ustrojstwa Kenline 58 (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt24175-Vanguard-Kenline-i-Pro-58.html) i szczerze jestem bardzo zadowolony. Nie wiem jak się ma model który podajesz natomiast jakościowo i pomysłowo wykonanie tej firmy na duży plus.
Ten model akurat ma pas biodrowy dość solidny plus oparcie na nerki, na laptopa miejsce też się znajdzie, statyw i mnóstwo innych gratów. Duże solidne paski, szerokie miękkie i wygodne :).
Codziennie go używam od jakiś 2 lat i śladów zużycia właściwie brak :). Jedna taka drobna wada, jest wielki :) Sporo mieści ale wygląda się jak mały wielbłąd :)

EDIT:
Wydaje się że żadne z z UP-rise nie mają pasków biodrowych link (http://www.youtube.com/watch?v=hRrzYI8CR4c)

grudzinsky
20-04-2010, 15:05
A także wymiarów kieszeni na notebooka...

ze strony sklepu:
" Można również przenosić w nim laptop (ekran do 15 cali)"

Martine
20-04-2010, 16:08
tak, umiem czytać ;) moje pytanie wynika stąd, że w specjalnym wydaniu magazynu Foto Video (1/2009) jest dość obszerny test plecaków fotograficznych, w którym zamieszczone są także wymiary komór na laptopa. z opisu wynika, że aparat pomieści notebooka 15", a z wymiarów spokojnie zmieściłabym tam swój 17".

Martine
21-04-2010, 22:07
właśnie m.in. to rozwiązanie przemawia za wyborem tego plecaka :)
naprawdę nikt z Was nie miał go w łapkach?

zakwas
22-04-2010, 17:16
To nowa seria Vanguarda, dlatego zapewne nikt się nie odzywa. Tu masz opis na stronie producenta
http://www.vanguardworld.com/index.php/pl/products/photo-video/detail-1-1-4-435.html
nawet jest filmik, który odpowiada na Twoje pytania.

eldarek
26-04-2010, 21:33
Też zastanawiałem się nad tym plecakiem dokładnie modelem 48 i jeśli miałbym kupić to właśnie ten model , jednak cena jest dla mnie zbyt wygórowana ( wiem że są jeszcze droższe ale w tej chwili mi nic innego nie potrzeba )jak za plecak i w moim przypadku wybór padł na lowepro fastpack 350 jest on tańszy o ponad 100zł a przy tym jakość na pewno nie gorsza,plecak ten jest podobnego typu co up-risea zaoszczędzone pieniądze wydam na coś innego
a tu jeszcze moje zmagania z tematem http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=133850

Martine
26-04-2010, 21:39
widziałam tego Fastpacka, ale mi się... nie podoba :) z babami taki problem, że nie dosyć, że ma być funkcjonalny, solidnie wykonany, to jeszcze zaspakajać potrzeby estetyczne ;) (nie wiem, czy wszystkie tak mają, ja niestety tak)

RAWIA
05-05-2010, 22:54
ja od jakichś 2 tygodni używam up-rise 45 i powiem szczerze, że to jeden z moich najlepszych zakupów jeżeli chodzi o akcesoria foto. Plecak jest po pierwsze mega wygodny. Zapakowany w ładnych parę kilo sprzętu (d300 + 24-70 2.8 + d70s + 50 1.8 + 2xsb900 + zapasowe baterie, dysk 2,5 cala i trochę dupereli), a naprawdę tego ciężaru się nie odczuwa. Jest świetnie pomyślany (np. fajnie chowany pokrowiec przeciwdeszczowy, czy fajnie pomyślany schowek na pas biodrowy kiedy się go nie używa), ma mocowanie statywowe, które przydaje się także np na parasolkę ;) jest rewelacyjnie wykonany, ze świetnych materiałów, ładnie wykończony, pomarańczowe delikatne wstawki i środek to strzał w dziesiątkę. Wszystko widać jak na dłoni (a nie jak w mega czarnych plecakach lowepro). Można go też trochę powiększyć rozpinając zamek. Dostać się do sprzętu można albo bocznym wejściem, albo od tyłu - jak dla mnie świetne rozwiązanie. Oprócz paska na biodra ma też napiersiowy. Długo się zastanawiałam nad wyborem - plecak czy torba, jakiej firmy, czasem muszę jednorazowo mieć przy sobie dużą ilość sprzętu, więc musił być pojemny. Miałam już kupować flipside 400 lowepro, jak zobaczyłam na targach w Łodzi to myślałam, że się spłaczę...wielkie to to i wygląda jak wymiętolone badziewie. Plecak vanguarda kupiłam w ciemno nie widząc go wcześniej na żywo, miałam wcześniej torbę tej firmy, ale się za mała zrobiła. Dla kobiety fotografa rewelacja!!!!! Nie zastanawiaj się nawet chwili!!! Zgrabny, pojemny, z pomysłowymi, praktycznymi rozwiązaniami, świetnie wykonany, no i ten komfort w noszeniu!!! POLECAM!!! Jakby były jakieś pytania to śmiało! Niestety nie wiem jak to jest z tym przedziałem na laptopa, ale myślę że w kompetentnym sklepie czy to internetowym czy stacjonarnym będą potrafili Ci podać czy 17 się zmieści! Kupuj!!!

Martine
05-05-2010, 23:50
wielkie dzięki za informację, dzięki której utwierdziłam się w swoim wyborze :) jutro zamawiam! :)

forbes
06-05-2010, 23:25
Mam zamiar zakupić plecak Vanguard Up-Rise 46 i mam pewne wątpliwości co do zaczepu statywowego przy tym plecaku, a mianowicie czy nie rozwali on mi się pod naporem Goldphoto Y324 i głowicy benro BH1-M? Taki zestaw waży około 3 kg.
Wybieram się w alpy, i jeśli ten zaczep nie zda egzaminu, to jakie macie patenty, sposoby na noszenie ciężkiego statywu, żeby to było w miarę wygodne i nie przeszkadzało w marszu, podchodzeniu pod góre, itp.? Mam pokrowiec na statyw ale plecak i na to jeszcze ten pokrowiec, to chyba raczej nie będzie komfortowe.

zakwas
08-05-2010, 10:53
j pomarańczowe delikatne wstawki i środek to strzał w dziesiątkę. Wszystko widać jak na dłoni (a nie jak w mega czarnych plecakach lowepro).

Lowepro nie ma "mega czarnych" "środków", tylko szare. "Mega czarne" "środki" ma za to Tamrac, tam spróbuj czegoś poszukać.

Martine
13-05-2010, 10:22
@RAWIA - gdzie zakupiłaś plecak? bo ja drugi tydzień nie mogę go wydobyć ze sklepu internetowego, w którym zamówiłam... :/

LordYoghurt
26-05-2010, 09:37
Też jestem zainteresowany modelem 45 lub 43. Ktoś wie gdzie można je zobaczyć w Warszawie oraz którego sklepu internetowego unikać (a plecak nie jest dostępny w zbyt wielu, niestety...)

de Fresz
10-06-2010, 14:04
Może komuś się przyda: w Wawie Vanguardy są do znalezienia w Media Marktach, niedawno 3 rozmiary Up-Rise były w MM na Górczewskiej. Choć ceny jak na tak nie-renomowaną firmę całkiem wysokie, to jakość na oko wygląda całkiem-całkiem. No i ich rozwiązania są całkiem fajne, znacznie ciekawsze od Lowe, które to już chyba leci tylko na opinii. Aczkolwiek w Up-Rise osobiście do mnie nie przemawia dostęp od pleców - właściwie aby coś tamtędy wyciągnąć trzeba torbę gdzieś położyć, z wiszącą nie udało mi się znaleźć sensownej pozycji.

LordYoghurt
11-06-2010, 12:31
Ja też trafiłem na nie w Saturnie w Złotych Tarasach - konkretnie na 43 oraz mniejsze torby, bo 34 ani plecaków nie było. Ceny, jakto w Saturnach/MM chore, ale przymierzyć się można. Ja w każdym razie odpuściłem, bo torby były w sposób zbyt oczywisty fotograficzne, a plecak za duży na moje potrzeby. Teraz poluję na Lowepro Classified 160 AW ew 140AW ;)

de Fresz
11-06-2010, 19:59
Jeśli spodobało Ci się rozwiązanie typu "slingshot" z mniejszych UP-Rise, to polecam uwadze Tamraca serii Velocity. Szukałem gdzieś w Wawie Classifiedów "Sling", ale nie udało mi się ich obmacać na żywca, przypadkiem wpadł mi w łapy Tamrac 7x, od razu się spodobał, jak zobaczyłem cene (coś ze 170 zł), to kupiłem bez dłuższego zastanawiania. Mimo drobnych wad, po paru miesiącach używania dalej jestem z torby bardzo zadowolony. No może gdybym teraz miał kupować jeszcze raz, to wziąłbym 8x.
No i samego "slingshota" uważam za wynalazek genialny, o niebo lepszy od klasycznych toreb na ramię (pod względem wygody noszenia) i plecaków (pod względem wygody dostępu do sprzętu).

LordYoghurt
14-06-2010, 13:30
Układ tego Tamraca, pojemność, możliwość przenoszenia są porównywalne do tytułowych Vanguardów i wspomnianego przeze mnie Lowepro 160. Jednak w moim (i chyba nie tylko moim) odczuciu estetyka została w nich położona na ołtarzu funkcjonalności, a sam kształt sugeruje zawartość. Tymczasem plecaki i slingi z serii up-rise Vanguarda oraz torby Lowepro z linii Classified wyglądają jak „cywilne” plecaki czy torby, przez co nie przyciągają tak wzroku i pasują też do bardziej eleganckiego stroju.

de Fresz
14-06-2010, 14:48
Jeśli idzie o estetykę - w porównaniu do wielu wypustów Lowe (typu serie Nova, Rezo, Slingshot, Fastpack) to miszczostwo świata, bo tamte to naprawdę szczyty paskudztwa. A dodam że wcale nie uważam Velocity za buk-wi-co w tej materii - ot w miare estetycznie zaprojektowana torba. Co do jej "fotograficznego wyglądu" IMHO też nie rzuca się aż tak w oczy, w porównaniu z innymi, ale oczywiście nie jest to coś*pokroju zwykłego "messengera". A do eleganckiego stroju - żaden plecak ni hu-hu nie pasuje. Ale tu już wkraczamy na pole degustibusów.

zakwas
14-06-2010, 17:16
...miszczostwo świata...

Że co?

LordYoghurt
14-06-2010, 17:22
pisząc "bardziej eleganckiego" miałem na myśli koszulę i marynarkę do jeansów, niekoniecznie frak ;) A torba Lowepro 200 wygląda jak torba na laptopa albo torba kabinowa do samolotu i z garniturem nawet podejdzie ;)

czto
25-05-2011, 21:29
A orientuje się ktoś czy do Up-rise 46 zmieszczę N70-200 f/2.8? Nie podpięty do body, tylko luzem!

sabur
26-05-2011, 09:30
porównując do mojego fastpack 250 ... ten plecak robi wrażenie. Fakt, że jest blisko 2x droższy ale różnica jest znaczna. Skoczę dziś do foto plus aby zobaczyć czy mają i pomacać, bo wrażenie zrobił na mnie duże. Szczególnie obiecująco wygląda komora na sprzęt ze względu na możliwość wydłużenia i wg zdjęć producenta wrzucenia 70-200 luzem. :)

Przemek Paśnik
26-05-2011, 09:42
Panowie mam 46 od niecałego roku, więc jeśli macie jakieś pytania, chętnie odpowiem

sabur
26-05-2011, 09:54
pytanie padło: czy w dolnej części plecaka zmieści się 70-200 po powiększeniu komory ? :)

Przemek Paśnik
26-05-2011, 10:06
pytanie padło: czy w dolnej części plecaka zmieści się 70-200 po powiększeniu komory ? :)

mieści się S70-200 bez tulipana

czto
26-05-2011, 20:44
A orientuje się ktoś czy do Up-rise 46 zmieszczę N70-200 f/2.8? Nie podpięty do body, tylko luzem!

Oglądałem dziś 46-tkę w FJ i ... kiszka. N70-200 po wielu bólach daje się upchnąć, ale o jakimkolwiek konforcie przy wkładaniu/wyjmowaniu szkła nie ma mowy. Jednak najciekawsze jest to, że również z bólem mieści się D300+grip. A wyciągnąć go przez boczny otwór, to już spora ekwilibrystyka.
No cóż, szukam dalej czegoś na mój foto dobytek.

sabur
27-05-2011, 09:04
Niestety obiecałem a nie byłem w sklepie aby sprawdzić jak wygląda ten plecak, ale po filmach na necie miałem mocną obawę o boczną klapę. Mam aparat z gripem i powątpiewałem czy wygodnie da się wyciągać przez ten wąską boczną klapę...

drast
23-10-2011, 11:07
Witam, ten plecak (46) również i mi wpadł w oko, zatem zdecydowałem się podłączyć... Czy ktoś z Was miał może okazję przetestować go w boju? Minęło już kilka pełni od ostatniego wpisu a więc...

nowart
23-10-2011, 13:47
Projektanta tego plecaka firma Vanquard powinna rozstrzelać. Po jakiego diabła produkują wielkie , profesjonalne plecaki z wyjściem bocznym umożliwiającym co najwyżej komfortowe włożenie/wyjęcie trochę większego kompakta lub najmniejszej lustrzanki. Plecaki świetnie wykonane, wygodne ale nie dla osób posiadających coś większego, tym bardziej body z gripem lub serie 1.

drast
23-10-2011, 18:02
Witam,
właśnie wróciłem z fj gdzie obmacałem v46. Przyznam, że moje wrażenia są bardzo pozytywne. Nie miałem w prawdzie body ze sobą i chodziło mi raczej o wrażenia estetyczne, gdyż nie zamierzam w biegu wyjmować aparatu... Ponadto preferuję stałki dlatego jak dla mnie plecak jest super... Kupiłbym w fj ale tam jest diabelnie drogi... 550zł, u konkurencji 299zł... Ekonomia zwyciężyła... plecak w drodze :)

rafal1980
10-08-2012, 07:19
Przymierzam się do zakupy Vanguard Up-Rise 48 - wejdzie Canon 70-200 bez IS + 60D z gripem? Czy upychać na styk będzie trzeba?

Guziol
16-08-2012, 22:46
Przymierzam się do zakupy Vanguard Up-Rise 48 - wejdzie Canon 70-200 bez IS + 60D z gripem? Czy upychać na styk będzie trzeba?

Ja mam podpiętego N 70-200 do D700 i wchodzi akurat do tej bocznej kieszeni:

http://www.dentonimages.com/img/v48k.jpg

Tulipan jest na obiektywie ale musi być odwrócony bo inaczej nie wejdzie. Grip również musi być zdjęty.

rafal1980
16-08-2012, 23:31
A jak ogólne wrażenia z użytkowania?

Guziol
17-08-2012, 05:18
Jestem z niego bardzo zadowolony :) jedyne co muszę zrobić to dodatkowe zabezpieczenia. Jeśli nie jest zamknięta rzepem przegroda między górną częścią a dolną to małe szkiełka typu 35 f2, zenitar 16 lubią się przemieszczać ;)

mymy
10-09-2012, 21:54
czy statyw z boku plecaka nie przeważa? Nie ma uczucia że plecak się przechyla?
mój zestaw wazy z 2300...

drast
12-09-2012, 15:10
Witam, niedawno wędrowałem ze statywem zamocowanym do mojego v46 i powiem szczerze, że zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie.

lokenajdu
29-08-2017, 15:38
Osobiście używam tego ustrojstwa plecaki coolpack (https://www.humi.pl/pl/c/COOLPACK-kolekcja-2017/295) i szczerze jestem bardzo zadowolony. Nie wiem jak się ma model który podajesz natomiast jakościowo i pomysłowo wykonanie tej firmy na duży plus.
Ten model akurat ma pas biodrowy dość solidny plus oparcie na nerki, na laptopa miejsce też się znajdzie, statyw i mnóstwo innych gratów. Duże solidne paski, szerokie miękkie i wygodne :).
Codziennie go używam od jakiś 2 lat i śladów zużycia właściwie brak :). Jedna taka drobna wada, jest wielki :) Sporo mieści ale wygląda się jak mały wielbłąd :)

EDIT:
Wydaje się że żadne z z UP-rise nie mają pasków biodrowych link (http://www.youtube.com/watch?v=hRrzYI8CR4c)

zgadzam się, jakością biją większość na głowę, używam takich do szkoły:)

Vandor
30-08-2017, 15:23
Złota łopata na powitanie. :)