Zobacz pełną wersję : ladowarka ''profesjonalna''
neverhood
19-04-2010, 10:14
witam, padla mi ladowarka i szukam jakies naprawde bardzo dobrej. takiej ktora rozladowuje, pokazuje stan naladowania itd. czy mozecie polecic jakas, pczywiscie fajnie by bylo gdyby ladowala kazdy rodzaj akumulatorow ale przynajmniej AA i AAA
neverhood
19-04-2010, 15:07
BC-700 lub BC-900.
oki, dzieki
Sprawdź także MH-C9000. Droższa o ok 50zł od BC-900 ale niektórym podświetlenie LCD i kilka innych drobiazgów przekonuje do zakupu.
Sam posiadam BC-900 i przyznam że jak dla mnie jest wystarczająca.
BC-900 polecam z pełną odpowiedzialnością. Ta ładowarka + eneloopy i prądu nie powinno brakować.
neverhood
19-04-2010, 18:15
Wezmę bc-900 wystarczy mi. Dziękuje za podpowiedzi
Antonioo
19-04-2010, 18:36
jaki jest czas ładowania na niej?
Jeśli pytasz o BC-900 to ostatnio ładowałem 4x eneloop 2000 mAh prądem 1000mA i ładowało coś ok 1,5h
Ps. Zachęcony pozytywnymi opiniami ludzi którzy tak robili, mam zamiar i ja trochę pokatować te aku by sprawdzić jak to się na nich odbije.
neverhood
19-04-2010, 19:17
Jeśli pytasz o BC-900 to ostatnio ładowałem 4x eneloop 2000 mAh prądem 1000mA i ładowało coś ok 1,5h
Możesz mi wyjaśnić te zależność bo nie rozumiem
Możesz mi wyjaśnić te zależność bo nie rozumiem
BC-900 ma taki plus, że prąd ładnowania możemy ustawić według wlasnych potrzeb czy uznania. Najmniejszy, jest 200mA, jak latwo policzyć czas ladowania to OKOŁO 10 godzin. 2000mAh/200mA= 10 :) Gdy nam się spieszy, możemy ustawić 1000mA i wtedy laduje nam, tak jak pisano wyżej, około 2godzin. Z tego co czytalem, szybkość ładowania wpływa na "jakość trzymania" prądu, oraz zużycie aku. Wiadomo, czym wolniej tym dokładniej i mniej "katowania" sprzętu. Ja zawsze ładuję najwolniejszym prądem.
neverhood ma pewnie na myśli, dlaczego 2000mAh / 1000mA = 1,5h, a nie 2h, jak by wynikało z logiki. Podejrzewam, że po prostu akumulatorki nie były do końca rozładowane, dlatego było krócej :).
neverhood
20-04-2010, 12:21
neverhood ma pewnie na myśli, dlaczego 2000mAh / 1000mA = 1,5h, a nie 2h, jak by wynikało z logiki. Podejrzewam, że po prostu akumulatorki nie były do końca rozładowane, dlatego było krócej :).
dokladnie o to mi chodzilo, teraz rozumiem, no niestety mam ladowarke ktora nie rozladowuje aku dlatego szukam takiej ktora te funkcje posiada
Aaa. ;) bierzmy też trochę zapasu na "błąd". ;) Te dane są "około".
Art Erie
20-04-2010, 14:12
Raczej na energię cieplną, która wydziela się podczas ładowania ;)
Tak, dokładnie napisałem że ok 1,5h. Gdyby policzyć to teoretycznie wychodzi 2h a ja strzeliłem coś około bo nie byłem pewny na 100% a nie spoglądałem na czas ładowania pokazany w ładowarce.
Wczoraj ustawiłem ten sam komplen eneloopów czyli 4x 2000mAh na rozładowanie. Po cyklu rozładowania ładowarka automatycznie ustawia ładowanie. Ustawiłem prąd ładowania na 200mA.
W tej chwili patrzę na czasy ładowania i mają się tak:
1 - 11:25h
2 - 13:56h
3 - 11:39h
4 - 16:07h
Edit:
Dopiszę zmierzone pojemności bo coś mi tu nie gra:
1 - 2.19Ah
2 - 2.68Ah
3 - 2.24Ah
4 - 3.10Ah
Swoją drogą, czy pojemność nie powinna być podawana dopiero po ustawieniu trybu na TEST?
W trybie ładowania podawana jest energia przekazana do ogniwa. Jest ona sporo większa niż pojemność.
W trybie Refresh i Test podawana jest pojemność akumulatorka.
Art Erie
20-04-2010, 22:29
Jak Eneloop'y wytrzymują ładowanie dużym prądem? Pytam, bo do tej pory używałem FIAMO i aku 2000mAh ładowały się 30 minut na full. Ponieważ nie mogłem w tej chwili nigdzie dostać aku FIAMO, kupiłem dziś BC-900 i kilka paczek Eneloop'ów :)
Przeraża mnie jednak czas ładowania :( Mając kilkanaście sztuk i jedną ładowarkę dajecie radę ?
Czy też korzystacie z 2-3 ładowarek przy większej ilości akumulatorków?
marszull
20-04-2010, 23:06
Ja korzytsam z jednej (przy ladowaniu standardowym), ale jak mam wiecej do naladowania na szybko to wtedy laduje wiekszym pradem.
Szprychu
21-04-2010, 01:31
Przeraża mnie jednak czas ładowania :( Mając kilkanaście sztuk i jedną ładowarkę dajecie radę ?
Czy też korzystacie z 2-3 ładowarek przy większej ilości akumulatorków?
Jak potrzebuję szybko naładować kilka kompletów to mam 3 ładowarki do tego.
Dawniej, jak miałem jedną ładowarkę, ładowałem eneloopy prądem 800mA. Tak w sumie przez 2 lata. Służą i trzymają na prawdę dobrze, sprawdzałem je na BC700. Teraz jak ładuję to zawsze 500mA lub 750mA.
Bez obaw, wpinaj i ładuj.
Art Erie
21-04-2010, 10:00
OK! Sprawdzę, czy Eneloop'y mogą się naładować w pół godziny ;)
gregoire7
01-05-2010, 14:51
dokladnie o to mi chodzilo, teraz rozumiem, no niestety mam ladowarke ktora nie rozladowuje aku dlatego szukam takiej ktora te funkcje posiada
a po co Ci funkcja rozładowywania ?, rozładowywanie ogniw przed ładowaniem to zwykłe marnotrastwo energii i skracanie żywotności akumulatorków
ładowanie akumulatorków dużymi prądami - jeżeli ładujemy akumulatorek ~2000mAh prądem 1000mA to nie łudźmy się że akumulatorek naładuje się do 100% pojemności, osiągnie jedynie jakieś 60~80% pojemności mimo że ładowarka będzie sygnalizowała pełne naładowanie(ładowarka 'śledzi' napięcie na ogniwie, upraszczając nieco:~1,4...1,5V - naładowane, ale w przypadku dużych prądów ładowania zależność ta nie określa pełnego naładowania), poza tym aby naładować akumulatorek 2000mAh NAPRAWDĘ na full w pół godziny ładowarka musiałaby mieć wydajność prądową ~6A (uwzględniając moc strat występującą w każdym procesie ładowania)
Przytoczone tu ładowarki mierzą w sposób mocno przybliżony pojemność ogniw, aby wskazanie było w miarę rzeczywiste należy testować ogniwa na najmniejszych wartościach prądu ładowania/rozładowania
a po co Ci funkcja rozładowywania ?
Zauważyłem, że wciąż jest powszechny mit związany z akumulatorkami NiMH i efektem pamięciowym oraz formatowaniem nowego aku. Ogniwa NiMH nie mają efektu pamięciowego i nie trzeba ich w pełni rozładowywać przed naładowaniem, aby uzyskać maksymalną pojemność. Pełne rozładowanie co kilka cykli (oraz formatowanie) jest zalecane w przypadku ogniw NiCd, których praktycznie się już nie spotka w rozmiarach AA (chyba że w specjalnych zastosowaniach).
ładowanie akumulatorków dużymi prądami - jeżeli ładujemy akumulatorek ~2000mAh prądem 1000mA to nie łudźmy się że akumulatorek naładuje się do 100% pojemności, osiągnie jedynie jakieś 60~80% pojemności mimo że ładowarka będzie sygnalizowała pełne naładowanie(ładowarka 'śledzi' napięcie na ogniwie, upraszczając nieco:~1,4...1,5V - naładowane, ale w przypadku dużych prądów ładowania zależność ta nie określa pełnego naładowania), poza tym aby naładować akumulatorek 2000mAh NAPRAWDĘ na full w pół godziny ładowarka musiałaby mieć wydajność prądową ~6A (uwzględniając moc strat występującą w każdym procesie ładowania)
Generalnie ładowanie tak dużym prądem jest zabójcze dla przeciętnego NiMH'a dostępnego na rynku. Przetestowałem to na własnej skórze. W pracy mam ładowarkę H-500 (od GP), która może demonem szybkości ładowania nie jest, ale generalnie ładuje dość szybko. Korzystaliśmy zarówno z akumulatorów GP jak i SANYO (które rzekomo są dobre, ale nie były to eneloop). Niestety SANYO padły bardzo szybko (16 sztuk poszło do utylizacji). Okazało się, że pomimo iż prąd średni ładowania jest nieduży i teoretycznie bezpieczny dla aku, ale ze względu na sposób ładowania - jest on impulsowy - impuls dochodzi do 1.5A, co jest dość dużą wartością.
Kiedyś zastanawiałem się, czy nie kupić ładowarki V800C (też GP), ale jak podliczyłem sobie jakim prądem musi być ładowane ogniwo, aby zostać naładowane w reklamowane 15 minut, to włos na głowie mi się zjeżył.
Tak więc jeżeli komuś zależy na wyciśnięciu z aku maksymalnej pojemności i długiej żywotności należy ładować prądem rzędu 0.1C (czyli 150-250mA). A jeżeli chce się ładować szybko, warto sprawdzić, co mówi producent na temat maksymalnego prądu ładowania (zwykle karty katalogowe są dostępne w necie).