Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Anna
Trzaśniete jak ja to mówię "z biodra", bez przygotowań. D200 plus Sigma 400-80.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img688.imageshack.us/img688/4339/dsc0003cbwnet.jpg)
Bardzo dobre bw, mi się podoba :)
Bardzo dobre bw,
BW ? moze ja sie nie znam ale to nie wyglada mi na prawdziwe BW . a nawet jesli mam cos z monitorem i to jest BW , to IMHO nie jest ono dobre :( :(
jak sam przyznales to taki pstryk . bardziej albumowy niz portretowy :(
wzorki na poduszce srednio graja z caloscia . takie ulozenie tworzy nieciekawe faldki na szyi ( bardzo ladnej ) modelki , nielad we wlosach , kolczyk ktory sie pojawia znikad --- to wszystko psuje zdjecie . no i ta nieudana konwersja o ktorej juz pisalem
to moja amatorska ocena . jest tu duzo specjalistow ktorzy na pewno moga podac wiecej konkretnych rad
EDIT: O , nawet popatrz na awatar autora i zdjecie ktore dodal . porownujac je od razu widac ze zdjecie nie jest czarno-biale
Czy to prawdziwe BW czy nie, na pewno nie jest to kolor :) i intensywność odcieni jest bardzo przyjemna i właściwa. Czy wzorki grają czy nie, czy jest nieład czy ład we włosach, nie ma to większego znaczenia w moim odbiorze, który jest na duży plus. To, co jest najważniejsze, jest ok :)
BW ? moze ja sie nie znam ale to nie wyglada mi na prawdziwe BW . a nawet jesli mam cos z monitorem i to jest BW , to IMHO nie jest ono dobre :( :(
jak sam przyznales to taki pstryk . bardziej albumowy niz portretowy :(
wzorki na poduszce srednio graja z caloscia . takie ulozenie tworzy nieciekawe faldki na szyi ( bardzo ladnej ) modelki , nielad we wlosach , kolczyk ktory sie pojawia znikad --- to wszystko psuje zdjecie . no i ta nieudana konwersja o ktorej juz pisalem
to moja amatorska ocena . jest tu duzo specjalistow ktorzy na pewno moga podac wiecej konkretnych rad
EDIT: O , nawet popatrz na awatar autora i zdjecie ktore dodal . porownujac je od razu widac ze zdjecie nie jest czarno-biale
Co do BW. Nie znam dokładnej definicji fotografii czarnobiałej, ale jesli dorzucenie trochę sepii robi z niej fotografię kolorową, to OK. Niech i tak będzie. Dla mnie jest to nadal fotografia czarno-biała i nadal jest to portret mimo, że modelka lażała na sofie i patrzyła się na kota ;)
Fotografia strzelona przy okazji, racja, ale degradacja do "pstryka", to lekka przesada. Zastanawialem się, czy wystemplować wzorki na poduszce i stwierdziłem, że mi się nie chce. :) To tyle. Pozdrawiam
Dla mnie to zdjęcie wpada w zielonkawość
Dla mnie to zdjęcie wpada w zielonkawość
A to już nie dobrze! Obróbkę robię na laptopie, to nie jest jakiś high-end monitor. Ja tego nie widzę.
aj czepiacie sie :D mi sie akurat podoba tak jak jest ;)