Zobacz pełną wersję : Sigma 15-30 i filtry Cokin P.
Czy ten obiektyw współpracuje z systemem Cokin? Jeśli tak, to czy po zamontowaniu zestawu, nie powiększa się winieta?
Z tego co wygooglowałem, to raczej powinno działać, ale wolę się upewnić przed zakupem szkła.
Na FX czy DX chcesz używac? Na pełnej klatce nie ma bata, nie da rady tego używać.
Na FX właśnie. Toś mnie zasmucił. Nawet z holderem "wilde" będzie winietowało?
Widziałeś w ogóle ten obiektyw? Ma wypukłą soczewke i wbudowaną osłone przeciwsłoneczną - coś w stylu 14-24.
Widziałem. W takim razie muszę poszukać jakiegoś innego szerokiego kąta.
Ale do 14-24 już skonstruowali taki adapter do cokina, fakt że filtry prawie formatu A5 są do tego
A sigma to bardzo fajne szkło jest, za tą kasę polecam
themadablues
14-11-2017, 12:17
Pozwolę sobie odkopać. Jest obecnie jakis system filtrów nadający się do użytku po podpięciu pod FX ?
Lee, NiSi, Haida i pewno kilka innych, mniej popularnych. :)
themadablues
14-11-2017, 13:24
Lee, NiSi, Haida i pewno kilka innych, mniej popularnych. :)
A jak to dokładnie funkcjonuje, w sensie co jest potrzebne aby to zamontować ? I jak jest z winietowaniem na FX ?
W dużym skrócie:
1. holder na odpowiedni rozmiar filtrów
Rozmiar filtra zależy od konstrukcji obiektywu, dla UWA 100 lub 150 mm szerokości.
2. adapter - służy do połączenia holdera z obiektywem (dla obiektywów z wypukłymi soczewkami, do których nie da się przykręcić filtrów, dedykowany do konkretnego szkła)
Jeśli rozmiar filtra jest dobrany właściwie, nie ma winietowania.
Jest problem ze światłem padającym z boku i tyłu. W systemie Lee mają na to tzw. "lightshield"
https://youtu.be/e1ks58J_kYo
themadablues
14-11-2017, 16:37
Dzięki za obszerną odpowiedź ! :) wygląda zatem na to, że nie do końca ma sens kupowanie tej Sigmy w sytuacji gdy zamierza się korzystać z filtrów.... poszukam chyba zatem 17-35, tam nie ma tego problemu.
themadablues
14-11-2017, 19:09
A czy adapter dodawany do tego obiektywu do mocowania przedniego dekielka nie ma przypadkiem opcji mocowania filtrów?
A czy adapter dodawany do tego obiektywu do mocowania przedniego dekielka nie ma przypadkiem opcji mocowania filtrów?
Ma, ale adapter jest przeznaczony do formatu APS-C. Na pełnej klatce powoduje winietę.
themadablues
15-11-2017, 08:04
Mhm.... Czyli coraz bardziej się przekonuje do nie kupowania tego szkła.... Ktoś może używał z tym filtrów ND i ma gotowe rozwiązanie na to? Zastanawia mnie koszt wszystkich elementów
themadablues
16-11-2017, 13:40
A ktos wie gdzie mozna kupic filtr żelowy do tej Sigmy, ten co to niby można założyc z tyłu ?