PDA

Zobacz pełną wersję : Prosze o pomoc w wyborze

kwasniak
18-04-2010, 12:37
Witam mam okozje kupic uzywana SB 600 za 450 zl i mam dylemat wybrac systemowa lampe czy nowego nissina 622 lampa bedzie na sankach D5000 prosze o szybka porade. Mam jeszcze jedno pytanie czy mozna wyzwolic tym aparatem lampe zewnetrzna np na statywie . Czytalem watki zwiazane z CLS ale z tego co sie doczytalem D5000 nie ma takiej mozliwosci z body potrzebny sterownik (moze byc sb 800 ,sb900 ale tez Nissin 622) lub fotocela moje pytanie wiaze sie z tym ze nie bardzo rozumiem, zeby wyzwalac lampe stojaca obok musze miec druga ze sterownikiem na sankach ? Czy mozna wyzwolic lampa wbudowana lampy ktore maja te sterowniki?

Maciek R
18-04-2010, 13:34
Piszesz strasznie chaotycznie...

SB600 za 450zł to bardzo dobra cena - chociaż weź pod uwagę jej stan oczywiście.

Jeśli potrzebny jest sterownik błysku oznacza to tyle, że lampa (ta postawiona na statywie) musi być lampą ustawioną w tryb SLAVE, a Ty na sankach korpusu potrzebujesz lampy (bądź innego sterownika), która może być używana jako MASTER.

kwasniak
18-04-2010, 13:50
Pisze chaotycznie bo nie bardzo rozumiem zagadnienia CLS jestem poczatkujacym i jak napisalem wczesniej mam d5000 jest to aparat ograniczony ale niestety to nie byl moj wybor zostalem nim obdarowany . Ale skoro juz go mam i powoli wciaga mnie fotografia nie chcialbym popelnic jakiegos bledu w zakupie dodatkow wiec prosze o wyrozumialosc. A twoja wypowiedz zrozumialem tak ze nie da sie wyzwolic lampy zewnetrznej wbudowana w d5000. Dziekuje za odpowiedz pozdrawiam.

ps . moze jeszcze ktos powiedziec jak sie ma automatyka zoomu w lampie SB600 do zoomu w niokorze 18-105 bo z tego co widze zakres lampy Auto 24-85mm i tez nie wiem jak mam to rozumiec (czy w manualu mozna ustawic na cala rozpietosc obiektywu, czy ma to jakis wplyw na naswietlanie zdjec.

Maciek R
18-04-2010, 15:27
Twoje pytanie jest jak najbardziej na miejscu, bo to są Twoje pieniądze, które masz wydać. Ja pisałem tylko o stylu pisania.

CLS - Creative Lighting System - to nie jest wyłącznie wyzwalanie bezprzewodowe. I jako taki Nikon D5000 obsługuje CLS, ale z tego co widzę w internecie nie może być masterem (nie wspiera go) w AWL (Advanced Wireless Lighting - czyli wyzwalaniu bezprzewodowym).
Te informacje są zawarte w instrukcji - porównaj moją wiedzę z instrukcją dla pewności.

Jeśli potrzebujesz sterownika, to może to być lampa "z wyższej półki", jak np. SB800/900 czy Metz 58 AF-1, albo sterownik błysku dedykowany do CLS/AWL - SU800, SU-4. Są to jednak wydatki dość spore.

Inną opcją jest użycie fotoceli bądź radiowyzwalaczy. To są już wydatki rzędu 50-200zł (w zależności od tego, co wybierzesz).

Więcej informacji na temat radiowyzwalaczy, fotoceli, su znajdziesz w tym dziale.

Co do zoom'u lampy - oczywiście, że ma on wpływ na naświetlanie kadru. Wyobraź sobie, że masz obiektyw ustawiony na ogniskową 18mm a lampę na 80mm - lampa doświetli Ci tylko część kadru.

amirez
18-04-2010, 19:38
Sprawdź dokładnie lampę. Cena nad wyraz niska ;)

adolfik9501
19-04-2010, 15:42
W przypadku D5000 aby wyzwolić lampę zdalnie w CLS/AWL potrzeba:

- lampy zdalnej ([wireless] slave), np. SB600

oraz

- sterownika Master (SU800) lub lampy z funkcją sterownika (np. SB800/900, M58AF1)

Aby wyzwolić D5000 (lampa wbudowana w M) zdalnie SB600 (w M) bez CLS/AWL potrzeba:

1. Dodatkowej fotoceli za jakieś 50 PLN (Nikonowska zwie się SU4 i posiadają ją SB800/900, cena zewnętrznej - kosmos)

lub

2. Zestawu do wyzwalania radiowego: najtańsze PT04 (tetra) ok 110 PLN (nadajnik i odbiornik).

Jeśli nie CLS/AWL (cena "trochę" odstrasza), to pozostaje opcja nr 2, czyli radio.

PS. Cena SB600 wydaje się podejrzanie niska ;)