PDA

Zobacz pełną wersję : Pozowanie za zdjęcia a prawa do zdjęc

EATWORLD
17-04-2010, 21:36
Witam,
Poproszono mnie o opinię w sprawie, którą zaraz opiszę, jednak nie mam wykształcenia prawnego i trudno mi podejśc do sprawy profesjonalnie. Tak więc proszę o pomoc bardziej doświadczonych forumowiczów.
Pewien fotograf wykonał zdjęcia modelce, bez podpisywania umowy, na zasadzie pozowanie za zdjecia. Przekazał zdjęcia. Modelka zamieściła zdjęcia na stronie - strona fotografii ślubnej (zrobione zdjęcia nie miały charakteru ślubnego) - tak więc charakter raczej komercyjny. Fotograf jak się o tej stronie dowiedział, wystosował pismo o usunięcie zdjęc lub rekompensatę finansową 5000 PLN.
Kto ma rację w tym sporze?

jackrabbit
17-04-2010, 22:03
no a kto robil zdjecia? modelka czy fotograf? jak dla mnie sprawa jest jasna

EATWORLD
17-04-2010, 22:14
czy nie jest tak, że jak fotograf robi zdjęcia za pozowanie to modelka jest współwłaścicielką praw do zdjęc i może z nimi robic co chce?

jackrabbit
17-04-2010, 22:18
czy nie jest tak, że jak fotograf robi zdjęcia za pozowanie to modelka jest współwłaścicielką praw do zdjęc i może z nimi robic co chce?

no o ile mi wiadomo to nie, ale niech jeszcze sie ktos madrzejszy wypowie :)

inna sprawa ze jak nie podpisala zadnych papierow to fotografowi tez moze zabronic wykorzystywania tych zdjec

JAP
18-04-2010, 00:08

na pewno nie może mówić/sugerować, że jest ich autorem,

ona za pozowanie dostała zdjęcia - w domyśle do wykorzystania w promowaniu swojej pracy jako modelki, na naszą-klasę, dla siebie itd.
Ala IMHO wg prawa to jeżeli nie ma spisanej umowy to wszystkie prawa są po stronie fotografa i jak się na nią wkurzy to powinien zakazać jej w ogóle korzystania z tych zdjęć (no, trochę mnie poniosło..)

donkiszot
18-04-2010, 01:17
Autorskie i majątkowe prawa do zdjęcia są po stronie fotografa. Po stronie modelki zaś są prawa do wizerunku.
Obie strony potrzebują umowy/zgody aby posługiwać się publicznie/komercyjnie tymi zdjęciami.

Polecam przejrzeć archiwalne wątki, bo te tematy zostały obgadane od każdej z możliwych stron.

EATWORLD
18-04-2010, 16:50
a jak to jest gdy z tego zdjęcia wycina się postacie i wkleja w grafikę. Zmienia to postac rzeczy?

marszull
18-04-2010, 18:50
nie zmienia
a w zasadzie to nawet gorzej bo sie ingeruje w prace bez pozwolenia

amirez
18-04-2010, 20:10
"na zasadzie pozowanie za zdjecia"
Prawa autorskie są niezbywalne - czyli pozostają przy autorze,
prawa majątkowe zostały przekazane umową ustną j.w.
Jeżeli zdjęcia zamieszczone na stronie są podpisane lub jest wzmianka o autorze - to niestety wszystko jest OK.
Jeżeli nie są podpisane - można dochodzić swoich praw autorskich / nie majątkowych /. Wówczas należy przeprowadzić dowód w zakresie poniesionych strat, wynikłych z braku opisu zdjęć i domagać się zadośćuczynienia.
Jeżeli autor nie jest osobą ogólnie znaną w sferze fotografii - zadanie trudne.
Udowodnienie, że brak opisu 2-3 zdjęć na portalu, którego oglądalność jest, mniemam, lokalna - przyniosło autorowi wymierne straty jest raczej niemożliwe.
P.S. lepiej zawsze skreślić kilka zdań na kartce i podpisać. Wówczas jest jasność - kto, co może.