Zobacz pełną wersję : d5000 i samoistne zresetowanie daty
artur678
17-04-2010, 19:41
Po tysiącu zdjęćz haczykiem ni z natki ni z pietruszki zresetował mi aparat godzinę i datę. Do tego nie działało przy wył i wł czyszczenie matrycy. ??? Co Wy na to? Przeoczyłem coś w instrukcji?
artur678
17-04-2010, 20:18
Spoko. Nie doczytałem instrukcji. Wszystko jest ok. Data i godzina zasilana jest dodatkowym akumulatorkiem, który z czasem się rozładowuje i jest niezależny od głównego zasilania. Co do czyszczenia matrycy, jeśli kilkakrotnie w krótkim odstępie włącza się i wyłącza aparat może owe czyszczenie nie działać. Po chwili jest wszystko ok.
...i wszystko dobrze się skończyło:)...
fajny patent z tym rozwiązywaniem samemu swoich problemów. szkoda, ze nie częściej wykorzystywany przed decyzja o napisaniu posta na forum.
artur678
18-04-2010, 20:56
No tak. Mówi się czasem, że "prawdziwi mężczyźni nigdy nie czytają instrukcji ... " :)
Przypomniał mi się MonsterGarage jak palili instrukcje, a potem przez pół dnia się zastanawiali jak to powinno być ;)
artur678
18-04-2010, 21:34
Od palenia książek jestem daleki. A tak przy okazji jak Ci się sprawuje 18-135 z d5000?
Po tysiącu zdjęćz haczykiem ni z natki ni z pietruszki zresetował mi aparat godzinę i datę. Do tego nie działało przy wył i wł czyszczenie matrycy. ??? Co Wy na to? Przeoczyłem coś w instrukcji?
Czy w Nikonie D5000 jest wyświetlana informacja o czyszczeniu matrycy przy włączaniu czy wyłączaniu aparatu? U mnie w D90 nic się nie wyświetla - aparat nie informuje mnie o czyszczeniu matrycy i teraz nie wiem czy jest uszkodzony czy D90 tak mają?
Dziękuję za odpowiedź
Jeśli "czyszczenie..." jest włączone, to D5000 informuje o tej czynności taką fajną animacją.
Dzięki. A czy D90 informuje w jakiś sposób o czyszczeniu matrycy?
cybermar
19-04-2010, 16:03
Czy w Nikonie D5000 jest wyświetlana informacja o czyszczeniu matrycy przy włączaniu czy wyłączaniu aparatu? U mnie w D90 nic się nie wyświetla - aparat nie informuje mnie o czyszczeniu matrycy i teraz nie wiem czy jest uszkodzony czy D90 tak mają?
Dziękuję za odpowiedź
moj D90 tez nie pokazuje przy wl/wył - pokazuje tylko w sytuacji gdy uruchomie czyszczenie recznie z pozycji MENU
Od palenia książek jestem daleki. A tak przy okazji jak Ci się sprawuje 18-135 z d5000?
Bardzo przyjemnie, jestem z niego bardzo zadowolony. Po za tym darze ten obiektyw wielkim sentymentem, ponieważ dostałem go od w pewnym sensie swojego nauczyciela fotografii :). W prawdzie nie jest on najlepszy optycznie, ale spokojnie daje sobie radę i do tego zestawu nadaje się idealnie.
moj D90 tez nie pokazuje przy wl/wył - pokazuje tylko w sytuacji gdy uruchomie czyszczenie recznie z pozycji MENU
U mnie tak samo. Przy czyszczeniu ręcznym z menu wyświetla komunikat o czyszczeniu. Przy automatycznym wył/wł. nic nie pokazuje.