Zobacz pełną wersję : obiektyw o zmiennej ogniskowej szerokokątny
tak jak w temacie przymierzam się do zakupu nowego obiektywu(w sensie w moim zestawie niekoniecznie nówka sztuka). Obecnie mam D90 i tylko 35mm/1,8G. Chce ten zestaw uzupełnić o jakieś krótsze ogniskowe. Na obiektyw mam max 4tys i ważnym faktem jest to żebym mógł wziąć to cacko na raty czyli jeśli coś polecacie i na dodatek znacie miejsce gdzie używkę można wziąć na raty będę wdzięczny. Oczywiste jest, że miłe będzie mieć szkło ze światłem 2,8. Zapytacie do czego będę używał na pewno jakieś fashion i być może jakieś fotki na ślubach jako pomoc znajomemu a dla mnie nauka. Miło bedzie jak swoje wybory i rady poprzecie jakimiś zdjęciami
krolewicz
17-04-2010, 10:41
no to chyba tylko tokina 11-16 spełnia Twoje wymogi
oj chyba tutaj będzie troszkę za krótki pewnie to już rybie oko? A tego nie oczekuję od nowego obiektywu. Przeglądałem Nikkora 17-55 ale po przeczytaniu kilku postów testów mam mieszane uczucia. Powiecie że za cenę 4 tys nie dostanę tego szkła owszem nowego na pewno nie ale używane już znalazłem
Photoartbox
17-04-2010, 12:48
Tokina 11-16, to nie rybie oko. Zaproponowano Ci ja dlatego, ze w tytule napisales, ze poszukujesz obiektywu szerokokatnego. Nikkor 17-55/2.8 to na DX tzw zoom standardowy, odpowiednik pelnoklatkowego ca. 25-82. Ten obiektyw mozesz brac bez obaw. Alternatywa, to Tamron 17-50/2.8 w roznych wersjach silnikowo-stabilizacyjnych. Szklo calkiem niezle, wymaga jednak wybrania dobrego egzemplarza, za to jest sporo tansze.
Tokina 11-16/2.8, a jak chcesz jeszcze szerzej, to jest nowa Sigma 8-16, tyle że ciemniejsza. Ale szerzej to chyba już nikt nie ma.
krzysztof jot
20-04-2010, 22:55
to jest nowa Sigma 8-16, tyle że ciemniejsza. .
no ma być dopiero i nie wiadomo kiedy, a cena będzie wysoka
Sigma 10-20, Nikkor 12-24 lub Nikkor 10-24, Tokina 12-24 albo wspomniana 11-16. I tyle.
Sigma 10-20, Nikkor 12-24 lub Nikkor 10-24, Tokina 12-24 albo wspomniana 11-16. I tyle.
Miałem Sigmę, mam te 2 Nikkory i po namyśle postanowiłem zostawić sobie N10-24. Dużo szerzej niż 12mm, obraz porównywalny z N12-24/4 w odp. ogniskowych, co prawda trzeba wziąć pod uwagę, że około 10mm trochę "wygina".
Po przesiadce z S10-20 na N12-24/4 była zauważalna różnica na korzyść Nikkora ( gł. kolory).
Z pozostałymi szkłami nie miałem styczności.
to może od razu polecicie mi jakąś manualną portretówkę tanią, ale dobrą (wiem to trudne:)). Myślę nawet o M42. Najważniejszym kryterium jest cena, ale oczywiście wszystkow granicach rozsądku na pewno zapytacie do jakiej kwoty może wstępnie powiedzmy 400zł
Miałem N 17-55 i nie miałem do niego uwag choć różnie o nim piszą
to może od razu polecicie mi jakąś manualną portretówkę tanią, ale dobrą (wiem to trudne:)). Myślę nawet o M42. Najważniejszym kryterium jest cena, ale oczywiście wszystkow granicach rozsądku na pewno zapytacie do jakiej kwoty może wstępnie powiedzmy 400zł
Spróbuj upolować N105/2.5, moja była droższa niż 400zł ale ostatnio bodajże Archibald upolował takowe szkło za 290zł.