Zobacz pełną wersję : kabura na body typu d3/1ds + 17-35/16-35L
Szukam kabury czyjak kto woli toploadera na body typu d3/1ds + 17-35/16-35L + akku + duperele o ile na glebokosc pewnie by sie cos znalazlo to z wsadzeniem body moga byc problemy
Czy ktos posiada i uzytkuje kabure ktora spelni warunki sprzetowe?
-jaki model/producent
-komfort i swoboda wsadzania wyjmowania sprzetu etc
-zdjecia zaladowanej torby
ps. szukalem postow ale nie ma zadnych konkretow
ze swojej strony szczerze polecam Lowepro Toploader 75AW wejdzie spokojnie Nikon D3, Canon 1D, 7D+grip, 5D+grip, 40D+grip itp...
ewentualnie nowsza wersja Toploader PRO 75 AW
RomanZWrocławia
17-04-2010, 09:30
Mam Lowepro Toploader 75 AW jeszcze w starszej wersji. Teraz dodano oznaczenie pro. Dodano kilka kosmetycznych zmian i cena poszła sporo do góry. Nie mam jak zrobić zdjęć załadowanej torby bo mam tymczasem tylko jedno body.
Zdjęcia z netu masz tu:
http://www.google.pl/images?hl=pl&q=lowepro+toploader+pro+75+aw&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=Hl_JS57ZJ6iUOPrktKEN&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CEAQsAQwAw
Ja noszę w niej D700+grip z obiektywami wymiennie :N24-70/2,8 z osłoną do pracy, N17-13/2,8 z osłoną do pracy, przymierzałem N 70-200/2,8 z osłoną w pozycji odwrotnej - też wchodzi, ale to już koniec pojemności tego toploadera na długość, lub jak kto woli na wysokość.
Aparat wchodzi na styk, ale nie na wcisk - czyli nie lata, jest dopasowany.
W zestawie D700+grip i N24-70/2,8 potrafiłem do niej zapakować jeszcze : SB800 do głównej komory, Canona G9 w to samo miesce, N50, lub N85 do bocznej kieszeni. Zostaje jeszcze miejsce na karty ładowarki czy u mnie databank Coolwalker.
Polecam jako alternatywę dla dużej torby, kiedy wiadomo,że potrzebny będzie tylko podstawowy zestaw.
W zestawie dostaje się też jakieś paski czy szelki do noszenia jak plecak, czu do przypięcia do ciała. Sorry wrzuciłem to od razu do szuflady bo do niczego nie potrzebuję.
Ja jestem zadowolony i jeśli udało by się jeszcze dostać starszą - bez "pro" wersję to wybrałbym właśnie tę starszą a zaoszczędzone pieniądze przeznaczył na płynne bezecne przyjemności ciała.
POZDRAWIAM
PS. co do wygody wsadzania, wyciągania aparatu z tej kabury: kontur aparatu dokładnie wypełnia torbę - między nim a brzegiem torby nie zostaje wolna przestrzeń. Wyciąganie aparatu przy mającej tendencję do samoistnego zamykania się klapie nie jest ..... bezwzrokowe? ...intuicyjne?..... hipersuprmaślne? Muszę użyć do tego raczej obu rąk - jedna przytrzymuje od dołu 75 AW druga wyciąga aparat. Przy aparacie bez gripa było by dużo łatwiej. Ja tą cechę odbieram raczej jako plus. Często zdarza mi się nie zamknąć klapki suwakiem aparat mimo to siedzi pewnie. Ale jeśli ergonomia jest dla ciebie krytyczną cechą, przed zakupem nie obędzie się bez przymiarki w sklepie.
Też miałem ten dylemat i postawiłem na Lowepro Toploader 75 AW
Sprawdza się znakomicie.
cena troche ostudzila moje zapaly w kierunku tego toploada:( prawie 3 stowy to delikatnie mowiac przegiecie
RomanZWrocławia
17-04-2010, 14:23
Rzecz nie jest tania. w E-cyfrowe starą - czyli bez "pro" wersję kupowałem za około 200pln. Było to na początku roku. Tu masz za 230 plus wysyłka chyba właśnie starą:
http://www.e-cyfrowe.pl/wyszukiwarka.php?PHPSESSID=166b10083a3d974e8b735af 2494122c8&word=Lowepro+75+AW
nie "pro" na allegrowych wyprzedazach nawet taniej mozna znalezc ale nie "pro" maja mniejszy rozmiar w swietle otworu gdzie sie wsadza aparat:( wiec dupa zbita.
cos czuje ze jakas mala torbe kupie do ktorej wlazi tylko korpus ze szklem i bedzie po ptakach.
RomanZWrocławia
17-04-2010, 16:13
przymierzałem opisane zestawy do wersji pro i nie pro - nie widziałem istotnej różnicy. Ja bym brał jeśli znalazłeś taniej.
grudzinsky
18-04-2010, 14:22
Szukam kabury czyjak kto woli toploadera na body typu d3/1ds + 17-35/16-35L + akku + duperele
cena troche ostudzila moje zapaly w kierunku tego toploada:( prawie 3 stowy to delikatnie mowiac przegiecie
wywalasz ponad 20.000 PLN na aparat i zalujesz 300 PLN na torbe? :lol:
zrozumial bym gdyby to pisal ktos kto zylowal na aparat przez rok i kupil sobie d90.
ktos kogo stac na kupienie sprzetu z najwyzszej polki nie zadaje pytan tego typu bo wie czego chce...
jak dla mnie to jest zalosne bardzo...
nie "pro" na allegrowych wyprzedazach nawet taniej mozna znalezc ale nie "pro" maja mniejszy rozmiar w swietle otworu gdzie sie wsadza aparat:( wiec dupa zbita.
ja mam starszą wersję (bez "pro") i spokojnie mieści się takie body jak 1D/D3, a nawet większe jak D700+grip czy 5DII+grip...
wywalasz ponad 20.000 PLN na aparat i zalujesz 300 PLN na torbe? :lol:
zrozumial bym gdyby to pisal ktos kto zylowal na aparat przez rok i kupil sobie d90.
ktos kogo stac na kupienie sprzetu z najwyzszej polki nie zadaje pytan tego typu bo wie czego chce...
jak dla mnie to jest zalosne bardzo...
moje prawo pakowac moj sprzet do tego co sobie wymysle i zadawac glupie pytania
a co i kto jest zalosny nie skomentuje
cena w polsce jest chora, te same kabury kosztuja np w stanach w granicach 140zl
a wydawanie 300zl na torbe ktora uzyje raz w miesiacu jest raczej nieporozumieniem
grudzinsky
18-04-2010, 15:50
cena w polsce jest chora, te same kabury kosztuja np w stanach w granicach 140zl
a wydawanie 300zl na torbe ktora uzyje raz w miesiacu jest raczej nieporozumieniem
no to kup sobie w USA, aparat i pozostale rzeczy tez sobie kup w USA ;)
skoro uzywanie torby za 300zl jest dla ciebie nieporozumieniem to po co zadajesz pytanie na forum?
mam plecak za 650zl, ktory uzywam w tej chwili raz w roku, ale wydawanie na ten plecak takiej kasy nie wydawalo mi sie nieporozumieniem. mam przynajmniej pewnosc, ze moj sprzet jest nalezycie chroniony i to jest dla mnie najwazniejsze!
Używam Tamraca Velocity 9 - bardzo fajne rozwiązanie, bo jest to toploader, który po wyjęciu sprzętu można przesunąć na plecy, żeby się nie pałętał i nie krępował ruchów. Mieści D2X + 24-70 z tulipanem i zostaje jeszcze w cholerę wolnego miejsca, więc można ew. rozważyć mniejszą wersję.
thnx czornyj pomacam tego tamraca moze faktycznie ciekawsze rozwiazanie.
dziekuje wszystkim za sugestie zarowno dotyczace sprzetu jak i spraw zwiazanych z sensem zadawania pytan na forum eot