Zobacz pełną wersję : Leica M9 Vintage B/W
Tomasz Dudrak
16-04-2010, 19:22
Może któryś z szanownych Kolegów posiada jakiś preset/akcję/profil kolorów/tutorial, który imituje wygląd Leica M9 Vintage B/W? Może być do Photoshop'a lub NX'a.
Pokaz jak wyglada ten "Leica M9 Vintage B/W", to pewnie sie cos zasymuluje.
Tomasz Dudrak
20-04-2010, 13:26
Sporo zdjęć z tego (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=131189) wątku podobno zostało zrobione z ustawieniem vintage.
Ken Rockwell zamieścił też tutaj (http://kenrockwell.com/leica/images/m9/examples/black-and-white/L1001316.JPG) jeden sampelek.
Czyli czym dokladnie ma byc ten efekt, bo ciezko mi sie doszukac zbieznosci pomiedzy zdjeciami z dyskusji, a tym od Kena?
Rockwell pokazuje po prostu jakas niby-sepie, czyli BW z zafarbem, a w watku u nas jest tyle roznych "efektow", ze nie wiem w koncu, ktore zdjecie dokladnie masz na mysli.
Tomasz Dudrak
20-04-2010, 13:45
Chodzi mi właśnie o tą "niby sepię". Ale ten "zafarb", jak go nazywasz, jest jakby głębszy.
Nie wiem, czy to tego nie należałoby użyć jakiegoś duo- lub tritone w Photoshopie.
Nie przesadzaj. Wez sobie to zdjecie Kena. Usun kolor przez desaturacje -- czyli doprowadz do czegos takiego, jakbys mial swoje zdjecie "czarno-biale", a potem Color Balance i w tonach srednich ustaw red +12 i yellow -17 -- bedziesz mial dokladnie to samo. ;)
Tomasz Dudrak
20-04-2010, 14:20
Nie, to nie jest to. Dla mnie oczywiście. Już lepszy efekt daje bichromia i trichromia.
Nie, to nie jest to. Dla mnie oczywiście. Już lepszy efekt daje bichromia i trichromia.No jak to nie to? :D Po lewej oryginal, a po prawej obraz czarno-bialy, potraktowany wspomnianymi wczesniej ustawieniami CB. Jaka widzisz roznice?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img717.imageshack.us/img717/2535/l10013161.jpg)
Tomasz Dudrak
20-04-2010, 14:41
No jak to nie to? :D Po lewej oryginal, a po prawej obraz czarno-bialy, potraktowany wspomnianymi wczesniej ustawieniami CB. Jaka widzisz roznice?
To weź jakieś swoje zdjęcie, zdesaturuj je i ustaw te parametry, które podałeś.
Fajnie wygląda?
Bo moje nie.
To weź jakieś swoje zdjęcie, zdesaturuj je i ustaw te parametry, które podałeś.
Fajnie wygląda?
Bo moje nie.:) No, ale dlatego wlasnie pokazalem Ci na tym przykladzie, zebys zrozumial, ze kazde zdjecie potraktowane takim setem (akcja, profilem, czy jakkolwiek inaczej to przygotujesz) bedzie wygladalo inaczej. To kwestia tego w jaki sposob jest w ogole zrobione czy naswietlone zdjecie, co przedstawia i na ile dobrze przygotujesz jego wersje czarno-biala.
To, ze moje ustawienia doprowadzaja obraz BW do takiego stanu, jak na przykladzie, ktory podales -- to widac wyraznie w moim wpisie powyzej. A to, ze Twoje zdjecia nie wygladaja wlasnie tak -- to juz inna sprawa. Nie sa po prostu tymi zdjeciami z przykladu. :)
Tomasz Dudrak
20-04-2010, 17:56
:) No, ale dlatego wlasnie pokazalem Ci na tym przykladzie, zebys zrozumial, ze kazde zdjecie potraktowane takim setem (akcja, profilem, czy jakkolwiek inaczej to przygotujesz) bedzie wygladalo inaczej. To kwestia tego w jaki sposob jest w ogole zrobione czy naswietlone zdjecie, co przedstawia i na ile dobrze przygotujesz jego wersje czarno-biala.
To, ze moje ustawienia doprowadzaja obraz BW do takiego stanu, jak na przykladzie, ktory podales -- to widac wyraznie w moim wpisie powyzej. A to, ze Twoje zdjecia nie wygladaja wlasnie tak -- to juz inna sprawa. Nie sa po prostu tymi zdjeciami z przykladu. :)
Serdecznie dziękuję Panie Stig a.k.a Sheldon Cooper.
Ale gdybyśmy dziś trochę zaszaleli i dla potrzeb niniejszego wątku poczynili takie niedorzeczne założenie,
że po ustawieniu trybu Vintage B+W w jeszcze bardziej niedorzecznym aparacie Leica M9, wówczas
wszystkie zdjęcia będą wyglądały w ten sposób bez względu na to, co przedstawiają?
Ale gdybyśmy dziś trochę zaszaleli i dla potrzeb niniejszego wątku poczynili takie niedorzeczne założenie, że po ustawieniu trybu Vintage B+W w jeszcze bardziej niedorzecznym aparacie Leica M9, wówczas wszystkie zdjęcia będą wyglądały w ten sposób bez względu na to, co przedstawiają?Zalozenie mozna sobie takie poczynic, ale nie ma zadnego zwiazku z rzeczywistoscia. Pokaz mi 3 rozne zdjecia zrobione z takim presetem w M9, ktore wygladaja identycznie. Przeciez oprogramowanie aparatu robi dokladnie to samo, co zrobilaby akcja w Photoshopie. :)
Tomasz Dudrak
20-04-2010, 21:02
Zalozenie mozna sobie takie poczynic, ale nie ma zadnego zwiazku z rzeczywistoscia. Pokaz mi 3 rozne zdjecia zrobione z takim presetem w M9, ktore wygladaja identycznie. Przeciez oprogramowanie aparatu robi dokladnie to samo, co zrobilaby akcja w Photoshopie. :)
Pozwalam sobie mieć odmienne zdanie w tej kwestii. Z całym należytym szacunkiem dla Twojej wiedzy i doświadczenia,
nie sądzę, że ustawienie Vintage B+W w aparacie za dwadzieścia-parę tysięcy zasadza się na desaturacji
i ustawieniu balansu kolorów R+12, Y-17.
...nie sądzę, że ustawienie Vintage B+W w aparacie za dwadzieścia-parę tysięcy zasadza się na desaturacji i ustawieniu balansu kolorów R+12, Y-17.
Uśredniając propozycja stiga jest całkiem całkiem. Potraktowałbym tylko poważniej problem desaturacji. Jak wiadomo konwersja do b&w różne ma oblicza.
Tomasz Dudrak
20-04-2010, 21:18
Uśredniając propozycja stiga jest całkiem całkiem. Potraktowałbym tylko poważniej problem desaturacji. Jak wiadomo konwersja do b&w różne ma oblicza.
Pozwalam sobie tutaj dość bezczelnie żartować, ale w rzeczy samej zgadzam się ze Stigiem
w kwestii, że jeżeli weźmiemy zdjęcie Chucka Norrisa fotografii a.k.a. Kena Rockwella i wykonamy
zabiegi, które przepisał nam na receptę Stig, to otrzymamy dokładnie to samo zdjęcie.
nie sądzę, że ustawienie Vintage B+W w aparacie za dwadzieścia-parę tysięcy zasadza się na desaturacji i ustawieniu balansu kolorów R+12, Y-17.A czego sie spodziewasz? Jakies technologii rodem z kosmosu? :) Moze byc to wykonywane nieco inaczej, a moze byc tez dokladnie tak samo, jak napisalem. 20-pare tysiecy to placisz za legende napietnowana czerwona kropka, a nie za niewiadomo jak inteligentne oprogramowanie wbudowane w ten kawalek metalu.
Panowie zdajecie sie zapominac o jednym aspekcie tego rownania, mianowicie optyce. Rysunku szkielka, przeniesienia kontrastu, mikrokontrastu w roznych partiach itp itd nie da sie bezposrednio
przyrownac czy tez podrobic, i tak naprawde ten "R+12, Y-17" to tylko jeden element calego rownania.
Panowie zdajecie sie zapominac o jednym aspekcie tego rownania, mianowicie optyce. Rysunku szkielka, przeniesienia kontrastu, mikrokontrastu w roznych partiach itp itd nie da sie bezposrednio przyrownac czy tez podrobicHmmm... Dla mnie jest to tak oczywiste, ze nawet nie wspominalem, ale tylko dlatego, ze jestem przekonany, ze autor watku tez to bierze pod uwage. Zreszta glownie wspominal o kolorach, a nie o bokehu, winiecie, itp. detalach.
Tomasz Dudrak
21-04-2010, 09:33
Mam świadomość tego, że wygląd vintage B+W to nie tylko Red+12 i Yellow -17, ale pominąwszy składniki,
takie jak winieta, kontrast i mikrokontrast oraz wziąwszy pod uwagę, że każda matryca rejestruje liniowo,
to musi istnieć jeszcze jakaś, dla potrzeb niniejszego wywodu nazwijmy ją, "krzywą tonalną", która nadaje
obrazkowi pewne cechy, takie jak kontrast, ilość ceni i świateł, itp.
Zakładając ten wątek miałem nadzieję otrzymać na przykład profil barwny do ACR'a na bazie Vintage B+W.
donkiszot
21-04-2010, 14:02
[...]Zakładając ten wątek miałem nadzieję otrzymać na przykład profil barwny do ACR'a na bazie Vintage B+W.
Otóż to. Tylko wcześniej napisałeś:
Chodzi mi właśnie o tą "niby sepię". [...]
Więc stig (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=80) podał Ci przepis na ten odcień sepi.
Najprawdopodobniej, to co Ci się podoba jest wynikiem odpowiedniej krzywej i określonego sposobu odwzorowania szarości (kolor -> CzB), do tego mogą dojść jeszcze jakieś ozdobniki winietopodobne i owa sepiowa tonacja (nie umniejszając oczywiście rejestrowanej scenie oraz temu czym została ona zarejestrowana).
Coś jak symulacja filmów w Silver Efex.
Jeśli przekształcenia są stałe, to da się to oprofilować (patrz wątki o canonowskich kolorach).
Nieco gorzej(?) jeśli zachciało im się stworzyć "auto", które wcześniej analizuje co przekształca — aczkolwiek wątpię.