PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa nowa, czy używana?

anakin
16-04-2010, 19:06
Witam, przymierzam się do zakupu SB 600, lecz nie mam na tyle pieniędzy, by pozwolić sobie na nową. Czy kupno używanej lampy na allegro, wiąże się z jakimś większym ryzykiem? Chodzi mi tu dokładnie o to, czy lampy błyskowe mają jakieś "okresy żywotności". Nie chcę bowiem kupić lampy, która po kilkudziesięciu błyskach padnie.

Krzysi3k
16-04-2010, 20:14
Witam, przymierzam się do zakupu SB 600, lecz nie mam na tyle pieniędzy, by pozwolić sobie na nową. Czy kupno używanej lampy na allegro, wiąże się z jakimś większym ryzykiem? Chodzi mi tu dokładnie o to, czy lampy błyskowe mają jakieś "okresy żywotności". Nie chcę bowiem kupić lampy, która po kilkudziesięciu błyskach padnie.

Poszukaj lampy z gwarancją :) ... z używanymi rzeczami bywa różnie, ja ostatnio kupiłem używanego Nissina ale ma jeszcze 1,5 roku gwarancji. Jeden błyska w miesiącu kilka razy (tak jak ja) a inny w jeden dzień wybłyska tyle co ja w rok :( ... loteria.

Błażej
16-04-2010, 20:20
to ja może też zadam pytanie w tym temacie:

Co się najszybciej/najczęściej psuje w lampie?
Mechanizm Zooma, palnik?

Jakie są mniej więcej koszta wymiany w/w na postępu/w serwisach?

Art Erie
16-04-2010, 20:27
Nie ma reguły, moja SB 800 ma przebieg pewnie duzo powyżej 100k błysków i nigdy nie miałem z nią żadnych problemów.
Co do awaryjności, to jednemu padnie palnik, innemu elektronika. Co do cen naprawy, to myślę że 30-40% wartości lampy w przeciwnym razie serwis nie byłby opłacalny.

coroner
17-04-2010, 10:24
To może nowa na raty ?? Wpłacasz pierwszą wpłate wysokosci wartości używanej lampy (ok 650) a resztę rozkładasz na 10 rat po 20 zł. I masz nówke z gwarancją.

navigator_s9
17-04-2010, 17:40
ja zakupiłem używaną sb-28dx i powiem szczerze że znakomicie się sprawuje i narazie 0 problemów :)

amirez
18-04-2010, 20:21
to ja może też zadam pytanie w tym temacie:
Co się najszybciej/najczęściej psuje w lampie?
Mechanizm Zooma, palnik?
Jakie są mniej więcej koszta wymiany w/w na postępu/w serwisach?
Psuje się jak typowa elektronika i mechanika. Możesz trafić na felerny egzemplarz i wszystko pójdzie na drugi dzień.
A możesz trafić /czego życzę/ na lampiszona nie do zajechania. Przy założeniu, że traktujesz po ludzku, a nie walisz seriami do zagotowania stopki ;)

look
18-04-2010, 20:34
psuje się cokolwiek

zużywa się palnik

weelkoo
20-04-2010, 13:32
Witam.
Ja zakupiłem nówkę sztukę SB-800, ale to było za taniego $... Ostatnio nabyłem na Alledrogo używkę SB-600. Komplet fabryczny, lampa nieco sterana na zewnątrz... Dałem 560 pln, więc cena całkiem całkiem. Wszystko działa jak należy, nie wiem jaki ma przebieg. Najlepsze jest to że 600 jest Made in Japan, a podobno takich nie ma :-) Awarią np. palnika bym się nie przejmował, bo nowy kosztuje 70 pln. Instrukcje serwisowe są ogólnie dostępne w sieci, więc ewentualna wymiana nie sprawi problemu. Rozbiórka lampy tez nie jest skomplikowana, więc nie ma strachu. Teraz myślę nad jeszcze jedną używana 600. Moim zdaniem używana lampa jest mniej ryzykowna niż używane body. Ale to kwestia osobistego podejścia do tematu. Jeśli trafi się w jakimś sklepie na raty 0% to też jest oferta do rozważenia.
Pozdr...