Zobacz pełną wersję : Cięcia cięcia i jeszcze raz cięcia
Nikon jak wiemy obniżył troszkę ceny w kwietniu (przynajmniej na papierze bo w sklepach prawie tego nie widać) ale jakim kosztem, Nikkor 105VR made in japan teraz jest made in china a AF-S60/2.8G made in japan dostał nową plakietkę made in thailand, na dodatek ma wstrętnie wypalane numery (o jeden więcej niż poprzedni miał). Ciekawe co zostanie w produkcji "japan"?
Mariusz888
16-04-2010, 17:12
:roll: (inny komentarz jest zbędny...)
Chcieliśmy taniej to mamy...
Produkcja w Japonii nie jest tania, choć każdy wie, że napis "made in Japan" oznacza jakość. Wg. robią miejsce dla innych produktów, które tym słowem muszą się odznaczać lub tak jak napisałeś, tną koszty.
Ale, o ile mi się wydaje, cięcia cen dokonał Nikon Polska, a nie Nikon ten światowy. Zapewne spowodowane było to zmianą kursu zł.
Ale, o ile mi się wydaje, cięcia cen dokonał Nikon Polska, a nie Nikon ten światowy. Zapewne spowodowane było to zmianą kursu zł.
To jeszcze gorzej.
Photoartbox
16-04-2010, 17:54
Mysle, ze nie po to przeniesli produkcje aby sprzedawac taniej... niestety.
Mam jedno szkło Nikona z napisem MADA IN CHINA, ale nie narzekam na jakość wykonania jakoś...
JohnnyBravo
20-04-2010, 20:07
ja posiadam 3 sztuki e series "made in japan" około 25-30 letnie oraz 4 współczesne "made in china" 1-4 letnie. Warto podkreślić, że wszystkie obiektywy są z tej samej podstawowej/amatorskiej półki. Co do jakości mechaniki oraz materiałów wykonania to stare produkty "made in japan" biją na głowę współczesne "made in china". ;)
Nikonamający_na_7
21-04-2010, 10:37
Ta stały "chłyt" marketingowy, o którym pisałem już na forum (wątek 16-35/4VR): pierwsze szkła są "made in japan" po to by zdobyć dobre recenzje i opinie. Potem przenosi się produkcję i obniża koszty - nie cenę! Za dawnych czasów do Malezji (niezła fabryka optyki Nikona -m.in.świetne lunety strzeleckie, ale pod inną marką), teraz jeszcze gorzej bo w Chinach na wtryskarkach do plastiku robią! Przerabiałem temat parę lat temu, jak porównywałem swój japoński kit 18-70 (świetny!) z późniejszą produkcją (ble...). Nauczony doświadczeniem kupuję nowości i nie czekam, jak cena spadnie (oczywiście wraz z jakością). Przykład chwytu poniżej pasa (niejedyny w handlu), ale konsumenci są bezradni - chyba że sami zabierzemy się za chałupniczą produkcję Nikonów i Nikkorów oraz innych artykułów pierwszej potrzeby ;-)