Zobacz pełną wersję : D70s a SB-R1C1?
Witam!
Mam pytanie:
Czy zestaw lamp do makro z kontrolerem SU-800 będzie właściwie działał (oczywiście, z manualną kontrolą błysku) podpięty do D70s z mieszkiem i obiektywem bez CPU?
Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Obawiam się że nie będzie to biegać. SB200 to lampki wyzwalane tylko bezprzewodowo w CSL, a ten nie pójdzie bez CPU w szkle. Być może sam sterownik SU800 ma możliwość wyzwalania w manualu, ale tego nie wiem i nie liczłbym na to.
Obawiam się że nie będzie to biegać. SB200 to lampki wyzwalane tylko bezprzewodowo w CSL, a ten nie pójdzie bez CPU w szkle. Być może sam sterownik SU800 ma możliwość wyzwalania w manualu, ale tego nie wiem i nie liczłbym na to.
SU-800 działa w manualu i trybie stroboskopowym RPT.
Czyli...
Jeśli sterownik zadziała w manualu (SB 800 w manualu działa z obiektywem bez CPU),
to SB-R200 odpalą bezprzewodowo?
Pozdrawiam.
SU-800 działa w manualu i trybie stroboskopowym RPT.
Masz ten sterownik? Jeżeli tak, to odkręć obiektyw i sprawdź. Jeżeli nie to oboje wróżymy z fusów. Na jednych z warsztatów była prezentacja zestawu SB-R200, jednak na ówczesną chwilę nie potrafiono mi odpowiedzieć czy su8oo będzie działać z body bez iTTL-a. Dziś na stronie:
http://tinyurl.com/y3jchk
piszą że w takiej konfiguracji potrzeba jeszcze kabla SC-30, jednak o samym kablu i jego zastosowaniu nic nie ma.
Problem w tym, że ja tego sterownika nie mam. Wiem, że zewnętrzny flash (na stopce) działa z D70s w takiej konfiguracji ustawiony na manuala, pytanie czy SU-800 sobie poradzi.
D70s obsługuje CLS i iTTL, ale pytanie, czy lampki odpalą bezprzewodowo, gdy iTTL nie znajdzie się w użyciu, a aparat nie dokonuje pomiaru światła.
Pozdrawiam.
Byłbym wdzięczny, gdyby któryś z użytkowników SU-800 i D70/s, D50 lub D80 sprawdził, czy kontroler nawiązuje łączność bezprzewodową z grupami fleszy (czy odpalą), gdy aparat jest bez podpiętego szkła (ekwiwalent obiektywu bez CPU).
Pozdrawiam.
Byłbym wdzięczny, gdyby któryś z użytkowników SU-800 i D70/s, D50 lub D80 sprawdził, czy kontroler nawiązuje łączność bezprzewodową z grupami fleszy (czy odpalą), gdy aparat jest bez podpiętego szkła (ekwiwalent obiektywu bez CPU).
Pozdrawiam.
Zmartwię Cię. Po zdjęciu obiektywu i założeniu na sanki SU-800 miga symbol lampy błyskowej na wyświetlaczu.
Wciskam spust migawki a aparat nie reaguje nawet jeśli parametry CLS w SU-800 ustawione są na manual.:(
Przykro mi, to nie działa. Nie chodzi nawet o to że lampy nie błyskają, ale nawet nie można wyzwolić migawki.
Zmartwię Cię. Po zdjęciu obiektywu i założeniu na sanki SU-800 miga symbol lampy błyskowej na wyświetlaczu.
Wciskam spust migawki a aparat nie reaguje nawet jeśli parametry CLS w SU-800 ustawione są na manual.:(
Przykro mi, to nie działa. Nie chodzi nawet o to że lampy nie błyskają, ale nawet nie można wyzwolić migawki.
freefly Masz może analoga co mierzy z manualmi? Lub przynajmniej dostęp do takowego. Niezmiernie interesuje mnie jak by (nie)działała taka konfiguracja. Jak by zagadało to by było pięknie. Dobrodziejstwa CLSa stały by otworem dla analoga. Teraz żaden tego nie potrafi, a F6 to wyjątek potwierdzający regułę.
freefly Masz może analoga co mierzy z manualmi? Lub przynajmniej dostęp do takowego. Niezmiernie interesuje mnie jak by (nie)działała taka konfiguracja. Jak by zagadało to by było pięknie. Dobrodziejstwa CLSa stały by otworem dla analoga. Teraz żaden tego nie potrafi, a F6 to wyjątek potwierdzający regułę.
Do analogów w R1C1 trzeba dokupić TTL SC-30 i połączyć SU-800 z SB-R200. Niestety aparaty niezgodne z CLS nie działają bez kabelków. Wejścia w SU-800 i SB-R200 są ośmio pinowe.
Sprawdzałem z F-80, pomimo tego, że w instrukcji napisano że to niema prawa działać.
Do analogów w R1C1 trzeba dokupić TTL SC-30 i połączyć SU-800 z SB-R200. Niestety aparaty niezgodne z CLS nie działają bez kabelków. Wejścia w SU-800 i SB-R200 są ośmio pinowe.
Sprawdzałem z F-80, pomimo tego, że w instrukcji napisano że to niema prawa działać.
Tia. Jeno że ten SC-30 jak na razie to chyba wirtualny jest. Przynajmniej mnie na stronach producenta nic na jego temat nie udało się poszukać.
F80 nie mierzy z manualnymi szkłami. Mnie interesuje sytuacja kiedy body to potrafi. Pewnie wynik będzie identyczny, a może...