PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 90 ze zlotym paskiem

Karbulot
15-04-2010, 15:12
Dzisiaj przyszedl moj zamowiony Tamron 90. Zauwazylem, ze rozni sie od od wszystkich innych, ktorych zdjecia mozna znalezc w Internecie. Oto zdjecie zrobione przeze mnie:

http://img717.imageshack.us/img717/1695/tamiu.jpg

Pierwsza rzecz, to brak pierscienia przyslon przy bagnecie. Wiem, ze to chyba raczej nie jest przydatne dla mnie, bo przyslone ustawiam tak czy siak w korpusie. Ale ciekawi mnie to, dlaczego jej nie ma.

Druga rzecz, to zloty pasek. Normalnie Tamrony 90 maja czarny pasek ze zlotymi napisami miedzy pierscieniem ostrzenia a przelacznikiem manualnego lub automatycznego focusa. U mnie jednak jest odwrotnie, pasek jest zloty zas napisy czarne.

Czy mam jakas okrojona wersje? A moze to jakas nowosc? Na pudelku widnieje oznaczenie - Model: 272EN II.

Łukasz F.
15-04-2010, 15:20
podróba:D

U-CUT
15-04-2010, 15:22
Najnowszy model z wbudowanym silnikiem i bez pierścienia przysłony,starszy model to 272E

pppppp
15-04-2010, 18:35
272e pierścienia przysłony tez nie ma ale ma wbudowany silnik af

sebar1
15-04-2010, 18:44
Druga rzecz, to zloty pasek. Normalnie Tamrony 90 maja czarny pasek ze zlotymi napisami miedzy pierscieniem ostrzenia a przelacznikiem manualnego lub automatycznego focusa. U mnie jednak jest odwrotnie, pasek jest zloty zas napisy czarne.

no to trzeba było tak od razu!... :D
a tak na serio aż sprawdziłem jak jest u mnie i jest tak jak u Ciebie...
Daj spokój, wszystko gra.
Pozdrawiam

Karbulot
16-04-2010, 07:33
No to uspokoiliscie mnie :) .

Przyznam, ze Tamronik podoba mi sie. Glosny, warczacy i powolny AF to podobno normalne w tym szkle, wiec sie nie przejmuje. Dzisiaj porobie testowe zdjecia, w tym na FF/BF. Duzo rzeczy w nim jeszcze nie ogarniam, chociazby przelacznik Full/Limit, ale mysle ze sie tego naucze.

Przyznam, ze spodziewalem sie nieco wiekszego zblizenia. Maksymalne zblizenie ogarna pole o wielkosci okolo 2.3 cm x 1.7 cm (test organoleptyczny na kartce w kratke). Rozumiem, ze owady trzeba bedzie mocno kropowac i ze w makro jest to normalna procedura. Zas wieksze zblizenia to albo Tamron 180 albo Sigma 150. Ale czy tym Tamronem mozna wycisnac wieksze zblizenia? Na przyklad za pomoca pierscieni?

mirroo
16-04-2010, 09:32
... chociazby przelacznik Full/Limit ...
Full / limit ogranicza Ci zakres jaki musi przelecieć AF podczas ostrzenia. I tak, jeśli wybierasz się na owady, można śmiało ograniczyć się do odwzorowania 1:1 do 1:2,8 (w moim modelu). Ustawiasz zbliżenie na 1:1, przełączasz na "limit" i wówczas zakres pracy to połowa skali. Analogicznie w drugą stronę. Jak chcesz porobić portreciki, to skręcasz skalę do 1:10 (ostrzenia na nieskończoność) i znów włączasz "limit". Szybciej działa AF, bo nie lata po całej skali.

...Ale czy tym Tamronem mozna wycisnac wieksze zblizenia? Na przyklad za pomoca pierscieni?...
Oczywiście. Pierścienie np takie http://www.allegro.pl/item990482869_pierscienie_posrednie_makro_auto_nik on_af.html.

Karbulot
16-04-2010, 10:21
Super. Rozumiem, ze przenoszenie automatyki nie jest potrzebne w przypadku makro, gdzie sie ostrzy recznie?

Mam jeszcze jedno pytanko. We wszystkich moich obiektywach stosuje filtry UV Marumi. Chodzi o ochrone, rozne przypadki chodza po ludziach. Soczewka w tamronie jest schowana gleboko, ale roznie moze byc. Czy tutaj tez moge zastosowac filtr UV?

adolfik9501
16-04-2010, 11:05
Super. Rozumiem, ze przenoszenie automatyki nie jest potrzebne w przypadku makro, gdzie sie ostrzy recznie?

Automatyka to także pomiar i sterowanie przysłoną. AF jest mało ważny, lecz Ty nie masz pierścienia przysłon więc tanie manualne pierścienie odpadają, gdyż na cały czas domkniętym obiektywie praca mało komfortowa jest ;)

Mam jeszcze jedno pytanko. We wszystkich moich obiektywach stosuje filtry UV Marumi. Chodzi o ochrone, rozne przypadki chodza po ludziach. Soczewka w tamronie jest schowana gleboko, ale roznie moze byc. Czy tutaj tez moge zastosowac filtr UV?

Możesz, ale nie musisz.

mirroo
16-04-2010, 21:28
Proponuję pierścienie ze stykami i przeniesieniem śrubokręta. Kolega adolfik ma rację, ponieważ Twoja wersja nie ma pierścienia przesłony.
Jeśli chodzi o filtr to uważam, że obowiązkowo. Różne rzeczy się fotografuje. A wyczyścić przednią soczewkę, to nie lada sztuka w tym szkle.

Karbulot
16-04-2010, 22:25
Masz racje, czyszczenie byloby upierdliwe, soczewka schowana jest gleboko.
Dobra, zamowilem Marumi. Taki sam jak mam w innych obiektywach:
http://vefafoto.dk/product.asp?product=616

TOP67
17-04-2010, 09:30
Przyznam, ze spodziewalem sie nieco wiekszego zblizenia. Maksymalne zblizenie ogarna pole o wielkosci okolo 2.3 cm x 1.7 cm (test organoleptyczny na kartce w kratke). Rozumiem, ze owady trzeba bedzie mocno kropowac i ze w makro jest to normalna procedura. Zas wieksze zblizenia to albo Tamron 180 albo Sigma 150. Ale czy tym Tamronem mozna wycisnac wieksze zblizenia? Na przyklad za pomoca pierscieni?

Przecież to jest 1:1 a właśnie takie wymiary ma matryca DX. Ciesz się, że nie masz D700, bo wtedy miałbyś pokrycie 24x36 mm. Tamron 180 czy Sigma 150 ma tak samo. Ogniskowa nie ma tu znaczenia (wpływa tylko na odległość od przedniej soczewki). Tamron 90 z kompletem pierścieni daje już skalę 2:1. Więcej to tylko mieszek.

Jeśli chodzi o filtr to uważam, że obowiązkowo. Różne rzeczy się fotografuje. A wyczyścić przednią soczewkę, to nie lada sztuka w tym szkle.

Eee, chyba że się fotografuje jaszczurkę, co zechce polizać szkło.

Karbulot
17-04-2010, 09:37
Niekoniecznie. Wystarczy ze mi wiaterek mocniej zawieje mokrym kwiatkiem i kropelki wpadna do srodka. Wszystkie moje sloiczki maja UV Marumi, niech ma i ten :) .

Karbulot
17-04-2010, 14:56
Mam jeszcze jedno pytanie. Jaka polecacie przyslone? Konkretnie, na jakiej przyslonie (przyslonach) wychodza najostrzejsze zdjecia? Przykladowo moj 70-300 ktorym robilem dotychczas fotki kwiatow najlepiej sie spisywal na przyslonie f/8.

tomeczek6656
18-04-2010, 13:15
Dzisiaj przyszedl moj zamowiony Tamron 90. Zauwazylem, ze rozni sie od od wszystkich innych, ktorych zdjecia mozna znalezc w Internecie. Oto zdjecie zrobione przeze mnie:

http://img717.imageshack.us/img717/1695/tamiu.jpg

Pierwsza rzecz, to brak pierscienia przyslon przy bagnecie. Wiem, ze to chyba raczej nie jest przydatne dla mnie, bo przyslone ustawiam tak czy siak w korpusie. Ale ciekawi mnie to, dlaczego jej nie ma.

Czy mam jakas okrojona wersje? A moze to jakas nowosc? Na pudelku widnieje oznaczenie - Model: 272EN II.

Witam.
Właśnie zabierałem się do zamawiania tego cudeńka. A tutaj ciekawostka. Nie chce mieć przecież starszej wersji. Jeśli możesz to podziel się z nami gdzie i za jaką kwotę dorwałeś ten sprzęt? Swoją drogą to ciekawe co tak naprawdę przyszłoby mi jakbym zamówił w ciemno :)
Pozdrawiam.

TOP67
18-04-2010, 13:32
Witam.
Właśnie zabierałem się do zamawiania tego cudeńka. A tutaj ciekawostka. Nie chce mieć przecież starszej wersji. Jeśli możesz to podziel się z nami gdzie i za jaką kwotę dorwałeś ten sprzęt? Swoją drogą to ciekawe co tak naprawdę przyszłoby mi jakbym zamówił w ciemno :)
Pozdrawiam.

Jak kupujesz przez internet, to zawsze możesz oddać w ciągu 10 dni.

Z tego co zaobserwowałem, to wszystkie sklepy używają tej samej fotki ze strony Sigmy. Jest to jednak fotka wersji z pierścieniem przysłony. W przypadku mocowania do Nikona najnowsza wersja obiektywu nie ma takiego pierścienia, ma za to wbudowany silnik. Wygląda na to, że większość sklepów nie wie co sprzedaje.

Optycznie obydwie są jednakowe. Do D90 żadna różnica.
Ja osobiście wolę śrubokręt, bo miałem problemy z AF w Tamronach z silnikiem.

Karbulot
18-04-2010, 14:35
Swoj kupilem w sklepie. Wolalem zaplacic wiecej, ale nie przepychac sie ze zwrotem w razie wady.
Kupilem go w sklepie PhotoCare http://www.photocare.dk/ i zaplacilem za niego 3500 DKK.
Oczywiscie nie maja go w stalej ofercie, musiale m sobie zamowic.

tomeczek6656
18-04-2010, 15:02
zaplacilem za niego 3500 DKK.

W tej chwili jednak w Polsce jest ciut niższa cena. Ale dziękuję za informację. Poszukam w takim razie w okolicy :)
Chyba, że ktoś ma namiar na to szkło w dobrej cenie. (interesuje mnie nowy, nieużywany egzemplarz).

Karbulot
18-04-2010, 17:19
Gdybym kupowal w Internecie, zaplacilbym 3000.
Ale juz gdzies pisalem, nie chce brac obiektywu z Internetu.