PDA

Zobacz pełną wersję : Lalampka wspomagająca AF w body zamiast lampie błyskowej

Matthew180
14-04-2010, 22:15
Witam!
Jestem świeżym posiadaczem lampy Nissin 622i, podpięta jest do Nikona D70 z Nikkorem 18-70. Przejdźmy do sedna... Wspomaganie AF w tej lampie to tragedia, nie dosyć, że świeci za wysoko, to moc lampki jest śmiesznie mała w porównaniu do tej w Body. I tutaj wysuwa się moje pytanie: Czy jest możliwość wyłączenia lampki AF w lampie na rzecz tej w Body, tzn. tak aby współpraca z lampą się odbywała, ale wspomaganie AF było realizowane przez body.

TOP67
14-04-2010, 22:22
Poczytaj w dziale dotyczącym lamp błyskowych.
Problem jest tam znany. Są nawet rozwiązania mechanicznego skręcenia diody.

Matthew180
14-04-2010, 23:03
Ja nie chcę przerabiać diody, tylko ją zastąpić, itak mi się do niczego nie przyda nawet jak będzie świecić na środkowy punkt AF.

elarco
15-04-2010, 20:21
A w instrukcji lampy błyskowej nie ma nic a nic o tym? Nie mam Nissina ale wydaje mi się, że lampki wspomagania AF powinny mieć opcję wyłączenia i wtedy będzie świecić lampka w body ;) tak jest w sabinach przynajmniej... Poszukaj w instrukcji, albo po prostu poszperaj w menu, jeśli nie ma tam o tym nic tzn że nie ma takiej możliwości niestety ;)

Matthew180
16-04-2010, 19:30
no niestety, ta lampka nie ma czegoś takiego jak Menu, zadowoliłaby mnie nawet hardwarowa ingerencja w lampkę.