Zobacz pełną wersję : Ratunku Nissin Di866 wytrzymał 20 zdjęć. Co robić
magic_zen
14-04-2010, 21:33
Witam wszystkich zakupiłem wczoraj rano w e-fotojokerze lampę Nissin Di866. Dziś o 16 przywiózł ją kurier wyjąłem z pudełka zadowolony, włożyłem baterie i zacząłem testować po około 20 zdjęciach lampę szlak trafił,:sad::sad: nawet baterii nią nie rozładowałem.
Co robić?
O co wnioskować do sklepu?
Czy w takim przypadku nadal mogę ją oddać w ciągu 10 dni?
Masz gwarancję na 2 lat więc nie ma problemu.
magic_zen
14-04-2010, 21:42
No niby tak ale zaniepokoiło mnie to i to bardzo żeby lampa z napisem PROFESSIONAL wytrzymała 20 zdjęć to już lekkie przegięcie, a poza tym to idę na wesele do kuzynki i chciałem mieć lampę właśnie teraz. A tu taka kicha ciekawe ile ona będzie leżała na servisie?
Również masz Tego Nissina w parze z D90 i jak tobie on się sprawuje?
Powołaj się na niezgodność towaru z umową i zażądaj wymiany.
Jeżeli towar jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową poprzez naprawę albo wymianę na nowy. Chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Kupujący (nie sprzedawca) wybiera konkretne roszczenie, tj. żądanie naprawy lub wymiany, należy to zrobić na piśmie.
http://www.prawo.egospodarka.pl/39215,Niezgodnosc-towaru-z-umowa-a-odpowiedzialnosc-sprzedawcy,1,84,1.html
No niby tak ale zaniepokoiło mnie to i to bardzo żeby lampa z napisem PROFESSIONAL wytrzymała 20 zdjęć to już lekkie przegięcie, a poza tym to idę na wesele do kuzynki i chciałem mieć lampę właśnie teraz. A tu taka kicha ciekawe ile ona będzie leżała na servisie?
...ale professional nie gwarantuje, że przedmiot będzie "magical" ;) Nawet uwzględniając najlepsze standardy kontroli jakości (six sigma) w 3,4 wypadków na milion, wtopa może się zdarzyć. Zagraj w totka :)
magic_zen
14-04-2010, 22:08
A mógł by ktoś podać wzór takiego wniosku (pisma) o niezgodność towaru z umową?
I czy mają prawo mi odmówić i ile to może trwać?
Jak do tej pory w serwisie nie był i mu się jak na razie na taką wizytę nie zanosi.
A mógł by ktoś podać wzór takiego wniosku (pisma) o niezgodność towaru z umową?
I czy mają prawo mi odmówić i ile to może trwać?
google -> wpisz "niezgodność towaru wzór" ;)
A masz 100% pewności że to nie baterie?
Załaduj akumulatory i sprawdź jeszcze raz.
Pozdr.
magic_zen
14-04-2010, 22:16
google -> wpisz "niezgodność towaru wzór" ;)
Dzięki ale poważnie ;) jestem tak wku.....ony że nie pomyślałem żeby najpierw szukać potem pytać, ale zrozumcie prawie 850zł i mam bezużyteczne pudełko z którym teraz jeszcze będę miał problem:sad:
A jeśli jest ktoś zorientowany to ile czasu może to trwać takie powołanie się na niezgodność
A co do aku to jestem pewien bo one w aparacie (kompakt) pokazują ze są pełne no i poza tym to załadowałem w nią już inne i też dupa
A tak wogóle to co dokładnie się stało? Jak teraz reaguje?
magic_zen
14-04-2010, 22:31
Nie reaguje, chciałem zrobić zdjęcie w półmroku, dioda wspomagająca AF zaskoczyła D90 zaczął ostrzyc i przycisnąłem spust i wtedy coś pierdzielło w lampie jak by petarda (i to spora) no i już cisza, ciemność na wyświetlaczu zero reakcji.
Dodam tylko że nie dość że wystraszył mnie huk to jeszcze gdy zobaczyłem ERROR na wyświetlaczu Nikona to nogi mi się ugięły tak że (nawet nie wiem jak to opisać) bo to nówka i mam go od 2 dni
Kundzior
14-04-2010, 22:38
Żarówka błyskowa strzeliła. Oddaj na gwarancji szybciej dostaniesz naprawioną. Jak oddasz na niezgodność to jest 14 dni które zwykle się czeka na decyzję, później i tak pójdzie do serwisu i jeszcze w serwisie nie wiadomo ile, reasumując 14 dni + serwis a tak od razu serwis. Taka moja rada.
magic_zen
14-04-2010, 22:44
Żarówka? Tylko że wyświetlacz też nie świeci po prostu nic się nie dzieje. Ja bym bardziej obstawiał coś w środku, nie wiem może kondensator?
20x po sobie pełna moc? Zapewne to jest przyczyna. Co by jednak nie było -> gwarancja.
magic_zen
14-04-2010, 22:47
A z pełną mocą strzeliłem z 2 razy na początku żeby zobaczyć jak bardzo przepali a później to tylko TTL i to z korekcją na -
Kundzior
14-04-2010, 22:51
Oj nie bieduj nie Tobie jednemu się coś zepsuło, masz gwarancję więc korzystaj. NISSIN 866 nie jest zły, trafiło się i tyle.
za tępego się nie uważam.
Serdecznie przepraszam jeśli odniosłeś wrażenie że z Ciebie drwię. Nie było to moją intencją.
Ps. wyedytowałem poprzedni post ;)
magic_zen
14-04-2010, 22:56
Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi. Nie bieduje (fakt szkoda mi bo raczej się nie nacieszyłem) tłumacze się po prostu i odpowiadam na pytania.
A tak na marginesie to ile może im zając naprawa ma ktoś jakieś doświadczenie z NISSINEM ale czy tak zaawansowana lampa może się zjarać od zbyt intensywnej pracy? Nie powinna mieć jakiegoś zabezpieczenia (SB-900 ma jak się przegrzeje to się wyłącza)
Nie chciej naprawy tylko wymiany.
magic_zen
14-04-2010, 23:02
Dobrze wiedzieć. A niech mi ktoś powie bo wiem że lampa piszczy podczas pracy ale ta moja jeszcze delikatnie stukała aż w końcu strzeliła.
I jarkko sorki za nieporozumienie. Pozdro
Kundzior
14-04-2010, 23:03
Jasne już lecą i wymieniają. Gdzie kupiłeś lampę?? Może tym tropem będę mógł Ci coś podpowiedzieć.
magic_zen
14-04-2010, 23:04
e-fotojoker dziś o 16:00 przywiózł ją kurier
Jasne już lecą i wymieniają.
No tu raczej łaski nie robią.
Kundzior
14-04-2010, 23:09
O ładnie kurier i do domq, Napisz pismo i żądaj wymiany na nowa sprawną, bądź też zwrotu gotówki. Masz 10 dni na oddanie przy zakupie na odległość. Dobrze że nie odbierałeś w salonie bo by to diametralnie zmieniło Twoją sytuację prawną wg. roszczeń. Możesz też napisać, iż z racji braku czasu nie zgadzasz się na naprawę serwisową. Masz tu pełne wsparcie ustawami, czyli prawem. Druga możliwość Przejść się do najbliższego salonu i złożyć reklamację, tyle że wydaje mi się iż będzie to dłuższa droga.
Co do pisku to tak ma być, gorzej jak by nie piszczała, tym się nie przejmuj. Stukać nie może.
Kundzior
14-04-2010, 23:11
No tu raczej łaski nie robią.
Tak w sytuacji zakupu na odległość nie robią. Myślałem że zakup odbył się w sprzedaży bezpośredniej.
magic_zen
14-04-2010, 23:11
czyli jednak przysługuje mi prawo do zwrotu w ciągu 10dni od daty zakupu
Myślałem że skoro lampa teraz jest spalona to już nie :-(
Ale tu muszę przyzna że to fuks bo miałem ochotę wziąć ją razem z aparatem ale nie mieli wersji do nikona w moim fotojokerze więc zamówiłem
Kundzior
14-04-2010, 23:13
Jak najbardziej i to nawet bez podania przyczyny.
Nie ma znaczenia jeśli powoła się na niezgodność towaru z umową. D 6 miesięcy od wydania towaru domniemywa się że wada istniała w momencie wydania. Tak czy siak - może zwrócić.
magic_zen
14-04-2010, 23:16
Ale to musiał bym im napisać że lampa nie działała już po wyjęciu z pudełka. Tak?
Kundzior
14-04-2010, 23:18
Nie ma znaczenia jeśli powoła się na niezgodność towaru z umową. D 6 miesięcy od wydania towaru domniemywa się że wada istniała w momencie wydania.
No i co z tego?? tak domniemywa się, ale o zwrocie gotówki ani o wymianie na nową nie ma w ustawie mowy. Może wysnuć pisemko że żąda zwrotu gotówki bądź wydania nowego sprzętu wolnego od wad, sprzedawca ma 14 na poinformowanie o swojej decyzji, co skazuje lampę na serwis zwykle. W przypadku nieustosunkowania się zprzedawcy w ciągu 14 dni, oznacza to zgodę na roszczenia kupującego.
Powiem tak. Zrób tak jak mówi Kundzior. To będzie chyba najłatwiejsze i najszybsze.
magic_zen
14-04-2010, 23:20
No to jak w końcu? Bo się pogubiłem?
Co teraz robić w moim przypadku żeby było szybko i sprawnie?
Dobra koledzy bo muszę się przyznać że trochę się z złości pospieszyłem i napisałem takie coś do fotojokera na chwile przed założeniem tego wątku
" Witam kupiłem od was lampę Nissin Di-866 która dziś przyszła i sytuacja wygląda tak tragicznie że lampa przestała działać po około 20 zdjęciach dodam że nie była to pełna moc błysku.
Proszę o informacje co z nią robić i jakie są wasze propozycje jako sklepu. "
Kundzior
14-04-2010, 23:20
Akurat pracuje w FJ, znam procedury, no i to czasami głupawe prawo (w niektórych okolicznościach). Napisz po prostu że lampa nie działa, i co żądasz od sprzedającego, tłumaczyć okoliczności nie musisz.
Kundzior
14-04-2010, 23:26
Nic się nie stało że tak napisałeś. Możesz nawet jutro zadzwonić do Sklepu Internetowego FJa, tylko wiedz że masz prawo zwrotu w ciągu tych 10 dni, tego prawa nikt Ci nie zabierze bo tak stanowią ustawy. A drogę którą możesz wybrać Ci opisałem. Lampa miała wadę fabryczną to jest fakt i tyle.
Dystrybutorem na Nasz kraj jest firma MIGOMEX, znajdziesz w google adresik, też możesz zadzwonić i zapytać się ile trwa naprawa przeciętnie. Jak byś oddał w salonie (reklamacja) to do serwisu pojedzie na 2 dzień, jak w salonie niezgodność z umowa to do serwisu pojedzie max w ciągu 14 dni, jeżeli odeślesz do sklepu internetowego to nie pamiętam czy tam jest jakiś czas określony.
http://www.migomex.com.pl/
Masz możliwość samemu wysłania też do serwisu, ale tego rozwiązania nie polecam bo stracisz możliwość złożenia na niezgodność towaru.
Życzę Ci szybkiego i pozytywnego załatwienia sprawy.
magic_zen
14-04-2010, 23:29
Dziękuje serdecznie za odpowiedź do tego muszę stosować jakieś konkretne pismo i jeśli tam pracujesz to pewnie jesteś zorientowany ile może potrwać.
Kundzior
14-04-2010, 23:36
Niestety nie miałem okazji wysyłać nic do serwisu co było od migomexu. Pismo nigdy nie zaszkodzi.
A postaraj się być miły i uprzejmy póki Cie nie rolują. To nie jest wina sprzedawcy że coś się popsuło.
magic_zen
14-04-2010, 23:40
Czyli jeśli zażądam wymiany na nową to też idzie do migomexu? A jeśli pismo nie zaszkodzi to co to ma być "niezgodność towaru" czy jakieś odstąpienie od umowy.
Bo jednak chciał bym mieć lampę na to wesele a to za 2 tyg od tej soboty
Kundzior
14-04-2010, 23:45
Odeślij do sklepu internetowego, napisz że odstępujesz od umowy z racji iż towar jest nie sprawny w konsekwencji tego nie spełnia twoich oczekiwań. I prosisz o szybkie sprawne załatwienie Twojej sprawy. Możesz dopisać ze jedynym satysfakcjonującym rozwiązaniem poza zwrotem gotówki jest wymiana na towar sprawny, działający. No chyba że nie chcesz już mieć nissina to tego nie dopisuj.
Tak sobie przypomniałem że w karcie gwarancyjnej nissina, jest zapis dot. wykonania naprawy 30 dni od dostarczenia towaru do serwisu. Zdarza mi się szperać w zapisach gwarancji :)
magic_zen
14-04-2010, 23:49
Dzięki serdeczne za pomoc przy nissinie raczej zostanę bo sb-900 to dodatkowe 500zł. czyli że odstępuje od umowy ale to muszę ich jakoś wcześniej o tym poinformować czy jak? (pierwszy zakup w FJ na odległość) bo np agito musi o tym wiedzieć i nadają ci specjalny nr zgłoszeniowy który trzeba wpisać na liście przewozowym.
Kundzior
14-04-2010, 23:51
Podsumowując:
Gwarancja - nie wiadomo jak długo, poniekąd max 30 dni.
Niezgodność towaru - do 14 dni + max 30 serwis.
Odesłanie z notką do sklepu - w sumie też nie wiem, ale wydaje się najszybszą drogą do uzyskania nowej lampki.
Możesz nie musisz, zadzwonić i poinformować sklep internetowy, na pewno nie zaszkodzi, może za wczasu przygotują do wysyłki Ci nową lampkę. Ludzie zwykle nie lubią być zaskoczeni.
Kundzior
14-04-2010, 23:54
Agito nic nie musi to ściema, w ustawie nie jest napisane że masz obowiązek uprzedniego informowania. To czysty morales, poprawność społeczna czy poinformujesz, czy też nie.
magic_zen
14-04-2010, 23:56
Podsumowując:
Gwarancja - nie wiadomo jak długo, poniekąd max 30 dni.
Niezgodność towaru - do 14 dni + max 30 serwis.
Odesłanie z notką do sklepu - w sumie też nie wiem, ale wydaje się najszybszą drogą do uzyskania nowej lampki.
Możesz nie musisz, zadzwonić i poinformować sklep internetowy, na pewno nie zaszkodzi, może za wczasu przygotują do wysyłki Ci nową lampkę. Ludzie zwykle nie lubią być zaskoczeni.
Wiem że nie lubią dlatego pytam jakie mają procedury.
Kundzior naprawdę jestem bardzo wdzięczny za pomoc i cierpliwość. Pozdrawiam
Kundzior
14-04-2010, 23:58
Nie ma za co. Tylko napisz jak się Twoja sprawa rozwinęła, tak z czystej ciekawości proszę.
magic_zen
15-04-2010, 00:01
Macie to jak w banku. ;-)
Pozdrawiam Marcin.
ja oddawałem na gwarancji nissina tyle że 622 - naprawili w niecały tydzień aż byłem w szoku
arturherda
15-04-2010, 09:59
trzeba było przejrzeć opinie o tej lampie, sam rozpisywałem się o niej bardzo dużo, byłem jedną z pierwszych osób która tę lampę zakupiła i chyba pierwszą, która tę lampę zwróciła na podstawie niezgodności towaru z umową. Dla mnie ta lampa to tragiczny niewypał pod względem dopracowania, zresztą gdy te lampy wchodziły było o tym głośno nie tylko na tym forum. Jeśli chodzi o niezgodność towaru z umową to chyba nie da rady w sytuacji gdy lampa wysiadła u Ciebie. U mnie było tak, że nie pracowała poprawnie w CLSie, podczas gdy zarówno w instrukcji, reklamach jak i na opakowaniu obsługiwać powinna CLS. Jak nie chcesz dokładać do SB900 a nie potrzebujesz Mastera kup Metza 48AF-1 i będziesz zachwycony.
życzę powodzenia
pozdrawiam
trzeba było przejrzeć opinie o tej lampie, sam rozpisywałem się o niej bardzo dużo, byłem jedną z pierwszych osób która tę lampę zakupiła i chyba pierwszą, która tę lampę zwróciła na podstawie niezgodności towaru z umową. Dla mnie ta lampa to tragiczny niewypał pod względem dopracowania, zresztą gdy te lampy wchodziły było o tym głośno nie tylko na tym forum. Jeśli chodzi o niezgodność towaru z umową to chyba nie da rady w sytuacji gdy lampa wysiadła u Ciebie. U mnie było tak, że nie pracowała poprawnie w CLSie, podczas gdy zarówno w instrukcji, reklamach jak i na opakowaniu obsługiwać powinna CLS.
Na jaki punkt po aktualizacji firmware chcesz się teraz powołać?
Kundzior
15-04-2010, 11:12
Tak, po aktualizacji oprogramowania sterującego lampą CLS działa prawidłowo.
magic_zen
15-04-2010, 14:55
Przed chwilą wróciłem z pracy i dzwoniłem do fotojokera i całkiem miły i konkretny facet powiedział że jeśli napisałem do nich tego maila którego wcześniej zamieściłem na forum, to przyślą do mnie formularz i kuriera po lampę.
Sprawdzą ja u siebie i będą radzić co dalej.
Jakieś sugestie?
A co do CLS to lampka faktycznie dość fajnie pracowała, fakt że zrobiłem tylko kilka fotek w ten sposób, ale ogólnie to dość dobrze się sprawowała.
magic_zen
15-04-2010, 20:51
Dobra nadal nic, żadnego maila z potwierdzeniem czy coś :sad:
A jeśli jednak chciał bym zwrot kasy lub SB-900 z dopłatą oczywiście, To jak to z nimi rozegrać?
magic_zen
16-04-2010, 21:37
Dostałem mail od Fotojokera i muszę wypełnić formularz bo jutro przyjeżdża kurier i proszę o pomoc którą opcje zaznaczyć żeby było jak najszybciej??? Za chwile zapodam link do całego formularza.
13 Klient oświadcza, iż zgłasza reklamację:
a) w ramach warunków gwarancji producenta *
b) rękojmi (na warunkach określonych w Kodeksie Cywilnym) *
c) niezgodności towaru z umową (ustawa z dnia 27-07-2002 r. o szczegółowych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego
Dz. U. Nr 141 z 05-09-2002 - dotyczy osób fizycznych) *
oto link:
http://www.plikos.pl/14ak/zgz_oszenie_reklamacyjne.pdf.html
http://www.plikos.pl/14ak/zgz_oszenie_reklamacyjne.pdf.html
magic_zen
03-05-2010, 11:51
Ok lampa przyszła w połowie tygodnia (tu muszę pochwalić fotojokera za kontakt i szybkość obsługi), dostałem nówkę (inny nr seryjny) która jest zdecydowanie cichsza no i jeszcze działa :-)
Ale tak poważnie to ta naprawdę pracuje ciszej tamta piszczała jak paznokcie na szybie a tej prawie nie słychać.
Dziękuje wszystkim za pomoc i porady.
Kundzior
03-05-2010, 20:30
Brawo, teraz do pracy i publikuj zdjęcia na forum, dobre zdjęcia.