PDA

Zobacz pełną wersję : pytanko

pyziol
14-04-2010, 20:04
Wiem że już było. Ale zapytam jeszcze raz bo obawa przed złym przyjęciem na forum jest niczym w porównaniu ze strachem jaki odczuwam przed zrobieniem zdjęć na ślubie.
Bo o to mnie właśnie poproszono.
Dysponuje tym co w stopce. W planie mam pożyczyć jeszcze d50 i to musi wystarczyć gdyż bardzo niedawno nabyłem 90-ke i w skarbonce pusto.
Moje największe obawy związane są z kościołem gdyż na mój gust jest on dość ciemny,
a nie mam lampy pracującej w TTL. Macie może jakieś pomysły, doświadczenia. Dodam że chodzi o kościół w Tyńcu może ktoś z was robił tam zdjęcia i ma jakiś dobry patent.
Z góry dzięki za pomoc.

jacek.gold
14-04-2010, 20:05
nie ma dobrych patentów ;)
dasz radę i tyle

mazon
14-04-2010, 21:26
Zawitaj do tego kościoła, zrób kilka fotek i szybciutko do labu, potem porównaj jak świeci twój wyświetlacz w aparacie a potem do roboty
Kiedyś fotografowie nie mieli TTLa tylko M, nie mieli też wyświetlacza w aparacie i świetnie dawali sobie radę
Pamiętaj o trybie A w lampie

pyziol
15-04-2010, 09:07
wielkie dzięki. nie wiem czy sie z tym labem wyrobie bo slub już za 1.5tygodnia a czasu nie ma.
może wiecie czy fotki z d90 na iso 2000 po wywolaniu są akceptowalne? bo dopiero przy takim iso uzyskałem 1/80 sekundy.

kh29228
15-04-2010, 10:42
pamiętaj, że szumu, który na monitorze był widoczny, na odbitce często nie zauważysz

Tomek Konopka
15-04-2010, 10:44
może wiecie czy fotki z d90 na iso 2000 po wywolaniu są akceptowalne? bo dopiero przy takim iso uzyskałem 1/80 sekundy.

wiemy,są akceptowalne co więcej w kościele spokojnie dasz rade na 1/40 sek

wesol
15-04-2010, 10:57
w Tyńcu nie jest tak źle, zresztą kościół jest dość wysoki zatem niewiele Ci pomoże lampa, chyba, że masz zamiar walić na wprost - masz 50 i 35 1.8, więc zapewne z palcem w tyłeczku naświetlisz bez poruszeń na D90, jedynie uważaj na GO

mOSAd
21-04-2010, 13:39
Ja pierwsze (i ostatnie) śluby jak amatorsko strzelałem, to właśnie zbyt mała głębia ostrości, to był największy błąd. Niestety, ale ślub to jednak przeważnie kilka osób w kadrze (dwie) i trudno by były w jednej linii zawsze. Należy poznać dobrze jakie przysłony z jakich odległości są wystarczające. Można *lekko* lampą dopalić nawet na wprost, oby głębia była w porządku. Bo prawda jest taka, że osoby na zdjęciach nie zwracają często uwagi, ani na szum, ani na kompozycję, ani na cienie, ani słabe światło - ale na siebie, jak wyszli i tyle. Nie liczy się artyzm, a to, czy ich ostro widać. Brutalnie, ale trzeba się z tym liczyć.

UBoot
01-05-2010, 09:26
ja robiłem w kościele zdjęcia samyangiem FE 8 i wyszło dobrze, więc z takimi obiektywami to będzie na pewno dobrze.
Proponuję używać 35, żeby mieć swobodę kadrowania. Zawsze można w obróbce zawęzić obraz (pixeli jest nadmiar), a poszerzyć kadr już się potem nie da
50 to ewentualnie potem do pleneru, lub w trakcie zabawy dla uzyskania jakichś szczególnych efektów (choć szkoda, że to tylko 1,8 a nie 1,4)

hostman22
01-05-2010, 18:21
Dodam że chodzi o kościół w Tyńcu może ktoś z was robił tam zdjęcia i ma jakiś dobry patent.
Z góry dzięki za pomoc.

A nie możesz sam się wybrać na jakiś inny ślub do tego kościoła.. ?
Zobaczysz które obiektywy Ci leżą, skąd jest ciekawa perspektywa, będziesz mógł wyeliminować błędy które powstaną przed tym 'właściwym' ślubem. Przynajmniej ja bym tak zrobił.

karolt
03-05-2010, 08:50
D90 + 50/1.8 da radę, po prostu nie bój się dłuższych czasów i wysokiego ISO, nawet 3200 jeśli trzeba. A właściwie to już chyba po ślubie? Pokażesz coś?