Zobacz pełną wersję : Jaki filtr do rozmycia wody
przemek29
14-04-2010, 01:35
Witam wszystkich, mam pytanie odnosnie filtrów szarych. Potrzebuję taki szary filtr, ktorym w dziennym swietle czas mozna wydłuzyc do ok 3 4 sek. Czy jest to mozliwe? Posiadam hoya hmc nd8 i pzwala mi dojsc do ok 1/2 sek na f 11, nie chce przymykac mocno dziury z powodu braku ostrosci. Posiadam t 17 50 f 2.8, więc pytanie - jaki filtr i czy jest możliwe uzyskanie takich długich czasów w świetle dziennym. Za pomoc z góry dziekuję.
ankasz007
14-04-2010, 08:46
Właśnie miałam założyć podobny wątek, więc pozwolę sobie podpiąć się pod Twoje pytanie. Też chciałabym robić zdjęcia rozmytej wody (najlepiej z kamolami :) ) i zastanawiam się nad filtrem szarym. Słyszałam o bardzo silnym, ale i równie drogim ND400. Słyszałam też, że odpowiednio skręcone 2 polary mogą dać dowolny współczynnik (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=2343). Dla mnie wyszłoby taniej, bo 1 polar już mam, a na drugi obiektyw o takiej samej średnicy i tak muszę dokupić jakiś filtr. Pytanie tylko, czy ktoś już używał 2 polarów do takich efektów i czy nie ma żadnych skutków ubocznych. Może ktoś ma jakieś przykładowe zdjęcie?
Tomasz_FK
14-04-2010, 10:45
Słyszałam też, że odpowiednio skręcone 2 polary mogą dać dowolny współczynnik (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=2343).
Jeśli dobrze kombinuję, to uda się to tylko z filtrami liniowymi. Filtry kołowe musiałyby być skierowane czołami do siebie, więc dodatkowo byłby potrzebny pierścień odwrotnego mocowania.
Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.
Jeśli dobrze kombinuję, to uda się to tylko z filtrami liniowymi. Filtry kołowe musiałyby być skierowane czołami do siebie, więc dodatkowo byłby potrzebny pierścień odwrotnego mocowania.
Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.
Jest dokładnie tak jak piszesz, sprawdzone empirycznie. Dwa filtry kołowe tylko nieznacznie zmieniają jasność, wprowadzają za to spory zafarb (od żółtego do niebieskiego). Ale już zamocowane odwrotnie pozwalają na prawie pełne wyciemnienie.
przemek29
14-04-2010, 17:14
no własnie ten zafarb własciwie dlatego zrezygnowałem z systemu cokin zafarb bliki i jakosc zdjęć oczywiscie so szklane płytki jakosciowo bdb ale i cenowo wiec szukam czegos kołowego. A nastepna zecz jezeli zamkniemy dopływ swiatła do matrycy to jaki to ma wpływ na jakosc zdjęcia
ankasz007
15-04-2010, 12:52
Wpadłam na jeszcze jeden pomysł na te zdjęcia rozmytej wody. Wykorzystam do tego filtr IR i zrobię B&W 8)
Tomasz Dudrak
15-04-2010, 13:08
Witam wsztstkich ma pytanie odnosnie filtrów szarych potrzebuje taki szary filtr ktorym w dziennym swietle czas mozna wydłuzyc do ok 3 4 sek czy jest to mozliwe posiadam hoya hmc nd8 i pzwala mi dojsc do ok 1/2 sek na f 11 nie chce przymykac mocno dziury z powodu braku ostrosci posiadam t 17 50 f 2.8 wiec ptanie jaki filtr i czy jest to mozliwe uzyskanie takich długich cvzasów w swietle dziennym. Za pomoc z góry dziekuje.
78 wyrazów, dwa znaki przestankowe. Gdzie jest Ekonet?
na forum był tutek jak zrobić sobie ND za 30-40 zł ... poszukaj.
ankasz007
15-04-2010, 13:36
Pewnie na tym się skończy, że zrobię filtr sama... Tutek nie wygląda groźnie :)
78 wyrazów, dwa znaki przestankowe. Gdzie jest Ekonet?
Śpi, jak zwykle. :)