Zobacz pełną wersję : Monitor do 2k pln (max 2,5k pln)
Panowie i Panie,
Czytalem rozne watki - niestety nie jestem w stanie przebic sie przez caly pt co sadzicie o tym LCD tym bardziej, ze wiekszosc dyskucji to nie moja klasa cenowa.
Szukam monitora oczywiscie do zdjec - krajobrazy, reporterka + czasem slubne. Zastosowanie amatorskie.
Stwierdzilem, ze poczytam forum bo monitor to monitor - co za problem ide i kupuje.
Niestety im wiecej czytam tym bardziej sobie zdaje sprawe z tego ile nie wiem.
Chcialbym zeby nie byl wiekszy niz 22 cale, byl normlanogamutowy (co dla amatora jest lepsze i pozwala uniknac problemow) - w gre wchodzi chyba praktycznie tylko EIZO lub NeC
Mozecie cos doradzic ?
Jesli jest podobny watek, a ja go nie znalazlem to dajcie prosze znac.
Z gory dziekuje.
PS. Moze byc tez taniej...
Kup jakiegos EIZO FlexScana. Chyba wiecej w tym temacie (i w tej kwocie) nie bedziesz w stanie wykombinowac. Jaki dokladnie model -- PMka do Czornyja albo Tom01, i po klopocie.
Chcialbym zeby nie byl wiekszy niz 22 cale, byl normlanogamutowy
Najbliżej budżetowo jest NEC 2490WUXi2, choć go nie lubię.
Kup jakiegos EIZO FlexScana. Chyba wiecej w tym temacie (i w tej kwocie) nie bedziesz w stanie wykombinowac. Jaki dokladnie model -- PMka do Czornyja albo Tom01, i po klopocie.
Czyli Eizo S2243W ma 22", będziesz z niego zadowolony
polecam Neca 2190UXi. 21,3" cala, matryca 4:3, pieknie swieci i cudne kolorki :)
jak znajdziesz uzywke, to bierz, bo nowe powyzej 3k pln
ps. Czornyj, dzieki jeszcze raz :D
Czyli Eizo S2243W ma 22", będziesz z niego zadowolony
dzieki Panowie,
czy 2243 nie jest szerokogamutowy ?
Slon - gdzie dopadne taka uzywke ?
Poza tym czytajac inne posty Tom01 - kupno uzywki to "sredni wybor".
Tom01,
Najbliżej budżetowo jest NEC 2490WUXi2, choć go nie lubię. <= tzn ?
ciezko powiedziec.
Ja zupelnie przypadkiem trafilem na forumowej gieldzie. Kolega Czornyj sprzedawal :)
Możesz jeszcze pomyśleć o ev2333 od Eizo. normalny gamut.
normlanogamutowy (co dla amatora jest lepsze i pozwala uniknac problemow) - w gre wchodzi chyba praktycznie tylko EIZO lub NeC
Jedyna "lepszość" (czy "unikanie problemu") normalnego gamutu to możliwość/sens kalibracji tańszym sprzętem. Jeśli masz kolorymetr w domu, to w ten czas można rozważyć zakup normalnogamutowca. A jak i tak nie masz czym kalibrować, lub masz dostęp do spektrofotometru tu kup szerokogamutowy - pokaże barwy których nie jest w stanie pokazać model z normalnym gamutem.
Możesz jeszcze pomyśleć o ev2333 od Eizo. normalny gamut.Albo lepiej PA231W - tylko nie wiem jaka będzie jego cena ... niewykluczone że do 2,5 tys.
czy 2243 nie jest szerokogamutowy ?
Jest szerokogamutowy. Jedyny normalnogamutowy to wymieniony NEC 2490WUXi2 przy czym jest sporo wadliwych, trzeba przebierać. Sam monitor ma wiele wad, dramatycznie wysoki poziom czerni, placki na ekranie, brak możliwości legalnego nabycia oprogramowania do kalibracji. Nowego 2190UXi nie można już kupić od ponad pół roku. Na używane za wcześnie. Taki rodzynek jak sprzedawał P. Marcin (Czornyj) zdarza się niezmiernie rzadko.
Pozostałe proponowane EIZO S2233W, S2243W maja poszerzony gamut, ale to nie jest wada. Jedyny kłopot to kalibracja. Trzeba zlecić kalibrację lub wypożyczyć czujnik, bo zakup to spory koszt. Seria EV to linia korporacyjna, nie polecam jako zamiennik do S.
a moze po prostu Nec P221W?
tylko porzadnie go skalibrowac
dzieki Panowie,
....... Slon - gdzie dopadne taka uzywke ?
Poza tym czytajac inne posty Tom01 - kupno uzywki to "sredni wybor".
Używka używce nierówna, ja kupiłem 2-letnie EIZO 1932 z pierwszej ręki, z gwarancją za niecałe 700 PLN :D.
Ale faktem jest, że trzeba było trochę czasu na to poświęcić.
Jedyna "lepszość" (czy "unikanie problemu") normalnego gamutu to możliwość/sens kalibracji tańszym sprzętem. Jeśli masz kolorymetr w domu, to w ten czas można rozważyć zakup normalnogamutowca. A jak i tak nie masz czym kalibrować, lub masz dostęp do spektrofotometru tu kup szerokogamutowy - pokaże barwy których nie jest w stanie pokazać model z normalnym gamutem.
nie mam nic do kalibracji,
Jest szerokogamutowy. Jedyny normalnogamutowy to wymieniony NEC 2490WUXi2 przy czym jest sporo wadliwych, trzeba przebierać. Sam monitor ma wiele wad, dramatycznie wysoki poziom czerni, placki na ekranie, brak możliwości legalnego nabycia oprogramowania do kalibracji.
Pozostałe proponowane EIZO S2233W, S2243W maja poszerzony gamut, ale to nie jest wada. Jedyny kłopot to kalibracja. Trzeba zlecić kalibrację lub wypożyczyć czujnik, bo zakup to spory koszt. Seria EV to linia korporacyjna, nie polecam jako zamiennik do S.
Jaka jest cena takiego kalibratora/czujnika lub roznica w cenie dla normal gamut i wide gamut? Z tego co czytalem to EIZO jest w "miare dobrze" skalibrowane w juz w fabryce, czy trzeba go kalibrowac od razu (czy raczej sie powinno - na zasadzie nice to have). Jak czesto nalezy kalibrowac monitor ?
Przymierzalbym sie do S2243 - uwazam, ze to sporo kasy jak na monitor i nie chcialbym po prostu byc zawiedziony, stad pytania.
Nie ma jakiegos EIZO normalnogamutowego w tej cenie? Po prostu kupic i sie cieszyc z dobrego monitora.
Z gory dziekuje za cierpliwosc...
Jaka jest cena takiego kalibratora/czujnika lub roznica w cenie dla normal gamut i wide gamut?
sRGB - 500-900 zł
Wide gamut - 1700-3500 zł
Z tego co czytalem to EIZO jest w "miare dobrze" skalibrowane w juz w fabryce
Nie skalibrowane, a zlinearyzowane. To powszechnie jest mylone. Skalibrować trzeba każdy monitor, niezależnie od klasy i ceny.
Jak czesto nalezy kalibrowac monitor ?
Co 3-12 mcy, zależnie od wymagań jakościowych.
sRGB - 500-900 zł
Wide gamut - 1700-3500 zł
Co 3-12 mcy, zależnie od wymagań jakościowych.
O ile pierwsza opcja jest jeszcze w miare akceptowalna to druga odpada na starcie.
Teoretycznie NEC z powyzej wymienionymi wadami - tylko, ze czytajac te liste mozna wysnuc wniosek, ze ten NEC prawie sie "nie nadaje" sie do pracy - jest naprawde az tak zle ?
Toertycznie kalibrator mozna sobie kupic bo po pewnym czase sie po prostu zwroci.
Toertycznie kalibrator mozna sobie kupic bo po pewnym czase sie po prostu zwroci.
Albo po prostu zlecić usługowo.
Dzieki jeszcze raz,
Wezme na 99% Eizo S2243WH.
Jesli macie sugestie jakiekolwiek odnosnie "uzytkowania", na co zwrocic uwage itp... to bede wdzieczny.
wincentx
16-04-2010, 18:49
witam,
Mam eizo 2243WE-Gy i muszę przyznać że monitor wygląda niesamowicie:P Kupiłem go w itart.eu za 1990zł. Wcześniej miałem przez tydzień EV2333W. kontrast, czerń, kolory były fantastyczne ale format 16:9 był mało praktyczny jak dla mnie i dało się zauważyć smużenie więc wymieniłem go na S2243w(poza tym s2243WE szary jest o wiele ładniejszy;) W zakładce temperatura kolorów w sterownikach do grafiki (Radeon 5750) zaznaczyłem opcje EDID (temp kolorów) Czerwony stał się mniej jaskrawy, wszystko wyblakło..mam dwa pytania czy to już jest "TO" czy mam naturalne kolory jak w EV2333w czy nie, bo coś wciąż mi nie pasuje w obrazie, zainstalowałem profil icc ze strony Eizo...sam nie wiem, czy jeżeli ktoś mi ewentualnie wyśle plik po kalibracji monitora to będzie miało jakiś sens??
pozdrawiam,
Michał
Witam,
Jest szerokogamutowy. Jedyny normalnogamutowy to wymieniony NEC 2490WUXi2 przy czym jest sporo wadliwych, trzeba przebierać. Sam monitor ma wiele wad, dramatycznie wysoki poziom czerni, placki na ekranie, brak możliwości legalnego nabycia oprogramowania do kalibracji. Nowego 2190UXi nie można już kupić od ponad pół roku. Na używane za wcześnie. Taki rodzynek jak sprzedawał P. Marcin (Czornyj) zdarza się niezmiernie rzadko.
dziś dotarł do mnie 2490WUXi2 od Czornyj-a. Z założenia ma to być drugi monitor do wyświetlania narzędzi itp. Mój podstawowy to S2411W i wspomniany NEC pozytywnie mnie zaskoczył. Poziom czerni 0,33 cd/m2 przy luminancji 100 cd/m2 nie jest dla mnie jakiś dramatycznie wysoki, a odwzorowanie barw itd. dla mnie też bez zarzutu. Szczerze polecam ten monitor.
Pozdrawiam, QuadMan
wciąż mi nie pasuje w obrazie
Niczego nie można ruszać na karcie graficznej na oko. Monitor należy najpierw ustawić z pomocą czujnika i oprofilować. Wówczas się okaże czy wszystko jest ok. Sugeruję się z tym pospieszyć przed upływem ustawowych 10 dni, bo jeśli miną i się okaże, że trzeba skorzystać z pomocy serwisu, to będzie lipa, bo nie ma Pan pełnowartościowej gwarancji.
No właśnie jak sprawdzić monitor przed zakupem? Da się w sklepie jeszcze? na co zwracac uwagę? Jest jakis programik do robienia testów?
No właśnie jak sprawdzić monitor przed zakupem? Da się w sklepie jeszcze? na co zwracac uwagę? Jest jakis programik do robienia testów?
Da się, ale bez odpowiedniego doświadczenia jest to trudne. Warto mimo to wykonać testy podstawowe, tj, cały czarny i cały biały ekran w celu wychwycenia pikseli, wyświetlenie gradientu w szarościach, takiego jak pierwszy w tym poście: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6
a nokia monitor test, warto coś takiego puścić?
piksle sa pewnie łatwe do wyłapania, tylko trzeba by poprosic o wygrzanie panelu, rozumiem że gradient powinien być pionowo w takim samym odcieniu, ja np mam czarne rogi, cos a la winieta no i ostatnie białe mi sie zlewają.- to tez jest test na podświetlenie?
Coś jeszcze możemy zrobić?
a nokia monitor test, warto coś takiego puścić?
Nokia test tylko do pikseli. Niestety piksele najczęściej wyłażą po kilku dniach, więc wykrycie na nowym jest mniej prawdopodobne. Gradient ten który podałem. Jest tam również instrukcja jego obsługi.
Ok, ale nie do końca zrozumiałem, liniowośc to jets podświetlenie? Czy Nec albo Eizo maja gwarancje na bad piksele?
Da się, ale bez odpowiedniego doświadczenia jest to trudne. Warto mimo to wykonać testy podstawowe, tj, cały czarny i cały biały ekran w celu wychwycenia pikseli, wyświetlenie gradientu w szarościach, takiego jak pierwszy w tym poście: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6
Czy te obrazy testowe "szarość.png" i "rzeźnik.png" można stosować do podstawowej oceny monitrów CRT?
Ok, ale nie do końca zrozumiałem, liniowośc to jets podświetlenie?
http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=40
Czy Nec albo Eizo maja gwarancje na bad piksele?
EIZO można uzyskać, NEC nie.
Czy te obrazy testowe "szarość.png" i "rzeźnik.png" można stosować do podstawowej oceny monitrów CRT?
Jak najbardziej, ale są dwa ograniczenia:
1. Z uwagi na zasadę działania CRT testy będą w pewnym sensie zafałszowane.
2. Nie ma obecnie na na rynku w pełni sprawnych monitorów CRT, więc nie ma co ani po co testować.
EIZO można uzyskać, NEC nie.
W jaki sposób można uzyskać gwarancję na piksele od Eizo?
Jak najbardziej, ale są dwa ograniczenia:
1. Z uwagi na zasadę działania CRT testy będą w pewnym sensie zafałszowane.
Możesz dokładnie wyjaśnić na czym to będzie polegało
2. Nie ma obecnie na na rynku w pełni sprawnych monitorów CRT, więc nie ma co ani po co testować.
Chodzi mi o sprawdzenie/porównanie (głównie z ciekawości) mojego monitora który ze względów lokalowych musiał zostać odstawiony na bok.
W jaki sposób można uzyskać gwarancję na piksele od Eizo?
Trzeba porozmawiać z odpowiednią osobą. ;)
Możesz dokładnie wyjaśnić na czym to będzie polegało
Gradient z uwagi na wrodzoną*nieostrość będzie wyglądał dobrze a rzeźnik z uwagi na znacznie lepszą liniowość CRT między kanałami będzie szary pomimo nieprawidłowej gammy ogółem.
raptor88
29-04-2010, 12:10
Trzeba porozmawiać z odpowiednią osobą. ;)
Czyżby chodziło o niejakiego użytkownika Tom01? :mrgreen: