PDA

Zobacz pełną wersję : D80 - opóźniony spust migawki

dynks_o
13-04-2010, 15:44
Wybaczcie na wstępie, że piszę podobnego posta jak mój wczorajszy w dziale Serwis ale jestem wyjątkowo zdesperowany i może tutaj ktoś będzie znał odpowiedź.

Miał może ktoś z Was problem ze spustem migawki??
Aparat: D80
Problem na tyle dziwny, że lustro się unosi dopiero po jakiejś sekundzie ciszy, gdy wcisnę spust po złapaniu ostrości przy pomocy AF, lub nieco krótszym milczeniu i czasem jedno, czy dwuklatkowym braku reakcji gdy się pstryka bez AF na full manual.

brunnerius
13-04-2010, 17:52
Wyłącz "wstępne uniesienie lustra czy jak to się tam fachowo nazywa" a jak, to masz w instrukcji, którą to warto przeczytać :)
Pozdro

dynks_o
13-04-2010, 18:49
już dawno to sprawdzałem, w takiej desperacji już byłem iż uwierzyłem, że może samo się to ustawienie zmieniło heh... nic, czekam, myślę, kombinuję ale chyba bez serwisu się nie obejdzie... :/

PS: instrukcję mam ogólnie ogarniętą ;)

dzięki
Pozdrawiam

Mario.Osh
13-04-2010, 19:04
Może jakiś reset pomoże?

Klausik
13-04-2010, 19:10
Właśnie. Spróbuj go zresetować. Może to pomoże. A jak nie to niestety będziesz musiał udać się do serwisu. Chyba że ktoś zna jakieś inne rozwiązanie;)

*Mag.
13-04-2010, 19:51
Mam to samo z D3000. Czasami jak wyostrzy to od razu strzela po naciśnięciu. Ale czasami niby ma ostrość ok, a jak nacisne spust do końca to mignie na czerwono i ostrzy jeszcze raz. I tak kilka razy. Czy to błąd fabryczny? Czy ten typ tak ma?

dynks_o
14-04-2010, 00:21
Już resetowałem i niestety nic...

Ale zauważyłem coś nowego: odnoszę wrażenie jakby spust stał się mniej czuły. Wcześniej gdy wciskałem, w zasadzie sam moment przełamania drugiego stopnia wyzwalał migawkę, a teraz muszę dociskać do końca. Na pierwszy rzut oka może ciężko to wyłapać bo różnica jest delikatna ale pracuję tym aparatem już drugi rok i czuję tą zmianę.

Podobnie jest przy energicznym wciskaniu spustu na full manualu, gdy wpadnie w rytm to dość szybko pstryka ale też czuję, że jednak jest to opóźnienie.

hmm... Zastanawiam się teraz czy wysyłać go do serwisu Nikona, czy może jakiegoś pomniejszego warsztatu. Co byście polecili??

Valwit
14-04-2010, 00:34
odnies do sklepu gdzie kupiles, wymien na nowy albo niech sklep do serwisu wysyla. a zasadniczo to po pod guma po prawej jest przycisk resetu - uzyj go. wylacz AF przy bagnecie i zobacz czy wyzwala od razu. wlacz af przy bagnecie, ustaw AF-S wyceluj w cos kontrastowego (nie biala sciane) i sprawdz czy wyzwala. wynikami testu sie podziel, to pomyslimy co dalej :)

Crusader
14-04-2010, 01:59
ja teztak mialem jak za duzo "naustawialem" D5K
ale po Resecie wszystko wrocilo do normy.

Crusader
14-04-2010, 13:25
a najlepsze jest to ze nie potrafie teraz tej funkcji znalesc....

carac
14-04-2010, 13:32
a ostrość łapie, tzn. masz sygnał dźwiękowy? Kiedyś przestawiło mi się na tryb ręczny w body (taki przełącznik z lewej str. z przodu) i też mialem podobne objawy do Twoich.

mirroo
14-04-2010, 13:56
A ja miałem podobne myki z D70s. Wpadło tam jakby ziarenko piasku czy coś podobnego. Spust się "utwardzał" jakby. Pomagało odwrócenie puszki "do góry nogami" i poprztykanie w spust migawki. Pomagało na jakiś czas.
Opóźnienie nie było tak duże, ale różnica w czułości spustu była .
Pozdrawiam.

dynks_o
14-04-2010, 14:08
sygnał jest, kontrolka też się świeci ale nawet przy zdjętym obiektywie reaguje tak samo z opóźnieniem.
resetowania już próbowałem.

Nabieram coraz większego przekonania, że to może coś ze spustem migawki. Muszę wciskać spust do dechy (nie mocno ale do samego końca by szybciej zareagował), zamiast do momentu samego przełamania drugiego stopnia
(do tego też doszliśmy w rozmowie z Panem z pomocy technicznej europe-nikon.com - Pan naprawdę starał się pomóc).
Chociaż z drugiej strony ta teza ma też swoją słaba stronę, bo raz reaguje szybciej, raz wolniej, a raz dopiero po tej sekundzie (najczęściej przy AF) hmm...

Aparat ogólnie chodzi, jakoś te zdjęcia niby robi ale wiecie jak to jest pracować na nie do końca sprawnym sprzęcie, martwi mnie to szczególnie że bardzo lubię ten aparat.

PS: "mirroo": u mnie jest wręcz przeciwnie, bo spust stał się mniej czuły w przy przełamaniu drugiego stopnia (pierwszy stopień przy AF chodzi elegancko)

Pozdrawiam

Crusader
14-04-2010, 14:31
zobacz jeszcze w Menu Ustawien osobistych-
dzial D fotografowanie/wyswietlanie-
Tryb Opoznienia Ekspozycji-
zrob na Off- bo ta funkcja tez opoznia migawke o sek

mirroo
14-04-2010, 20:44
A jakby podłączyć wężyk i na nim sprawdzić ?

Valwit
14-04-2010, 23:18
ustaw sobie aby ostrzyl nie spustem migawki a pryciskiem ae-l/af-l. konkrtetnie to w menu sz ołowkiem opcje 18 ustaw na AF-ON. wtedy migawka tylko wyzwala, a ostrzenie lapie tylko przyciskiem ae-l/af-l. jesli to dziala ok to znaczy ze w spuscie migawki faktycznie padl "pierwszy stopien" przelacznika

dynks_o
14-04-2010, 23:37
nie nie... pierwszy stopień jest ok, to drugi jakby nawalał.

Pierwszy stopień pracuje elegancko - zaraz po przełamaniu stopnia od AF razu ostrzy, natomiast problem jest z drugim - zamiast wyzwalać migawkę w momencie przełamania, muszę dociskać do samej dechy by ją wyzwolić (po przełamaniu pojawia się taki martwy skok od momentu przełamania aż do dociśnięcia do dechy zanim załapie wciśnięcie i mimo wszystko jeszcze trochę się wtedy opóźnia).

Moglibyście sprawdzić jak jest z tym skokiem i momentem wyzwolenia migawki u Was??

Pozdrawiam i dzięki wielkie za pomoc

Valwit
15-04-2010, 00:08
jak przelaczysz na MF przy bagnecie to poprawnie dzialajacy aparat wyzwala natychmiast.

dynks_o
16-04-2010, 18:42
będę musiał go wysłać do naprawy, zastanawiam się tylko gdzie... co byście polecili??

Valwit
16-04-2010, 19:12
ja z serwisu w Wawie jestem zadowolony, ale sa rozne opinie. Berlin jest niezla alternatywa. Ale zasadniczo to jak masz jeszcze gwarancje to uderzaj do sklepu, potem niech oni sie martwia. no i jest szansa ze efektywnie bedzie szybciej.

dynks_o
18-04-2010, 21:27
hmm... gwarancji niestety już nie mam...
zastanawiam się nad naszym Serwisem Nikona ale słyszałem też dobre opinie o Fotoserwisie na ul. Czapskich w Krakowie...

TomaSzSz
19-04-2010, 16:48
Dynks_o też słyszałem, że sa Ok. ;-)

dynks_o
11-02-2011, 10:54
Dla zakończenia tematu i wiadomości osób, którym trafiłby się podobny problem.

Wysłałem wtedy aparat do Serwisu Nikona. Tak jak się spodziewałem, padł spust migawki i został wymieniony. Naprawa kosztowała prawie 300 zł (z faktury wynikało, że wymagane części były tanie jak barszcz ale robocizna...). No nic, najważniejsze że aparat już działa :-o

idzior
11-02-2011, 15:15
O ile dobrze rozumiem Twój problem to ja mam tak ze swoim D90,zresztą już pytałem na naszym forum o tym, tyle że u mnie problem nie rozwiązany:/

..chyba się rozpędziłem z pisaniem skoro już sprawa załatwiona:)