PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia do paszportu

moro
13-04-2010, 15:44
Proszę o pomoc, robiłem zdjęcia dwuletniej córce do paszportu, wszystko zgodnie z wytycznymi MSWiA. I wszystko było ok. do czasu ich druku.
Po kolei:
Wykadrowałem 3,5 x 4,5 skopiowałem i otworzyłem nowy dokument 10x15 w tej samej rozdzielczości. Ładnie je sobie wkleiłem od rogu żeby tylko wyciąć z jednej strony i pociąć w poprzek. Po wydrukowaniu (w drukarce EPSON ustawiony format 10x15 bez ramek) obcięło mi ze 2 mm z górnej części- nic to pomyślałem obniżyłem zdjęcia. Ale jest jeszcze jeden problem po wydruku mają one wymiar 3,7 na 4,7 dlaczego tak się dzieje ? Co robię źle ?
Oczywiście mógłbym iść do studio bo nie chodzi tu o te parę złoty tylko sam się chciałem zmierzyć z tematem.
Nie wiem do czego podpiąć wątek dlatego umieszczam go tu. Jak by co proszę moderatora o odpowiednie go przesunięcie.

Paweł Kania
13-04-2010, 16:14
Oczywiście mógłbym iść do studio bo nie chodzi tu o te parę złoty tylko sam się chciałem zmierzyć z tematem.

No to idź.

Dwuletnie dziecko Ci spełnia normy MSWiA ?
Już dość dorosło musi wyglącać.

Zainteresuj się zakładką w preferancjach drukowania "reduce/Enlarge document"

Valdek_Tychy
13-04-2010, 19:19
(w drukarce EPSON ustawiony format 10x15 bez ramek)
I tu jest pewnie pies pogrzebany, drukarka dopasowuje rozmiar pliku do rozmiaru papieru tak aby uniknąć ramek i powiększa go.Albo nie włączaj ten funkcji albo plik dopasuje do wielkości 4x6 cali czyli 10,2x15,2mm

moro
14-04-2010, 21:39
No to idź.

Dwuletnie dziecko Ci spełnia normy MSWiA ?
Już dość dorosło musi wyglącać.

Zainteresuj się zakładką w preferancjach drukowania "reduce/Enlarge document"

A co to za filozofia ? podane są wytyczne jak ma wyglądać zdjęcie do paszportu biometrycznego, zwłaszcza że dla dzieci do 11 roku życia może być przesunięta granica wysokości oczu do 15 mm od dolnej krawędzi zdjęcia.
Łatwiej mi ustawić dziecko (dokładnie to 2,5 letnie) w domu bez pośpiechu niż u "profesjonalnego fotografa"

Także mogłeś sobie odpuścić pierwszą część postu nie wnoszącą nic do tematu.

moro
14-04-2010, 21:41
Dzięki Valdek popróbuje z tymi ramkami.

Paweł Kania
14-04-2010, 21:57
Wyraziłem swoje zdziwienie że spelnia gdyż 90% dzieciaków nie spełnia (nawet obniżonego poziomu oczu,wg normy do 5ego roku życia wogóle 'mogą być odstępstwa od norm biometrycznych ').
No offence.

arturjb
14-04-2010, 23:23
ja robilem zdj mamie. wyslalem mailem do znajomego labu, nie zaplacilem ani zlotowki. a jeszcze na ichniej wycinarce do paszportówek przyciąłem :)