Zobacz pełną wersję : Maxmodels - najpiękniejsza rzecz pod słońcem ?
Zbigniew
13-04-2010, 13:32
Hej,
Chciałem podzielić się z Wami moim odkryciem. Od dawien dawna hasło "maxmodels" przewija się u nas na forum, jednak jakoś nigdy nie miałem motywacji, aby skorzystać z tego portalu. Zarejestrowałem się kilka dni temu, wystawiając kilkadziesiąt zdjęć - nazwijmy je ogólnoportretowych. No i chwilę w nocy pogrzebałem po modelkach, pisząc do kilku. Dzisiaj mam już dwie świetne dziewczyny prawie umówione na sesję, a trzecia do mnie sama napisała i może też coś z tego będzie.
Fajna rzecz w tym portalu jest taka, że są tam osoby o różnym doświadczeniu - dla "fotografa" takiego jak, a więc nazwijmy to - ambitny amator - znaleźć można bardzo ładne i przyjemne modelki, które np. rozpoczynają swoją przygodę z fotografią. Mają warunki i naprawdę chętnie, z tego co widzę, wyskoczą na sesje typu TFP. Dla nich będą fajne zdjęcia, a ja nie będę stresował się moim brakiem obycia z modelkami... Zawsze byłem wszak do kobiet nieśmiały ...
Po latach "żebrania" u małżonki o 10 minut zdjęć i przekupywania kolacjami w drogich restauracjach wreszcie czuję, że żyję. Jest nowa jakość, są nowe możliwości.
Polecam i pozdrawiam,
Zbyszek
Boryszuk
13-04-2010, 13:37
Po latach "żebrania" u małżonki o 10 minut zdjęć i przekupywania kolacjami w drogich restauracjach wreszcie czuję, że żyję. Jest nowa jakość, są nowe możliwości.
To zainwestuj w wygodną kanapę ;)
Madlenne
13-04-2010, 13:37
Maxmodels znam od dawna. Obecnie figuruję tam jako "modelka". Wcześniej jako fotograf. Również cenię sobie to, że można wyszukać wiele osób o podobnym doświadczeniu i razem bez skrępowania coś stworzyć. Początki są trudne, ale można zawsze się jakoś wzajemnie mobilizować zwłaszcza gdy doświadczenie jest niewielkie. Maxmodels daje o tyle fajną bazę modelek, fotografów oraz wizażystów/stylistów, że gdy kończą nam się chętni znajomi można wyszukać kogoś innego ze swojej okolicy.
ROTFL i do tego się popłakałem! Już dawno powinieneś to zrobić. Komfort pracy z kimś kto chce pozować jest nieporównywalny. W zasadzie same plusy. Od żon, narzeczonych i innych blisko związanych panien trzymać się jak najdalej.
Zbigniew
13-04-2010, 13:40
Madlenne - dokładnie - tak właśnie jest !
Boryszuk - małżonka się kiedyś zgodziła, ale w ramach stwierdzenia "chcę mieć spokój". Ostatnio jednak stwierdziła, że być może się myliła. Obawiam się, że po pierwszej sesji może to potwierdzić i dać mi "czapę" :(
. Od żon, narzeczonych i innych blisko związanych panien trzymać się jak najdalej.
Same będą sie trzymały blisko jak sie w pf pojawi sporo nowych i fajnych zdjęć ładnych modelek :mrgreen:
Zbychu, normalnie nie mogę z tego tematu :mrgreen:
ps.A o odczuciach co do MM pogadamy za jakiś czas, jak po fascynacji TFP napiszesz wielkimi literami w profilu "NO TFP" :)
Boryszuk - małżonka się kiedyś zgodziła, ale w ramach stwierdzenia "chcę mieć spokój". Ostatnio jednak stwierdziła, że być może się myliła. Obawiam się, że po pierwszej sesji może to potwierdzić i dać mi "czapę" :(
To pewnie zależy jak ładne modelki przyprowadzisz :) Weź lepiej przykład z Saudka — wtedy na pewno Twoja lepsza połowa nie będzie miała nic przeciwko ;)
Madlenne
13-04-2010, 13:46
ps.A o odczuciach co do MM pogadamy za jakiś czas, jak po fascynacji TFP napiszesz wielkimi literami w profilu "NO TFP" :mrgreen:
TFP są dobre dla początkujących. Sądzę że moment NO TFP zaczyna się przy dużym doświadczeniu i żeby autor wątku doszedł do tego wniosku to jeszcze długa droga. Najpierw trzeba się obyć z nowościami ;D
A ja lubię mm bo tam chwalą moje 'zdjęcia' a tu nie;)
Ten zachwyt niestety szybko minie jak tylko zaczna Cie nagminnie nagabywac niepowazne 14-latki, ktore chca miec "slitasne" foteczki na NK oraz inne niepowazne "fotomodelki" nagminnie odwolujace sesje na 30 minut przed godzina zero ;p
A to dopiero wierzcholek gory lodowej ...
Ten zachwyt niestety szybko minie jak tylko zaczna Cie nagminnie nagabywac niepowazne 14-latki, ktore chca miec "slitasne" foteczki na NK oraz inne niepowazne "fotomodelki" nagminnie odwolujace sesje na 30 minut przed godzina zero ;p
A to dopiero wierzcholek gory lodowej ...
Otóż to... ale spoko, każdy musi przez to przejść ;)
Ale nauczy sie przy okazji wielu ciekawych wymówek dlaczego na sesje nie można przyjść ;)
Najpierw trzeba się obyć z nowościami ;D
...poległem :-D:-D:-D
Zbigniew
13-04-2010, 14:05
Średnia wieku moich modelek to chwilowo 25 lat. Nie jest źle !
Rafał_Sz
13-04-2010, 14:08
A czy szanowna małżonka jest świadoma obecnej sytuacji i twojego zadowolenia? Jeszcze nie?
Fajny Zbigniew był...
:)
Bo żadna nie z maxmodels, tylko znajome :-P
A czy szanowna małżonka jest świadoma obecnej sytuacji i twojego zadowolenia? Jeszcze nie?
Fajny Zbigniew był...
:)
Sądząc po pierwszym poście to szanowna małżonka Zbyszka chyba nie wie co właśnie zrobiła ;)
Zbigniew
13-04-2010, 14:10
Nie, znajome nawet są starsze. Zapodam Ci PMkę.
Ten zachwyt niestety szybko minie jak tylko zaczna Cie nagminnie nagabywac niepowazne 14-latki,
Phoenix też co jakiś czas robi zdjęcia 14-tką :P Efekty są ślićniaśte :p
PS Czekamy Zbyszku na efekty :)
Phoenix też co jakiś czas robi zdjęcia 14-tką :P Efekty są ślićniaśte :p
Czternastką w sensie ogniskowej? Bo jeśli w sensie wieku to raczej czternastkom ;)
taaaaa tylko nie zapomnijcie, że w przypadku takich czternastek trza mieć podpisaną zgodę rodziców :D ...inaczej nici z publikacji
Trzeba by zrobić czarną listę takich panienek, żeby nie tracić czasu. Jest tam tez masa takich, którym ktoś kiedyś przypadkiem zrobił zdjęcia, założyły konta, w opisach mają teksty jak to bardzo chcą nowych zdjęć i w ogóle. Ale jakoś od kiedy są na MM nie znalazły czasu dla żadnego fotografa mimo, że propozycji nie brakuje.
Wiecej tam gwiazd NK niz dziewczyn majacych pojecie o pozowaniu ;)
Trzeba odsiać ziarno od plew... ale czasem sie nie udaje - ładna buzia to nie wszystko.
Maxmodels znam i praktykuję, ale jest tam sporo niepoważnych osób. Ja ci kilka pseudo modelek poodwołuje sesje, to ci ochota przejdzie. A kwestia małżonki, no cóż... To każdy musi przeżyć sam :-)
hehehe maxmodels - temat rzeka :)
każdy chyba przez to musi przejść:
- te umówione sesje na kotre modelka nie przyjeżdza
- te które uważaja sie za profi i nie dadza sobie nic powiedzieć :)
.
.
.
.
można by tak w nieskończoność
lepiej odrazu zainwestuj kilka groszy w dobre 2-3 modelki jakis tani a dobry wizaz. Sporo skorzystasz z ich doświadczenia, bedziesz miał ładne zdjecia a potem bedziesz cwiczył tfp na modelkach min. ze srednim doswiadczeniem. Ale zminimalizujesz ryzyko nie odbycia sie sesji.
"6" ze Zbigniewem wymienione ;)
Ja proponuję zaliczkę za sesje. Jak panna zainteresowana to pyta gdzie i ile wpłacic. Jak nie chce wpłacić to ja dziekuje za rozmowę.
Weź lepiej przykład z Saudka — wtedy na pewno Twoja lepsza połowa nie będzie miała nic przeciwko ;)
Modelki młode też mu się czasem trafiały, a jeśli już patrzeć na niektóre pozy to uważam, że lepsza połowa mu niejedną burę zrobi :)
MM to fajna sprawa dzięki której można się rozwinąć, sam sporo sesji zrobiłem z dziewczynami umówionymi poprzez ten portal. Niestety sesja "umówiona nieodbyta" prędzej czy później dopadnie każdego.
Wiecej tam gwiazd NK niz dziewczyn majacych pojecie o pozowaniu ;)
Trzeba odsiać ziarno od plew... ale czasem sie nie udaje - ładna buzia to nie wszystko.
Panowie taka kolej rzeczy. Kiedyś modelki wynajdowało się na trzaskotekach (Claudia Schiffer), bazarach warzywnych (Natalia Vodianova), dziś jest internet i portale społecznościowe.
MM jest z założenia dobrym pomysłem, i można tam znaleźć na prawdę dziewczyny zaangażowane, z którymi współpraca owocuje godnymi efektami. Jednakże jako iż dostęp jest nieograniczony, a na "$Ł!t FooCiE" jest po prostu moda, znajdują się tam też osoby takie, jakie się znajdują.
A ja lubię mm bo tam chwalą moje 'zdjęcia' a tu nie;)
Mam tak samo :D tutaj mnie jadą a tam jestem super fotograf :mrgreen:
Zbigniew
13-04-2010, 15:38
Ja rozumiem, że każdy musi przejść przez swoje i dzięki za ostrzeżenia (szczególnie przemo). Generalnie jednak, z tego co widzę, jak powymienia się trochę maili z dziewczyną, itd., to można fajnie doprecyzować miejsce, stylizację, itp. Z tymi dwoma, o których pisałem, jestem już po kilku dłuższych mailach i wygląda to sensownie - panie mają pomysły, które po skonfrontowaniu z moimi dały ciekawe jak sądzę rezultaty. Oczywiście zobaczymy co wyjdzie, ale jestem przekonany że warto spróbować.
Miałam kiedyś tam konto , jako modelka i jako fotograf (bardzo początkujący ale jednak), zlikwidowałam bo to jednak nie dla mnie..nie kwestionuje ze jest tam wiele osób które znają się na rzeczy , ale jest również wiele które zamieszczają zdjęcia w sumie nie wiem za bardzo po co, wiec trzeba dobrze sobie takie osoby weryfikować, żeby się za szybko nie zrazić do tego miejsca, bo ładna buzia to niestety nie wszystko :)
A co do kwestii małżonek/ dziewczyn które robią bury z tego powodu ciekawa jestem czy gdyby sytuacja się odwróciła i to one wyszukiwałaby przystojnych mężczyzn do sesji czy panowie by byli tacy szczęśliwi z tego powodu :)także radze zanim zaczniesz umawiać się na sesje porozmawiać z małżonką o tym bo możesz się nie mile zaskoczyć jej reakcja :)
W każdym razie wielu owocnych sesji życzę
=Iwona=
www.pawulon.maxmodels.pl - moje konto na Maxmodels :)
Z tymi dwoma, o których pisałem, jestem już po kilku dłuższych mailach i wygląda to sensownie - panie mają pomysły, które po skonfrontowaniu z moimi dały ciekawe jak sądzę rezultaty.
No właśnie, fajnie jak "modelka" ma pomysł.
A często to wygląda inaczej:
M - modelka, F - fotograf
M: - cześć, jesteś zainteresowany wspólną sesją?
F: - Można spróbować coś wspólnie zrobić. Na jakich zasadach?
M: TFP?
F: Załóżmy, że OK, masz już jakiś pomysł?
M: - Yyyy... nie... zdaję się na fotografa
F: - A jakieś konkretne ciuchy, które chciałabyś wykorzystać w sesji...
M: - Yyyy... coś poszukam
F: - Co z wizażem? Masz jakąś znajomą, która Cię pomaluje?
M: - Yyyy... nie bardzo...
Tak to często wygląda. Owszem nie zawsze, poznałem tam naprawdę wartościowe dziewczyny oraz fotografów z innych miast, z którymi można wymienić doświadczenia.
Ale i coraz częściej trafiają się takie właśnie dziewczyny, które chcą zerowym kosztem mieć zdjęcia.
Tak to często wygląda. Owszem nie zawsze, poznałem tam naprawdę wartościowe dziewczyny oraz fotografów z innych miast, z którymi można wymienić doświadczenia.
Ale i coraz częściej trafiają się takie właśnie dziewczyny, które chcą zerowym kosztem mieć zdjęcia.
Sama prawda.
Ja w takiej sytuacji odpisuję modelce "w takim razie ok, wszystko na mojej głowie. Cena sesji 150 zł + koszt wizażu zrobionego przez moją wizażystkę".
I zazwyczaj jest to ostatnia wiadomość wyminiona z tą "modelką" :mrgreen:
superkomornik
13-04-2010, 16:36
Ano. Ten portal w 90% składa się z dziewczyn (bo słowo modelka jest nieadekwatne), które chca miec ladne zdjęcia za darmo, nie dając z siebie absolutnie nic. Myśli jedna z druga, że stanie przed obiektywem, fotograf ustawi ja co do milimetra i finalnie będą z tego zdjęcia na poziome tych z Vouge'a.
A ta przykładowa rozmowa Przema...to niestety tak wygląda w większości przypadków.
Ano. Ten portal w 90% składa się z dziewczyn (bo słowo modelka jest nieadekwatne), które chca miec ladne zdjęcia za darmo
Jest też cała masa fotografów, którzy myślą że jak rozbiorą dziewczynę (przynajmniej do bielizny) postawią na jakimś kiczowatym tle i każą jej zrobić "ponętną" minę, to wszyscy będą kłaść im się do stóp. A na wszelkie słowa krytyki reagują oburzeniem, wulgarnymi komentarzami i wystawiają 1 ;)
Można znaleźć też wielu fotografów "agencyjnych"... http://www.maxmodels.pl/nongratuss.html ciekawe jaka to agencja ;)
superkomornik
13-04-2010, 17:01
Masz racje, pisałem to ze swojej strony, czyli fotografa :)
Napalonych fotopstryków też nie brakuje....
portal jakich wiele obecnie przezywajacy swoje 5minut. bylo juz takich kilka. wiekszosc nadal egzystuje lecz zostala zepchnieta z "topu" przez mm. za rok dwa pojawi sie nastepne macmodels na ktore sie wszyscy przerzuca.
jak na kazdym portalu 10-15% modelek i fotografow to osoby zajmujace sie tym zawodowo i zagladajace raz na czas jakis zeby "wyowic rodzynki" dla ktorych warto miec tam konto. pozostale 80-90% to rzesza tych ktorzy bardzo by chcieli. podobnie jak na naszym forum. tylko zamiast pytan jakie lampy do studio i ktora strona dekielek sa rozmowy typu "jakie slitasnie foteczki"
Jest też cała masa fotografów, którzy myślą że jak rozbiorą dziewczynę (przynajmniej do bielizny) postawią na jakimś kiczowatym tle i każą jej zrobić "ponętną" minę, to wszyscy będą kłaść im się do stóp. A na wszelkie słowa krytyki reagują oburzeniem, wulgarnymi komentarzami i wystawiają 1 ;)
Są też tacy, którzy chcą tylko dziewczynę rozebrać, niekoniecznie do zdjęć. Dwie dziewczyny, które znam i które mają tam konta miały podczas "sesji" niedwuznaczne propozycje od "panów fotografów". Co ciekawe obaj sporo po 40-tce :-D
Można znaleźć też wielu fotografów "agencyjnych"... http://www.maxmodels.pl/nongratuss.html ciekawe jaka to agencja ;)
Wow,
normalnie "miszczofsskie focie" :-)
Jak znalazł na odloty(dot)pl ;-)))
Zbigniew
13-04-2010, 17:55
No ale z drugiej i trzeciej strony są tam tacy masterzy jak np. nasz kolega forumowy - http://www.maxmodels.pl/lookash.html
Dobra, co tam - trzeba żyć nadzieją. Czekam na moją dzisiaj zapoznaną nową modelkę, z którą wiążę duże nadzieje. Jak się uda z nią umówić, to pochwalę się niewątpliwie.
Dobra, co tam - trzeba żyć nadzieją. Czekam na moją dzisiaj zapoznaną nową modelkę, z którą wiążę duże nadzieje. Jak się uda z nią umówić, to pochwalę się niewątpliwie.
I tak trzymać!
Swoją drogą też muszę walczyć ze swoją żoną ;-))
Dobrze że córa nie pyskuje jeszcze ;-)
Są też tacy, którzy chcą tylko dziewczynę rozebrać, niekoniecznie do zdjęć. Dwie dziewczyny, które znam i które mają tam konta miały podczas "sesji" niedwuznaczne propozycje od "panów fotografów". Co ciekawe obaj sporo po 40-tce :-D
Ostatnio przeglądałam profile takich "fotografów" po 40 ze śląska. I przeważnie ich zdjęcia to były wątpliwej jakości akty. Przez tego ahtystę np. http://www.maxmodels.pl/index.php?t=pokaz_foto&u=2667020 zostałam bardzo zbesztana za wyrażenie negatywnej opinii o zdjęciach ;)
A ten pan np. lubi biegać z gołymi dziewczynami po lesie http://www.maxmodels.pl/index.php?t=pokaz_foto&u=2511852 :razz:
No ale z drugiej i trzeciej strony są tam tacy masterzy jak np. nasz kolega forumowy - http://www.maxmodels.pl/lookash.html
Oczywiście jest tam wielu świetnych fotografów i jest z czego wybierać :)
Z takimi właśnie pustymi propozycjami: "A może współpraca" spotykam się na codzień, więc jeżeli ktoś nie napisze jakoś po ludzku, grzecznie to nawet nie odpisuje.
Jak ktoś chce sesje TFP to musi być do tego przygotowany:
uroda + pomysł + stylizacja + dobre pozowanie
...czyli pracą modelki ma być pomysł (ale nie koniecznie) znalezienie styliski, umiejętność pozowania, w końcu jak współpraca to współpraca a nie myśli że sie powygina a fotograf załatwi resztę i wielka mi współpraca.
Teraz to już nawet wole robić DOBRE zdjęcia TFP niż płatne kiepskie zwykłe zdjęcia, alenie wszystko na mojej głowie...
Mnie od pewnego MaxiModels zaczęło denerwować i nie chodzi mi tu o modelki, które żądają super sesji w zamian nie dając od siebie prawie nic, a fotografowie, którzy naśmiewają się z początkujących dziewczyn szukających fotografa TFP.
Nagminne na MM zrobiło się "jechanie" po świeżych modelinach i jak taki "super fotograf" zobaczy w tytule TFP, od razu musi dodać swoje sarkastyczne 3 grosze.
Ja uważam, że MaxiModels jest bardzo porzytecznym portalem dla początkujących modelek, ale także fotografów, bo daje możliwość wspólnego "treningu", a ani jednej ani drugiej strony zazwyczaj nie stać na profesjonalistę.
Godzinę po tym poście napisała do mnie "modelka". Rozmowa wyglądała baaaardzo podobnie do podanego scenariusza ;)
A jak już w temacie MM... Założyłem wątek, w którym możemy stworzyć bazę naszych profili na mm, nie tylko jako fotografów ;) Zapraszam!! http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=140321
.. Dzisiaj mam już dwie świetne dziewczyny prawie umówione na sesję, a trzecia do mnie sama napisała i może też coś z tego będzie...:) oj, to jeszcze o niczym nie świadczy :), szczególnie jak się szuka konkretnego typu urody, zgrabnej sylwetki itp. Niestety PS jest często używany i na sesję przychodzi (o ile przychodzi ;-)) czasami zupełnie inna osoba.
Ano. Ten portal w 90% składa się z dziewczyn (bo słowo modelka jest nieadekwatne), które chca miec ladne zdjęcia za darmo, fakt, ale także fotografowie chca mieć darmowe modelki, więc to nic takiego dziwnego i nagannego. Gorzej, że te panny nie myslą poważnie o pozowaniu. One tylko chca miec zdjęcia, bo inne dziewczyny (ich koleżanki) mają. Modelek u nas multum. Co 2-ga dziewczyna to fotomodelka.
Nie bardzo wiem co Zbyszkowi radzić. Najlepiej szukac nowych atrakcyjnych - przez chwilę sa zainteresowane TFP. Niestety - te nowe często nawalają. Te lepsze z większym stażem nie są chętne na TFP, no chyba, że masz super portfolio.
Jesli dziewczyna ma duży staż, a robi TFP u każdego, to znaczy że zdjęcia które oglądasz sa mocno podretuszowane :wink: a dziewczyna nie ma takiej fajnej figury/twarzy.
Wszystkim, którzy mają zdjęcia któe nadają się na fotka.pl, pokazuje: http://www.groszki.pl/groszki/1,95942,7313493,Chce_byc_modelka__Jak_zrobic_sobie _zdjecia_.html
Chociaż jak bym zobaczył modelkę w takich majtadałach to bym chyba uciekł.
Za wyjątkiem jednej, wszystkie pozytywne (http://www.pozytywna.pl) modelki pochodzą z MM.
Nawet czasami można zorganizować modelkę i niezłą wizażystkę w jeden dzień (w zeszły weekend mi się to udało).
Mnie od pewnego MaxiModels zaczęło denerwować i nie chodzi mi tu o modelki, które żądają super sesji w zamian nie dając od siebie prawie nic, a fotografowie, którzy naśmiewają się z początkujących dziewczyn szukających fotografa TFP.
Nagminne na MM zrobiło się "jechanie" po świeżych modelinach i jak taki "super fotograf" zobaczy w tytule TFP, od razu musi dodać swoje sarkastyczne 3 grosze.
Nigdy nie spotkałam się z czymś takim w przypadku dziewczyn które mają w przyzwoite warunki (odpowiedni wzrost, waga, ciekawa twarz, zadbane włosy) i jakiekolwiek szanse żeby przy odpowiednim poprowadzeniu zaistnieć. Ale jeżeli są to nieatrakcyjne dziewczyny, zupełnie nie nadające się, to dlaczego ktoś miałby im robić złudne nadzieje ? Dostają potem same 6 i ochy i achy,wyrabiają sobie zbyt duże mniemanie o sobie, a potem jeżeli spotkają się słowami szczerej krytyki to obrzucają mięsem. Za każdym razem kiedy choć trochę skrytykuję jakąś dziewczynę (zupełnie szczerze, bez jakichś złośliwości, czy wyśmiewania się) sypią się bardzo nieprzyjemne komentarze.
Za wyjątkiem jednej, wszystkie pozytywne (http://www.pozytywna.pl) modelki pochodzą z MM.
OK. A to świadczy o czymś? Zawsze byłeś zadowolony (pytanie raczej retoryczne), stawiały się takie dziewczyny jak myślałeś? Uważasz te podlinkowane dziewczyny za bdb, fotogeniczne itd?
Może opisz dokładniej swoje doświadczenia.
Przy okazji - ty masz portfolio, więc z tobą dziewczyny zupełnie inaczej rozmawiają i możesz sięgac do dobrych dziewczyn. Nie wszyscy mają takie mozliwości. Muszą się trochę bardziej "namęczyć".
Ostatnio przeglądałam profile takich "fotografów" po 40 ze śląska. I przeważnie ich zdjęcia to były wątpliwej jakości akty.
Magdo.K ja też jestem "fotografem" ze Śląska i po 40... i mam konto na MM...
już się boję...
Magdo.K ja też jestem "fotografem" ze Śląska i po 40... i mam konto na MM...
już się boję...
Daj linka :D
Wszystkich profili przecież nie przejrzałam, ale akurat te na które trafiłam były delikatnie mówiąc niesmaczne.
co prawda aktów nie robię ale ja naprawdę się boję...
http://www.maxmodels.pl/janoo.html
Witam,
co prawda aktów nie robię ale ja naprawdę się boję...
http://www.maxmodels.pl/janoo.html
no i dobrze, że się boisz, bo wszyscy fotografowie po 40 ( a zwłaszcza amatorzy ), to tylko patrzą, aby focić rozebrane laski ;)....
P.S. ja też jestem dobrze po 40 :mrgreen:.
Pozdrawiam, QuadMan
Władca Pixeli
14-04-2010, 06:36
Ja z niecierpliwością czekam na kolejny wątek: "101 sposobów jak nie drażnić żony, idąc na sesję z modelkami" :mrgreen:
Ja z niecierpliwością czekam na kolejny wątek: "101 sposobów jak nie drażnić żony, idąc na sesję z modelkami" :mrgreen:
:-) Żadna żona chyba czegoś takiego nie przełknie, nawet nie próbowałem tego rodzaju pomysły wcielić w życie... cóż zostaje fotografowanie architektury i krajobrazów :-)
cóż zostaje fotografowanie architektury i krajobrazów :-)
Twardym trza być, a nie miętkim. ;-)
Myślę, że w tym temacie za jakiś czas Zbigniew nam będzie mógł sporo napisać ;)
Na razie jest zafascynowany MM -> patrz tytuł tematu ;)
robin102
14-04-2010, 08:56
Wstaje rano mocno nie świeży, przepracowany, bez humoru, a tu proszę jaki siuprajs. Już mam dobry humor :)
Bosze jak ja kocham to forum !
ps.
Zbyszku tak trzymaj, pasja faceta rzecz święta.
ale także fotografowie chca mieć darmowe modelki, więc to nic takiego dziwnego i nagannego.
Owszem, tylko że amator fotograf trochę więcej wkłada w to "wszystko" niż amatorka modelka.
Taka dziewczyna poświęca praktycznie tylko czas. Fotograf musiał wcześniej wydać nie małą kasę na sprzęt, oprócz czasu na sesji spędza także godziny na obróbce zdjęć etc..
Gorzej, że te panny nie myslą poważnie o pozowaniu. One tylko chca miec zdjęcia, bo inne dziewczyny (ich koleżanki) mają. Modelek u nas multum. Co 2-ga dziewczyna to fotomodelka.
Otóż to.
Witam,
no i dobrze, że się boisz, bo wszyscy fotografowie po 40 ( a zwłaszcza amatorzy ), to tylko patrzą, aby focić rozebrane laski ;)....
P.S. ja też jestem dobrze po 40 :mrgreen:.
Pozdrawiam, QuadMan
Ja tam się nie boję i pewnie zapiszę się jako "fotograf" na MM, bo fotografowanie gołych lasek musi być fajne. Podstawowe warunki już spełniam : mam aparat i jestem po 40-ce :) .
Podstawowe warunki już spełniam : mam aparat i jestem po 40-ce :) .
Cholera nie łapię się :( może chociaż w bieliźnie ;)
Też się zastanawiałem nad MM ale na razie jest to tylko w kwestiach zastanawiania się i przeglądania modelek
Cholera nie łapię się :( może chociaż w bieliźnie ;)
Jak to się nie łapiesz? Wpisujesz w profilu, że masz 50 lat i już :mrgreen:
Oj panowie chyba się ze mnie nabijacie ;)
Dla mnie ten portal nie jest zbyt dobry - uczy te wszystkie młode panny, że zdjęcia się dostaje za darmo. Mam tam konto, ale nie mam tam wrzuconych zbyt wielu zdjęć, jednak mimo to cały czas dostaję jakieś zapytania o sesję. Ostatnio miałem nawet trochę wolnego czasu więc stwierdziłem czemu nie, po odpisywałem i jakoś już żadna z nich nie była zainteresowana - no bo jak to?! Płacić za sesję?!
Zbigniew
14-04-2010, 10:41
OK. A to świadczy o czymś? Zawsze byłeś zadowolony (pytanie raczej retoryczne), stawiały się takie dziewczyny jak myślałeś? Uważasz te podlinkowane dziewczyny za bdb, fotogeniczne itd?
Może opisz dokładniej swoje doświadczenia.
Przy okazji - ty masz portfolio, więc z tobą dziewczyny zupełnie inaczej rozmawiają i możesz sięgac do dobrych dziewczyn. Nie wszyscy mają takie mozliwości. Muszą się trochę bardziej "namęczyć".
To jest bardzo fajny punkt tej dyskusji. Pytanie jest nie do mnie, ale napiszę dwa słowa, bo o ile zdjęcia Andrzeja w dużej części znam na pamięć, to ostatnio, po rejestracji na MM właśnie, pooglądałem sobie portfolia części modelek, które fotografuje Andrzej. I wiecie co ? W życiu nie sądziłbym, że niektóre z nich to te same dziewczyny na pozytywna co na MM. Nie chodzi mi o PSa, ale ogólnie o wydobycie zupełnie nowej jakości. Przykładowo Paulina (http://www.pozytywna.pl/20100205/20100205.html) - dla chętnych w ramach wprawki sugerują poszukania jej na MM i zastanowienia się, czy mając zdjęcia wcześniej przez nią publikowane typowalibyście ją modelkę na swoją sesję ? Tak więc kryteria wyboru są różne i nie ma chyba tutaj ogólnie obowiązujących zasad.
Jak to się nie łapiesz? Wpisujesz w profilu, że masz 50 lat i już :mrgreen:
Jakieś wyjście to jest, tylko modelka może być zawiedziona młodym wyglądem 50-latka
Oj panowie chyba się ze mnie nabijacie ;)
Ależ skąd, ciekawi mnie czy są też panie fotografki po 40 szukajcych młodych chłopców do rozbieranych sesji?
MM dobra rzecz. Nie powazne sesje to niestety standard. Dzieki bogom znajoma pozuje na mm juz kilka lat i poleca mi powazne modelki. :) Moze umowa straszyc te mniej powazne. :D Co do nie milych sytuacji wiekszosc fotografow niestety na aparat to glownie tam podrywa. Kolezanka ostatnio pojechala na powazna sesje do fotografa do gdanska a skonczylo sie prawie gwaltem. :/
W ramach oftopu wtrącę, że tytuł wątku nabrał, by sensu gdyby na końcu postawić znak zapytania :)
Moze umowa straszyc te mniej powazne.
Może to i nie głupie taką standardową odpowiedź sobie ułozyć, że umowa, wizażystka itp
takie niepoważne "modelki" sobie odpuszczą
Dla mnie ten portal nie jest zbyt dobry - uczy te wszystkie młode panny, że zdjęcia się dostaje za darmo.
Bardzo trafne spostrzeżenie! Niestety jak widać postępuje to już praktycznie w każdym rodzaju fotografii :(
a fotografów nie uczy, że można mieć modelkę za darmo? chyba też
mm to narzędzie, jak z niego korzystamy zależy tylko od nas
a fotografów nie uczy, że można mieć modelkę za darmo? chyba też
mm to narzędzie, jak z niego korzystamy zależy tylko od nas
tylko ze mm robi wiecej zlego niz dobrego
profesjonalne agencjemaja coraz wiecej trudnosci z przekonaniem modlek ze powinny zainwestowac w zdjecia ktore je "sprzedadza" a zdjecia agencyjne nie sa moze trudne i sa schematyczne ale jednak musza pokazac odpowiednie cechy modelki i ukryc mankamenty. agencja je z reguly zleca fotografom, modelka ma je "odpracowac" czyli z wynagrodzenia modelki potracane jest np 15-20% na splacenie "dlugu".
niestety coraz wiecej kandydatek na modelki a w szczegolnosci ich rodzicow stwierdza ze "oni nie zamierzaja placic bo na mm zrobia im super foteczki i do tego za darmo"
tak wiec zupelnie niechcacy dziewczyny majace szanse chodzic po najlepszych wybiegach swiata laduja w reklamach gazetek marketowych i sesjach tfp
tylko ze mm robi wiecej zlego niz dobrego
profesjonalne agencjemaja coraz wiecej trudnosci z przekonaniem modlek ze powinny zainwestowac w zdjecia ktore je "sprzedadza" a zdjecia agencyjne nie sa moze trudne i sa schematyczne ale jednak musza pokazac odpowiednie cechy modelki i ukryc mankamenty. agencja je z reguly zleca fotografom, modelka ma je "odpracowac" czyli z wynagrodzenia modelki potracane jest np 15-20% na splacenie "dlugu".
niestety coraz wiecej kandydatek na modelki a w szczegolnosci ich rodzicow stwierdza ze "oni nie zamierzaja placic bo na mm zrobia im super foteczki i do tego za darmo"
tak wiec zupelnie niechcacy dziewczyny majace szanse chodzic po najlepszych wybiegach swiata laduja w reklamach gazetek marketowych i sesjach tfp
No dobrze... ale czy jak rodzice przychodza z modelka a zdjecia sa nie wlasciwe to agencja im tego nie mowi? Wydaje mi sie ze powinni powiedziec: "Te zdjecia sa zle zrobione nie ukazuja prawidlowo sylwetki"
tak wiec zupelnie niechcacy dziewczyny majace szanse chodzic po najlepszych wybiegach swiata laduja w reklamach gazetek marketowych i sesjach tfpFakt. W dodatku dziewczyny mają jakies uprzedzenia co do agencji. Ciężko mi przekonac super modelki, żeby poszły do dobrej agencji. Bo agencja bierze kasę, a z oferet na MM to wszystko jest dla niej. Agencja je ograniczy, a tak jest wolna. Złą robotę robią modelki, które się nie dostały do agencji (a to 95% dziewczyn). Pracę w agencji odradzają te osoby, które w nich nigdy nie pracowały! Mnóstwo dziewczyn nie ma samokrytycyzmu (to wiem także po tym jakie dziewczyny przychodza na zamknięte castingi do Miss Polonia, bywam w jury to widzę). Mnóstwo dziewczyn jest po prostu za niskich, by agencje je chciały. I te dziewczyny nie mówią szczerze o co chodzi, tylko odradzają pójście do agencji. Bo im się nie powiodło, to odradzają, by jakas inna dziewczyna nie okazała sie lepsza. Bez agencji jednak szanse na międzynarodową karierę są prawie zerowe. Takie oferty się dostanie praktycznie tylko w agencji.
No dobrze... ale czy jak rodzice przychodza z modelka a zdjecia sa nie wlasciwe to agencja im tego nie mowi? Wydaje mi sie ze powinni powiedziec: "Te zdjecia sa zle zrobione nie ukazuja prawidlowo sylwetki" Tylko czy w ogóle choć ćwierć dziewczyn będących na MM próbowało pójść do agencji - nie! Patrz co napisałem powyżej.
Andrzej Olender
14-04-2010, 19:16
Profil na MM posiadam raptem kilka miesięcy, jednak większość opisywanych przypadłości tego portalu zdążyła mnie dotyczyć. Najgorsze jak w dany projekt chce się zaangażować kilka osób. Przykładowo modelka, wizażystka, stylistka, ktoś kto poasystuje przy gratach oświetleniowych itp. (przeważnie ktoś znajomy). Dogranie tego wszystkiego w ramach TFP na maxmodels graniczy z cudem. Człowiek już zarezerwuje urlop w pracy, pozałatwia wszystko co trzeba i nagle telefon lub wiadomość, "sorry, ale coś mi wypadło" (oczywiście okraszone smutną minką).
Miałem w ostatnim czasie dwie tak odwołane sesje i człowiekowi się nagle wszystkiego odechciewa :).
Ostatnio przybywam na portalu http://www.fotomody.pl/, w moim odczuciu ludzie z poważniejszym podejściem. Polecam.
Zbigniew
14-04-2010, 19:22
A powiedz proszę - czy tam również znajdę osoby pasujące do mojego "profilu potrzeb" ? :)
Andrzej Olender
14-04-2010, 19:31
A powiedz proszę - czy tam również znajdę osoby pasujące do mojego "profilu potrzeb" ? :)
Owszem, zwłaszcza w Warszawie znajdziesz sporo ciekawych PF.
Samo maxmodels nie jest takie wcale złe na początek. Sam sobie do niedawna chwaliłem. Wymagania z czasem jednak rosną :)
Zbigniew
15-04-2010, 23:13
Jestem po spontan-sesji z koleżanką poznaną przez MM. Powiem jedno - jestem arcymegaszczęśliwy. Było zapoznawcze błyskanie wieczorem i mam z 200 zdjęć, z czego będzie sensowny uzysk, bo było kilka lokalizacji. Aneta okazała się być bardzo życzliwą, miłą, a jednocześnie skromną dziewczyną. No i do tego ma super rude, kręcące się włosy :) Wg mnie ma potencjał. Pokażę później trochę zdjęć, jak dostanę autoryzację. W każdym razie było ekstra.
PS.: Tutaj (http://img63.imageshack.us/img63/269/dsc1539t.jpg) pstryk przekonwertowany do BW tylko.
ok, już piszę maila do Twojej żony... :-D
Zbigniew
15-04-2010, 23:18
Dzięki. Zawsze wiedziałem, że na kolegów z forum mogę liczyć :D
Dzięki. Zawsze wiedziałem, że na kolegów z forum mogę liczyć :D
No baaa.... :-P
Zbigniew
15-04-2010, 23:45
No dobra - coś jeszcze pokażę. Generalnie napiszę tak - czy czegoś mi więcej do szczęścia potrzeba ? No ok, może mniejszych szumów na wysokich ISO, ale całą resztę już mam. Dawno tak nie byłem szczęśliwy fotograficznie :D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/88565408582088387917.jpg)
Noo, fajno to wyszło w sensie błyskania:) Co do kadru i pozy modelki... poczekam na resztę :)
Ja też mam w planach sesję nocną w miejskich klimatach, ale nie wiem czy czasowo w najbliższym czasie to ogarnę.
Zbigniew
15-04-2010, 23:57
Nie będę więcej pokazywał - na spokojnie przeprocesuję. Teraz idę sobie nalać coś mocniejszego, bo nie usnę :D
Nie będę więcej pokazywał - na spokojnie przeprocesuję. Teraz idę sobie nalać coś mocniejszego, bo nie usnę :D
No dlatego piszę, że poczekam jak już wrzucisz na spokojnie kadry. Na tym błyśnięte jest ok, ale poza modelki nie przemawia do mnie ;)
A linka do profilu Anety na MaxModels dasz? ;>
Też czekam na więcej zdjęć... dobry temat się urodził :P
Zbigniew
16-04-2010, 00:16
Glenio - proszę bardzo - http://www.maxmodels.pl/anetten4.html - tylko jej nie zamęczcie, bo mam dalsze plany :)
OK, pokażę jeszcze jedno zdjęcie i na tym kończę chwalenie się w tym wątku materiałem z tej sesji. Dodam tylko, co dotyczy tematu, że akcja była niesamowita. Napisałem do Anety w ciągu dnia, czy nie chciałaby wyskoczyć na chwilę, bo pogoda jest ładna, i jak wróciła do domu to było - ok, to gdzie i kiedy ? Spotkaliśmy się w centrum, a po 1,5 godzinie już błyskaliśmy. Szybko (wyłączając korki w centrum miasta), sprawnie, bardzo miło i przyjemnie. Życie czasami nas zaskakuje :D
źródło (http://img339.imageshack.us/img339/8071/dsc1361kopia.jpg)
Władca Pixeli
16-04-2010, 02:46
Jestem po spontan-sesji z koleżanką poznaną przez MM. Powiem jedno - jestem arcymegaszczęśliwy.
Zbigniew ale nie zanudzaj nas oczywistymi informacjami jak to fajnie jest fotografować młode laski.
My to wiemy i jest to tak samo oczywiste jak to, że D80 przepala na matrycowym ;-)
Nas interesuje, co powiedziałeś żonie jak wychodziłeś na sesję :mrgreen:
Zbigniew
16-04-2010, 02:54
Rotfl. Leżę :D :D :)
superkomornik
16-04-2010, 07:59
Zbigniew ale nie zanudzaj nas oczywistymi informacjami jak to fajnie jest fotografować młode laski.
Przecież Aneta ma w profilu wpisane wiek: 79 lat :mrgreen:
Na pewno powiedział prawdę. Zbyszek jest jeszcze na innym etapie, więc na razie jest wszystko OK. Ale spoko, poczekamy... :lol:
ps. Pozdrowienia dla Zbyszka żony ;)
Świetny temat. Jestem poruszony. Skrzyżowanie naiwności z doświadczeniem.
Jako stary koń znam efekty tej zabawy u amatorów. I tutaj nastąpi kropka.
Zbigniew
16-04-2010, 10:01
Maruda :wink: :twisted:
Świetny temat. Jestem poruszony. Skrzyżowanie naiwności z doświadczeniem.
raczej bym rzekl ze skrzyzowanie naiwnosci z naiwnoscia .. przeciez zbigniew w tym watku zachowuje sie jak nastolatek ktoremu udalo sie pomacac dziewczyne na dyskotece bo do tej pory znal to z opowiadan.
Te linki które zostały podane jako przykłady profili "aktowych" - to przerażające...A kompletnie zadziwiające są te wpisy rozanielonych "modelek"
Z różnych względów mam teraz mało czasu, ale z MM czasem da się kogoś "ustrzelić" rozsądnego...Szkoda że tak wielu napaleńców jest by robić rozebrane zdjęcia - bo większość aktem ciężko nazwać.
Zbigniew
16-04-2010, 10:51
raczej bym rzekl ze skrzyzowanie naiwnosci z naiwnoscia .. przeciez zbigniew w tym watku zachowuje sie jak nastolatek ktoremu udalo sie pomacac dziewczyne na dyskotece bo do tej pory znal to z opowiadan.
Sailor - ja wiem, że na nazwisko Fajfer wszystkie panny w Poznaniu automatycznie rozpływają się z rozkoszy, ale niestety nazwisko Piątek laskom w Warszawie nic nie mówi. Tak więc nawet niewielkie sukcesy w moich poczynaniach - a zawsze byłem nieśmiały do kobiet - relacjonować muszę na bieżąco kolegom na forum.
Zbigniew... ty zmien nazwisko na Frajdej... Fajfer / Frajdej... brzmi podobnie, moze zadzialac... :mrgreen:
na dowod tego, ze nie jestem goloslowny a pomysl jest trafiony...
http://www.digart.pl/praca/5176019/We_.html
Zbigniew
16-04-2010, 11:59
:) :) ;)
Sailor i po co te stresy i dopowiastki ??
Zbigniew zaliczył sesję z ładną, ciekawą modelką owocującą miłymi dla oka efektami, i nie widzę nic dziwnego w jego radości.
Trochę luzu polecam. Chill Out.
browarek
16-04-2010, 13:49
nasz Piotruś spięty jakiś ostatnio ;)
browarek
16-04-2010, 15:36
a propos
http://www.fotomody.pl/[/url], w moim odczuciu ludzie z poważniejszym podejściem. Polecam.
czy ktoś mógłby przetłumaczyć mi ten wycinek z regulaminu?
"4. O ile nie podano inaczej, wszelkie prawa, tytuł, i udziały - wszelkich: (a) zarejestrowanych lub nie znaków towarowych, znaków usługowych, znaków firmowych; (b) patentów, wniosków patentowych, możliwych do opatentowania idei, wynalazków i/lub ulepszeń; (c) tajemnic handlowych, informacji zastrzeżonych, wiedzy; (d) wszelkich ich podziałów, kontynuacji, ponownych wydań, odnowień, rozszerzeń, obecnych lub wnioskowanych, wydawanych lub nabywanych; (e) zarejestrowanych lub nie praw autorskich, w tym również, bez ograniczeń, wszelkich form, obrazów, reprezentacji audiowizualnych, tekstów, oprogramowania, oraz (f) wszelkiej innej własności intelektualnej, praw zastrzeżonych lub innych praw, związanych z własnością niematerialną, wykorzystywanych, opracowanych, obejmujących, wyrażonych lub praktykowanych w związku z dowolną z Usług - przynależą Administratorowi www.fotomody.pl (http://www.fotomody.pl), natomiast Użytkownik zobowiązuje się nie wysuwać żądań udziału lub posiadania wszelkich takich praw własności intelektualnej Serwisu www.fotomody.pl (http://www.fotomody.pl). Użytkownik potwierdza, iż nie zyskuje żadnego tytułu do praw własności intelektualnej Serwisu oraz że nie otrzymuje żadnych praw ani jednoznacznie wyrażonych, ani domniemanych, oprócz praw wyraźnie nadanych w niniejszej Umowie."
Interesuje mnie oczywiście jakie prawa mają do moich zdjęć?
Z góry dzięki
PanomeiK
16-04-2010, 16:34
alternatywa dla maxmodels: http://mymodels.pl/ :)
Sailor - ja wiem, że na nazwisko Fajfer wszystkie panny w Poznaniu automatycznie rozpływają się z rozkoszy
niestety .. jak mawiaja potomkowie szekspira "wishful thinking" :D
poza tym zmiana nazwiska srednio by ci sie oplacala
do tych panien w poznaniu (mam nadzieje ze moja narzeczona nie zaglada w owlnych chwilach na forum) musialbys jeszcze dodac cala mase "zyczliwych" kolegow fotografow pracujacych na opinie oraz wszechobecna bezinteresownosc :D
relacjonować muszę na bieżąco kolegom na forum.
kazdy ma jakies hobby.. brakuje jeszcze na forum relacji z pierwszego zakladania gumki.
czasem mam wrazenie ze coraz rzadziej mozna ten portal nazwac fotograficznym
nasz Piotruś spięty jakiś ostatnio ;)
co fakt to fakt .. pewnie ze wzgledu na zbyt duza ilosc czasu spedzana na forum.
robin102
16-04-2010, 21:36
Mnie bardziej interesuje co powiedziała szanowna małżonka jak Zbyszek wrócił.
Zbyszek zeznawaj, może się nam przydać :)
Zbigniew
16-04-2010, 21:38
A co miała powiedzieć ... Był jeden szybki z otwartej i koniec niewerbalnej wymiany zdań :D :twisted: Opuchlizna zejdzie, z ja za to mam zdjęcia. O ! :)
źródło (http://img535.imageshack.us/img535/4750/anetal.jpg)
Robson_87
16-04-2010, 21:48
ladnie, tylko co zona powie :-)
A co miała powiedzieć ... Był jeden szybki z otwartej i koniec niewerbalnej wymiany zdań :D :twisted: Opuchlizna zejdzie, z ja za to mam zdjęcia. O ! :)
ladnie, tylko co zona powie :-)
Jak widać raczej nie rozwodzi się nad tematem :mrgreen:
Zbigniew - ładnie, gratuluję :)
sailor - nie każdy może uprawiać zawód na takim poziomie profesjonalizmu jak Pan. Czasem mam wrażenie, że powinien Pan założyć własne forum dla profi-fotografów. Tekstów o macaniu i gumce nie skomentuję, wolę naprawdę oglądać Pana zdjęcia niż czytać posty :???:
Pzdr
Kijas
Zbigniew
17-04-2010, 00:23
Ja jeszcze w sprawie modelek ...
Zapytać chciałem - skąd czerpiecie pomysły na sesje ? Bo ja na razie zaproponować mogę dziewczynie kilka miejscówek (np. takie jak wczoraj wykorzystywaliśmy), ale średnio jest z pomysłem na jej wygląd. Najlepiej gdyby sama zadbała, ale jednak trzeba podpowiedzieć - najlepiej byłoby wspólnie ustalić coś. No właśnie - tylko co ? Ogólne sugestie to ja mieć mogę co do makijażu, ubioru, dodatków, itp., ale, zakładając że sesja jest w miarę luźna, a dziewczyna sama dba o choćby makijaż, to jak mogę coś więcej radzić ?
OK, żeby nie było - mam przykład. Od kilku dni dogaduję się z Ewą - http://www.maxmodels.pl/ewakol.html - ale teraz nic nie wypali, bo jest żałoba, ja też za bardzo nie mogę. Przesunęliśmy na kapkę później. Jak widać z profilu - Ewa jest bardzo pomysłowa i to wszystko co na zdjęciach to prawdopodobnie jej sprawka , ale teraz ja też chciałbym coś zaproponować - mieć jakiś punkt wyjścia do rozmowy o stylizacji. Skąd mam wziąć pomysł ?
edit: Przypadkiem znalezione, ale nie mogę nie pokazać. To już nie w temacie, a raczej osobliwość pewna. Tutaj - http://www.maxmodels.pl/anula_maxmodels.html - fotograf przy postprocesie chyba zasnął na suwaku Amount w Vignettes :D
kopiuj pomysły nie dosłownie ale próbuj zrobić coś co już ktoś zrobił :) to najlepsza nauka, a przez ten czas będziesz miał czas na obycie się z modelkami :) bez podtekstów :D ;)
Zbigniew
17-04-2010, 00:45
Yhy, rozumiem. W sumie jest to pomysł. Dodam więcej - poniekąd z niego korzystałem, przy czym rzeczywiście nie nazwałbym tego kopiowaniem, a raczej inspirowaniem się. Całkiem dawno temu, gdy zacząłem podniecać się strobingiem, jednym z głównych tego sprawców był znany wielu nam Giuseppe C., którego zdjęcia linkowałem gdzieś tutaj też. Generalnie w jednej serii - chyba Living the City czy jakoś tak - akcja była taka, że występowała dziewczyna + za nią fajne tło (droga, budynek, itp.) + była zazwyczaj lekko dobłyśnięta przez np. parasolkę. Uznałem wtedy strobing za genialną rzecz, a teraz wróciłem do tych zdjęć (mam trochę na dyszlu, ale w sieci już nie ma ich za dużo) - przy czym pomyślałem jako o "podstawowej" stylizacji miejskiej właśnie o dziewczynie ładnie odstawionej na tle miasta. OK, żeby nie gadać za dużo - kilka linków znalezionych na szybko:
http://gallery.photo.net/photo/6431813-lg.jpg
http://gallery.photo.net/photo/6255275-md.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2038/2099950941_ea47259b1f_o.jpg
http://www.giuseppecirchetta.com/Blog/wp-content/uploads/intervista/6195885-md.jpg
http://bellefoto.fotoblog.it/photos/medium__RIT7726v0.1.jpg
Wiem, tutaj specjalnie dużo błyskania nie widać, ale zapewniam, że chłopaki chodzili z parasolką i równo błyskali w mieście.
A i jeszcze w klimatach miejskich myślałem o stylizacji a'la czołówka "Sex and the City". No ale czy to jest do zrealizowania ? Sam nie wiem ...
Czasem mam wrażenie, że powinien Pan założyć własne forum dla profi-fotografów.
wtedy nie mialbym czasu na fotografie :D
kiedys takie bylo zalozenie tego forum.
niestety jak kazde popularne miejsce przyciaga towarzystwo wszelkiej masci. podobnie jest z forami modelingowymi - rowniez z tytulowym MM. na poczatku bylo rewelacyjne, teraz to glownie bar fastfood w ktorym czasem dowioza swieze pieczywo. ale ze jest jedyny w okolicy i bywaja w nim prawie wszsycy wiec trzeba tam tez czasem zajrzec. wlasnie z nadzieja ze to dzis ten dzien ze swiezym pieczywem
Polsar74
17-04-2010, 06:54
jak to co powiedział ? normalnie - że idzie z chłopakami fotografować architekturę po zachodzie słońca :D
ps.
słowo "architektura" ma tu kluczowe znaczenie ;-)
Robson_87
17-04-2010, 09:48
Zbyszku jak sie interesujesz blyskaniem to moze zajrzyj do pf Joe McNally`iego, ja ostatnio jak bylem nad morzem to zainsdpirowany jego fotografiami cos takiego probowalem sfotografowac;-)
źródło (http://www.layersmagazine.com/admin/wp-content/uploads/2008/01/jenn-shot2.jpg)
Zbigniew
17-04-2010, 10:12
Tak, znam ten blog, ale dzięki za przypomnienie - dobry pomysł. Pamiętam też podobne zdjęcia w jednym z jego filmów - może gdzieś nawet go jeszcze mam.
Tymczasem muszę zebrać myśli i wcześniejsze pomysły i napisać PMkę do Pawła, bo zaoferował się, że coś doradzi.
marteenez
17-04-2010, 10:16
Na forum maxmodels jest ciekawy artykuł na temat TFP, akurat trafny do dyskusji w tym wątku:
http://www.maxmodels.pl/forum_44312_tfp..._czy_wszystko_jest_za_darmo!!!_. html (http://www.maxmodels.pl/forum_44312_tfp..._czy_wszystko_jest_za_darmo%21%2 1%21_.html)
Do przeczytania i przemyślenia.
Zbigniew
17-04-2010, 10:49
Zbyszku jak sie interesujesz blyskaniem to moze zajrzyj do pf Joe McNally`iego, ja ostatnio jak bylem nad morzem to zainsdpirowany jego fotografiami cos takiego probowalem sfotografowac;-)
Właśnie napisała mi na MM dziewczyna z propozycją sesji, przy czym w profilu ma wpisane "AKROBATYKA kto mi pomoze to uwiecznic?" :D Życie zaskakuje...
Robson_87
17-04-2010, 11:16
moze jakas sesja z wykorzystaniem lin lub cos w locie, ewentualnie podpytaj co jej wychodzi najlepiej i jest bardzo efektowne moze to nasunie jakies pomysly.
Akrobatyka? Flexible (fleksible) wpisz. Będzie lepiej.
Trochę siara Ci powiem. Moderator i to taki napalony. Ty misiu. :p
kazdy ma jakies hobby.. brakuje jeszcze na forum relacji z pierwszego zakladania gumki.
czasem mam wrazenie ze coraz rzadziej mozna ten portal nazwac fotograficznym
"FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON"
Ten podpis nie wyklucza szczerego,amatorskiego zaangażowania i radości
(w przypadku Zbigniewa,jak sądzę).
Większość użytkowników , tworzących to forum , jest ludźmi.
Nie tylko zblazowanymi fotografami z wypalonym (bądź nigdy nie posiadanym) entuzjazmem.
Bez urazy.
jabu66.
Zbigniew
17-04-2010, 13:45
Akrobatyka? Flexible (fleksible) wpisz. Będzie lepiej.
Trochę siara Ci powiem. Moderator i to taki napalony. Ty misiu. :p
Wiem, jak szczerbaty na suchary. I najgorsze, że się z tym nie kryję :) :D
Zbigniew! Bracie! Też to mam! Trzeba pielegnować swoje słabosci. One zawsze bedą z nami.
Fotografia tworzona dla przyjemności, to radość.
Zbigniew - szacun za swobodę wypowiadanych myśli. Tak trzymać - wszyscy jesteśmy ludźmi i każdy jakoś zaczynał - to bardzo dobrze że mamy siebie na wzajem tu na forum. Osobiście bardzo lubię czytać o Twych nowych zmaganiach i osiągnięciach.
sokrates
17-04-2010, 21:35
Sailor - znasz ty takie powiedzenie - "Prawdziwe szczęście polega na tym, aby z prostych rzeczy nie robić intelektualnych labiryntów..."
Zbigniew znalazł garstkę radości w prostej rzeczy - ot odkrył MM, umówił się na sesję, pochwalił się tutaj, a ty z tego zagwozdki robisz. Cenię większość Twoich wypowiedzi, bo są w 100% merytoryczne jeśli tyczą się warsztatu, bo się nie certolisz, nazywasz rzeczy po imieniu, ale często się niepotrzebnie spinasz - i tak było tym razem. Jak cię jakiś post drażni - odpuść go i po sprawie.
Zbigniew
18-04-2010, 15:44
Pierwsze zdjęcia z nową modelką trafiły do wątku z portretami. A ten wątek uznać możemy za wyczerpany.
Dziękuję za uczestnictwo. Zamykam.