PDA

Zobacz pełną wersję : Uwaga na dyski dynamiczne!

Zink
13-04-2010, 13:20
Piszę ku przestrodze - może ktoś dzięki temu uniknie problemów.

Po Windowsem 7 (i chyba niektórymi starszymi też) przy zakładaniu/zmianie partycji na dysku pojawia się możliwość skonwertowania dysku twardego na "dynamiczny". Jest to opcja dostępna w menu kontekstowym okna zarządzania dyskami (Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem), a także przy tworzeniu partycji system wyświetla zapytanie, czy chce się dokonać konwersji. POD ŻADNYM POZOREM NIE UŻYWAJCIE TEJ OPCJI (no chyba, że naprawdę jest to Wam potrzebne i znacie konsekwencje).

Ja nie doczytałem dokładnie o co chodzi, tylko kliknąłem OK z przyzwyczajenia, a potem się okazało, że w celu cofnięcia trzeba usuwać wszystkie dane z dysku. Mój kolega zrobił tak samo.

Konsekwencje, których najprawdopodobniej nie jesteście świadomi, kiedy system proponuje konwersję:

Dysk dynamiczny będzie widziany prawidłowo tylko pod Windowsem 7 (i być może Vistą).
Na dysku dynamicznym nie da się zainstalować Linuxa, ani żadnego systemu innego niż Windows.
Konwersja na "dynamiczny" wymaga dwóch kliknięć, konwersja z powrotem - usunięcia wszystkich danych z dysku.

Kundzior
13-04-2010, 18:04
A jakie mamy korzyści z dysku dynamicznego?? Jestem w pracy i niestety nie mam jak znaleźć informacji w internecie.

nem
14-04-2010, 10:22
Dla przeciętnego usera praktycznie żadne. Generalnie obsługa woluminów dynamicznych pojawiła się już w ikspe, imho powinna być stosownie ukryta przed nieświadomymi użytkownikami.

GeparD
14-04-2010, 10:28
Jesli przekonwertujemy dysk na dysk dynamiczny to jedną z opcji jest możliwość przyszłego powiększenia partycji dodając drugi dysk. Nie można tylko tego zrobić z partycją systemową. Inną możliwością jest używanie programowego RAID.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Tr0n
14-04-2010, 11:22
Co ciekawe nawet konsolowe narzędzia MS nie są przystosowane do obsługi dysków dynamicznych. Swego czasu wysłałem w kosmos całą salę szkoleniową właśnie na temacie dysków dynamicznych.
Omijać szerokim łukiem chyba że ktoś dokładnie wie po co mu to i co potem dalej

Gusioo
14-04-2010, 12:10
Konwersja na "dynamiczny" wymaga dwóch kliknięć, konwersja z powrotem - usunięcia wszystkich danych z dysku.
Wcale, że nie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic962055.html

Informacje o "dynamiczności" dysku są zapisane w pierwszych stu sektorach dysku.

Jest nawet film jak to zrobić: http://www.youtube.com/watch?v=vVDBT1dwhgE

I z obrazkami: http://www.wilderssecurity.com/showthread.php?t=191006

Jak zawsze problem znajduje się pomiędzy krzesłem, a klawiaturą.

adrian
14-04-2010, 12:39
Czyli przewagą dysków dynamicznych nad "normalnymi" jest możliwość rozciągnięcia filesystemu?

Gusioo
14-04-2010, 16:21
Poczytaj: http://www.idg.pl/porada/81693/Dynamiczne.dyski.twarde.html

Yanluk
15-04-2010, 02:15
Dyski dynamiczne nie sa takie zle.
Ja mialem ogromny problem z RAIDem na plycie glownej (Bsod) przy samym potowaniu instalacji windowsa), i wlasnie dynamiczne dyski daly mi mozliwosc postawienia RAIDa (mirror). Ale ze caly system dziala aby obsluzyc tylko jeden program to w razie reinstalacji nie ma problemu.

adrian
15-04-2010, 08:06
Prawie jak w unixach ;-)

docxxx
15-04-2010, 08:57
Jesli przekonwertujemy dysk na dysk dynamiczny to jedną z opcji jest możliwość przyszłego powiększenia partycji dodając drugi dysk. Nie można tylko tego zrobić z partycją systemową. Inną możliwością jest używanie programowego RAID.

Wlasnie chcialem to napisac.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sent from HP using fingers:mrgreen:

Zink
15-04-2010, 12:44
Wcale, że nie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic962055.html

Informacje o "dynamiczności" dysku są zapisane w pierwszych stu sektorach dysku.

Jest nawet film jak to zrobić: http://www.youtube.com/watch?v=vVDBT1dwhgE

I z obrazkami: http://www.wilderssecurity.com/showthread.php?t=191006

Jak zawsze problem znajduje się pomiędzy krzesłem, a klawiaturą.
Ooo, jak to się stało, że tego nie znalazłem, jak byłem w potrzebie?
Ale to chyba nie będzie działać we wszystkich przypadkach (w końcu jakby tak było, to byłaby normalna opcja konwersji z powrotem pod Windowsem), ale tylko, jeśli nic nie kombinowaliśmy z partycjami (nie używaliśmy możliwości, jakie dają dyski dynamiczne), tak że pozostała struktura partycji pozostała zgodna z "wersją normalną".

Gusioo
15-04-2010, 17:15
Przecież wszystkie informacje o tablicy partycji są zapisane na.. dysku. Wystarczy zmienić "cyferki" w jednym miejscu i system "widzi" partycję jako normalną.

I to tyle w temacie tego złego i niebezpiecznego mechanizmu jakim jest dysk dynamiczny.

PS.
MS od 17 lat nie załatał dziury w IE, bo "kod jest stary i się nie opłaca" więc po co miałby robić mechanizm konwertowania dysku dynamicznego do podstawowego? Klient i tak zapłaci.

Zink
20-04-2010, 13:54
Przecież wszystkie informacje o tablicy partycji są zapisane na.. dysku. Wystarczy zmienić "cyferki" w jednym miejscu i system "widzi" partycję jako normalną.
Próbowałeś to zrobić po zabawie z partycjami na dysku dynamicznym (np. po rozdzieleniu partycji tak, aby zajmowała dwa obszary rozdzielone w środku inną partycją)? Wątpię, żeby prosta zmiana cyferek w tym przypadku pomogła.

PS.
MS od 17 lat nie załatał dziury w IE, bo "kod jest stary i się nie opłaca" więc po co miałby robić mechanizm konwertowania dysku dynamicznego do podstawowego? Klient i tak zapłaci.
A dyski dynamiczne po co robili? Przecież klient i tak by zapłacił.

Gusioo
20-04-2010, 17:14
Próbowałeś to zrobić po zabawie z partycjami na dysku dynamicznym (np. po rozdzieleniu partycji tak, aby zajmowała dwa obszary rozdzielone w środku inną partycją)? Wątpię, żeby prosta zmiana cyferek w tym przypadku pomogła.
Ale piszemy o przypadku, gdy osoba sobie "przestawiła" dysk podstawowy na dynamiczny. Nie wmówisz mi, że przypadkowo jeszcze utworzyła partycje i zgrała dane.

A dyski dynamiczne po co robili? Przecież klient i tak by zapłacił.
Bo, w swojej łatwowierności, MS założył, że użytkownik wie co to jest pomoc systemowa. O czytaniu ze zrozumieniem nie będę wspominał.

PEBKAC.

Zink
26-04-2010, 13:00
Ale piszemy o przypadku, gdy osoba sobie "przestawiła" dysk podstawowy na dynamiczny. Nie wmówisz mi, że przypadkowo jeszcze utworzyła partycje i zgrała dane.
Nie wmówię. To, że nie będzie to działać we wszystkich przypadkach napisałem dla ostrzeżenia, gdyby ktoś miał dysk po takich modyfikacjach i chciał go w ten prosty sposób "naprawić". Nie zaprzeczam informacjom, które podałeś, tylko dodaję więcej szczegółów.

Bo, w swojej łatwowierności, MS założył, że użytkownik wie co to jest pomoc systemowa. O czytaniu ze zrozumieniem nie będę wspominał.
Co nie ma żadnego związku z tym, co napisałem. Zapytałem "po co zrobił?", a ty odpowiedziałeś na pytanie "dlaczego nie zrezygnował?". Poza tym mógłbyś już skończyć z chełpieniem się swoją wyższością intelektualną. Przyjąłem do wiadomości, że jestem idiotą. Wystarczy?

Gusioo
26-04-2010, 17:32
Co nie ma żadnego związku z tym, co napisałem. Zapytałem "po co zrobił?", a ty odpowiedziałeś na pytanie "dlaczego nie zrezygnował?". Poza tym mógłbyś już skończyć z chełpieniem się swoją wyższością intelektualną. Przyjąłem do wiadomości, że jestem idiotą. Wystarczy?
Ponieważ niektórzy tego używają.