PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D200 a wstępne podnoszenie lustra?

Jacek S
24-11-2006, 15:38
Czy nikon D200 ma funkcję wstępnego podnoszenia lustra przed zrobieniem zdjęcia? Szukałem w danych, ale nie znalazłem takiej informacji, czy znaczy to że nie ma?

Changa
24-11-2006, 15:58
ma

Kaleid
24-11-2006, 16:02
tak, ma

Andy_O
24-11-2006, 19:03
Ma nawet dwa rodzaje:
- jeden, ustawiany pokrętłem: pierwsze naciśnięcie spustu=podniesienie lustra, drugie=zdjęcie (do pracy z wężykiem)
- drugi sposób: włączenie w menu funkcji, która po naciśnięciu spustu podnosi lustro, odczekuje 2s i wyzwala migawkę.

Jacek S
24-11-2006, 21:53
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Od dłuższego czasu łamię się nad zakupem cyfraka i chyba będzie to ten właśnie model. Brakowało mi tej informacji.
DZIĘKI!!!

MzMarcin
25-11-2006, 00:03
Ma nawet dwa rodzaje:
- jeden, ustawiany pokrętłem: pierwsze naciśnięcie spustu=podniesienie lustra, drugie=zdjęcie (do pracy z wężykiem)
- drugi sposób: włączenie w menu funkcji, która po naciśnięciu spustu podnosi lustro, odczekuje 2s i wyzwala migawkę.
Nie no nie 2s. tylko chyba pół sekundy... coś niewiele ;)

Robert S.
25-11-2006, 21:25
Niewiele, ale przy dobrym statywie robi to ogromną różnicę :)

Jacek B.
28-11-2006, 00:52
a co daje wstępne podnoszenie lustra?

Wini
28-11-2006, 01:16
Jacku B., nie obraź się, ale może
http://www.allegro.pl/11690_podreczniki.html?order=t&view=gtext
a konkretniej to np.
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=wst%C4%99pne+podnoszenie+lustra&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl

spokojnie poczytaj to sobie, a jak czegoś nie zrozumiesz to wal śmiało na forum :)

Czornyj
28-11-2006, 01:47
ew. weź obiektyw pow. 800mm, podłącz i zobacz, jak od głupiego klaśnięcia lustra wszystko zaczyna się "gibać jak p...ny rezus" :D

Gawronnek
28-11-2006, 03:39
w sumie D80 też ma tą funkcje

jarecky
04-12-2006, 18:00
w sumie D80 też ma tą funkcje

Ja wstępnego podnoszenia lustra w D80 nie znalazłem. Jest opóźnienie 0,4s migawki w stosunku do przycisku, ale to chyba nie to samo?

krzysztofisko
07-12-2006, 01:07
Mam pytanie: gdzie w menu ustawia sie czas wyzwolenia migawki po wstepnym podniesieniu lustra w D200? U mnie jesli włączę funkcję pokrętłem to po pierwszym nacisnięciu spustu migawki podnosi lustro i musze czekać około 10s! na wyzwolenie migawki. Oczywiście jak wyzwalam z weżyka lub po ponownym nacisnieciu na spust to idzie natychmiast. Sorry, ale juz kilka razy przegladałem menu i jak to mówią " diabeł ogonem nakrył" - nie moge znaleść:(

Czornyj
07-12-2006, 12:24
Nie ma. To jest przewidziane do wyzwalania ręcznego. Nawet nie wpadłem na to, że po pewnym czasie "samo" się wyzwala... Ale dzięki za hinta :lol:

Jacek B.
11-12-2006, 17:52
Rozumiem że wstępne podnoszenie lustara polega na tym że najpierw lustro się podnosi a dopiero po chwili jest naświettlana matryca. Czyli że w momencie jak jest podniesine lustro nie widać nic w wizjerze. Jaki czas oczekiwania po podniesieniu lustra należy ustawić do momentu naświetlenia matrycy? Jaki czas pomiedzy podniesieniem lustra a wyzwoleniem migawki wystarczy aby było to skuteczne? Przyznam że czesto trzeba szybko pstryknąć fotkę więc raczej nie ma czasu na oczekiwanie na migawkę.Jak to się stosuje w praktyce?

d70s
14-12-2006, 08:32
Przyznam że czesto trzeba szybko pstryknąć fotkę więc raczej nie ma czasu na oczekiwanie na migawkę.Jak to się stosuje w praktyce?
W praktyce stosuje się to tylko wtedy kiedy jest czas na takie działanie.
Zresztą stosuje się to przy pracy ze statywem, który również nie sprzyja szybkiemu pstrykaniu na lewo i prawo tak jak z ręki.

rotor
16-12-2006, 15:56
Ja wstępnego podnoszenia lustra w D80 nie znalazłem. Jest opóźnienie 0,4s migawki w stosunku do przycisku, ale to chyba nie to samo?

w D80 masz wstępne podnoszenie lustra, ze zwłoką 0,4 sek., liczoną od momentu naciśnięcia spustu migawki i podniesienia lustra (czynności te są wykonywane prawie jednocześnie), do otwarcia migawki. Ma to sens ze statywem i z samowyzwalaczem np.5sek, albo z pilotem, albo z wężykiem-> do fotek typu makro, z teleszkłem, albo przy "zwykłych" fotkach, ale z dłuższym czasem naświetlania .

romanescou
30-01-2008, 14:07
Rozumiem że wstępne podnoszenie lustara polega na tym że najpierw lustro się podnosi a dopiero po chwili jest naświettlana matryca. Czyli że w momencie jak jest podniesine lustro nie widać nic w wizjerze. Jaki czas oczekiwania po podniesieniu lustra należy ustawić do momentu naświetlenia matrycy? Jaki czas pomiedzy podniesieniem lustra a wyzwoleniem migawki wystarczy aby było to skuteczne? Przyznam że czesto trzeba szybko pstryknąć fotkę więc raczej nie ma czasu na oczekiwanie na migawkę.Jak to się stosuje w praktyce?

Tego nie wykorzystuje sie przy "szybko pstrykanych fotach" Bo w czasie pomiędzy podniesieniem lustra a otwarciem migawki stytuacja w kadrze może zmienić się radykalnie.
Tak jak pisał "czornyj" używa się tego wtedy gdy uderzenie lustra może wstrząsnąć aparatem i poruszyć obraz na mattrycy.
Ja korzystam z tego przy makro i to wtedy, gdy zwierzaki nie przemieszczają się zbyt szybko. Używałem, również, przy ogniskowej obiektywu 300mmx2konwenter (fotografia księżyca).

O MATKO!! ALE KOTLETA ODGRZAłEM :twisted: nie zauważylem, ze wyszukałem temat w archeo.

Promachos
30-01-2008, 14:27
Nie ma. To jest przewidziane do wyzwalania ręcznego. Nawet nie wpadłem na to, że po pewnym czasie "samo" się wyzwala... Ale dzięki za hinta :lol:

w d200 to trzeba czekać dokładnie 30 sekund (wedle tego co piszą) i wtedy automatycznie robi fotkę :)

hehe no temat archeo :)