Zobacz pełną wersję : Jaki filtr do tulipana?
Witam Was.
Posiadam D60 i zakupiłem do niego tulipana, okazało się że nie mogę go przymocować do obiekktywu (18-55)
Znajomy powiedział mi że jest potrzebny filtr gdzie wtedy mogę założyć zakupionego tulipana. Więc moi drodzy jaki filtr jest w tym przypadku najlepszy? chodzi mi bardziej o taki uniwersalny ( o ile jeste taki) abym mógł przyczepić właśnie tego tulipana.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Tulipana nie montuje sie na filtrze tylko na obiektywie, filtr montuje sie do obiektywu (na przednia soczewke) i filtr jest wewnatrz tulipana.
Tulipana nie kupuje sie do body tylko do obiektywu (w komplecie w wieszosci przypadkow)
Tulipana nie montuje sie na filtrze tylko na obiektywie, filtr montuje sie do obiektywu (na przednia soczewke) i filtr jest wewnatrz tulipana.
Tulipana nie kupuje sie do body tylko do obiektywu (w komplecie w wieszosci przypadkow)
A czasem nie jest tak w 18-55 VR że nie ma do niego w zestawie tulipana i trzeba zakupić osobno?
I wtedy można trafić właśnie na taki mocowany do filtra.
Mniemam że filtr UV 52 mm pasuje do tego obiektywu i zapewne taki autor watka musi kupić.
ale oczywiście mogę się mylić :(
A czasem nie jest tak w 18-55 VR że nie ma do niego w zestawie tulipana i trzeba zakupić osobno?
Mniemam że filtr UV 52 mm pasuje do tego obiektywu i zapewne taki autor watka musi kupić.
W obu przypadkach masz rację. Przynajmniej ja kupując aparat + kit nie dostałem w komplecie tulipana (co prawda jest to wersja bez VR, ale sądzę że tu będzie podobnie). Co do średnicy mocowania filtrów to na 100% 52 mm.
Przy uniwersalnych tulipanan nakręcanych na gwint filtrowy to radziłbym uważać. Kiedyś także szukałem osłony i takie tulipany powodowały winietę przy 18 mm, a na dodatek jeszcze 18-55 kręci "mordką" przy ostrzeniu. W końcu stanęło na takiej gumowej składanej osłonie przeciwsłonecznej - na oryginalną dedykowaną osłonę trochę szkoda mi było pieniędzy.
Tak jak pisałem posiadam 18-55 VR i nie da rady tulipana zamontować bezpośrednio tylko przez filtr. Tylko pytanie jaki on ma być?
Właśnie w takiej sytuacji jestem, tylko jaki to ma być filtr?
Nic bardziej błędnego. Do 18-55 spokojnie zamontujesz tulipana, sam to robiłem, ale musi byc on wkrecany na gwint 52mm. Tylko, (dzis to juz wiem) do 18-55 nie montuj tulipana, gdyz obiektyw ten "kreci mordką", wiec rowniez oslona bedzie sie obracac, w zwiazku z czym listki tulipana beda ciagle w innym połozeniu, a nie o to chodzi, wtedy tylko przeszkadza. Musisz miec, np juz wspomniana gumowa osłone, o pełnej budowie okregu, ale rowniez wkrecana, i zaden filtr do tego nie bedzie potrzebny.
Np taka:
http://www.allegro.pl/item993111134_oslona_przeciwsloneczna_3_funkcyjna_ gumowa_52mm.html
Filtry kupuje sie w calkiem inny celu......
Przecież do szkła 18-55 pasuje oryginalna osłona Nikonowska HB-45. Nie jest to żaden tulipan, tylko pełna osłona: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-hb-45-oslona-obiektywu.html. Na allegro można kupić tańsze podróbki, ale to też nie są tulipany: http://www.allegro.pl/item962732253_oslona_typu_nikon_hb_45_do_nikkor_18 _55mm.html. No i wszystkie bez problemu nakręcają się na ten obiektyw, bez żadnego filtra.
Tak jak pisałem posiadam 18-55 VR i nie da rady tulipana zamontować bezpośrednio tylko przez filtr. Tylko pytanie jaki on ma być?
A dlaczego uparłeś się koniecznie na filtr? Przecież na zewn. filtra znajduje się dokładnie taki sam gwint jak w obiektywie (Srednica 52 mm), czyli jeśli da się wkręcić osłonę w filtr to musi się również dać bezpośrednio w obiektyw. Tak jak pisałem lepiej przed zakupem przypasować osobiście, bo większość tulipanów daje winietę przy 18 mm.
coś mi się wydaje że kolega kupił tulipanka, pierwszego lepszego do jakiegoś innego szkła nikona, a do 18-55 jest dostępna tylko i wyłącznie pełna osłona przeciwsłoneczna nakręcana bodajże w gwint filtru.
w takim razie przepraszam za wprowadzenie w blad.
Do 18-55 nie dostalem tulipana wiec zalozylem do nich nie robia, do 55-200 byl juz na mocowaniu - do wszelkich innych obiektywow tez byly w komplecie, przyznam szczerze, ze nie slyszalem o takich tulpianach - czlowiek sie uczy caly czas.
coś mi się wydaje że kolega kupił tulipanka, pierwszego lepszego do jakiegoś innego szkła nikona, a do 18-55 jest dostępna tylko i wyłącznie pełna osłona przeciwsłoneczna nakręcana bodajże w gwint filtru.
Jeśli tak jest to przydała by się raczej redukcja filtrowa z 52 na średnicę gwintu osłony, a nie filtr (chociaż UV spełniałby również funkcję ochronną obiektywu). Zakładam, że osłona jest nakręcana, skoro pytanie było o filtr.
Chłopaki zakupiłem takiego http://www.allegro.pl/item957342945_tulipan_52mm_wyprzedaz_nikon_d40_d40 x_d60_d5000.html
Jest napisane w opisie: cyt. "Oferowana przez nas osłona mocowana jest na pierścieniu filtra (może to być filtr UV bądź inny)"
Ale zrozum, do tego obiektywu tulipan nie nadaje sie, o czym pisałem wczesniej. Pokazywali Cie tez ze oryginalna osłona HB-45, jest o ksztalcie pełnego okregu, wiec o czyms to swiadczy. Nie wydales majtku na tego tulipana, wiec nie ma szkody. Zostaw, moze przyda sie do innego obiektywu, a kup taka osłone ktora pasuje. Pare przykładów juz Ci podalismy.
Pomijając fakt, że jak pisał johny72m do obiektywu 18-55 tego typu osłona się nie nadaje (pomimo opisu w aukcji) to jeżeli jet to dokładnie taka osłona z gwintem 52 mm jak z tej aukcji, to musi się dać wkręcić w gwint obiektywu, bez stosowania filtrów. Wkręcasz ją właśnie w gwint służący do mocowania filtrów. Jeżeli nie daje się wkręcić to może gwint w osłonie lub obiektywie jest uszkodzony.
Ale to chyba jest, wogóle, jakis inszy wynalazek, ze srubka blokujacą, cokolwiek to jest, i jak sie nazywa. I wiedz teraz człowieu jak to założyc.
A juz pisanie że osłona jest do aparatu D..... iles tam, a nie konkratnego obiektywu, to juz skandal!!!
A juz pisanie że osłona jest do aparatu D..... iles tam, a nie konkratnego obiektywu, to juz skandal!!!
To fakt, ale zauważyłem, że jest to nagminne na allegro. No ale jeśli się ktoś nie zna to kupi i będzie zadowolony, że ma specjalną osłonę tylko do swojego modelu aparatu:smile:
adolfik9501
14-04-2010, 20:42
Ale to chyba jest, wogóle, jakis inszy wynalazek, ze srubka blokujacą, cokolwiek to jest, i jak sie nazywa. I wiedz teraz człowieu jak to założyc.
(...)
Wydaje się, że tę osłonę nakłada się na jakikolwiek filtr (jego pierścień a nie wkręca na gwint) i blokuje śrubką co by nie spadła... Inna sprawa, że tulipan na obiektywie co kręci mordką to średni pomysł ;)
Mój obiektyw nie ma żadnego gwintu :-( No cóż trzeba kupić coś innego
rozmiar gwintu to chyba 52mm
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://student.agh.edu.pl/%7Egrzybu/zdj/Przechwytywanie.JPG)
adolfik9501
15-04-2010, 10:33
N18-55 w każdej wersji posiada mocowanie filtrów o śr. 52mm (jest zaznaczone na obiektywie). Co do osłony to wyżej doradzono Tobie osłonę okrągłą nakręcaną na gwint filtra i taką kup. Tulipany są do obiektywów co nie kręcą "mordką" podczas pracy.
Ok dzięki chłopaki że rozjaśniliście mi gowę.
Jeszcze raz dziękuję. :D