Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki filtr do tulipana?

Vargas
12-04-2010, 22:22
Witam Was.
Posiadam D60 i zakupiłem do niego tulipana, okazało się że nie mogę go przymocować do obiekktywu (18-55)
Znajomy powiedział mi że jest potrzebny filtr gdzie wtedy mogę założyć zakupionego tulipana. Więc moi drodzy jaki filtr jest w tym przypadku najlepszy? chodzi mi bardziej o taki uniwersalny ( o ile jeste taki) abym mógł przyczepić właśnie tego tulipana.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

MARTINK
12-04-2010, 22:26
Tulipana nie montuje sie na filtrze tylko na obiektywie, filtr montuje sie do obiektywu (na przednia soczewke) i filtr jest wewnatrz tulipana.
Tulipana nie kupuje sie do body tylko do obiektywu (w komplecie w wieszosci przypadkow)

arttie
12-04-2010, 22:45
Tulipana nie montuje sie na filtrze tylko na obiektywie, filtr montuje sie do obiektywu (na przednia soczewke) i filtr jest wewnatrz tulipana.
Tulipana nie kupuje sie do body tylko do obiektywu (w komplecie w wieszosci przypadkow)
A czasem nie jest tak w 18-55 VR że nie ma do niego w zestawie tulipana i trzeba zakupić osobno?
I wtedy można trafić właśnie na taki mocowany do filtra.

Mniemam że filtr UV 52 mm pasuje do tego obiektywu i zapewne taki autor watka musi kupić.
ale oczywiście mogę się mylić :(

js70
12-04-2010, 22:54
A czasem nie jest tak w 18-55 VR że nie ma do niego w zestawie tulipana i trzeba zakupić osobno?

Mniemam że filtr UV 52 mm pasuje do tego obiektywu i zapewne taki autor watka musi kupić.

W obu przypadkach masz rację. Przynajmniej ja kupując aparat + kit nie dostałem w komplecie tulipana (co prawda jest to wersja bez VR, ale sądzę że tu będzie podobnie). Co do średnicy mocowania filtrów to na 100% 52 mm.
Przy uniwersalnych tulipanan nakręcanych na gwint filtrowy to radziłbym uważać. Kiedyś także szukałem osłony i takie tulipany powodowały winietę przy 18 mm, a na dodatek jeszcze 18-55 kręci "mordką" przy ostrzeniu. W końcu stanęło na takiej gumowej składanej osłonie przeciwsłonecznej - na oryginalną dedykowaną osłonę trochę szkoda mi było pieniędzy.

Vargas
13-04-2010, 12:40
Tak jak pisałem posiadam 18-55 VR i nie da rady tulipana zamontować bezpośrednio tylko przez filtr. Tylko pytanie jaki on ma być?

Vargas
13-04-2010, 12:42

Właśnie w takiej sytuacji jestem, tylko jaki to ma być filtr?

ZgReDoL
13-04-2010, 12:50
Nic bardziej błędnego. Do 18-55 spokojnie zamontujesz tulipana, sam to robiłem, ale musi byc on wkrecany na gwint 52mm. Tylko, (dzis to juz wiem) do 18-55 nie montuj tulipana, gdyz obiektyw ten "kreci mordką", wiec rowniez oslona bedzie sie obracac, w zwiazku z czym listki tulipana beda ciagle w innym połozeniu, a nie o to chodzi, wtedy tylko przeszkadza. Musisz miec, np juz wspomniana gumowa osłone, o pełnej budowie okregu, ale rowniez wkrecana, i zaden filtr do tego nie bedzie potrzebny.
Np taka:
http://www.allegro.pl/item993111134_oslona_przeciwsloneczna_3_funkcyjna_ gumowa_52mm.html
Filtry kupuje sie w calkiem inny celu......

markB
13-04-2010, 17:05
Przecież do szkła 18-55 pasuje oryginalna osłona Nikonowska HB-45. Nie jest to żaden tulipan, tylko pełna osłona: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-hb-45-oslona-obiektywu.html. Na allegro można kupić tańsze podróbki, ale to też nie są tulipany: http://www.allegro.pl/item962732253_oslona_typu_nikon_hb_45_do_nikkor_18 _55mm.html. No i wszystkie bez problemu nakręcają się na ten obiektyw, bez żadnego filtra.

js70
13-04-2010, 18:48
Tak jak pisałem posiadam 18-55 VR i nie da rady tulipana zamontować bezpośrednio tylko przez filtr. Tylko pytanie jaki on ma być?

A dlaczego uparłeś się koniecznie na filtr? Przecież na zewn. filtra znajduje się dokładnie taki sam gwint jak w obiektywie (Srednica 52 mm), czyli jeśli da się wkręcić osłonę w filtr to musi się również dać bezpośrednio w obiektyw. Tak jak pisałem lepiej przed zakupem przypasować osobiście, bo większość tulipanów daje winietę przy 18 mm.

Yova
13-04-2010, 18:59
coś mi się wydaje że kolega kupił tulipanka, pierwszego lepszego do jakiegoś innego szkła nikona, a do 18-55 jest dostępna tylko i wyłącznie pełna osłona przeciwsłoneczna nakręcana bodajże w gwint filtru.

MARTINK
13-04-2010, 19:56
w takim razie przepraszam za wprowadzenie w blad.
Do 18-55 nie dostalem tulipana wiec zalozylem do nich nie robia, do 55-200 byl juz na mocowaniu - do wszelkich innych obiektywow tez byly w komplecie, przyznam szczerze, ze nie slyszalem o takich tulpianach - czlowiek sie uczy caly czas.

js70
13-04-2010, 19:58
coś mi się wydaje że kolega kupił tulipanka, pierwszego lepszego do jakiegoś innego szkła nikona, a do 18-55 jest dostępna tylko i wyłącznie pełna osłona przeciwsłoneczna nakręcana bodajże w gwint filtru.

Jeśli tak jest to przydała by się raczej redukcja filtrowa z 52 na średnicę gwintu osłony, a nie filtr (chociaż UV spełniałby również funkcję ochronną obiektywu). Zakładam, że osłona jest nakręcana, skoro pytanie było o filtr.

Vargas
13-04-2010, 23:44
Chłopaki zakupiłem takiego http://www.allegro.pl/item957342945_tulipan_52mm_wyprzedaz_nikon_d40_d40 x_d60_d5000.html

Jest napisane w opisie: cyt. "Oferowana przez nas osłona mocowana jest na pierścieniu filtra (może to być filtr UV bądź inny)"

ZgReDoL
13-04-2010, 23:55
Ale zrozum, do tego obiektywu tulipan nie nadaje sie, o czym pisałem wczesniej. Pokazywali Cie tez ze oryginalna osłona HB-45, jest o ksztalcie pełnego okregu, wiec o czyms to swiadczy. Nie wydales majtku na tego tulipana, wiec nie ma szkody. Zostaw, moze przyda sie do innego obiektywu, a kup taka osłone ktora pasuje. Pare przykładów juz Ci podalismy.

js70
14-04-2010, 00:06
Pomijając fakt, że jak pisał johny72m do obiektywu 18-55 tego typu osłona się nie nadaje (pomimo opisu w aukcji) to jeżeli jet to dokładnie taka osłona z gwintem 52 mm jak z tej aukcji, to musi się dać wkręcić w gwint obiektywu, bez stosowania filtrów. Wkręcasz ją właśnie w gwint służący do mocowania filtrów. Jeżeli nie daje się wkręcić to może gwint w osłonie lub obiektywie jest uszkodzony.

ZgReDoL
14-04-2010, 00:40
Ale to chyba jest, wogóle, jakis inszy wynalazek, ze srubka blokujacą, cokolwiek to jest, i jak sie nazywa. I wiedz teraz człowieu jak to założyc.

A juz pisanie że osłona jest do aparatu D..... iles tam, a nie konkratnego obiektywu, to juz skandal!!!

js70
14-04-2010, 10:51
A juz pisanie że osłona jest do aparatu D..... iles tam, a nie konkratnego obiektywu, to juz skandal!!!

To fakt, ale zauważyłem, że jest to nagminne na allegro. No ale jeśli się ktoś nie zna to kupi i będzie zadowolony, że ma specjalną osłonę tylko do swojego modelu aparatu:smile:

adolfik9501
14-04-2010, 20:42
Ale to chyba jest, wogóle, jakis inszy wynalazek, ze srubka blokujacą, cokolwiek to jest, i jak sie nazywa. I wiedz teraz człowieu jak to założyc.
(...)

Wydaje się, że tę osłonę nakłada się na jakikolwiek filtr (jego pierścień a nie wkręca na gwint) i blokuje śrubką co by nie spadła... Inna sprawa, że tulipan na obiektywie co kręci mordką to średni pomysł ;)

Vargas
15-04-2010, 00:18
Mój obiektyw nie ma żadnego gwintu :-( No cóż trzeba kupić coś innego

Grzybu
15-04-2010, 10:14

rozmiar gwintu to chyba 52mm

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://student.agh.edu.pl/%7Egrzybu/zdj/Przechwytywanie.JPG)

adolfik9501
15-04-2010, 10:33

N18-55 w każdej wersji posiada mocowanie filtrów o śr. 52mm (jest zaznaczone na obiektywie). Co do osłony to wyżej doradzono Tobie osłonę okrągłą nakręcaną na gwint filtra i taką kup. Tulipany są do obiektywów co nie kręcą "mordką" podczas pracy.

Vargas
15-04-2010, 23:58
Ok dzięki chłopaki że rozjaśniliście mi gowę.
Jeszcze raz dziękuję. :D