PDA

Zobacz pełną wersję : lampa od minolty-Nikon coolpix 8700

sektor
12-04-2010, 20:31
Posiadam lampe błyskową SUNPAK Power Zoom 4000AF z dedykacją do Minolty.Aktualnie kupiłem aparat
Nikon coolpix 8700 no i mam problem , zastanawiam się czy istnieje przejściówka żebym mógł korzystać z tej lampy błyskowej.Będe bardzo wdzięczny za pomoc w tej sprawie

js70
12-04-2010, 21:03
Takich przejściówek nie widziałem, co najwyżej odwrotne tzn Umożliwiające założenie lampy ze standardową stopką na sanki aparatu Sony/Minolta. A tak swoją drogą, nawet jak znajdziesz taką przejściówkę to i tak nie będziesz mógł pracować w TTL, co najwyżej w manualu (tu do wyboru jest jedynie pełna moc i 1/16).

Art Erie
12-04-2010, 21:09
[...]A tak swoją drogą, nawet jak znajdziesz taką przejściówkę to i tak nie będziesz mógł pracować w TTL, co najwyżej w manualu (tu do wyboru jest jedynie pełna moc i 1/16).

Nikon coolpix 8700 nie obsługuje TTL również w dedykowanych lampach. W instrukcji jest napisane, że współpracuje ale gdy miałem swojego 8800 z SB800 pracował wyłącznie w manualu.

js70
12-04-2010, 22:41
Nikon coolpix 8700 nie obsługuje TTL również w dedykowanych lampach. W instrukcji jest napisane, że współpracuje ale gdy miałem swojego 8800 z SB800 pracował wyłącznie w manualu.

W sumie to dziwne, z tego, co pamiętam, jak miałem jeszcze SB400 to w instrukcji zalecana była również do jakiś kompaktów Nikona, a przecież ta lampa nie miała manuala (tzn ma, ale obsługiwany wyłącznie z poziomu korpusu niektórych modeli Nikona np D40).
W takim razie chyba bnajlepsza do takiego aparatu będzie lampa z własną automatyką i oczywiście niskim napięciem na stopce (na szczęście jest spory wybór i ceny dość niskie - nowe tego typu lampy widziałem za jakieś 120 zł)

hostman22
12-04-2010, 23:03
Posiadam lampe błyskową SUNPAK Power Zoom 4000AF z dedykacją do Minolty.Aktualnie kupiłem aparat
Nikon coolpix 8700 no i mam problem , zastanawiam się czy istnieje przejściówka żebym mógł korzystać z tej lampy błyskowej.Będe bardzo wdzięczny za pomoc w tej sprawie

oczywiście że jest --> LINK <-- (http://www.gadgetinfinity.com/product.php?productid=17108&cat=0&page=1) należało wstukać w google. A tak na marginesie nie lepiej kupić fotocele? Zawsze błysk z boku wygląda lepiej niż znad aparatu.. .

js70
12-04-2010, 23:09
oczywiście że jest --> LINK <-- (http://www.gadgetinfinity.com/product.php?productid=17108&cat=0&page=1) należało wstukać w google. A tak na marginesie nie lepiej kupić fotocele? Zawsze błysk z boku wygląda lepiej niż znad aparatu.. .

W sumie za tą cenę plus przesyłka do Polski to chyba dostanie używaną lampę z własną automatyką.

XXL
13-04-2010, 12:39
Miałem kiedyś Coolpixa 5700 (8700 to ten sam z większą matrycą i ciut większym LCD, a C8800 to już inny, obsługuje iTTL) i do niego właśnie takiego Sunpaka 4000AF ale z dedykacją do Nikona. Te aparaty obsługują tylko tryb TTL, (nie iTTL) ale z tego co pamiętam trzeba podnieść wbudowaną lampę (dziwne to !!!) aby działała zewnętrzna. Nie działałało w niej wspomaganie AF ale w TTL pracowała pięknie. Bardzo ładnie z nią współpracuje SB 22, SB 22s, natomiast nie będzie SB 23 ze wzgl. na jej poziomy układ i nie podniesie lampy wbudowanej. Nie wiem, nie sprawdzałem SB 24...28 itd. Nowsze SB 400, SB600... nie mają obsługi TTL.

hostman22
13-04-2010, 18:00
W sumie za tą cenę plus przesyłka do Polski to chyba dostanie używaną lampę z własną automatyką.

Autor nie pytał się czy mu się to będzie opłacać ;) tylko czy jest taka rzecz. Można też polemizować czy nie lepiej sprzedać, zamienić pod dany system :)