PDA

Zobacz pełną wersję : D300s klapka przy slotach pamieci

masta
12-04-2010, 17:49
Witam,
pytanie moje skierowane jest do uzytkownikow D300s-ek, odnosnie klapki przy slotach kart pamieci. zauwazylem ostatnimi czasy ze za kazdym razem kiedy biore lustro do reki tak owa skrzypi. dlatego pytam czy inni uzytkownicy maja podobny "problem". nie przeszkadza mi to nadzwyczaj bardzo bo juz po chwili focenia nie zwracam na to uwagi jednak na poczatku troche mnie to irytowalo. od takiej puszki za "kupa kasy" mozna oczekiwac troche wiekszej solidnosci oczywiscie nie narzekajac na caloksztalt bo bardzo sobie chwale poza tym wlasnie malym wyjatkiem

messer
12-04-2010, 18:08
Po tym, jak już odkleją się gumowe okładziny, przestaniesz zupełnie zauważać "problem skrzypiącej klapki" ;-)

A tak poważnie -- miałem do czynienia z jedną sztuką D300s przez około tydzień, przez cały ten okres nie zauważylem niczego takiego o czym piszesz. Ale na pewno się temu specjalnie nie przyglądałem, więc mogło umknąć mojej uwadze. W każdym bądź razie problem nawet, jeśli był, to niezauważalny.

neomarcel
12-04-2010, 19:44
D300s mam od października, w chwili obecnej stan licznika bliski 5000 klapnięć (w zasadzie nowy) i nie zauważyłem problemu ze skrzypiącą klapką. Próbowałem nawet poprzez mocny uścisk wymusić takowe objawy - wszystko idealnie spasowane.

J51
12-04-2010, 19:49
U mnie również nic nie skrzypi.

tomek...
12-04-2010, 20:00
U mnie także nic nie skrzypi.
Za to przy założonym pasku nadgarstkowym, przy wysuwaniu ręki czasami mi się odsuwa klapka.

Pozdrawiam
Tomek...

Pienia
12-04-2010, 20:08
u mnie też żadnych z w/wym dolegliwości...jest oki!

masta
12-04-2010, 20:42
hmmm...no to ze sie tak wyraze lipa. myslicie ze daloby sie to sprobowac jakos reklamowac? co prawda jest was zaledwie kilku ktorzy nie maja problemow wiec moj przypadek jest jak narazie jedyny. na pewno nie jest to jakas usterka mechaniczna spowodowana z mojej winy bo apart ani nie spadl i jest fungiel nowka prawie nie smigana, zaledwie kilkaset klapniec :)

sirdoniu
12-04-2010, 23:27
u mnie też nic nie skrzypi - wszystko w porządku

deny87
13-04-2010, 00:05
Też posiadam N D300s i nic nie skrzypi klapka się otwiera i nic nie słychać, chodzi elegancko:)

kuba_rsx
13-04-2010, 08:21
W moim skrzypi :D w innym który brałem też :D ale jest na to prosty sposób - musisz zakupić w najbliższym sklepie dodatkowy pakiet wyposażenia - "chrom" i tjuningować.
A konkretniej: przyklej coś na krawędzi wycięcia w aparacie albo wsuń złożoną na 2 kartkę i przestanie.
Ja w swoim wyciąłem z blaszki (takiej do spinania dokumentów ale może być po cocacoli) pasujący element, spiłowałem brzegi żeby nie były ostre, wypolerowałem i przykleiłem na budapren. Trzyma aż miło, w każdej chwili można to odkleić i nie będzie śladu do tego wygląda moim zdaniem naturalnie a klapka jest jak z betonu - ani drgnie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img517.imageshack.us/img517/6461/d300stuned.jpg)

emkg
13-04-2010, 08:43
przesmaruj ? :mrgreen:
nie mam pojęcia, co tam może skrzypieć - pewnie gumy się o siebie ocierają - wazelinka na gumę korpusu ?

masta
13-04-2010, 09:00
Swietny patent kuba hehe:) sprobuje jeszcze zapytac w sklepie a jak nie pomoze to doposaze lustro w plytke:) to nie sa gumy w aparacie tylko felerna klapka ktora ma luz pomiedzy swoja krawedzia a korpusem aparatu dlatego po wzieciu d300 do reki nawet najdelikatniejsze ruchy dloni powoduja jej dociskanie i w efekcie skrzypienie :/

kuba_rsx
13-04-2010, 13:39
Smarowanie nic nie daje, sprawdzałem. Nawet niema co brudzić aparatu. Podejrzewam że to kwestia wypustu/konkretnej serii aparatów. Jest mikroskopijny luz i klapka się porusza generując takie dźwięki.. cóż.. w D70 mimo ze aparat prawie trzymało się za klapkę nic nie trzeszczało. Irytujące.

masta
13-04-2010, 13:43
nie probowales tego oddawac na gwarancje? mozna to w sumie uznac za dosc blachy powod ale zawsze jakis, bo jednak dali rade wyposcic serie aparatow bez zadnych niedociagniec no i takich ktore sa lekko trefne...

kuba_rsx
13-04-2010, 13:54
Z elementami plastikowymi zawsze jest ta sama bajka, jak wtryskarki (czy inne maszyny) się wyrobią to są odchyły od normy, starczy ćwierć milimetra różnicy i okazuje się ze klapka trzeszczy. A ta sama klapka jest chyba jeszcze w D700 jak mnie pamięć nie myli. Wiec z jednej taśmy pewnie idzie.
Szczerze mówiąc jak mam czekać miesiąc na aparat zanim wymienią klapkę to olałem temat i wolę w tym czasie robić zdjęcia. Starczy tam wsunąć złożoną na 2 kartkę papieru i już nic się nie dzieje. Ale możesz spróbować zapytać czy w ramach gwarancji Ci wymienią. Chodź szczerze wątpię. Jak kupujesz samochód za 100tys i jakiś chińczyk zapomni spiąć jednej wiązki kabli to też będzie ci hałasować podczas jazdy, a przecież to też drogie i można by więcej oczekiwać.
Już na forum był poruszany wątek jakości wykonania aparatów. Takie czasy.. Mercedes to już nie to co kiedyś, nikon w pewnym stopniu też.. Chociaż biorąc do ręki wyroby niektórych konkurencyjnych firm i tak uważam ze nikon stoi na bardzo wysokim poziomie z jakością.
Ostatnio postawiłem obok mojego body z przypiętym 17-55, canona 50D z jakaś L-ką o podobnym zakresie ogniskowych ale juz dokładnie nie wiem to większego klekota w życiu nie widziałem.. No telepało się wszystko jak w ruskiej drezynie.. po przebiegu 15k wyglądał gorzej jak mój D70 po 40k.. Powyginane gumki, kiwający się na maxa spust, luźna lampa, sam plastik i takie historie.

masta
13-04-2010, 14:10
ja nie mowie o przebiegu np. 15k chociaz to i tak malo. mi chodzi o 0.2k gdzie to jest nowka bo gdybym uzyl slowa prawie to bym bardzo nadinterpretowal.

Marylka
13-04-2010, 15:56
U mnie nie trzeszczy, ale jest malutki luz i gdy trzymam w dłoni czuje i widzę jak dociska się klapka do korpusu. Trochę denerwujące to jest ale przyzwyczaiłam się już tym bardziej że w Oly E-3 też miałam luz tylko że klapka ruszała się góra - dół.

MikeS
13-04-2010, 17:15
U mnie także nic nie skrzypi.
Zastanawiam się natomiast czy warto oddawać aparat na Postępu przez cicho trzeszczącą klapkę i czekać prawdopodobnie ok miesiąca przy czym jest realna szansa że ktoś bez zapału do pracy może trzymać aparat i dłużej?
Nie wiem jak bardzo Cię drażni to skrzypienie ale ja bym chyba nie ryzykował oddawania aparatu do serwisu bo a nóż jeszcze coś popsują ;)

emkg
13-04-2010, 21:09
i jeszcze nie naprawią - bo co - obudowę korpusu wymienia na inną ? albo przytrzymają 3 tygodnie i powiedzą, że gwarancja nie obejmuje :mrgreen:

krzycho1235
13-04-2010, 21:16
Melduje że w moim egzemplarzu panuje cisza :)

Otiv
13-04-2010, 21:55
ja mam 30 tys i też cisza

PanomeiK
13-04-2010, 22:04
Cicha i dobrze spasowana, otwiera się i zamyka z właściwym dla siebie oporem.

jo44
14-04-2010, 00:13
Mnie też nic nie skrzypi. Ale ja naciskam z góry, po prawej. Może źle?

MikeS
14-04-2010, 17:43
Tak z ciekawości jeszcze zapytam bo może ktoś tu się zna na tych sprawach. Czy jeśli tego typu usterka, o ile można w ogóle to tak nazwać, może być odrzucona przez serwis i nie kwalifikować się do naprawy jako drobny szczegół nie wpływający na jakość zdjęć ani komfortu pracy/użytkowania lub gdy wpływa na komfort pracy lecz w minimalnym stopniu?
Pamiętam że kiedyś czytałem tekst w tym stylu - możliwe jednak że był to jakiś zapis w Ustawie o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.

qah
14-04-2010, 17:50
Według mnie nie warto zawracać sobie głowy z serwisem, który na pewno powie że jest ok.Jak się popsuje całkiem zgłosisz problem, chyba że chcesz zostać bez aparatu jakiś czas, a później zmienić zdanie na temat firmowych serwisów.Tak w Polsce.Może w cywilizowanych krajach lepiej.

e..storm
17-04-2010, 13:05
posiadam ten model od grudnia 2009 i nic nie skrzypi :)

ChollaYi
04-10-2010, 12:50
Odświeżę wątek.
U mnie też skrzypiało. IMHO to kwestia źle wyprofilowanych blaszek-zawiasów. Udało mi się to zlikwidować w ten sposób, że pod klapkę włożyłem kawałek 1,5-2mm mossgumi (to taka elastyczna gumowata pianka - strobiści pewnie wiedzą o co chodzi, bo można z niej zrobić snoota/grida ;)) ale tak żeby wystawało i przymknąłem klapkę. Oczywiście dociskałem ją z wyczuciem. Po takim zabiegu skrzypienie zniknęło i jak dotąd więcej się nie pojawiło :) Aha, mossgumi oczywiście wyjąłem - służyło tylko do procesu odginania. Zapewne jakaś szmatka złożona kilka razy albo nawet chusteczka jednorazowa też się do tego nada ;)

Jatin
05-10-2010, 21:09
U mnie również cisza na razie 15tyś klatek i zaliczyłem gwarancyjną wymianę gumy rękojeści w ostatnim dniu gwarancji ale klapka jakoś nie skrzypi :)

miron1970
05-10-2010, 23:21
Nic nowego nie napiszę 5 tyś i nigdy nic nie skrzypiało a kumpla ponad 30 tyś i cisza :)

Lazyboy
10-10-2010, 20:29
u mnie jak sie docisnie delikatnie to tez skrzypi, a ma dopiero 2 dni :) ale jakos mi to nie przeszkadza (na razie)