Zobacz pełną wersję : Af d3000
Witam,
Mam taki (jak dla mnie) problem. Otóż AF działa znakomicie, to prawda, ale chciałbym żeby blokował ostrość. Niestety w trybie automatycznym, lampa OFF mam do wyboru tylko AF-A i MF, a AF-S gdzie jest blokowany, nie. Jest jakaś możliwosć by aparat blokował ostrość na automacie? Niekiedy uciekają mi ujęcia bo mimo ostrości ustawia ją np. na innym punkcie. Wkurza to troche.
Mogą być problemy z odpowiedzią na to pytanie, bo... chyba nikt tu nie używa trybu auto. Nie w nim nie zależy od fotografa.
Spróbuj trybu P. A jeszcze lepiej A (tryb M jest tylko dla prawdziwych twardzieli ;) )
A tak przy okazji, to na AF-S możesz mieć problemy ze swoim nowym nabytkiem. AF w Tamronie lubi się zawiesić.
To moje pierwsze lustro ;) Jednak coraz częściej przydaja się tryby A i S, powoli się ucze. M używam tylko podczas fotografowania nocą na statywie. Powoli zaczynam się oglądać za kolejnym korpusem.
Po co już zmieniać puszkę? Jak korzystasz z zielonego trybu i czasami z A i S to rób foty, rób foty, rób foty, rób foty, az dojdziesz do trybu M rób foty, rób foty, rób foty, i jak ogarniesz juz tryb M to pomyśl nad korpusem bo wtedy daa ci dopiero WIĘKSZE możliwości :wink: przynajmniej ja mam takowy tok rozumowania ^^'
Moja dziewczyna ma D3000, i robi na auto, a pomysly ma czesto ciekawe jak wezmie w reke moj D300s to nie moze okielznac sprzetu. Wiec woli podlaczyc 70-200 2,8 i przelaczac sie miedzy programami, bez wnikania w Auto ISO, tryb AF, albo White Balance.
Nie da sie za wiele w Auto przestawic, bo to ma byc bezpieczny universalny tryb. Tryb AF wybiera sie w zaleznosci od tego co sie fotografuje, ja osobiscie za to nikony pro (D300, D200 i wyzej) lubie, bo miedzy AF-S i AF-C przelaczam jednym przelacznikiem nie odrywajac oczy od wizjera.
Masz amatorska lustrzanke, ale w niej jak przelaczysz na tryb sport to AF powinien byc na AF-C, a na trybie portrait na AF-S, nic prostrzego jak zapamietac. Wszystko co ty masz do zmiany w trybie pracy AF uzytkownik lustrzanki z lini pro ma "pod palcem", a w menu to juz naprawde sporo ustawien do dzis wszystkiego nie wiem na 100%, mam banki A,B,C,D i kazdy jest do czegos innego przystosowany, wg wlasnego uznania i gustu.
Jak masz jakies pytania to smialo, jak ja zaczynalem to bylo prosciej. Fied 4, potem Zenit TTL, wbudowany swiatlomierz to byl bajer jak go dostalem, 17 lat temu.
mironoza
13-04-2010, 09:02
Witam,
Mam taki (jak dla mnie) problem. Otóż AF działa znakomicie, to prawda, ale chciałbym żeby blokował ostrość. Niestety w trybie automatycznym, lampa OFF mam do wyboru tylko AF-A i MF, a AF-S gdzie jest blokowany, nie. Jest jakaś możliwosć by aparat blokował ostrość na automacie? Niekiedy uciekają mi ujęcia bo mimo ostrości ustawia ją np. na innym punkcie. Wkurza to troche.
Tak nie do końca rozumiem o co Ci chodzi. Jeżeli chcesz ustawić ostrość, a potem żeby podczas wciskania spustu aparat nie ustawia jej ponownie, to to mam dwa pomysły. Zobacz czy możesz w menu aparatu przedefiniować przycisk AE/F (czy jakoś tak) - tak aby odpowiadał za włączanie AF.
Druga metoda: ustawiasz ostrość, a potem wyłączasz AF dźwigienka przy obiektywie, lub na obiektywie
Czasami jak wyostrzy to od razu strzela po naciśnięciu. Ale czasami niby ma ostrość ok, a jak nacisne spust do końca to mignie na czerwono i ostrzy jeszcze raz. I tak kilka razy. Czy to błąd fabryczny? Czy ten typ tak ma?
"Druga metoda: ustawiasz ostrość, a potem wyłączasz AF dźwigienka przy obiektywie, lub na obiektywie"
Nawet na MF ma czasami opóźnienie. Od czego to zależy>
Punkty AF blyskaja by pokazac na co zostala ustawiona ostrosc, ale jest w lewym dolnym rogu wizjera "zielona kropka", jesli przy wcisnietym do polowy przycisku migawki nie swieci sie na zielono to znaczy, ze AF nie ustawil ostrosci i dlatego nie mozna zrobic zdjecia.
Przestaw AF-Area mode na punkt i najpierw srodkowym pkt celuj na to co chcesz by bylo ostre, a potem trzymajac wcisniety do polowy spust ustaw kadr.
Czy problem wystepuje na Tamronie 70-300mm?
Mialem to cudo swego czasu, jest to najtanszy obiektyw 70-300 i ma swoje mankamenty czyli bardzo wolny AF i czesto blodzi, po calym zakresie.
Nie, wystepuje to na każdym szkle. Zielona kropka świeci sie, i jak wcisne do końca to jakby resetuje i ustawia od nowa.
mironoza
14-04-2010, 09:04
Obiekt się przemieszcza? Zobacz czy problem występuje w każdym trybie: AF-A, AF-S i AF-C. Jeżeli tak i z każdym obiektywem to coś nie teges z aparatem.
Tak, w każdym trybie, nawet na nieruchomych obiektach. Serwis?
mironoza
14-04-2010, 21:31
imho niestety:(
Body jest mi baardzo potrzebne i zastanawiam sie czy nie odpuścić sobie tego narazie. Body jest jeszcze na gwarancji wiec nie bedzie problemu. Tylko pytanie, czy zwlekanie z taka usterką nie uszkodzi mi czegoś bardziej?
Domyslam sie, ze skoro pytasz sie na forum to nie masz nikogo znajomogo kto na zywo moze to sprawdzic, ja raz kolegi D90 zdjecia robilem na imprezie i masywne przeswietlanie zdjec z lampa nie przeszkadzalo, a poszedlem z nim do sklepu i po 8 dniach kurier zapukal do drzwi z nowym aparatem.
Musisz to ladnie opisac, ludzie w serwisie przywykli do profesionalistow, a jak ktos sie za dobrze nie zna potrafa go zbyc.
Tak odprawili moja dziewczyne, a jak sie z jej aparatem do nich nasz znajomy (jakies znajomosci w serwisie ma) wybral to wszystko ladnie naprawili, ale jak to w polsce po znajomosci, zawsze sie da.
Tak to jest ze sprzetem nie zawsze wszystko dziala jak trzeba, nawet w Zenicie TTL czasem baterie od swiatlomierza trzeba wymienic ;)
A może to być spowodowane zabrudzoną matówką? Próbowałem delikatnie ją wyczyścić ściereczką z mikrofibry, ale to nic nie dało.
Jesli masz dobre swiatlo, (jestes na dworze, w srodku dnia), i ustawiasz ostrosc na cos znacznie odbiegajacego od tla i pisales, ze punkt AF blyska na czerwono a aparat ustawia ostrosc jeszcze raz, na dodatek na wszystkich obiektywach, to cos jest zdecydowanie nie tak z AF w body.
Dzisiaj moje body odwiedziło serwis :) Planowany powrót - 2-3 tygodnie :(
Tak to wygląda ubrane w słowa.
Poniżej opisany problem nie występuje za każdym razem, lecz bardzo często. Bywają momenty, w których aparat funkcjonuje bez zarzutu, lecz za chwilę problem nadal jest widoczny. Testowane z kilkoma obiektywami, również ze zdjętym obiektywem.
W każdym trybie, nawet w trybach manualnych, spust migawki nie działa prawidłowo. Kiedy spust zostanie naciśnięty do połowy, aparat ustawi ostrość i zasygnalizuje to kropką w rogu wizjera, a następnie spust zostanie naciśnięty do końca, aparat nie reaguje i nie uruchamia migawki, ostrość jest ustawiana ponownie, ekran informacyjny zapala się (oraz czasami zapala się i gaśnie kilkakrotnie) mimo tego, iż zapala się on tylko gdy spust migawki naciśnięty do połowy a następnie zwolniony. Po resetowaniu wszystkich ustawień i opcji fotografowania, problem nie zniknął. Nawet, kiedy tryb AF został ustawiony na AF-S (blokowanie ostrości) a nawet na tryb manualnego ustawienia ostrości, problem nie zniknął. Wybranie jakiegokolwiek trybu ustawień punktów ostrości (matrycowy, punktowy i inne) nie pomogło. Blokada ekspozycji również nie dała efektów. Próby na ruchomych i stałych obiektach również nie dały efektów poprawy, nawet kiedy użyłem statywu. Problem ten pojawia się na wszystkich obiektywach, nawet podczas testu ze zdjętym obiektywem, problem nadal się uwidoczniał. Aparat nie wyświetla żadnych błędów. Nie jest to również wina baterii, ponieważ problem pozostaje nawet zaraz po włożeniu świeżo ładowanej baterii.
Spokojnie możesz taki BARDZO szczegółowy opis wysyłać :) Wystarczyłoby dwa zdania, że masz często problem z wyzwalaniem migawki, ale na pewno dokładniejszy opis nie zaszkodzi :)
Wielki powrót i odziwo... działa jak należy! Wymieniono: Instalację elektryczną, spust migawki oraz wewnętrzny ekran LCD. Jeszcze jedno pytanie, w trybie automatycznym/lampa wyłączona, kiedy ustawie np. wybór ostrosci na punktowy, przejade kółkiem na któryś z PSAM i wróce na automat bez lampy to nie ma tego ustawienie tylko jest matrycowe ustawianie ostrości. Czy to normalne? W trybach PSAM poprzednie ustawienia sie zapisują.
Wielki powrót i odziwo... działa jak należy! Wymieniono: Instalację elektryczną, spust migawki oraz wewnętrzny ekran LCD. Jeszcze jedno pytanie, w trybie automatycznym/lampa wyłączona, kiedy ustawie np. wybór ostrosci na punktowy, przejade kółkiem na któryś z PSAM i wróce na automat bez lampy to nie ma tego ustawienie tylko jest matrycowe ustawianie ostrości. Czy to normalne? W trybach PSAM poprzednie ustawienia sie zapisują.
A to juz sie instrukcja obslugi klania, polecam przeczytac.
Tak to normalne
cinspire
17-08-2010, 17:02
To jest raczej w celach ułatwienia dla "używaczy" zielonego, którzy sobie na szybko przekręcą na zieleń i jako tako coś uda im się pstryknąć.
Tak jak ja rodzinie mówię, jak coś to niech kręcą na zielony i mogą pstrykać bez większych rozterek o co w tym wszystkim chodzi.
Chyba do takich zastosowań jest w niższych lustrzankach auto. Przecież nie wszyscy z otoczenia posiadacza lustra muszą mieć jakąś wiedzę o foto.