Zobacz pełną wersję : D40 + Sigma 18-50mm 3,5/5,6 DC... Co sądzicie?
Baldessarini
12-04-2010, 15:01
Co prawda kupuję D90 i Sigmę 18-250 lub Nikkora 18-200, o czym dyskutowałem z Wami w innym wątku, ale stwierdziłem, że się skuszę najpierw na zakup w celach badawczych...
trochę się koncepcja zmieniła, ale to chyba okazja mnie skusiła... Skanowałem i skanowałem Allegro i przez przypadek natrafiłem na 2 aukcje:
http://www.allegro.pl/item996035231_nikon_d40.html
http://www.allegro.pl/item985595539_...cpl_makro.html
Nie oparłem się pokusie i kupiłem;] Może i dobrze, bo będę miał okazję, żeby zobaczyć, czy mnie fotografia zaciekawi na tyle, żeby wydać 4500zł czy nawet 5000zł na zestaw, który chcę kupić.
W sumie taki zestaw D40 + 18-50 Sigma wyniósł 758zł i uważam, że to dobra cena (zwłaszcza, że body pstryknęło 2080 razy). Co prawda lampa nie działa, ale nie zamierzałem używać. Poza tym, chyba nie problem, żeby to naprawić.
Pewnie znajdą się tacy, którzy powiedzą, że kupiłem sobie zestaw : zatyczka do body + tylny dekiel do obiektywu ;], może i trochę prawdy w tym jest, ale zobaczymy. Jeżeli uda mi się jakieś ładne zdjęcia tym pstryknąć to zamieszczę i pokażę.
Rafał_Sz
12-04-2010, 15:03
Sądzimy, że jak już kupiłeś, to po co pytasz?
kowalski
12-04-2010, 15:04
Nie widzę nic dziwnego w takiej decyzji. Często fotografuję zestawem f80+50 f/1.8 i jakoś nie czuję ograniczeń :) Kwota jak na początek bardzo rozsądna.
Udanych kadrów!
Baldessarini
12-04-2010, 15:07
Sądzimy, że jak już kupiłeś, to po co pytasz?
Sądzę, że masz szanowny Kolego, delikatne problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego. Nie pytam co sądzicie o kupnie, tylko o zakupie.
Żeby moje pytanie uprościć specjalnie dla Ciebie, zapytam tak:
"Czy dokonałem dobrego wyboru?" ;]
Baldessarini
12-04-2010, 15:15
A tak apropos? Czy duży kłopot może być z naprawą takiej lampy?
Sądzę, że masz szanowny Kolego, delikatne problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego. Nie pytam co sądzicie o kupnie, tylko o zakupie.
W porownaniu z D90+18-105 VR? NIE!
Wydales kase, ten sprzet szybko okaze sie zbyt kiepski i bedziesz musial sprzedac. stracisz sporo. Kupisz D90+18-105. Bedziesz wplecy kilka zlotych i troche czasu na przestawienie sie na D90.
Twoja kasa Twoj wybor.
A ja mam D60 z kitowymi obiektywami i wcale się tego nie wstydzę ;). Jak fotograf d*pa to i zdjęcia do d*py, żeby nie wiem jakim sprzętem zdjęcia robił.
Ja Twoją decyzję uważam za całkiem słuszną.
Rafał_Sz
12-04-2010, 15:50
Ale ja właśnie dobrze zrozumiałem. Kupiłeś i jest po jabłkach. No chyba, że chcesz się lepiej poczuć zanim przyjdzie przesyłka.
Sigma którą wskazujesz, niestety jest zdecydowanie gorsza niż choćby N 18-55, o N 18-55 z VR nie wspominając.
Co do D40, jest to puszka która jest ogólnie pogardzana. A niesłusznie. Tą zabaweczką można zrobić bardzo wiele udanych zdjęć. Osobiście wolę obrazek JPG z D40 niż z D300.
Baldessarini
12-04-2010, 16:43
Ale ja właśnie dobrze zrozumiałem. Kupiłeś i jest po jabłkach. No chyba, że chcesz się lepiej poczuć zanim przyjdzie przesyłka.
Sigma którą wskazujesz, niestety jest zdecydowanie gorsza niż choćby N 18-55, o N 18-55 z VR nie wspominając.
Co do D40, jest to puszka która jest ogólnie pogardzana. A niesłusznie. Tą zabaweczką można zrobić bardzo wiele udanych zdjęć. Osobiście wolę obrazek JPG z D40 niż z D300.
Spokojnie, o swoje samopoczucie zupełnie się nie martwię;]
Stracić wiele na tym nie można, ponieważ cały zestaw jest kupiony, moim zdaniem, w dobrej cenie. Jak mi się nie spodoba, to sprzedam i raczej wiele na tym nie stracę, w końcu za całość zapłaciłem mniej niż za w miare dobrej klasy obiektyw:D
Co do sigmy, to zapewne masz rację, i mam takie przeczucie. Ale kosztowała mniej niż dobry filtr, hahah;]
Ale podsumowując, myślę że nawet tak przeciętny zestaw może pozytywnie zaskoczyć, a warto taki mieć, żeby się wybrać np na plażę albo w inne miejsce stwarzające potencjalne ryzyko uszkodzenia sprzętu, gdzie D90 i 18-250 o wartości 5000zl bedzie mi szkoda po prostu;/
pioter m
12-04-2010, 18:29
To byla dobra okazja. Warto bylo.
Teraz do dziela!
Duzo frajdy zycze.
wojtas0009
12-04-2010, 22:18
D40 to dobra pucha na początek :) dobrej zabawy i nie myśl czy zrobiłeś dobrze- teraz tylko się ucz, trenuj jak Ci się spodoba to drzwi otwarte ;) ja np. zdecydowałem, że D40 i tak zostanie u mnie.... 1/500 przy użyciu lampy coraz bardziej mi pasuje... :D
Co do lampy, jak bardzo będzie Ci jej brakowało możesz szukać SB-400, kolega kiedyś wyrwał miesięczną za około 240zł... więc chyba zakup dobry :)
pozdrawiam
Baldessarini
14-04-2010, 22:47
Graty przyszły i są jak nowe, wszystko śmiga elegancko. Zobaczymy jakie foty się uda zrobic...
tylko ze sigma nie ma własnego silnika af więc zostaje ręczne ostrzenie ale pewnie to już wiesz bo paczki doszły a za 200zł spokojnie kupić można N 18-55
BobbyBronco
21-04-2010, 10:31
chciałem to samo co ppppp napisać, że wybór chyba umiarkowanie dobry, bo nie masz w body silnika AF, toteż tą Sigmą i tym wizjerem z D40 wiele nie zdziałasz - ja miałem podobny dylemat i wolałem starsze, ale jednak w pełni kompatybilne body d70s w podobnej cenie kupić - po 2 latach pracy na nim mogę sprzedać go bezstratnie a nawet z zyskiem (kupiłem wtedy za 800pln body + kit). Co notabene pewnie niedługo nastąpi, jak tylko upoluję d200/d300 (:
O innych zaletach d70s typu dwa pokrętła, górny LCD, synchro z lampą 1/500(dla mnie uzyteczne, jako dla fana strobingu) i możliwości focenia IR bez statywu(przepustowość filtra, nowsze body mają lepszy filtr i wymagają dłuższych czasów) nie wspominając.
niemniej powodzenia życzę!