Zobacz pełną wersję : Dylemat: 10,5 czy 16 mm do panoram
Witam,
Zamierzam kupić jeden z powyższych nikonowskich obiektywów do robienia panoram. Posiadam d700. Domyślam się jaki efekt będę miał przy podłączeniu 16mm ale jak obrazek będzie wyglądał na 10,5mm na pełnej klatce.
Może polecicie coś innego niż te obiektywy. Na pewno zależy mi na doskonałej optyce i możliwości robienia fotek w bardzo ciasnych pomieszczeniach i rozległych obszarów (od kokpitów awionetek po łąkę i lasy)
10.5 jest DX - i raczej efektu fish'a dużo nie obaczysz.
Karbulot
12-04-2010, 10:06
16-tka to tez "fish-eye".
10.5 jest DX - i raczej efektu fish'a dużo nie obaczysz.
To chyba jakaś pomyłka. 10,5 na pełnej klacie to chyba większy fish niż 16mm na FF.
Paweł Kania
12-04-2010, 10:23
Tak będziesz miał 10,5 na FX:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/07/10fisheyeonfxIMG_4287-1.jpg
źródło (http://www.kenrockwell.com/nikon/10mm-fisheye/images/examples/10-fisheye-on-fx-IMG_4287.jpg)
To chyba jakaś pomyłka. 10,5 na pełnej klacie to chyba większy fish niż 16mm na FF.
Nie "większy". W D700 w trybie FX będzie widoczna czarna ramka od osłony przeciwsłonecznej, która znika w trybie DX (ale wtedy mamy tylko około 5mpx). Do D700 tylko fisz pełnoklatkowy - nikonowska 16 lub 15 od Sigmy.
Masz do wyboru 16mm Nikkora albo 15mm Sigmę. O Sigmie wiele nie wiem - miałem tylko 8mm f/3,5 swego czasu. Teraz mam N16mm i jestem zadowolony - jest ostry i całkiem szybki.
Albo Zenitar 16/2.8, równie dobry, tylko brak AF i można się nadziać na felerną sztukę. Ale są ludzie na Alledrogo, którzy ponoć sprzedają przebrane i sprawdzone.
marcin_G
12-04-2010, 22:28
...albo, jeśli nie fisz, to koreańska 14tka pod nazwą Samyang / Falcon.
marszull
12-04-2010, 23:23
14 koreanska ma duzo mniejszy kat widzenia od fiszow (114 stopni)
Zgadza się, nie porównujmy fishów z 14mmm, to jest zupełnie co innego.
marcin_G
13-04-2010, 22:26
... ale takie programy jak PTGui z 14tki pięknie poskładają panoramę. W kontekście panoram ten obiektyw jest jak najbardziej OK.
Spilowany 10.5 nadaje sie do FX i panoram. Poza tym sigma 8/3.5, spilowany samyang 8/3.5 i spilowana sigma 10/2.8 tez. Przy tych opcjach przewaznie robisz 3 zdjecia + 1 nadir razem 4. Przy opcji 15/16mm robisz 6 zdjec + zenit i nadir razem 8.
Spilowany 10.5 nadaje sie do FX i panoram. Poza tym sigma 8/3.5, spilowany samyang 8/3.5 i spilowana sigma 10/2.8 tez. Przy tych opcjach przewaznie robisz 3 zdjecia + 1 nadir razem 4. Przy opcji 15/16mm robisz 6 zdjec + zenit i nadir razem 8.
jutro wbijam do Ciebie to popatrzę jak piłujesz swoją sigmę ;)
a co do tematu to ja właśnie myślę nad ogolonym samyangiem 8mm, ewentualnie klasyczną sigmą 8 f3,5 - wg mnie do panoram to tylko te dwie opcje- obie szybko - tyle że jedna tanio, druga dobrze ;) - ale w sferze raczej jakości nie potrzeba :)
a co do tematu to ja właśnie myślę nad ogolonym samyangiem 8mm, ewentualnie klasyczną sigmą 8 f3,5 - wg mnie do panoram to tylko te dwie opcje- obie szybko - tyle że jedna tanio, druga dobrze ;) - ale w sferze raczej jakości nie potrzeba :)
Miałem taką Sigmę 8mm f/3.5 i zmieniłem na Nikkora 16mm f/2.8 - duuuużo lepszy obrazek IMHO.
ktosiu wiadome ze 16mm jest lepszy, nie tylko pod wzgledem jakosci i jasnosci, ale tez pod katem wykorzystywania szkla. Fajniej jest jak ryba pokrywa Ci cala klatke, mozna ja wtedy wykorzystywac do roznych tematow, ale jesli chodzi o same panoramy sferyczne to 8/3.5 lepiej sie sprawdzi, mniejsza ilosc zdjec = mniejsza ilosc bledow.
Tommy nie zastanawiaj sie, ogol swojego 10.5 i... daj mi potestowac ;)
ktosiu wiadome ze 16mm jest lepszy, nie tylko pod wzgledem jakosci i jasnosci, ale tez pod katem wykorzystywania szkla. Fajniej jest jak ryba pokrywa Ci cala klatke, mozna ja wtedy wykorzystywac do roznych tematow, ale jesli chodzi o same panoramy sferyczne to 8/3.5 lepiej sie sprawdzi, mniejsza ilosc zdjec = mniejsza ilosc bledow.
Tommy nie zastanawiaj sie, ogol swojego 10.5 i... daj mi potestowac ;)
Światło do panoram to mało potrzebne jest raczej ;-)
Jeśli chcesz wszystko ogarnąć za pomocą 2-3 strzałów (FX) to ok: bierz jakieś 8mm (Peleng, Sigma, Samyang) albo ogól 10,5mm.
W kategorii jakości (IMHO) -> N16mm na FX lub N10,5mm na DX.
ale 2.8 do innych zastosowań jest bardzo potrzebne;) Wracając do tematu, jeśli szkło TYLKO do panoram to lepiej 8mm, a jeśli do panoram i innych zastosowań (sport, reportaż itp) to 16mm ze względu na pokrycie całej klatki, światło i jakość.
Polecam 10,5 /2.8. Można ustawić w aparacie (D700) automatyczne przełączanie w tryb dx. Oczywiście zdjęcie nie będzie w pełnoklatkowym formacie.
navigator_s9
17-04-2010, 17:47
Jest jeszcze Peleng 17mm fisheye.