Zobacz pełną wersję : jaka lampa do d70?
mam pytanko...jaka lampę najlepiej kupić do d70? chodzi mi o to żeby nie wydać 1000zł...i czy warto kupić lampę uzywaną? i jeszcze jedno pytanko mnie nurtuje...jak lampa komunikuje sie z body?przecież nie ma wtyczki synchro w d70?
mam pytanko...jaka lampę najlepiej kupić do d70? chodzi mi o to żeby nie wydać 1000zł...
SB600 lub jakiegoś Metza ale to już domena Alfa
i czy warto kupić lampę uzywaną?
Jak z każdą używaną rzeczą. Raz trafisz dobrze raz źle. Ogólnie SB600 raczej używane amatorsko powinny być w lepszym stanie. Kupując SB800 możesz trafić na egzemplarz używany "profesjonalnie" czyli ostro zjechany.
i jeszcze jedno pytanko mnie nurtuje...jak lampa komunikuje sie z body?przecież nie ma wtyczki synchro w d70?
Przez stopkę.
mam pytanko...jaka lampę najlepiej kupić do d70? chodzi mi o to żeby nie wydać 1000zł...i czy warto kupić lampę uzywaną? i jeszcze jedno pytanko mnie nurtuje...jak lampa komunikuje sie z body?przecież nie ma wtyczki synchro w d70?
To se ne da panie Hawranek. Albo dobrą, albo tanią. Temat wałkowany niejednokrotnie. Z firm niezależnych tylko metz jest godny uwagi. A model który funkcjonalnością dorównuje (a może i jest lepszy) błyskogratom systemowym, kosztuje tyle co orginały.
A o "gorącej stopce" słyszał?
o gorącej stopce słyszał...rozumiem że może wyzwolić błysk...a reszta mnogość funkcji...?...o to mi chodziło...pomiar światła itd...ale już wiem...tam są dodatkowe styki...takie kropeczki...o to zapewne chodzi...tak?
o gorącej stopce słyszał...rozumiem że może wyzwolić błysk...a reszta mnogość funkcji...?...o to mi chodziło...pomiar światła itd...ale już wiem...tam są dodatkowe styki...takie kropeczki...o to zapewne chodzi...tak?
Te "takie kropeczki" istnieją już od czasu pierwszego korpusu z TTL błysku. Będzie już ze trzydzieści wiosen już jak nic :-) . Niestety "kropeczki" co prawda się nie zmieniły, ale system komunikacji body/błyskograt już kilka razy. A ostatni wynalazek iTTL nie jest kompatybilny wstecz. Efekt jest taki że nic starszego błyskającego nie gada (w TTL) z nowymi korpusami. Wyjątek stanowią korpusy z serii D2, bo maja zdublowane układy pomiarowe.
Wiec jeżeli chcesz mieć pomiar światła błyskowego przez obiektyw i wszystkie dobrodziejstwa i wady z tym związane, to nie ma zmiłuj sie. Musisz wyszarpać kasiorę na Sb400/600/800 lub metza. Sa jeszcze inne wynalazki, ale jak narazie więcej z nimi kłopotu niż pożytku.