PDA

Zobacz pełną wersję : Co tu zrobić by najwięcej zyskać?

Tworas
11-04-2010, 20:06
Hej!

Na początek przepraszam, że tak się rozpisałem :P
oraz pytanie czy trafiłem w odpowiedni dział?

Czytam trochę forum i wertuje te tysiące stron ale nadal pozostają w mojej głowie pytania bez odpowiedzi…

Sprawa wygląda tak:

Robie zdjęcia amatorsko, po prostu bardzo to lubię i sprawia mi to ogromna przyjemność. Fotografuję prawie wszystko :) ale najbardziej kręci mnie krajobraz i ogólna fotografia ludzi co nie znaczy, że mi jedno albo drugie wychodzi :) Bawię się również w fotografię studyjną 98% to fotografia ludzi ( no po prostu mam tło, mam SB z parasolką, mam blendę i sobie pstrykam :P )

Niedługo w rodzinie szykuje mi się kilka imprez ( bierzmowanie, komunia, 2 śluby i coś tam jeszcze… ) zostałem poproszony by na każdej z tych imprez robić za fotografa… w sumie mi to odpowiada bo będę mógł sobie poćwiczyć tego typu fotografie, reportaż :)
Jeśli chodzi o śluby to na jednym jest już fotograf a ja będę jako drugi więc luz :) a na następnym ślubie będę sam :D lecz rodzina od razu powiedziała żebym się nie bał bo oni nie oczekują niewiadomo czego, po prostu chcą mieć „zdjęcia pamiątkowe nie jakieś tam artystyczne czy nie wiadomo co” wierzą, że zrobię lepsze zdjęcia od wujka z kompaktem i to im wystarczy :)

Jako, że do tematu chce podejść ambitnie postanowiłem przeznaczyć 1400zł na małą rozbudowę sprzętu ( niestety więcej nie dam rady … i proszę mnie nie namawiać bo naprawdę nie dam rady :P )

sprzęt jaki posiadam to:
-Nikon D80
-Nikon D300s
( a od razu się pochwale, że mam go dopiero kilka dni :D szumy w D80 mi nie odpowiadają… miał być D90 ale wziąłem do łapy w sklepie D300 i po prostu się zakochałem w jego ergonomii i AF…no po prostu FULL WYPAS REWELACJA! Już nie oddałem :P teraz będę go spłacał… może głupio zrobiłem ale co tam :P z jego powodu ograniczenie finansowe na obiektyw wynosi 1400zł :P )
- Sigma 17-70, 2.8-4.5
- Nikkor 50mm 1.8
-SB-900

co mi przeszkadza czego mi brakuje:

-N 50mm to IMO naprawdę świetny obiektyw, mały, lekki i potrafi zrobić mega zdjęcia lecz na 1.8 jest za miękki ( od 2.2 – 2.5 jest już ok ) ale bardziej przeszkadza mi że często jest za wąski albo za krótki i gdy jestem blisko ( przy portrecie ) to drażnią przerysowania… rozwiązaniem nie jest założenie S17-70 bo po prostu nie ta jakość…
-S 17-70 świetnie sprawdza się w krajobrazach i jej zakres ogniskowych jest bardzo praktyczny. Niestety na 70mm i 4.5 o ile ostrość jest do zaakceptowania to po prostu często jest za ciemno i nie ma tej plastyki nie ma tego czegoś co np. pokazuje N50mm … kont 17mm jest świetny ale przy f2.8 chyba za miękki gdy na zdjęciach są ludzie ( wtedy to widać i przeszkadza ) kiedyś zamienię go na N 17-55 2.8 szkoda mi będzie tych 70mm na długim końcu… no ale to kiedyś :)

i teraz moje propozycje co kupić by najwięcej zyskać…
wiem, że nikt za mnie nie podejmie decyzji ale liczę na to że jakoś mi doradzicie co wybrać

1. Nikkor AF-S 35mm 1.8 + lampa studyjna (myślę o czymś z Quantum 300Ws za 500-600zł ) + softbox

2. Nikkor 85mm 1.8 :D

nie wiem na co się zdecydować …

( Sprzęt używany nie wchodzi w grę bo już raz się sparzyłem :/ i wole wydać więcej a mieć większą pewność )

Co waszym zdaniem bardziej się przyda, jest praktyczniejsze do kościoła ( patrząc oczywiście na to co już mam ) ? 35mm czy 85mm ?

Czy lampa o mocy 300Ws poradzi sobie z softboxem 120x80 ? pewnie tak ale czy światło takiego zestawu jest znacznie lepsze od SB-900 + stofen + biala parasolka ? czy różnica jest znaczna?

pomóżcie mniej doświadczonemu koledze :)

Pozdrawiam! :)

Goku
11-04-2010, 23:03
Hm, a używasz obu body? Jeśli nie, to gdybyś pozbył się D80 miałbyś prawie 2x więcej na zakupy :)

Tworas
11-04-2010, 23:29
hehe nie ma takiej opcji :) używam obu body :)

verus
11-04-2010, 23:33
35mm przyda Ci się częściej :-)

Tworas
11-04-2010, 23:43
verus - dzięki za opinię :)
czekam na następne :)

batonMR
12-04-2010, 00:00
Do kościoła praktyczniejsze jest 35mm. W szczególności, że ten obiektyw jest ostry od pełnej dziury i nie potrzebuje tak krótkich czasów jak 85mm by nie poruszyć zdjęcia. Dla Ciebie natomiast dobrym wyborem jest 85mm z racji tego, że na 50mm narzekasz (za krótka i przerysowania). Osobiście szersze zastosowanie widzę dla 35mm ale to tylko moja opinia.

Tworas
12-04-2010, 00:04
batonMR dzięki za twoją opinię :)

Tworas
12-04-2010, 13:17
i oczywiście nadal czekam na zdanie innych ;)

kessey
12-04-2010, 15:38
Hej, a może podasz trochę więcej szczegółów, czego w zestawie Ci brakuje? Jakie efekty chcesz osiągnąć?
Piszesz, że masz S 17-70 i N50 pomijając kwestie światła (oczywiście S) do zastosowań, o których pisałeś jak znalazł. Jak za ciemno, to można zawsze doświetlić lampą. MZ w zestawie, który posiadasz brakuje Ci jakiegoś tele, żeby móc chociażby zrobić jakieś portrety młodym parom i komunistce/ście.
Pokrywanie zakresu ogniskowych, przy wyraźnych brakach w szkle, to chyba nie najlepszy pomysł.

Tworas
12-04-2010, 16:04
kessey
w zestawie jeśli chodzi o szersze kadry brakuje mi plastyki oraz ostrości
jeśli chodzi o portret to wyraźnie brakuje mi ogniskowej i światła...
jeśli chodzi o pokrycie ogniskowych to po prostu robię to dla jakości zdjęć. Sigma IMO nie daje rady. Nie jestem w stanie powiedzieć czy bardziej brakuje mi jakości plastyki i ostrości na szerszych kadrach czy ogniskowej oraz światła na długim końcu dlatego proszę was o radę i opinię... chce wybrać mniejsze zło/większe dobro :P

Rycerz
12-04-2010, 16:06
35/1.8 to sie zawsze przyda w takiej fotografii jaka chcesz uprawiać i to tanio na dodatek

Tworas
12-04-2010, 16:15
rycerz
dzięki za opinie ;)

kessey
12-04-2010, 17:21
w zestawie jeśli chodzi o szersze kadry brakuje mi plastyki oraz ostrości
jeśli chodzi o portret to wyraźnie brakuje mi ogniskowej i światła...
jeśli chodzi o pokrycie ogniskowych to po prostu robię to dla jakości zdjęć. Sigma IMO nie daje rady. Nie jestem w stanie powiedzieć czy bardziej brakuje mi jakości plastyki i ostrości na szerszych kadrach czy ogniskowej oraz światła na długim końcu dlatego proszę was o radę i opinię... chce wybrać mniejsze zło/większe dobro :P

Ja bym brał 85/1.8, i zapiął ją na stałe na D80. Masz D300s i Sb-900 na wysokim ISO możesz z tym sprzętem sporo osiągnąć.
N50 MZ nie sprawdza się w DX'ie niestesty, a szkoda, bo to bardzo fajne szkło w stosunku jakość/cena. Sam mam, ale podpinam do body od "wielkiego dzwonu".
N35 jest jak wspomniał Rycerz tania i łatwo "nazbierać", jak już uznasz, że musisz ją mieć, bo rozwiąże wszystkie Twoje problemy z plastyką :). 85, to prawie 2x więcej kasy, a sam wiem jak ciężko się zbiera ;-).
A może zastanów się nad 30 sigmy? W budżecie chyba się mieści, a jest zdecydowanie bardziej plastyczna od N35. Przynajmniej takie opinie słyszałem od osób, które maja oba szkła.

Ja ze wskazanych przez Ciebie zestawów wziął 85/1.8, dokupił parasolkę i uchwyt pod sabinę i tyle.

Tworas
12-04-2010, 17:30
kessey
parasolkę i uchwyt mam ;)
dzięki za twoją opinie w tym temacie jeszcze chwile pomyślę i dziś/jutro coś zdecyduje :)

Rycerz
12-04-2010, 18:42
N50 MZ nie sprawdza się w DX'ie niestesty, a szkoda, bo to bardzo fajne szkło

ciekawy pogląd ale dla mnie nieprawdziwy
uzywałem pięć miesięcy 85mm i z wielką radością używam teraz 50mm

karolt
12-04-2010, 19:34
No trochę głupio z tym D300, ja bym brał D90 + 17-55/2.8 + 35/1.8 lub 50/1.4 i nie miałbym dylematów... nic więcej nie potrzeba.

Tworas
12-04-2010, 20:27
karolt ale 17-55 2.8 jest w cenie D300...i został bym tylko z IMO szumiącym D80 ;)

Morświnek
12-04-2010, 20:29
Gdybym stał przed takim wyborem (35mm a 85mm) wybral bym 85/1,8. Wygodniej w kościele bo nie latasz przed "młodymi" przed nosem, a naprawdę kilka takich fotek zrobionych 85-tką zrobi napewno większe wrażenie na parze młodej niż szersze ujęcia 35mm robione z daleka czy co gorsa przed nosem. Jednak zależy to wszystko od własnych preferencji, upodobań i własnego sposobu kadrowania. Jedni radzą sobie świetnie z dłuższymi obiektywami a inni nie wiedzą co mają z nimi robić, natomiast szerokimi robią prawdziwe cacka.
Masz tego zooma Sigmy, to zastanów się na jakich ogniskowych robisz najczęściej zdjęcia, czy na długich czujesz się swobodnie czy musisz zbyt długo główkować jak skadrować itd. Wspomniałeś, że ta Sigma na 70mm jest ciemna. w takim razie przemyśl czy 85mm nie będzie dla Ciebie tym krokiem milowym. Bedzie jaśniej i jaki łady bokeh w porownaniu z tą Sigmą.

kemot
12-04-2010, 22:34
17-55 można zastąpić tamronem 17-50/2.8, brak mu pancerności, ale dobra sztuka będzie optycznie nie do odróżnienia. Uzywki na giełdzie już od 800 zl. Aby wybrać dobrą sztukę wystarczy pooglądać sample na 2.8, albo zdać się na "Cichego". Ostatnio wyszła wersja ze stabilizacją.
35/1.8 dobre, uniwersalne szkło. I tak prędzej czy później będziesz je miał, może już warto się do niego przyzwyczajać.
s30/1.4 mówi się,że jedyne szkło w nikonie które ma plastykę. Tej jasności nic nie zastąpi. Niestety ma też mało powtarzalny i niecelny AF, jednak warte przemyślenia.
85/1.8 niedrogie(stosunkowo), jasne szkło idealne do portretu i na plener. Napisano o nim tysiące postów-większość pozytywnie, wystarczy poszukać.

Kombinowałbym jakiś zestaw z powyższych. Są to wraz z 50 szkła o najwyższym stosunku jakości do ceny. Z czasem przydało by się jeszcze coś super szerokiego(t12-24, s10-20), ale na początek wystarczy 17mm (lub 18 z jakiegoś kita). Wybór należy do ciebie, bo to ty wiesz jakie ogniskowe lubisz i czego po zdjęciach oczekujesz.

ps Na ślub brałbym jeszcze zapasową lampę choćby sb600, lub coś pożyczonego

Tworas
12-04-2010, 23:34
Morświnek o N85 myślę od daaawna, bardzo chce mieć to lub tego typu szkło do portretu/pleneru... martwi mnie jedynie ostrość na 1.8 chce i będę używał tego światła lecz tej ostrości się boję...

kemot jeśli chodzi o tamrona to odpada... nie chce mieć tego obiektywu ze względu na jego budowę, wykonanie. nie mogę mieć delikatnych szkieł :P
jeśli chodzi o ogniskowe których obecnie najczęściej używam to 17mm właśnie coś w granicach 30-35mm oraz 70mm lecz jeśli tylko mogę/mam czas to od razu rezygnuję z tych 70mm i zakładam N 50mm 1.8... obrazek z nikona na np f 2.2 - 2.8 jest o niebo lepszy lecz od razu widać brak ogniskowej... czyli w sumie najczęściej używane ogniskowe to 17 30-35 oraz 50mm
a chciało by się np 10mm 35mm 85mm i 200mm...
co do lampy to na razie kupno drugiej zdecydowanie odkładam na rzecz optyki i ufam, że sb-900 mnie nie zawiedzie i trochę sama wytrzyma...a pożyczyć za bardzo nie mam od kogo :P

kessey
12-04-2010, 23:44
ciekawy pogląd ale dla mnie nieprawdziwy
uzywałem pięć miesięcy 85mm i z wielką radością używam teraz 50mm

Ja po kupnie 17-55/2.8 nie czuję potrzeby podpinania 50tki, choć nie twierdzę, że od razu będę ją sprzedawał :)
Zdecydowanie częściej podpinam do body 35, bo to taki "naturalny" obiektyw na aparacie ;-)
85ki jeszcze nie miałem, ale czytając forumowe wątki na temat tego szkła wiem, że prędzej lub później do mojego plecaka zawita :)

Wracając do wątku już chyba wszystko zostało powiedziane. Ewentualnie możesz jeszcze rozważyć sprzedaż tej nielubianej przez Ciebie Sigmy i kupno T 17-50/2.8 teraz nawet ze stabilizacją. Jak dobrze trafisz, to będziesz bardzo zadowolony.

nickt
13-04-2010, 00:02
Ja mam i 35 i 50mm na DXie i zdecydowania częściej...praktycznie w 80% mam podpięty 50mm. Każdemu wg upodobań. Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad zmianą puszki lub nad kupieniem standardowego zooma ale z racji niektórych momentów kiedy nożny zoom nie wystarcza a warunki na zmianę obiektywu są średnie...jednakże f2.8 a f1.4-1.8 to ogromna różnica

Tworas
13-04-2010, 00:08
kessey faktycznie z moich wypowiedzi wysunąć można wniosek, że nie lubię tej sigmy ale tak nie jest :) i na prawdę bardzo lubię to szkło :) po prostu do fotografowania ludzi imo nie jest najlepsza ale np do krajobrazu ( który bardzo cenie i uwielbiam) oraz przyrody czy architektury bardzo mi odpowiada :)

ogólnie to świta mi taki pomysł by:

np. na ślubie
na D80 mieć cały czas Sigmę 17-70 ze względu na jej szerokość i jednak uniwersalny zakres w razie nagłej nie przewidzianej akcji.
na D300 założyć/kupić N35mm na zmianę z N50mm przy troszkę ciaśniejszym portrecie i w ten sposób szukać odpowiednich kadrów a lampa raz na jednym raz na drugim ( przecież przełożenie lampy trwa znacznie szybciej niż zmiana obiektywu )

kasę jaka zostanie odłożyć a najlepiej komuś zaufanemu dać by gdzieś schował co by jej nie wydać i dozbierać do N85mm :) dozbierać trzeba będzie ok 700zł więc nie tak źle ;) a może trafi się używany w dobrym stanie i cenie od kogoś sprawdzonego z forum to nazbierać można mniej :P ale to musi być na prawde ktoś sprawdzony i zaufany :P

myślę, że chyba tak właśnie zrobię a lampę i softboxa sobie podaruje ;) idzie lato więc na pewno spędzę więcej czasu na zdjęciach w plenerze :) a do zimy może kupie lampę i softboxa :)

Dzięki wszystkim za opinie i rady :)
Pozdrawiam!

Tworas
13-04-2010, 00:44
aaaa zapomniałem dodać, że jeśli kupie teraz tylko N 35mm 1.8 to z N 85mm 1.8 chyba poczekam na pojawienie sie sigmy 85mm 1.4 i dopiero wtedy ewentualnie kupie coś z tego zakresu ;) bo po pierwsze ceny mogą stać się przyjemniejsze a po drugie może nastawie się by jeszcze trochę poczekać pozbierać i kupić własnie ta sigme jeśli będzie super ;) zobaczymy co to będzie :)