PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] My downfall

kulten
11-04-2010, 16:55
Prosba - kazdy kto tu zajrzy niech nabazgra co sadzi o ponizszym obrazku :D. Jesli zas tego nie zrobi niech spojrzy na licznik lookniec swojego obrazka i skonfrontuje to z iloscia komentarzy.

http://fc01.deviantart.net/fs70/f/2010/100/f/0/f018e41d2ff07ddb43159aea253db954.jpg

Hoobie
11-04-2010, 16:58
Te kamolce (moze nie dokladnie TE, ale podobne ;)) pojawily sie w "The Secret Garden"? Jakos znajomo wygladaja...
Kadr bdb, ale co do konwersji... nie mam pytań!

kulten
11-04-2010, 17:00
Te kamolce (moze nie dokladnie TE, ale podobne ;)) pojawily sie w "The Secret Garden"? Jakos znajomo wygladaja...
Kadr bdb, ale co do konwersji... nie mam pytań!

Dziekuje. Ta sama zatoka ale to nie sa te same kamulce.

GUINNESSts
11-04-2010, 17:05
Fajna tonacja. Jak rozumiem dazenie do budowania serii.
To, co mi sie podoba to zdjecie. To co nie podoba, to duzy dysonans czasowy pomiedzy dolem a gora foty. Niepotrzebnie wyczuwam manipulacje.

Pomijam,ze kadr poprowadzony na najwyzszym pozimie. Ale takie pieszczoty tutaj nie sa Ci potrzebne;)

Mich77
11-04-2010, 17:07
To jest swietne. Bardzo fajna tonacja.

zaza67
11-04-2010, 17:16
szczerze to takiej tonacji nie widzialem jeszcze

i podoba sie mi

borregaard
11-04-2010, 17:19
Oczywiście wykonanie jest bardzo dobre,ale dla mnie to już jest "fantazja okołokrajobrazowa",co nie znaczy, że tego nie lubię...nie.:D

Woda jakoś płasko i mętnie wyszła,ale to chyba wina ...prześwietlenia..:D

Paablitos
11-04-2010, 17:31
"fantazja okołokrajobrazowa" - cos w tym jest.
Piekny kadr, bajecznie nierealistyczny. Wciaga.

Mich77
11-04-2010, 17:33
Marcin, na wysokości horyzontu na wodzie sa miejsca gdzie jest inny kolor. Mam wrażenie, że gdy łączyłeś i jezdziłeś pedzlem to delikatnie wjechałeś na wodę - widać przejście pomiedzy wodą ka krótkim, a długim czasie. Tu jest bardzo dlugi czas naswietlania i morze powinno wyjsć jednolicie - plasko i ten sam odcien. Moge sie mylić, oczywiście.

jarek76
11-04-2010, 17:52
Fajne mleko wyszło, kadrowo też daję radę :)

Sebastianito
11-04-2010, 18:17
A ja wiedziałem, ze to będzie w kwadracie

ostrytux
11-04-2010, 18:33
Świetna fotografia.

Locter
11-04-2010, 18:33
Widze, że ostatnio gustujesz w mleczkach, i chyba dobrze, całość bardzo mi się podoba.

pavel_9
11-04-2010, 18:45
Prosba - kazdy kto tu zajrzy niech nabazgra co sadzi o ponizszym obrazku

A to dobre!! ;)

Tak między Bogiem a prawdą, to Ty chyba złych obrazków tu nie wrzucasz. Sam bym chciał takie montować ;)

PS. vice versa ;)

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=139969

Frenczu
11-04-2010, 19:51
fajny kadr, ciekawe niebo. Podoba mi sie

Nemeth
11-04-2010, 20:19
Prosba - kazdy kto tu zajrzy niech nabazgra co sadzi o ponizszym obrazku :D. Jesli zas tego nie zrobi niech spojrzy na licznik lookniec swojego obrazka i skonfrontuje to z iloscia komentarzy.

Podoba się.

+1 do spamu :lol:

(...) morze powinno wyjsć jednolicie - plasko i ten sam odcien.(...)

Niekoniecznie ;)

T_P_
11-04-2010, 21:04
Niewątpliwie ciekawie wygląda połączenie mlecznej krainy z wijącymi się chmurkami... ;-)

Ładna tonacja i dobry kadr- głazy idealnie prowadzą wzrok w głąb kadru...

T_P_

jurek1906
11-04-2010, 21:07
Ale mleczko :), no nie wiem czy mi się podoba ta tonacja.Reszta, kadr i dbłość o detale jest na ekstra wysokim poziomie.

darek_d
11-04-2010, 21:18
patrząć na sam dół poprostu super, patrząc na chmurę poprostu super, patrząc na całość dobre.

Nikonozaur
11-04-2010, 21:20
Dół masz typowo "kultenowski", niebo zaś jest boskie. Razem tradycyjnie, czyli bardzo dobrze.

browarek
11-04-2010, 21:29
dobrze wyszło, ale może chmury w innej tonacji, ciemniejszej?

martinez
11-04-2010, 21:59
Mnie się widzi foteczka, ładna konwersja, ładne chmurki, kamolce... zastanawia mnie Marcinie czemu nie robisz zdjęć z rozmazanym niebem, tzn robisz ale później to zmieniasz, a chętnie bym zobaczył i taką wersję tego jak i innych zdjęć :)

fushiro
11-04-2010, 22:22
Prosba - kazdy kto tu zajrzy niech nabazgra co sadzi o ponizszym obrazku :D.

Nie wiem, co chcesz usłyszeć, ale na forum cudów już nie zdziałasz ani nie wiadomo czego się nie nauczysz. Sam wiesz doskonale, że twoje prace są wystarczająco dobre, żeby zrobić z nimi coś więcej. Patrząc na twoje ostatnie wyłania się z tego ładny cykl. Nic tylko drukować i zbierać kolekcję. Później możesz zaprosić znajomych i wtedy podyskutować. Zupełnie inna atmosfera, format i przez to odbiór. Później można popytać w galeriach i Council, może wezmą wystawę. Wtedy przyjdą ci których sam cenisz i wtedy możesz podyskutować na poziomie.

toomool
11-04-2010, 22:24
Jak mus to mus..
Świetne zdjęcie.
;)

LORD
11-04-2010, 22:42
elegancko wyszło

Klarens
11-04-2010, 23:49
Patrzę na rozmycie wody ...chyba niezłe były fale co?
Całosc na wielki + ! Wszystko znakomicie współgra.

harb
12-04-2010, 08:02
"fantazja okołokrajobrazowa" - cos w tym jest.
Piekny kadr, bajecznie nierealistyczny. Wciaga.

podpiszę się - tego typu Twoje foty Marcinie to jednak coraz bardziej grafika komputerowa, ostatnim zdjęciem które mnie naprawde zachwyciło było to
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135737

pozdrawiam :)

MarianS
12-04-2010, 08:16
Jak zwykle bardzo dobre , takie lubię.
Pozdrawiam.

PABLOOK
12-04-2010, 09:45
Kadr jest super, technikalia również.
Podłoga bardzo mi się podoba z tymi wyraźnie zarysowanymi kamieniami zawieszonymi w "mlecznej przestrzeni".
Wydaje mi się, że przy ostatnich głazach występują małe fragmenty jaśniejszego morza.
Niebo tak pokazane, też mi pasuje do całości. To co mi nie pasuje ? Może tonacja kolorystyczna nieba właśnie. Myślę, że gdyby lekko pójść w stronę brązów i barw kamieni, praca stała by się bardziej spójna. Ale to moje jakieś tam przemyślenia.
Ty jako autor taka wizję pokazałeś i taka mi się podoba :-).
Nabazgrałem jak prosiłeś :-).

krzysztofz24
12-04-2010, 09:55
Najbardziej w tym zdjeciu podoba mi sie niebo i to jak te kamienie prowadza wzrok az po horyzont...i tyle mojego wpisu;-)

wypass
12-04-2010, 11:50
jak zwykle niesamowite...

Sławomirowski
12-04-2010, 13:54
Interesujące i ciekawe ujęcie. Jest cos w tej dziwnej kompozycji :) co przyciąga oko.

Proac150
12-04-2010, 14:55
I co napisać... ładne to to jest :)

kh29228
12-04-2010, 16:47
dla mnie genialne

kulten
12-04-2010, 23:29
Fajna tonacja. Jak rozumiem dazenie do budowania serii.
To, co mi sie podoba to zdjecie. To co nie podoba, to duzy dysonans czasowy pomiedzy dolem a gora foty. Niepotrzebnie wyczuwam manipulacje.

Pomijam,ze kadr poprowadzony na najwyzszym pozimie. Ale takie pieszczoty tutaj nie sa Ci potrzebne;)

No i właśnie wychwyciłeś co istotne czyli dysonans między górą a dołem - taka jest wizja i seria :) i dodam, ze w ten sposób praktykuję już od dość dawna no i bardzo liczę na to, że nikt nie będzie tego kopiować.

Woda jakoś płasko i mętnie wyszła,ale to chyba wina ...prześwietlenia..:D

Dobre dobre :D .

Marcin, na wysokości horyzontu na wodzie sa miejsca gdzie jest inny kolor. Mam wrażenie, że gdy łączyłeś i jezdziłeś pedzlem to delikatnie wjechałeś na wodę - widać przejście pomiedzy wodą ka krótkim, a długim czasie. Tu jest bardzo dlugi czas naswietlania i morze powinno wyjsć jednolicie - plasko i ten sam odcien. Moge sie mylić, oczywiście.

Teraz już tak nie pędzluję jak niegdyś, zamiast pędzla stosuję gradient na miękkim przejściu i dlatego przejście w tonacji jest równomierne. Świadomie natomiast dałem taką tonację między górą a dołem i takoż samo dobrałem czasy Radku :) .

dobrze wyszło, ale może chmury w innej tonacji, ciemniejszej?

To zdjęcie ma wiele wersji na hdd ale szczerze powiedziawszy tylko w takiej tonacji mi jakoś pasuje. No może jeszcze bw daje radę. Poza tym ciemniejsze niebo za bardzo mz by ciążyło nad delikatnym dołem.

Mnie się widzi foteczka, ładna konwersja, ładne chmurki, kamolce... zastanawia mnie Marcinie czemu nie robisz zdjęć z rozmazanym niebem, tzn robisz ale później to zmieniasz, a chętnie bym zobaczył i taką wersję tego jak i innych zdjęć :)

Dzięki. No właśnie taka wizja. Choć gdzieś jeszcze mam fotki górą rozmazaną :) .

Nie wiem, co chcesz usłyszeć, ale na forum cudów już nie zdziałasz ani nie wiadomo czego się nie nauczysz. Sam wiesz doskonale, że twoje prace są wystarczająco dobre, żeby zrobić z nimi coś więcej. Patrząc na twoje ostatnie wyłania się z tego ładny cykl. Nic tylko drukować i zbierać kolekcję. Później możesz zaprosić znajomych i wtedy podyskutować. Zupełnie inna atmosfera, format i przez to odbiór. Później można popytać w galeriach i Council, może wezmą wystawę. Wtedy przyjdą ci których sam cenisz i wtedy możesz podyskutować na poziomie.

Dzięki Januszu. No i widzisz, ciągle się uczę i poszukuję. A forum tez w tym pomaga. Poza tym ciekaw jestem opinii, nie tylko tych ach i och jakie się zbiera na zagr. serwisach. A Polak często napisze co mu leży :D .

Patrzę na rozmycie wody ...chyba niezłe były fale co?

No własnie fal nie było wcale, tylko przypływ szybko nadchodziło i stąd wkrótce kamienie zniknęły pod wodą :D .

podpiszę się - tego typu Twoje foty Marcinie to jednak coraz bardziej grafika komputerowa, ostatnim zdjęciem które mnie naprawde zachwyciło było to
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=135737

Dzięki Janku ale za cholerę się z tym zgodzić nie mogę.
Na tej zasadzie każde wyprane z kolorów nd można by uznać za grafikę. A przecież ND i długie czasu stosowane były w czasach gdy jeszcze nikt nie obrabiał zdjęć na pcetach :).

Niemniej rozumiem i czuję co masz na myśli. Zwłaszcza po podlinkowaniu przez Ciebie innej mojej fotki. Za co dzięki.

To co mi nie pasuje ? Może tonacja kolorystyczna nieba właśnie. Myślę, że gdyby lekko pójść w stronę brązów i barw kamieni, praca stała by się bardziej spójna.

Też miałem takie myśli ale końcem końców wybrałem jednak znacznie więcej chłodu.

A teraz na koniec dzięki tym, którzy jednak zdobyli się na to by poświęcić nieco swojego czasu. A prośbę swoją zadedykowałem temu zdjęciu by zobaczyć kto jest na tym forum w tym dziale, i kto kim jest, na co go stać poza tylko i wyłącznie wystawianiem własnych wypocin. Podkreślę na koniec, że zawsze irytują mnie typy oczekujące komentów ale sami pozostając głuchymi na prace innych. Dla mnie to głupota, lenistwo i egoizm. Do tego czasem zawiść, odgrywanie się i na koniec buractwo. To tyle :D .

Bartekkw
13-04-2010, 00:09
Kadr jest przedni. Obróbka specyficzna, ale podoba się. Fajnie niebo wyszło

zazula
13-04-2010, 08:52
A teraz na koniec dzięki tym, którzy jednak zdobyli się na to by poświęcić nieco swojego czasu. A prośbę swoją zadedykowałem temu zdjęciu by zobaczyć kto jest na tym forum w tym dziale, i kto kim jest, na co go stać poza tylko i wyłącznie wystawianiem własnych wypocin. Podkreślę na koniec, że zawsze irytują mnie typy oczekujące komentów ale sami pozostając głuchymi na prace innych. Dla mnie to głupota, lenistwo i egoizm. Do tego czasem zawiść, odgrywanie się i na koniec buractwo. To tyle :D .

Mocne słowa, myślę, że nieco zbyt emocjonalne i na wyrost. Pomyśl, że nie głupota nakazuje nie napisanie komentarza.
Czasem zwykła delikatność by nie urazić autora. Pomyśl, że w pełnym docenieniu rzemiosła i wizji trudno napisać komentarz, że kolejne kamienie i rozmemłana woda się nie podobają. Mnie na przykład. Inna estetyka, inna wrażliwość. I delikatność, powstrzymanie się przed urażeniem artystycznej Twojej duszy

Strus
13-04-2010, 08:54
Tonacja fajna, kadr fajny czyli po prostu cały Ty

wojtek6308
13-04-2010, 09:04
Bardzo ładnie kadrowo, ciekawe niebo, tonacja inna niż na większości Twoich
prac, ... ale może się podobać :-) .

GUINNESSts
14-04-2010, 01:31

No z tym buraczanym kolorem troche przesadziles. Nie kazdy ma skalibrowany umysl na tyle aby to rozroznic. To jest problem kalibracji. Badz rozumienia fotografii na skalibrowanym poziome. Nikomu nie ujmuje i nikomu nie dodaje.
Forum dziele raczej na dwie kategorie od pewnego czasu.
Kategorie dobrej badz kiepskiej pocztowki i kategorie dobrej badz kiepskiej pracy.
Dobrej pocztowki i dobrej pracy, ktora moze badz wywoluje emocje w rozumieniu tworczej fotografii i kiepskiej pocztowki badz pracy. Ktora z kolei za wszelka cene przez autora podnoszona jest na piedestal. Piedestal jednak swoich nieumnosci i bycia goru tylko tutaj. A tutaj mamy sie uczyc prawdziwej fotografii. A uczymy sie czesto nabijania ilosci postow. Blad nic nie wnoszacy do tzw aspektu fotografii. Jakakolwiek by ona nie byla. Ta dziedzina jest szeroka i podlega wielu prawidlom. Mamlania i pocztowek itd. itp.