Zobacz pełną wersję : rozmieszczenie plików NEF
robin102
11-04-2010, 13:32
W folder o nadanej nazwie wrzuciłem 700 plików NEF pochodzących z dwóch aparatów. Pliki mają inne nazwy, aparaty miały zsynchronizowane zegary wiec teraz chce aby Windows XP ułożył mi te pliki w kolejności według czasu-daty wykonania. Otwieram folder prawym myszki przyciskam rozmieść według i rozwija mi się lista na której nie ma według czasu. Help ! jak to zrobić spod windy, ewentualnie innym prostym darmowym programem. Cel mam taki aby uporządkować te pliki według czasu zrobienia, a potem wszystkim nadać inną nazwę.
Dzięki z góry za porady, dorady :)
aaaaaaa jak próbuję rozmieści pliki w jakimś folderze innym gdzie są same jpg to pojawia mi się w liście "rozmieść według daty zrobienia"
czyli windows sprawny, ale jak tą żabę zjeść z NEFami:(
wasilewk
11-04-2010, 13:34
Windowsy rozmieściły je wg daty zapisu w katalogu, bo nie czytają Exifa.
robin102
11-04-2010, 14:03
Cholercia kumkam już w czym rzecz. Jakiego prostego programu użyć umożliwiającego ułożenie plików według daty zrobienia.
InfranView ma tką opcję ? bo tylko na tej funkcjonalności mi zależy.
Uzyj Total Commandera, swietnie sobie z tym radzi.
robin102
11-04-2010, 14:25
Jacku, ale używałeś Total.. do tego celu czyli ułożenia NEF według czasu zrobienia i potem aby można było plikom tak ułożonym w folderze nadać swoją nazwę. Może jest coś bardziej prostego :) ? Nie chciał bym sobie świeżo przed sezonem postawionego systemu operacyjnego zaśmiecać instalowaniem i odinstalowaniem kilku programów.
Uzywam wlasnie do sortowania wg. czasu wykonania i zmiany nazw plikow.
To jest dokladnie narzedzie wielokrotej zamiany, w menu plik.
robin102
11-04-2010, 14:46
Jacku a Total Comander jest w wersji polskiej, wiem wiem, że to bardzo popularne narzędzie, ale dla mnie jednak nie znane, nie było takiej potrzeby po prostu. Duży to program ?
Jest wersja Pl, ja dokladnie uzywam TC ultima prime zajmuje okolo 300Mb
Robert, uzyj Irfana. Wejdz do katalogu, otworz pierwsze zdjecie, wdus "B" na klawiaturze. Zaznacz i dodaj wszystkie pliki z gornego okna. Dalej kliknij na przyskisku "Sortuj" i tam wybierz "wg daty". Ulozy Ci pliki wg daty zrobienia (tej z aparatu). Dalej wybierz po lewej "zmiana nazwy", wybierz lub utworz wzorzec, miejsce do zapisania i gotowe :)
To dziwne, bo ja mam Nefy w jednym folderze i po kliknięciu na rozmieść według mam opcję "Zdjęcie zrobione w dniu".
Może zrób tak:
-Kliknij prawym przyciskiem na folder w którym masz zdjęcia
-Wybierz Właściwości
-Wybierz zakładkę "Dopasowywanie"
-Zaznacz "Album zdjęciowy - najlepszy dla mniejszej ilości zdjęć"
robin102
11-04-2010, 17:01
Jest wersja Pl, ja dokladnie uzywam TC ultima prime zajmuje okolo 300Mb
Jacku, a wersja Total Commander 7.50a umożliwi mi tą operacje na plikach ?
To dziwne, bo ja mam Nefy w jednym folderze i po kliknięciu na rozmieść według mam opcję
Może zrób tak: ....
Mini niestety nie da rady ?
Robert, uzyj Irfana. Wejdz do katalogu, otworz pierwsze zdjecie, wdus "B" na klawiaturze. Rozumiem, ze chodzi Ci o IrfanView ? któą wersje żeby mało miejsca zajmował i nie zamulała mego peceta.
Do tej jednej operacji muszę zainstalować tak zaawansowaną przeglądarkę. ? jakoś prościej się tego nie da zrobić.
Miałem nadziej, że może w LR przy imporcie da się ustawić kolejność ? ale kupa :(
Jacku, a wersja Total Commander 7.50a umożliwi mi tą operacje na plikach ?
Jesli dobrze pamietam to tak.
Władca Pixeli
11-04-2010, 17:29
Jacku a Total Comander jest w wersji polskiej, wiem wiem, że to bardzo popularne narzędzie, ale dla mnie jednak nie znane, nie było takiej potrzeby po prostu. Duży to program ?
TotalCommander używam do zmian w jpg. Z tego co widzę to nie rozpoznaje info z NEF. (mam plug-in ze strony autora programu). Być może są inne plug-in które to zrobią.
Do NEF najlepiej używać poczciwego ViewNX.
Zaznaczasz w oknie wszystkie zbiory, następnie File/Rename (albo zamiast tego wciskasz F2)
i w polu "Sequential number" Wybierasz "Date/Time"
Otworzyć folder, następnie widok, wybierz szczegóły i zaznaczyć data zrobienia zdjęcia :)
Opcja rozmieść wg. daty zrobienia zdjęcia pojawi się po kliknięciu prawym przyciskiem.
Władca Pixeli
11-04-2010, 18:48
Tak to powinno wyglądać w Nikon ViewNX.
W drugiej kolumnie można oczywiście dodać "Original name" jeżeli chcemy wiedzieć nazwę oryginalnego zbioru ale nazwa robi się bardzo długa.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img709.imageshack.us/img709/8716/renames.jpg)
Mini niestety nie da rady ?
hmm, to dziwne.
Masz Win XP jak rozumiem?
A instalowałeś taką nakłądkę na XP od Microsoftu, która pozwala na pokazywanie miniaturek?
Może w tym tkwi problem.
W ViewNX'ie wystarczy, że kliknę na "Sort" i wybiorę "Data shoot" i też mam wszystko poukładane.
robin102
11-04-2010, 19:10
hmm, to dziwne.
W ViewNX'ie wystarczy, że kliknę na "Sort" i wybiorę "Data shoot" i też mam wszystko poukładane.
No baaaaaaa w oknie roboczym mam poukładane po kolei według czasu zrobienia zdjęcia, ale ja chce żeby fizycznie w tym folderze w którym znajdują się te pliki "leżały" sobie na zawsze właśnie w tej kolejności jaką widzę w oknie.
Wyeksportować sie tego nie da, bo chce aby rawy zostały.
Niby prosta sprawa, a...... :)
Nie wiem Robin, z czym masz problem. Pomijajac juz, po co Ci "fizycznie poukladane w takiej kolejnosci", to tego sie po prostu nie da zrobic bez zmiany ich nazw -- jest to oczywiste bo eksplorator Windows podczas sortowania nie analizuje EXIFa, a data utworzenia jest dla niego moment zrzucenia z karty). Jak juz ludzie wspominali -- uzyj ViewNXa, przesortuj wg czasu wykonania, zaznacz wszystkie i dodaj do oryginalnej nazwy sekwencje numeryczna (o odpowiedniej ilosci znakow, zebys potem nie mial np. 5, 14 i 193 tylko 005, 014, 193).
Data utworzenia pliku będzie datą zrobienia zdjęcia jeśli pliki się przeniesie z karty (a nie skopiuje) windowsowym explorerem (sprawdzone na Win 2k), ale domyślam się, że na to już za późno.