PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop, profile i dodatkowy monitor

photez
11-04-2010, 11:52
Witam,

Mam pytanie związane z ładowaniem profili w win 7. Trochę szczegółów: pracuję na laptopie z podpiętym zewnętrzym monitorem, ekran lapa i zewnętrzny jest oprofilowany.
-Jeżeli startuję win bez podpiętego monita to wczytuje mi profil laptopowy (ok)
-Jeżeli startuje z podpiętym monitem to ładuje mi profil monitorowy (ok)
-Jeżeli w trakcie pracy odepnę monitor, system przełącza się na (jakiś) inny profil.
-Jeżeli w trakcie pracy ponownie podepnę monitor, profil się nie zmienia (dając nieprawidłowe kolory)
Oczywiście wszystko wraca do normy po restarcie komputera z podpiętym monitorem zewnętrznym.

Moje pytanie brzmi, czy można w jakiś sposób kazać używać windzie danego profilu bez potrzeby restartowania komputera? Próbowałem w zarządzaniu kolorem odznaczyć i zaznaczyć profil ale z marnym skutkiem.

Problem nie jest jakiś mega istotny ale często po prostu na chwile odpinam lapa i denerwuje mnie konieczność restartowania go co i rusz.

Tom01
11-04-2010, 14:14
Moje pytanie brzmi, czy można w jakiś sposób kazać używać windzie danego profilu bez potrzeby restartowania komputera?

Tak to tylko w Makówce. Ręcznie w Windows można, po wskazaniu w systemie profilu ekranu głównego, uruchomić loader, który normalnie jest zostawiony w Autostarcie przez program kalibracyjny.

photez
12-04-2010, 20:13
Nie używam loadera programu kalibracyjnego, po kalibracji poustawiałem profile w windzie.

W każdym bądź razie chyba udało mi się ogarnąć problem.
Po podłączeniu monitora wchodzimy w ZARZĄDZANIE KOLOREM, następnie ZAAWANSOWANE, klikamy ZAŁADUJ PONOWNIE BIEŻĄCE KALIBRACJE. Gotowe.
Uwaga!
Powyższa instrukcja nie działa gdy mam ustawiony tylko jeden ekran, wówczas wczytuje mi profil laptopowy. Po ustawieniu rozszerzonego pulpitu wszystko jest ok.

Żeby było łatwiej, instrukcja utworzenie skrótu do zarządzania kolorem:
http://www.sevenforums.com/tutorials/5823-display-color-calibration.html

szwagir
29-07-2011, 14:05
Ja mam podobny problem,
MacBook podpięty pod monitor Eizo.
Wszystko było do tej pory okey, kolory takie same.
Od jakiegoś czasu monitor przestawił się na chyba jakiś inny profil.
Sprawa wygląda tak, że odpalając jakąś stronę*monitor jakieś pół sekundy ma normalne
kolory a potem wskakuje bardzo duże ich nasycenie.

Nie kumam o co chodzi..

Pomoże ktoś?

Pozdrawiam
Łukasz