Zobacz pełną wersję : Chwale sie ;)
wlasnie nabylem na ebayu f801 za 18.5 GBP :D
Jutro lece szukac jakiegos filmu BW, czekam na przesylke, podpinam swoja 50tke i dam znac co z tego wyszlo... az mi sie micha normalnie cieszy :mrgreen:
saturnus1981
11-04-2010, 09:10
więcej takich maniaków i analogowa fotografia nie zginie:) Ja też niedawno dokupiłem F100 mimo że miałem już F80 ale stwierdziłem że drugi analog się przyda a może kiedyś syn albo córa zachce mieć;) Pozdrawiam
A ja dorwałem F90x :)
Kodak Portra 160VC już w środku ale jeszcze nie rozdziewiczyłem :)
Też się pochwalę co wyszło ale 36 klatek to u mnie pewnie ponad 2 m-ce zejdzie :)
No to drogo;-)
Ja kupiłem F100 + Nikor 28-105 + Tamron 90 + poręczna torba za 10 (słownie dziesięć) funtów.
Wszystko w bardzo bobrym stanie!
Moje marzenie z przed chyba 10 lat.
...dokupiłem F100 mimo że miałem już F80...
I jak wrażenia z użytkowania F100? Jest jakaś radykalna poprawa w stos. do F80? Chodzi mi głównie o wizjer.
A ja sobie zrobiłem pinhola po starym zabezpieczeniu prądowym RI-113 . Z piwnicy wyszperałem kuwety , menzurki i inne szpargały , nawet papier z Fotonu 13x18 . Wszystko z przed 25 lat . Będzie się działo .
Własnie przyniosłem Ilforda FP4+ 125 do domu. Teraz czekać tylko na przesyłkę. W planach jeszcze korex i chemia i wstyd się przyznać, ale pierwsze w życiu wołanie.
Czemu wstyd? Zawsze jest kiedyś ten pierwszy raz. Niezapomniany.
Co do korexu, to poszukaj Patersona. Na Ebay są drogie, jakieś 20-30f.
Ale spytaj u jakiegoś fotografa. Ja tak załatwiłem sobie za 4f.
Gość jeszcze miał ich chyba z sześć.
Zrobisz zdjęcia, wywołasz, zeskanujesz i wrzucisz tu na forum,
a potem dziwne komenty będziesz czytał.
Wrzuciłem tu, to piszą, że mocno z ostrością w kompie pojechałem.
A na forum aparatów tradycyjnych, że modelkę wkleiłem.
A to tylko skan z filmu bez obróbki.
saturnus1981
12-04-2010, 19:44
I jak wrażenia z użytkowania F100? Jest jakaś radykalna poprawa w stos. do F80? Chodzi mi głównie o wizjer.
Jeżeli chodzi o wizjer to nie poczułem jakiegoś skoku jakościowego. Kupiłem F100 z innych powodów m.in. obsługę manuali. zasilanie paluszkami bez dokładania gripa, czas otwarcia 1/8000 sek. Niestety okazało się że mój F100 ma małą usterkę bo w ustawieniu wielokrotna ekspozycja zachowuje się jakby mu włączyć samowyzwalacz:( ale może da się to naprawić.
Czemu wstyd? Zawsze jest kiedyś ten pierwszy raz. Niezapomniany.
Co do korexu, to poszukaj Patersona. Na Ebay są drogie, jakieś 20-30f.
Ale spytaj u jakiegoś fotografa. Ja tak załatwiłem sobie za 4f.
Gość jeszcze miał ich chyba z sześć.
Własnie przyglądałem się temu korexowi i faktycznie cenę ma zaporową, ale niestety pewnie będę musiał się na niego zdecydować bo nie znam tu żadnego fotografa.
Ja się mogę spytać czy jeszcze ma jakiś.
To mogę Ci kupić i przesłać do Belfastu.
Przecież przesyłka to nie kosztuje majątek.
Tylko jutro, bo dziś już zamknięte ma.
Tylko jaki?
Bo ja wziołem taki na trzy szpule, żeby na sredni format też było.
Ale miał też taki mały na jeden film 35.
Rozsunięta szpula na 220 nie wejdzie do niego.
Wszystko zależy, czy będziesz kiedyś Sredni format wołał.
Na razie kupiłeś F801, ale Mamiya czy Hasselblad tu nie są drogie.
A jaka jakość?! Mucha nie siada.
Byłbym wdzięczny. Na razie wystarczy mi na jedna rolkę 35mm. O średnim myślałem ale to na przyszłość :). Jak coś uda ci się załatwić to daj znać na PW to podam adres.
To ja zapytam czy ma jeszcze coś większego, to znaczy na 35 i do rozsunięcia na 220.
Bo jak kupić, to żebyś miał rozwojowe. Co, będziesz za jakiś czas drógi kupował?
I w większym, na dwie, czy trzy szpule wołasz dwa, czy trzy filmy na raz. Jest szybciej i oszczędniej.
A cena taka sama.
Jutro dam Ci znać co i jak.
Ale jak będzie to kupować?
Bo nawet jak by i 5 funtów chciał to i tak tanio.
Oczywiście, że kupuj.
Sent from my iPhone using Tapatalk
OK. To jutro zobacze i dam znać co i jak.
Ok. W takim razie czekam na wieści i jeszcze raz dzięki z góry.
Jeżeli chodzi o wizjer to nie poczułem jakiegoś skoku jakościowego.
Dzięki za odpowiedź. To przestałem myśleć o dokupieniu F100 a tylko radykalnie lepszy wizjer byłby argumentem za takim zakupem. Trzymam kciuki, żeby udało Ci się w miarę bezboleśnie dla kieszeni naprawić usterkę.
Co za bzdury . Nawet nie ma co porównywać wizjera F80 do F100 , o innych cechach nie wspomnę jak np.AF . Nie ta klasa . Rozmiar i jasność , istotne szczególnie przy pracy z MF . Wiem bo mam oba . Poszukaj innych wątków na tym forum , bo było nie raz.
Porównanie F80 z F100 jest nie taktem.
Jak ktoś tego nie widzi, to sorry, ale różnica jest ogromna.
To zupełnie inne aparaty.
We wszystkim. W wizjerze też.
F80 – 92%, F100 – 96% krycia pola w wizjerze.
Gepard odezwij się na priv.
Mam koreks Petersona i trzy szpule w nim. Za 5 funciaków.
Jest duży na, cztery, ale gość miał tylko trzy szpule.
Na razie Ci starczy.
Tutaj masz ich historie. Ten, co kupiłem jest na samym dole.
Super System 4 z 1981 roku.
http://www.photomemorabilia.co.uk/Paterson/Developing_Tanks.html
wlasnie nabylem na ebayu f801 za 18.5 GBP :D
A ja od kumpla za 0 GPB... pożyczyłem F801s...
Z 50/1.4 ergonomia boska... i ten pasior żółty...
Strzelałem na HP 5 i jestem zachwycony, teraz Rollei R 100 i APX100 :)
ja wlasnie odebralem przesylke od listonosza i pierwsze wrazenie po podlaczeniu 50 1.8D - wiertara :D
AF jest tak glosny jakby ktos sruby wkrecal ;) ale nie zaprzecze, jest szybki
zalozylem do niego FP4+ i zobaczymy co z tego bedzie
ogolnie aparat rzeklbym ze w bardzo dobrym stanie - wnetrznosci tez wygladaja w porzadku, szczegolnie komora filmu
ps. nie wiem dlaczego ale po zalozeniu filmu aparat liczy klatki od 13tej... nie przeszkadza mi to bardzo, ale mam nadzieje ze po zwinieciu zresetuje juz do 0
pps. czy moge podlaczyc do niego mego metza 48af-1?
grzybecki
14-04-2010, 23:23
Możesz podłączyć Metza.
Zastanawia mnie jak będzie Ci liczył klatki po 23 klatce, jak licznik przekroczy 36.
Ja nie mam takich problemów, bo sam na codzień fotografuję Nikonem FM2, w pełni manualnym a miniaturowa bateryjka która jest w nim wykorzystywana jest potrzebna jedynie do wskazywania pomiaru światłomierza. Polecam korpusik, niezawodny i czasami mam wrażenie że niezniszczalny...
Pozdrawiam
No, FM2 to czysta poezja fotografowania!!!
Dawno temu robiłem nim zdjęcia i teraz żałuje, że się pozbyłem.
Ale mam oprócz F100 jeszcze Minolte XG9 i 50 1,4, 28 2,8, 135 2,8.
Super się tym robi, szczególnie, że szkła są super ostre.
Lubie czasem wziąć taki aparat, zdjęcia porobić, film sobie wywołać.
Taka tęsknota za tą magią, co kiedyś była.
tak to jest jak czlowiek zada pytanie szybciej niz pomysli, wystarczylo przejrzec instrukcje do Metza i wiedziec ze bedzie dzialac, mimo to dzieki grzybecki
mysle ze po 36 klatce bedzie liczyl dalej bo w instrukcji przeczytalem ze licznik jest do 99, tyle tylko ze dostalem instrukcje do f801s, mam nadzieje ze poza pomiarem punktowym niczym innym sie nie rozni ;)
co jeszcze zauwazylem, chyba przycisk AE-L nie dziala wogole bo gdy wybiore pomiar P,S czy A i zmierze na czyms ciemnym wcisne spust do polowy i zablokuje AE-L i skieruje na np. okno to ekspozycja sie zmienia a nie powinna...hmm
Standartowo , spust nie blokuje ekspozucji tylko AF. No chyba że masz coś inaczej w menu ustawione . Natomiast w bardzo ciemnym , aparat może zinterpretować jako brak warunków dokonanie prawidłowej ekspozycji . Nie pamiętam tylko teraz jak to body sygnalizuje . Zrób próbę blokowania na jakimś mierzalnym obiekcie .
W menu ustawione? Toż to f801, tu nie ma zadnego menu, chyba ze ktoś mi cyfrowej scianki do tego nie dolaczyl ;)
krzysiekn
15-04-2010, 19:59
mam d 70,d 90 i trochę szkła.analog to minolta 700 si z gripem i też trochę szkła.krokus z głowicą do kolorów i wszystko ,co było(jest )potrzebne w ciemni.pewno wydam się dinozaurem,ale dużo przyjemniejsze jest siedzenie w ciemni,zabawa z chemią i kolorem,niż w ps.cyfra jest szybsza,ale analog ma duszę.
Teraz pytanie z całkiem innej beczki. Jakiego typu (J, K, inny) jest matówka do f801 posiadająca microprism ułatwiający manualne ostrzenie?
Matówka typ E -kratka do architektury.
B-type BriteView screen
E type clear Matte/Fresnel screen
In addition to the advanced B-type BriteView screen supplied
with the N8008s, the Type E clear Matte/Fresnel screen with
focusing brackets and grid is available as an option.
Type E screen is suitable for copying and architectural photography.
Masz tu co kolwiek to znaczy. Ale ta co pisze Matte/Fresnel to jest taka soczewka na matówce.
Nic na temat typu J? Pytam sie gdyz znalazlem cos takiego na ebayu: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=150434809365&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
Pisze ze matowka posiada microprism, ktorego na zdjeciach nie widze.
Soczewka Fresnela to jest chyba microprism.
W środku matówki do ustawiania ostrości.
A to co na ebay to nie ma soczewki Fresnela.
Więc może być do F801, ale wcale nie musi być tym co w opisie.
W instrukcji F801 są wymienione tylko dwie matówki, typ B i typ E.
To co napisałem wyżej.
soczewka Fresnela to takie cudo które rozjaśnia obraz na matówce, microprism to takie kółko które robi się przezroczyste gdy się wyostrzy, a split image to te soczewki w centrum, na które się linie równa żeby wyostrzyć. to tak dla jasności.
radekone
29-04-2010, 16:10
Co za bzdury . Nawet nie ma co porównywać wizjera F80 do F100 , o innych cechach nie wspomnę jak np.AF .
F80 ma dokladnie ten sam chip od AF co F100. I jest wystarczajaco dobry do robienia dobrych zdjec.
stepowyszlak
10-05-2010, 23:34
gratulacjone
Daniel Ręcławowicz
03-06-2010, 21:14
Nie mogę się powstrzymać: Nikon FE (stan fabryczny ze wszystkimi papierami!) + 50mm 1.8 + Sunagor 24mm 2.8 + Sunagor 28-80 + Starblitz (trup) = 70GBP z przesyłką do Polski
gratulacje - też jestem na etapie poszukiwania mechanicznej "zabawki"