Zobacz pełną wersję : Tła kartonowe-gramatura
Mam doświadczenie z tłami Colorama, Hama, ale ceny Fomei i Savage są nieco atrakcyjniejsze, w związku z tym pytanie: czy grubość (sztywność, wytrzymałość) tych dwóch ostatnich jest taka sama? Czytałem jedną opinię, że Fomei jest cieńsze i bardziej delikatne, ale wolałbym nie opierać się tylko na jednym zdaniu.
Fomei jest nieco cieńsze. Miałem hamę, ostatnio kupiłem fomei.
Dzięki, czyli Fomei potwierdzony, pozostał jeszcze drugi kandydat :)
Bartek - NinoVeron
10-04-2010, 00:42
Savage i Colorama mają chyba taką samą gramaturę
Zresztą gramatura chyba nie jest najważniejsza - bo największym problemem teł kartonowych jest to, że się brudzą :D
a przypadki potargania (podziurawienia) tła są najczęściej takie, że modelka szpilkami się gdzieś wbije albo, że ktoś zahaczy nogą, statywem lub innym przedmiotem - a wtedy minimalna różnica w gramaturze nie ma znaczenia bo i tak się potarga
killer_one
14-04-2010, 00:58
Na melodię "Czterej pancerni":
Modelki niespokojne
potargały tła....
;-)
A serio - widziałem parokrotnie próby zabezpieczenia białego tła za pomocą cienkiej płyty paździerzowej (takiej jak na plecy szafek kuchennych) pokrytej białym laminatem.
blackfox_fm
15-04-2010, 14:34
taka płyta niszczy sie szybciej niz tlo:) testowane "organoleptycznie" u siebie w studio:)