Zobacz pełną wersję : Statyw do D90 + Sigma 18-250. Jaki?
Baldessarini
09-04-2010, 21:49
Zastanawiam się nad porządnym statywem do takiego zestawu. Uważam, że będzie to akcesorium, które wykorzystam, ponieważ interesują mnie panoramy i zdjęcia nocne.
Oglądałem parę egzemplarzy i na mój gust to porządne stelaże zaczynają się od mniej więcej 400PLN.
Mimo wszystko podejrzewam, że i za taką cenę mogę się naciąc na zwykły badziew..:/
Czego używacie i co możecie polecic?
szymonvader
09-04-2010, 22:59
slik AMT pro 500 dx, polecam. Stosunek cena-jakość chyba najlepsza. Oglądnij też Velbony, ja oglądałem ale ciesze się iż kupiłem slika. Pozdr
DarekD80
09-04-2010, 23:02
Jak powyżej polecam SLIK 500 DX, lub tańszy Velbon Sherpa 600 R (model pomiedzy SLIKiem 300 DX a 500 DX). SLIKi są z AMT (aluminium-magnez-tytan). Jedne z najlepszych statywów obok Benro, Manfrotto i Velbon
Baldessarini
09-04-2010, 23:11
widze, że SLIK 500 DX nie ma szybkiego montażu, a to chyba gorzej? Wydaje mi się, że porządny szybki montaż będzie bardzo praktyczny. To, co jeszcze jest dla mnie ważne to haczyk na ustabilizowanie całości statywu oraz poziomice wpomagające pozycjonowanie aparatu.
pioter m
10-04-2010, 00:27
Slik 330dx lub sherpa 600r.
szymonvader
11-04-2010, 10:55
slik jest stabilny na tyle ze nie ma potrzeby jego dociążania, jak porównasz go sobie ze statywami z haczykiem za 70-100 zł to będziesz wiedział o co chodzi, a z szybkim montażem nie wiem co masz na myśli, ja mam płytke na stałe w aparacie i w miare potrzeby wpinam i zabezpieczam i gotowe. A poziomnice to zbędny gadżet, nigdy nie wykorzystywałem tego. Masz linie pomocnicze w wizjerze to powinny Ci wystarczyć. No chyba, że chcesz być super pro to polecam Benro, Manfrotto ale ich cena podejrzewam, że Cię zniechęci. Pozdrawiam
Baldessarini
12-04-2010, 20:01
slik jest stabilny na tyle ze nie ma potrzeby jego dociążania, jak porównasz go sobie ze statywami z haczykiem za 70-100 zł to będziesz wiedział o co chodzi, a z szybkim montażem nie wiem co masz na myśli, ja mam płytke na stałe w aparacie i w miare potrzeby wpinam i zabezpieczam i gotowe. A poziomnice to zbędny gadżet, nigdy nie wykorzystywałem tego. Masz linie pomocnicze w wizjerze to powinny Ci wystarczyć. No chyba, że chcesz być super pro to polecam Benro, Manfrotto ale ich cena podejrzewam, że Cię zniechęci. Pozdrawiam
No właśnie przez szybki montaż rozumiałem statyw z płytką montażową. Cesny takich super pro statywów zdecydowanie mnie zniechęcają, wręcz odrażają;]
Velbon Sherpa 600R prezentuje się super i pewnie coś takiego sobie sprawię.
adolfik9501
12-04-2010, 20:27
No właśnie przez szybki montaż rozumiałem statyw z płytką montażową.(...)
Generalnie wymienne głowice posiadają szybko-złączki. Statyw sam w sobie nie posiada takowej, ponieważ brak mu głowicy. Statyw z głowicą zamontowaną na stałe to tak jakby pół statywy ;)
szymonvader
12-04-2010, 20:32
naprawdę rozważ slika, też byłem zdecydowany na velbona, ale jak "pomacałem" jednego i drugiego to wolałem parę zł dołożyć i mieć lepsze.
mam slika pro 330dx i jestem zadowolony, tata pracuje w takiej fabryce to dorobił mi haczyk do dociążania ale mało z niego korzystam, bo rzadko jest potrzeba, on tam w tej wykręcanej części kolumny centralnej ma taką nakrętkę i tam jest dziurka, i spokojnie można tam dokręcić haczyk :)
szymonvader
12-04-2010, 21:26
można ale nie ma potrzeby, statyw jest naprawdę solidny. I statywy z allegro z 5 poziomnicami i haczykami mogą się schować.
Baldessarini
12-04-2010, 23:17
to muszę podjechac gdzies, gdzie 330dx mają i pomacac bo velbon wydał mi sie "mega" porządnie wykonany;]
Koło 400zł można popatrzeć też na takie Benro: http://www.foto-net.pl/sklep/produkt21008-statyw-Benro-A-300EX--g%C5%82owica-HD18.html W tym przypadku cena głowicy dość winduje cenę, bo z głowicami kulowymi te nogi są tańsze, no ale kulowa do panoram raczej się nie nada.
Popatrz na mało znane w Polsce statywy Giottos. Nowa seria MTL i MT z oznaczeniem (B) jest naprawdę bardzo solidna.
Sam używam starszego z serii 7360 i jestem bardzo zadowolony.
Statywy Fomei są tanie a naprawdę dobre http://www.fotoraf.com.pl/sklep/statywy-fomei-c-9_144.html
robertw33
15-04-2010, 21:13
velbon sherpa 600r solidny statyw, w skepach około 450zł, w sklepie internetowym około 300zł
Baldessarini
23-04-2010, 01:21
zdecydowałem się i już używam sherpy 600r , jest super stabilna i solidnie wykonana. Godny polecenia statyw...
sensualna
26-04-2010, 12:01
Pierwsze słysze o tym statywie.
Ja działam na goldphoto. Cięzki to troche i kosztowało tez niemalo w foto-tipie, ale stabilne jak diabli.
Można nim wymachiwac jak munczako w górze i ma sie pewnosć, że nic mu nie będzie.
Gdy ci się twój statyw zrypie pomyśl o goldphoto :)