Zobacz pełną wersję : Proszę o radę - BenQ M2700HD
Czy monitor jak w linku będzie dobrym wyborem?
http://www.euro.com.pl/monitory-lcd/opis-benq-m2700hd.bhtml#opis
Oczywiście jako niskobudżetowa uniwersalna wersja do gier i do obróbki fotek, a w przyszłości do podłączenia do niego, zewnętrznego tunera tv.
To może rozszerzę pytanie.
Czy lepiej kupić telewizor z możliwością podłączenia, jako monitor, czy też monitor LCD?
Zaznaczam, że priorytetem jest przydatność do obróbki zdjęć.
Czy lepiej kupić telewizor z możliwością podłączenia, jako monitor, czy też monitor LCD?
Zaznaczam, że priorytetem jest przydatność do obróbki zdjęć.Skoro priorytetem jest obrobka fotek, to po pytaniu, czy kupic monitor LCD z matryca TN, czy moze telewizor, rownie dobrze mozesz sobie kupic pralke. Tez bedzie ch... widac.
Masz w tym dziale od cholery watkow. W kazdym z nich wypowiadaja sie specjalisci od monitorow. Gdybys chociaz godzinke poswiecil na ich lekture, w ogole nie przyszloby Ci do glowy takie pytanie.
Skoro priorytetem jest obrobka fotek, to po pytaniu, czy kupic monitor LCD z matryca TN, czy moze telewizor, rownie dobrze mozesz sobie kupic pralke. Tez bedzie ch... widac.
Masz w tym dziale od cholery watkow. W kazdym z nich wypowiadaja sie specjalisci od monitorow. Gdybys chociaz godzinke poswiecil na ich lekture, w ogole nie przyszloby Ci do glowy takie pytanie.
Stig dzięki za zainteresowanie.
Obróbką fotek nie zajmuję się profesjonalnie. Wiem że wybór monitora jak w temacie jest pewnym kompromisem. Monitory z matrycą PVA są dużo droższe, takiej ceny nie jest w stanie zaakceptować moja druga połowa :). Ten z topica ma matrycę TFT więc trochę lepszą od TN.
Z Twojej wypowiedzi rozumiem, że ani przez myśl nie powinno mi przejść kupno TV :). Dzięki!
Monitory z matrycą PVA są dużo droższe, takiej ceny nie jest w stanie zaakceptować moja druga połowa :). Ten z topica ma matrycę TFT więc trochę lepszą od TN.TFT oznacza, ze to matryca aktywna -- a teraz wszystkie sa takie. :) To ogolna nazwa na obecnie uzywane matryce w monitorach. Dopiero z tego wyroznia sie TN, IPS, MVA, PVA, itp. Tak wiec stwierdzenie, ze "TFT jest lepsze od TN", to jak powiedziec: "silniki benzynowe sa lepsze od silnika z malego fiata". :)
TFT oznacza, ze to matryca aktywna -- a teraz wszystkie sa takie. :) To ogolna nazwa na obecnie uzywane matryce w monitorach. Dopiero z tego wyroznia sie TN, IPS, MVA, PVA, itp. Tak wiec stwierdzenie, ze "TFT jest lepsze od TN", to jak powiedziec: "silniki benzynowe sa lepsze od silnika z malego fiata". :)
Dotychczas używałem monitora CRT Belinea 17" . Przed zmianą powstrzymywała mnie słaba jakość odwzorowania kolorów w monitorach LCD (oczywiście w tych z przyzwoitego-przystępnego zakresu cenowego). W kwestii matryc monitorów LCD niewiele wiem, dlatego nie jest to polemika z mojej strony tylko pytanie. Dlatego każda uwaga jest dla mnie cenna.
Benq, jako monitor do pracy nad zdjęciami to porażka.
Chce oczy wypalić. Nawet, jeśli jasność jest ustawiona na zero.
Odwzorowanie barw – tragedia.
Przy zmianie kąta patrzenia z czerwonego może zrobić żółty.
Cena niska tak jak przydatność.
Ten z topica ma matrycę TFT więc trochę lepszą od TN.
Kolejny sukces bezczelnych kłamców od marketingu. TFT nie oznacza wcale typu matrycy tylko rodzaj sterowania, nomen-omen wspólny we wszystkich współczesnych LCD. Skrót TFT coraz częściej zastępuje źle kojarzące się oznaczenie TN.
Przemcio_bar1
11-04-2010, 14:12
Benq, jako monitor do pracy nad zdjęciami to porażka.
Chce oczy wypalić. Nawet, jeśli jasność jest ustawiona na zero.
Odwzorowanie barw – tragedia.
Przy zmianie kąta patrzenia z czerwonego może zrobić żółty.
Cena niska tak jak przydatność.
Zgadzam sie, sam mialem monitor z tej firmy i porażka, odrazu wymieniłem go na samsunga 22", świetne są tez LG ;)
Zgadzam sie, sam mialem monitor z tej firmy i porażka, odrazu wymieniłem go na samsunga 22", świetne są tez LG ;)
Samsung i LG mają w 99% ofertę takiej samej jakości.
A jaki model? Bo z tego co przeglądałem Samsungi i LG to w przeważnie mają matrycę TN.