PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o radę - BenQ M2700HD

jurekb
09-04-2010, 21:09
Czy monitor jak w linku będzie dobrym wyborem?

http://www.euro.com.pl/monitory-lcd/opis-benq-m2700hd.bhtml#opis

Oczywiście jako niskobudżetowa uniwersalna wersja do gier i do obróbki fotek, a w przyszłości do podłączenia do niego, zewnętrznego tunera tv.

jurekb
11-04-2010, 00:28
To może rozszerzę pytanie.
Czy lepiej kupić telewizor z możliwością podłączenia, jako monitor, czy też monitor LCD?
Zaznaczam, że priorytetem jest przydatność do obróbki zdjęć.

stig
11-04-2010, 01:29
Czy lepiej kupić telewizor z możliwością podłączenia, jako monitor, czy też monitor LCD?
Zaznaczam, że priorytetem jest przydatność do obróbki zdjęć.Skoro priorytetem jest obrobka fotek, to po pytaniu, czy kupic monitor LCD z matryca TN, czy moze telewizor, rownie dobrze mozesz sobie kupic pralke. Tez bedzie ch... widac.
Masz w tym dziale od cholery watkow. W kazdym z nich wypowiadaja sie specjalisci od monitorow. Gdybys chociaz godzinke poswiecil na ich lekture, w ogole nie przyszloby Ci do glowy takie pytanie.

jurekb
11-04-2010, 10:35
Skoro priorytetem jest obrobka fotek, to po pytaniu, czy kupic monitor LCD z matryca TN, czy moze telewizor, rownie dobrze mozesz sobie kupic pralke. Tez bedzie ch... widac.
Masz w tym dziale od cholery watkow. W kazdym z nich wypowiadaja sie specjalisci od monitorow. Gdybys chociaz godzinke poswiecil na ich lekture, w ogole nie przyszloby Ci do glowy takie pytanie.

Stig dzięki za zainteresowanie.
Obróbką fotek nie zajmuję się profesjonalnie. Wiem że wybór monitora jak w temacie jest pewnym kompromisem. Monitory z matrycą PVA są dużo droższe, takiej ceny nie jest w stanie zaakceptować moja druga połowa :). Ten z topica ma matrycę TFT więc trochę lepszą od TN.
Z Twojej wypowiedzi rozumiem, że ani przez myśl nie powinno mi przejść kupno TV :). Dzięki!

stig
11-04-2010, 10:46
Monitory z matrycą PVA są dużo droższe, takiej ceny nie jest w stanie zaakceptować moja druga połowa :). Ten z topica ma matrycę TFT więc trochę lepszą od TN.TFT oznacza, ze to matryca aktywna -- a teraz wszystkie sa takie. :) To ogolna nazwa na obecnie uzywane matryce w monitorach. Dopiero z tego wyroznia sie TN, IPS, MVA, PVA, itp. Tak wiec stwierdzenie, ze "TFT jest lepsze od TN", to jak powiedziec: "silniki benzynowe sa lepsze od silnika z malego fiata". :)

jurekb
11-04-2010, 12:00
TFT oznacza, ze to matryca aktywna -- a teraz wszystkie sa takie. :) To ogolna nazwa na obecnie uzywane matryce w monitorach. Dopiero z tego wyroznia sie TN, IPS, MVA, PVA, itp. Tak wiec stwierdzenie, ze "TFT jest lepsze od TN", to jak powiedziec: "silniki benzynowe sa lepsze od silnika z malego fiata". :)

Dotychczas używałem monitora CRT Belinea 17" . Przed zmianą powstrzymywała mnie słaba jakość odwzorowania kolorów w monitorach LCD (oczywiście w tych z przyzwoitego-przystępnego zakresu cenowego). W kwestii matryc monitorów LCD niewiele wiem, dlatego nie jest to polemika z mojej strony tylko pytanie. Dlatego każda uwaga jest dla mnie cenna.

docentx
11-04-2010, 12:24
Benq, jako monitor do pracy nad zdjęciami to porażka.
Chce oczy wypalić. Nawet, jeśli jasność jest ustawiona na zero.
Odwzorowanie barw – tragedia.
Przy zmianie kąta patrzenia z czerwonego może zrobić żółty.
Cena niska tak jak przydatność.

Tom01
11-04-2010, 14:04
Ten z topica ma matrycę TFT więc trochę lepszą od TN.

Kolejny sukces bezczelnych kłamców od marketingu. TFT nie oznacza wcale typu matrycy tylko rodzaj sterowania, nomen-omen wspólny we wszystkich współczesnych LCD. Skrót TFT coraz częściej zastępuje źle kojarzące się oznaczenie TN.

Przemcio_bar1
11-04-2010, 14:12
Benq, jako monitor do pracy nad zdjęciami to porażka.
Chce oczy wypalić. Nawet, jeśli jasność jest ustawiona na zero.
Odwzorowanie barw – tragedia.
Przy zmianie kąta patrzenia z czerwonego może zrobić żółty.
Cena niska tak jak przydatność.

Zgadzam sie, sam mialem monitor z tej firmy i porażka, odrazu wymieniłem go na samsunga 22", świetne są tez LG ;)

Tom01
11-04-2010, 14:15
Zgadzam sie, sam mialem monitor z tej firmy i porażka, odrazu wymieniłem go na samsunga 22", świetne są tez LG ;)

Samsung i LG mają w 99% ofertę takiej samej jakości.

jurekb
11-04-2010, 15:35

A jaki model? Bo z tego co przeglądałem Samsungi i LG to w przeważnie mają matrycę TN.