Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Może jeszcze jedno na dzisiaj
szymonvader
09-04-2010, 15:42
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img255.imageshack.us/img255/8011/kasia6.jpg)
ot tak na pierwszym spacerze tej wiosny:)
podoba mi się wszystko - światło, kadr, obróbka, zwłaszcza modelka ;) prócz jednej rzeczy - nie wiem, czy to przeostrzenie, czy kompresja, czy szum, ale to co się dzieje na oczach i w ich okolicy razi i psuje odbiór całego, bardzo dobrego z resztą, zdjęcia.
szymonvader
09-04-2010, 15:53
po zmniejszeniu poknociłem a teraz jak to wygląda?
Ode mnie - nie podoba mi się zaokrąglenie rogów, pierścionek wbijający się w brode i to fatalne przeostrzenie... Co do kadru też nie jestem pewien, może lepiej by było przyciąć trochę głowy (chociaż ja to się nie znam).
jest nieco lepiej, ale niestety nie zauważalnie
szymonvader
09-04-2010, 16:04
czyli będę musiał jeszcze przysiąść, dopiero uczę się obróbki także takie wskazówki bardzo lubię. Do pracy mam tylko laptopa HP także cudów i tak na nim nie zrobię, full wersja wygląda dobrze, muszę pobawić się tym zmniejszaniem.
gregory_21
09-04-2010, 16:40
czyli będę musiał jeszcze przysiąść, dopiero uczę się obróbki także takie wskazówki bardzo lubię. Do pracy mam tylko laptopa HP także cudów i tak na nim nie zrobię, full wersja wygląda dobrze, muszę pobawić się tym zmniejszaniem.
Na przyszłość zostaw pierwsze ("popsute") zdjęcie i poprawione wklejaj jako nowe, bo czytający to w późniejszym czasie forumowicze (na przykład ja :D) nie mają pojęcia o co się czepiali poprzednicy ;)
Zdjęcie mi się bardzo podoba... kadr, mimika, ułożenie dłoni ale osobiście bym nieco podostrzył, bo palce i dekolt są baaardzo bajkowe ;)
No i te zaokrąglone rogi oraz czarny babok na mankiecie też raczej na nie ;)
Generalnie zazdroszczę ujęcia ;)