PDA

Zobacz pełną wersję : D3000

tom_ek
09-04-2010, 15:34
witam,
pstryknąłem już około 1 tys fotek od zakupu tego aparatu i stwierdzam że jest OK jak na swoją cenę.
Mam tylko pytanie czy są jakieś sposoby aby jeszcze bardziej wyostrzyć zdjęcia ?
w ustawieniach mam ostrość na +8 i wydaje mi się że jeszcze nie ostrzy ma maxa jak np. Canon,
czy jest możliwy np. upgrade firmware lub coś podobnego?
Zrobiłem sobie dla sprawdzenia kilkanaście odbitek 15x21 i ostrość uzyskana jest na poziomie dobrym średnim.
Może to wina obiektywu kitowego?

----------
D3000 + 18-55 VR

velaskez
09-04-2010, 15:39
Może być wina obiektywu. Otwórz zdjęcia w dowolnym sofcie do obróbki, wyostrz i będzie Ci ostro. Najlepiej pokaż jakieś zdjęcie, to zobaczymy.

Przemcio_bar1
09-04-2010, 19:56
Mam juz tego nikona od kilku miesięcy :)
Wiadomo obiektyw kit nie będzie robił takich zdj jak z 50-tką lub innymi obiektywami do tego korpusu (nie jest ich wiele)
Poprostu to obiektyw ;)
masz do wyboru dużo programów, nawet te najprostrze jak photoshop i tam wyosztrzasz i jest :)

mmac
09-04-2010, 22:35
masz do wyboru dużo programów, nawet te najprostrze jak photoshop i tam wyosztrzasz i jest :)

Ciekawe spostrzeżenie - Photoshop = najprostszy program do obróbki zdjęć :smile:

Baldessarini
09-04-2010, 23:02
Mam juz tego nikona od kilku miesięcy :)
Wiadomo obiektyw kit nie będzie robił takich zdj jak z 50-tką lub innymi obiektywami do tego korpusu (nie jest ich wiele)
Poprostu to obiektyw ;)

W zasadzie to większośc z wypuszczanych przez nikkor'a i np Sigmę, czy też Tamron'a obiektywów posiada AF, tym samym nadają się do D3000, który jest pozbawiony śrubokręta.

Poza tym wiele czy nie jest pojęciem względnym, ale w ofercie samego nikkora pasuje do D3000 ponad 30 modeli (ja naliczyłem 36szt w/g nowej oferty), które mają własny silnik AF. Moim zdaniem jest to dosyc bogata oferta (dodaj do tego tamrony i sigmy to uzbiera sie pewnie blisko 100 modeli)

A co Photoshopa to Cię trochę poniosło.... Moi znajomi, którzy zawodowo pracują na Photoshopie CS4, uważają go za jedno z najpotężniejszych narzędzi tego typu. Nie zrozum mnie źle, ale IMHO twoja opinia wynika pewnie z niewiedzy....

Osobiście zachęcam do bliższego zapoznania się z PS. Program zaskoczy Cię pewnie nie raz;]

cinspire
09-04-2010, 23:14
A co Photoshopa to Cię trochę poniosło.... Moi znajomi, którzy zawodowo pracują na Photoshopie CS4, uważają go za jedno z najpotężniejszych narzędzi tego typu. Nie zrozum mnie źle, ale IMHO twoja opinia wynika pewnie z niewiedzy....

Osobiście zachęcam do bliższego zapoznania się z PS. Program zaskoczy Cię pewnie nie raz;]

Zdecydowanie warto zapoznać się z PS. Tylko, że taka legalna przyjemność niestety najbardziej zaskoczy stan jego konta.

Ja mam D3000 z kitem też już kilka miesięcy i nie zauważyłem problemów z ostrością. (Choć to fakt, odbitek tylko kilka zrobiłem 10x15. Ale z ciekawości zrobię większe).
A wyostrzanie mam prawdopodobnie standardowe, bo nie zmieniałem. Chyba, że podczas pierwszych prób "zapoznawczych".

Z czym jest problem w tej ostrości? Tak ogólnie "na całości"? Bo zakładam, że wiesz co to GO i z czym to się je, i tego nie mylisz z problemem.

Przemcio_bar1
11-04-2010, 08:36
W zasadzie to większośc z wypuszczanych przez nikkor'a i np Sigmę, czy też Tamron'a obiektywów posiada AF, tym samym nadają się do D3000, który jest pozbawiony śrubokręta.

Poza tym wiele czy nie jest pojęciem względnym, ale w ofercie samego nikkora pasuje do D3000 ponad 30 modeli (ja naliczyłem 36szt w/g nowej oferty), które mają własny silnik AF. Moim zdaniem jest to dosyc bogata oferta (dodaj do tego tamrony i sigmy to uzbiera sie pewnie blisko 100 modeli)

Zgadzam się co do tego PS , poprostu dla mnie jest on juz znany ;)
Ale obiektywy uwazam ze jak tylko Nikon to sam Nikon, nie mam zaufania do innych marek ;)

velaskez
11-04-2010, 15:55
Zgadzam się co do tego PS , poprostu dla mnie jest on juz znany ;)
Ale obiektywy uwazam ze jak tylko Nikon to sam Nikon, nie mam zaufania do innych marek ;)

Głupi przesąd. Poza tym zawężasz sobie tylko pole zakupu. Tu masz spis szkieł tylko nikona z cenami w USD. I patrz tylko na szkła AF-S, bo one mają silnik. Najtańsze masz 18-55, 35 i 55-200, a potem cena jest 450USD i więcej...x
I pomijając już wszystko, do cen USD przeliczonych na złotówki dodaj tak z 10-20% (lub więcej...):twisted: